第90页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
范畴:人与社会 主题:人际交往 体裁:应用文 难度:★★★ 建议用时:5分钟 评价:____/5
( )1. What was Lily preparing for on March29th, 2025?
A. An English test. B. A public DIY class.
C. A birthday party. D. A speech competition.
( )2. What was Mike's problem according to the picture?
A. He didn't have enough money for a new bike.
B. He had no much time to prepare for a speech.
C. He disliked riding a bike to school every day.
D. He didn't find any second−hand bikes in a shop.
( )3. Who broke David's model plane?
A. Jenny. B. Lily. C. His sister. D. His brother.
( )4. What can we infer from Jenny's words “It's not a big deal. ”?
A. Jenny did not like David's sister at all.
B. Jenny asked David to forgive his sister.
C. David's sister wanted to make a plane.
D. David's sister was never friendly to him.
( )5. What can we learn about the four friends?
A. Their homes are not all far away from school.
B. They have a speaking class every weekend.
C. They often chat with each other at weekends.
D. The other three friends bought a bike for Mike.
( )1. What was Lily preparing for on March29th, 2025?
A. An English test. B. A public DIY class.
C. A birthday party. D. A speech competition.
( )2. What was Mike's problem according to the picture?
A. He didn't have enough money for a new bike.
B. He had no much time to prepare for a speech.
C. He disliked riding a bike to school every day.
D. He didn't find any second−hand bikes in a shop.
( )3. Who broke David's model plane?
A. Jenny. B. Lily. C. His sister. D. His brother.
( )4. What can we infer from Jenny's words “It's not a big deal. ”?
A. Jenny did not like David's sister at all.
B. Jenny asked David to forgive his sister.
C. David's sister wanted to make a plane.
D. David's sister was never friendly to him.
( )5. What can we learn about the four friends?
A. Their homes are not all far away from school.
B. They have a speaking class every weekend.
C. They often chat with each other at weekends.
D. The other three friends bought a bike for Mike.
答案:
阅读理解
[A] D A C B C
材料是迈克和他的朋友们在聊天群中讨论演讲比赛、买自行车以及跟姐姐吵架的对话。他们在对话里讲述了自己的问题与苦恼,朋友们也提出了一些解决问题的方法。
1. D 细节理解题。根据图片中的“I'm preparing for a speech competition.”可知,莉莉在2025年3月29日准备参加一场英语演讲比赛。
2. A 细节理解题。根据图片中的“I want to buy a bike, but it's too expensive.”可知,迈克想要买一辆自行车,但是太贵了,说明他没有足够的钱买一辆新自行车。
3. C 细节理解题。根据图片中的“I had a fight with my sister last night.”和“She broke my model plane.”可知,昨晚大卫跟姐姐吵了一架是因为她弄坏了他的模型飞机。
4. B 推理判断题。句意:它没什么大不了的。根据图片中的“She must feel bad about it. You should talk to her.”可知,大卫的姐姐对吵架一定会感到愧疚,詹妮让大卫好好跟姐姐谈谈,说明詹妮觉得吵架这件事没什么大不了,建议大卫原谅姐姐并跟她多沟通。
5. C 推理判断题。根据图片中的3个时间可知,这四位朋友周六下午都进行聊天,周六属于周末时间,故C项正确,其余三项均不符合文意。
[A] D A C B C
材料是迈克和他的朋友们在聊天群中讨论演讲比赛、买自行车以及跟姐姐吵架的对话。他们在对话里讲述了自己的问题与苦恼,朋友们也提出了一些解决问题的方法。
1. D 细节理解题。根据图片中的“I'm preparing for a speech competition.”可知,莉莉在2025年3月29日准备参加一场英语演讲比赛。
2. A 细节理解题。根据图片中的“I want to buy a bike, but it's too expensive.”可知,迈克想要买一辆自行车,但是太贵了,说明他没有足够的钱买一辆新自行车。
3. C 细节理解题。根据图片中的“I had a fight with my sister last night.”和“She broke my model plane.”可知,昨晚大卫跟姐姐吵了一架是因为她弄坏了他的模型飞机。
4. B 推理判断题。句意:它没什么大不了的。根据图片中的“She must feel bad about it. You should talk to her.”可知,大卫的姐姐对吵架一定会感到愧疚,詹妮让大卫好好跟姐姐谈谈,说明詹妮觉得吵架这件事没什么大不了,建议大卫原谅姐姐并跟她多沟通。
5. C 推理判断题。根据图片中的3个时间可知,这四位朋友周六下午都进行聊天,周六属于周末时间,故C项正确,其余三项均不符合文意。
KEY−→P28 评价:____/5 体裁:说明文 建议用时:8分钟 难度:★★★★ 主题:发明创新 范畴:人与社会(时文阅读)
The world's first large language model(LLM) for the moon study has come! It makes the moon study much faster and easier than before.
The new tool came out in August, 2024 at the China International Big Data Industry Expo in Guiyang, Guizhou. The Institute of Geochemistry, Chinese Academy of Sciences(中国科学院地球化学研究所) and the Alibaba Cloud Intelligence Group(阿里云智能集团) fabricated it together.
The LLM is the “smart brain” for the digital moon. It has the most moon information in the world.
On the moon, there are more than 1 million big craters(坑) and lots of small ones. It's really hard for scientists to find all these craters by themselves. The LLM can tell and remember different craters by size, depth and shape.
According to Liu Jianzhong, a researcher at the institute, the accuracy of the model has reached more than 80%.
Working things out faster helps scientists learn more quickly and get ready for harder missions in the future. Using big AI models for moon science can also teach researchers how to explore other planets better.
“The LLM is like a child with a very high IQ. We train and teach the child professional things,” said Liu. “We will keep it growing and helping us solve more scientific problems. ”
( )1. What do we know about the LLM for the moon study?
A. It was made by China and other countries.
B. It will make the study on the moon easier.
C. It will help find more water on the moon.
D. It has the same size and shape as the moon.
( )2. What does the underlined word “fabricated” mean in Chinese?
A. 检查 B. 想象 C. 制造 D. 管理
( )3. How can the LLM help scientists study the moon?
A. By finding out different kinds of craters.
B. By drawing some new maps of the moon.
C. By giving the information of crater sizes.
D. By watching the crater changes in numbers.
( )4. What does the passage mainly talk about?
A. Liu Jianzhong uses the LLM to study the craters from the moon.
B. The LLM can help Chinese scientists find out more information.
C. China makes the world's first large language model for the moon study.
D. Scientists can change the future world with the help of the LLM.
( )5. 创新考法·篇章结构题 Which of the following shows the structure of the passage?
A.
B.
C.
D.
The world's first large language model(LLM) for the moon study has come! It makes the moon study much faster and easier than before.
The new tool came out in August, 2024 at the China International Big Data Industry Expo in Guiyang, Guizhou. The Institute of Geochemistry, Chinese Academy of Sciences(中国科学院地球化学研究所) and the Alibaba Cloud Intelligence Group(阿里云智能集团) fabricated it together.
The LLM is the “smart brain” for the digital moon. It has the most moon information in the world.
On the moon, there are more than 1 million big craters(坑) and lots of small ones. It's really hard for scientists to find all these craters by themselves. The LLM can tell and remember different craters by size, depth and shape.
According to Liu Jianzhong, a researcher at the institute, the accuracy of the model has reached more than 80%.
Working things out faster helps scientists learn more quickly and get ready for harder missions in the future. Using big AI models for moon science can also teach researchers how to explore other planets better.
“The LLM is like a child with a very high IQ. We train and teach the child professional things,” said Liu. “We will keep it growing and helping us solve more scientific problems. ”
( )1. What do we know about the LLM for the moon study?
A. It was made by China and other countries.
B. It will make the study on the moon easier.
C. It will help find more water on the moon.
D. It has the same size and shape as the moon.
( )2. What does the underlined word “fabricated” mean in Chinese?
A. 检查 B. 想象 C. 制造 D. 管理
( )3. How can the LLM help scientists study the moon?
A. By finding out different kinds of craters.
B. By drawing some new maps of the moon.
C. By giving the information of crater sizes.
D. By watching the crater changes in numbers.
( )4. What does the passage mainly talk about?
A. Liu Jianzhong uses the LLM to study the craters from the moon.
B. The LLM can help Chinese scientists find out more information.
C. China makes the world's first large language model for the moon study.
D. Scientists can change the future world with the help of the LLM.
( )5. 创新考法·篇章结构题 Which of the following shows the structure of the passage?
A.
B.
C.
D.
答案:
阅读理解
[B] B C A C B
本文主要介绍了我国最新建成的全球首个月球专业大模型,它使月球研究比以前更快、更容易。
1. B 推理判断题。根据第一段中的“It makes the moon study much faster and easier than before.”可知,它让科学家对月球的研究变得更快、更容易。
2. C 词义猜测题。句意:中国科学院地球化学研究所和阿里云智能集团一起制造了它。根据前一句理解可知,该款新工具于2024年8月在贵州贵阳举行的中国数博会上发布,说明中国科学家已经成功地制造出LLM,所以动词fabricate是“制造”的意思。
3. A 细节理解题。根据第四段中的“The LLM can tell and remember different craters by size, depth and shape.”可知,这个全球首个月球专业大模型可以通过大小、深度和形状来辨别和记住不同的陨石坑,由此可知,LLM可以通过发现不同类型的陨石坑来帮助科学家们研究月球。
4. C 主旨大意题。通读全文内容并结合第一段第一句“The world's first large language model (LLM) for the moon study has come!”可知,本文主要介绍了由中国两家单位合力制造的全球首个月球专业大模型发布了,文中还介绍了它的功能方面的信息以及一位研究员对它的看法和评价。
5. B 篇章结构题。根据全文内容可知,第一段总起全文,介绍了全球首个月球专业大模型LLM,它让研究月球变得更快、更容易;第二、第三和第四段是并列结构,介绍了该款大模型的发布时间、两大制作单位以及功能;第五、第六和第七段是并列结构,阐述了研究员刘建忠对该款大模型的看法以及他的一些评价,故B项符合题意。
[B] B C A C B
本文主要介绍了我国最新建成的全球首个月球专业大模型,它使月球研究比以前更快、更容易。
1. B 推理判断题。根据第一段中的“It makes the moon study much faster and easier than before.”可知,它让科学家对月球的研究变得更快、更容易。
2. C 词义猜测题。句意:中国科学院地球化学研究所和阿里云智能集团一起制造了它。根据前一句理解可知,该款新工具于2024年8月在贵州贵阳举行的中国数博会上发布,说明中国科学家已经成功地制造出LLM,所以动词fabricate是“制造”的意思。
3. A 细节理解题。根据第四段中的“The LLM can tell and remember different craters by size, depth and shape.”可知,这个全球首个月球专业大模型可以通过大小、深度和形状来辨别和记住不同的陨石坑,由此可知,LLM可以通过发现不同类型的陨石坑来帮助科学家们研究月球。
4. C 主旨大意题。通读全文内容并结合第一段第一句“The world's first large language model (LLM) for the moon study has come!”可知,本文主要介绍了由中国两家单位合力制造的全球首个月球专业大模型发布了,文中还介绍了它的功能方面的信息以及一位研究员对它的看法和评价。
5. B 篇章结构题。根据全文内容可知,第一段总起全文,介绍了全球首个月球专业大模型LLM,它让研究月球变得更快、更容易;第二、第三和第四段是并列结构,介绍了该款大模型的发布时间、两大制作单位以及功能;第五、第六和第七段是并列结构,阐述了研究员刘建忠对该款大模型的看法以及他的一些评价,故B项符合题意。
查看更多完整答案,请扫码查看