第50页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
KEY→P15
范畴:人与自我 主题:方法策略 体裁:记叙文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
Do you know Shang Yang? He was a famous official in history. He lived in the state of Qin during the Warring States period(战国时期). He had a great dream. He wanted to turn Qin into a stronger and better state. So he made some new laws for the state. But the question was: How could he make people trust him and follow the laws?
Shang Yang got an idea. He set up a tall wooden pole near the south gate of the city. Then he brought people together and told them, “Anyone who can move the pole to the north gate will get 10 pieces of gold.” People considered this was very strange and they didn't try to move the pole.
After seeing that no one was coming, Shang Yang said, “Now I will give 50 pieces of gold to the one who can move the pole to the north gate.” This time, a man stood up and moved the pole. Then Shang Yang was very happy and gave the man 50 pieces of gold as he said.
After that, all people thought that they could ▲ Shang Yang. So they followed Shang Yang's new laws. Qin became stronger and stronger.
( )1. What did Shang Yang want people to do according to Paragraph 1?
A. Look for good officials. B. Ask him some questions.
C. Follow his new laws. D. Get along with each other.
( )2. The underlined word “considered” in Paragraph 2 means “________”.
A. watched B. agreed C. respected D. thought
( )3.
创新考法·语篇逻辑题 Which of the following words can be put in “ ▲ ”?
A. change B. trust C. forget D. protect
( )4. Which of the following statements is TRUE about Shang Yang?
A. He learned to make laws from a young man.
B. He asked people to give ideas about laws.
C. He was an official from the state of Qin.
D. He moved the pole to the north gate alone.
( )5. What is the main idea of the passage?
A. Keeping one's word can win people's trust.
B. Moving a pole is so difficult for most people.
C. Making Qin stronger is always Shang Yang's dream.
D. Using a pole can make a small state stronger.
范畴:人与自我 主题:方法策略 体裁:记叙文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
Do you know Shang Yang? He was a famous official in history. He lived in the state of Qin during the Warring States period(战国时期). He had a great dream. He wanted to turn Qin into a stronger and better state. So he made some new laws for the state. But the question was: How could he make people trust him and follow the laws?
Shang Yang got an idea. He set up a tall wooden pole near the south gate of the city. Then he brought people together and told them, “Anyone who can move the pole to the north gate will get 10 pieces of gold.” People considered this was very strange and they didn't try to move the pole.
After seeing that no one was coming, Shang Yang said, “Now I will give 50 pieces of gold to the one who can move the pole to the north gate.” This time, a man stood up and moved the pole. Then Shang Yang was very happy and gave the man 50 pieces of gold as he said.
After that, all people thought that they could ▲ Shang Yang. So they followed Shang Yang's new laws. Qin became stronger and stronger.
( )1. What did Shang Yang want people to do according to Paragraph 1?
A. Look for good officials. B. Ask him some questions.
C. Follow his new laws. D. Get along with each other.
( )2. The underlined word “considered” in Paragraph 2 means “________”.
A. watched B. agreed C. respected D. thought
( )3.
A. change B. trust C. forget D. protect
( )4. Which of the following statements is TRUE about Shang Yang?
A. He learned to make laws from a young man.
B. He asked people to give ideas about laws.
C. He was an official from the state of Qin.
D. He moved the pole to the north gate alone.
( )5. What is the main idea of the passage?
A. Keeping one's word can win people's trust.
B. Moving a pole is so difficult for most people.
C. Making Qin stronger is always Shang Yang's dream.
D. Using a pole can make a small state stronger.
答案:
阅读理解 [B] C D B C A
B
战国时期的秦国官员商鞅通过奖励移动木杆的百姓来赢得民众的信任,从而推动实施新法律,使秦国变得更强大。
1. C 细节理解题。根据第一段中的“How could he make people trust him and follow the laws?”可知,商鞅是想让人们遵守他所制定的新法。
2. D 词义猜测题。句意:人们认为这很奇怪,他们没有试图去移动杆子。动词consider是“认为”的意思,跟think的意思相近。
3. B 语篇逻辑题。后来商鞅承诺谁能把木杆搬到北门,就给他50金,后来一个男子把木杆搬到了北门,商鞅便照他所说的给了男子50金,由此可推断出,人们可以信任商鞅,故空处应该填动词trust,是“信任”的意思。
4. C 细节理解题。根据第一段内容可知,商鞅是战国时期秦国的一个官员。
5. A 主旨大意题。通读全文内容可知,秦国官员商鞅通过“立木取信”的办法获得了人们的信任,故A项符合题意。
B
战国时期的秦国官员商鞅通过奖励移动木杆的百姓来赢得民众的信任,从而推动实施新法律,使秦国变得更强大。
1. C 细节理解题。根据第一段中的“How could he make people trust him and follow the laws?”可知,商鞅是想让人们遵守他所制定的新法。
2. D 词义猜测题。句意:人们认为这很奇怪,他们没有试图去移动杆子。动词consider是“认为”的意思,跟think的意思相近。
3. B 语篇逻辑题。后来商鞅承诺谁能把木杆搬到北门,就给他50金,后来一个男子把木杆搬到了北门,商鞅便照他所说的给了男子50金,由此可推断出,人们可以信任商鞅,故空处应该填动词trust,是“信任”的意思。
4. C 细节理解题。根据第一段内容可知,商鞅是战国时期秦国的一个官员。
5. A 主旨大意题。通读全文内容可知,秦国官员商鞅通过“立木取信”的办法获得了人们的信任,故A项符合题意。
查看更多完整答案,请扫码查看