2025年通城学典初中英语阅读组合训练七年级下册江苏专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年通城学典初中英语阅读组合训练七年级下册江苏专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年通城学典初中英语阅读组合训练七年级下册江苏专版》

一、完形填空
范畴:人与自然 主题:人与动物 体裁:记叙文 难度:★★★ 建议用时:6分钟 评价:____/10
My best friend Sandy is very worried about her cat. She asks for my 1. ____. Her cat is ill, but it is not serious enough to take it to the vet. I say to her, “Sandy, you don’t have to worry too much, 2. ____ you must do something.” “But there’s 3. ____ I can do,” Sandy says. “4. ____ the vet and talk to him,” I say. “That doesn’t make sense because the vet won’t know anything 5. ____ what I tell him. He may 6. ____ me to take my cat to see him, but I know it’s not that serious,” she says. “Yes, I understand,” I say. “But you need to do that for 7. ____, not for the cat. By not doing anything, you are worrying yourself.” “You are right,” she says. “Now I see 8. ____ you mean.”
When Sandy calls, the vet 9. ____ finds the problem. He tells her to bring the cat in. And if he is right about the cat, he can treat it right away.
If you 10. ____ something, you should take action, not just think about it. Even small actions will remove your worries.
( )1. A. plan B. help C. job D. answer
( )2. A. so B. or C. and D. but
( )3. A. something B. anything C. nothing D. everything
( )4. A. Call B. Show C. Miss D. Leave
( )5. A. in B. around C. like D. from
( )6. A. ask B. make C. use D. follow
( )7. A. myself B. yourself C. itself D. herself
( )8. A. what B. how C. when D. where
( )9. A. happily B. quietly C. heavily D. quickly
( )10. A. take away B. find out C. worry about D. look after
答案: 答案速递:1~5 BDCAD 6~10 ABADC
本文主要讲述了桑迪的猫生病了,但情况不严重,她不想带它去看兽医,于是请求作者的帮助的故事。作者建议她必须为自己做点什么,让自己不再忧虑。桑迪最终给兽医打了电话,告诉了兽医猫的状况。这个故事告诉读者,如果你有担心的事情,就应该采取行动,只要有行动,哪怕只是一小步,都可以消除你的忧虑。
1. B 根据后文内容可知,此处指桑迪在猫生病后向作者求助。
2. D 根据前后文理解可知,该空前后是转折关系,用but来连接。
3. C 根据前后文理解可知,桑迪除了担心之外,什么也做不了。
4. A 根据后文中的“When Sandy calls...”可知,作者建议桑迪给兽医打电话。
5. D 句意:那没有意义,因为兽医不会从我告诉他的话中得知任何事情。根据句意理解可知,此处用介词from。
6. A 此处用固定短语ask sb. to do sth.,意为“叫某人去做某事”。
7. B 句意:但是你需要为你自己做那件事,而不是为猫。此句的主语是you,结合后文中的“By not doing anything, you are worrying yourself.”可知,此处用yourself。
8. A 此处用what引导宾语从句,指桑迪最终明白了作者要表达的意思。
9. D 根据后文中的“And if he is right about the cat, he can treat it right away.”可知,如果兽医对猫的情况判断正确的话,他就会立刻治疗它,说明兽医从桑迪的话中迅速发现了问题所在。
10. C 句意:如果你担心某件事,你就应该采取行动,而不仅仅是考虑它。此处用动词短语worry about,意为“为……担心”。
二、阅读理解
A
范畴:人与自我 主题:学校生活 体裁:应用文 难度:★★★ 建议用时:5分钟 评价:____/5
David is going to visit the Space Museum with his classmates next week. He is so happy that he can’t sleep well the whole week. Here is the poster about their trip plan.

( )1. What is the poster about?
A. David’s school life. B. A school trip.
C. The life in space. D. A great museum.
( )2. Where will David and his classmates meet?
A. At the school gate. B. At the bus station.
C. At the train station. D. At the gate of the park.
( )3. How will they go to the Space Museum?
A. By bike. B. On foot. C. By taxi. D. By bus.
( )4. How long will they stay in the Space Museum?
A. Over 30 minutes. B. About 2 days.
C. About 6 hours. D. Less than 4 hours.
( )5. How may David feel about the trip?
A. Glad. B. Sad. C. Angry. D. Worried.

B
范畴:人与自我 主题:身心健康 体裁:说明文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
Now it’s time for the midday nap at Nanshan Foreign Language Group Kehua School in Shenzhen! Geng Xian and his classmates put up footrests(搁脚物),lean back in their chairs and take a nap.
The school provided reclining chairs(躺椅)for students to nap during the lunch break. They tried them out with students from four grades.
“Before this, I could only rest at my desk for a nap. My hands often got numb(麻木的) and my neck felt stiff(僵硬的),” the 15 - year - old Geng said. “Now lying down to sleep is very easeful, just like being at home.”
Wang Tingnuo also likes to lie down to nap. “I used to nap for about 20 minutes at most before getting up. Now I choose to sleep 10 to 20 minutes earlier with the reclining chair,” said the 15 - year - old. She said that the longer sleep time also helped her do better in her afternoon studies.
According to Xu Weimin, a sleep expert in Shanghai, lying down for a nap is good for your body and mind. “It can relax the muscles and increase blood flow(血流) to the brain,” Xu said.
( )1. The underlined word “easeful” in Paragraph 3 means “______”.
A. difficult B. comfortable C. exciting D. unhealthy
( )2. What did Wang say about her longer sleep time?
A. It left her less time to have lunch. B. It always made her be late for class.
C. It helped her do better in the afternoon. D. It made her tired the whole afternoon.
( )3. What can we infer(推断) from the last paragraph?
A. Reclining chairs can help students get a better rest.
B. Reclining chairs can slow down the blood flow.
C. Xu Weimin will bring more chairs to this school.
D. Xu Weimin will lie down and sleep in the chair.
( )4. The passage is mainly about ______.
A. what to do for most students to live a healthy life
B. what kind of bed to use for students’ midday nap
C. how to help poor students do better in their studies
D. how to make students sleep better during their midday nap
( )5. In which part of the website can you probably find this passage?
A. Film World. B. School Time.
C. Wonderful Art. D. Science Study.

C
范畴:人与社会 主题:体育人物 体裁:记叙文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
(时文阅读)On Sept. 20, 2024, the NBA’s Brooklyn Nets said they had signed a two - way contract with 21 - year - old Chinese player Cui Yongxi.
With this contract, Cui can play up to 50 regular - season games(常规赛) in the NBA, although he is expected to spend much of his time in the Nets’ development league(发展联盟), the NBA’s official minor league that prepares players for the NBA.
Standing at 2. 01 metres tall, Cui is quite strong at both shooting(投篮) and defence. He joined the Chinese Basketball Association(CBA) in 2021, playing for the Guangzhou Loong Lions Basketball Club. He was named the CBA’s Rookie of the Year for the 2022-2023 season.
Cui Yongxi joined the 2024 NBA Draft(选拔), but no team selected him. He then stayed in the USA and got a chance to play for the Portland Trail Blazers in the NBA Summer League. During his nearly 22 minutes on the court, he played actively and scored nine points for the team, drawing the attention of the Nets.
Looking back, Cui has no regrets about trying to join the NBA. “Maybe I just gave a little more on the way. If other people give more, they will have more opportunities than I do. I expect that there will be more young players of my age in China trying to play at the next level overseas,” Cui said.
( )1. Which of the following statements is NOT true about Cui?
A. He joined the Loong Lions at 21.
B. He is about two metres tall.
C. He’s good at shooting and defence.
D. He can play 50 games in the NBA.
( )2. The meaning of the underlined word “selected” is close to “______”.
A. attracted B. chose
C. remembered D. practised
( )3. Which is the RIGHT order of the following events about Cui Yongxi?
a. He played for the Portland Trail Blazers.
b. He joined the NBA Draft.
c. He joined the CBA.
d. The Brooklyn Nets signed a two - way contract with him.
e. He was named the CBA’s Rookie of the Year.
A. c - a - b - e - d B. c - e - b - a - d C. d - a - c - e - b D. d - e - a - c - b
( )4. According to the passage, the best words to describe Cui are ______.
A. friendly and helpful B. clever and popular
C. brave and creative D. powerful and hard - working
( )5. What does the passage mainly talk about?
A. Why Cui Yongxi becomes a member of the NBA.
B. How Cui Yongxi makes his way into the NBA.
C. Which NBA team Cui Yongxi played for in 2024.
D. How NBA teams select new players every year.
答案: 答案速递:[A] BADCA [B] BCADB [C] ABBDB
A
本文主要介绍了去太空博物馆游览的活动安排。
1. B 主旨大意题。根据海报中的标题A trip to the Space Museum以及内容可知,这张海报是关于去太空博物馆游览的活动安排。
2. A 细节理解题。根据海报中的“Meet at the school gate at 8:30 a. m.”可知,他们计划上午8点半在学校大门口相见。
3. D 细节理解题。根据海报中的“Take a bus to the Space Museum.”可知,他们将乘公交车去太空博物馆。
4. C 推理判断题。根据海报中的“Arrive at 9:10 a. m. Return at 3:10 p. m.”可知,他们将在上午9点10分到达太空博物馆,下午3点10分返回,故他们将在太空博物馆里待大约6小时。
5. A 细节理解题。根据文中的“He is so happy that he can't sleep well the whole week.”可知,大卫很期待这次旅行,他感到非常高兴。
B
本文主要讲述了深圳市南山外国语学校(集团)科华学校的学生们使用躺椅进行午休。躺椅使学生们午休时更加舒适,睡的时间更长,下午学习更有精神。
1. B 词义猜测题。句意:现在躺着睡觉很舒适,就像在家里一样。根据My hands often got numb and my neck felt stiff可知,他趴在桌上睡觉时,手经常麻木,脖子也感到僵硬,但是躺着睡觉让他很舒适。此处easeful跟comfortable的意思相接近。
2. C 细节理解题。根据第四段中的“She said that the longer sleep time also helped her do better in her afternoon studies.”可知,她认为更长的睡眠时间能够帮助她在下午的学习中做得更好。
3. A 推理判断题。根据最后一段中的lying down for a nap is good for your body and mind可知,躺下小睡一会儿对学生的身心都有好处。由此推知,躺椅能帮助学生们得到更好的休息。
4. D 主旨大意题。通读全文内容可知,本文主要介绍了深圳市南山外国语学校(集团)科华学校尝试使用躺椅让学生进行午休,从而让学生们在午休时睡得更香甜。
5. B 推理判断题。本文是有关学校生活方面的话题,所以读者可以在School Time这个部分读到该篇文章。
C
中国年轻篮球运动员崔永熙在2024年9月20日成功签约NBA,进军海外。通过自身的经历,崔永熙鼓励中国年轻篮球运动员们要多付出一点,抓住每一个机会。
1. A 推理判断题。根据第一段中的they had signed a two - way contract with 21 - year - old Chinese player Cui Yongxi和第三段中的“He joined the Chinese Basketball Association (CBA) ...”可知,2024年9月,21岁的崔永熙跟布鲁克林篮网队签订了双向合同,但是他是在2021年加入广州龙狮篮球俱乐部的,那年他应该是18岁。
2. B 词义猜测题。句意:崔永熙参加了2024年的NBA选拔,但是没有球队选择他。根据后句理解可知,崔永熙参加选拔之后,仍然留在美国,等待机会,说明他在参加选拔时没有队伍选择他。此处动词select是“选择”的意思,跟choose的意思相接近。
3. B 信息排序题。通读全文内容可知,崔永熙在2021年加入了中国篮球协会的广州龙狮篮球俱乐部,2022 - 2023赛季被评为CBA的年度最佳新秀,2024年参加了NBA的选拔,但是没有队伍选他,后来有一个为波特兰开拓者队效力的机会,NBA布鲁克林篮网队于2024年9月与他签订了双向合同。
4. D 推理判断题。根据第三段中的“He was named the CBA's Rookie of the Year for the 2022 - 2023 season.”和第四段中的“During his nearly 22 minutes on the court, he played actively and scored nine points for the team”可知,2022 - 2023赛季崔永熙被评为CBA的年度最佳新秀,说明他很有影响力;他为波特兰开拓者队效力时,表现积极并为该队赢得了9分,说明他非常勤奋。
5. B 主旨大意题。通读全文内容可知,文中主要介绍了崔永熙是如何通过自己的努力,等待机会,克服困难,最终成功入选NBA,跟布鲁克林篮网队签订了双向合同。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭