2025年通城学典初中英语阅读组合训练七年级下册江苏专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年通城学典初中英语阅读组合训练七年级下册江苏专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年通城学典初中英语阅读组合训练七年级下册江苏专版》

C
KEY→P31
范畴:人与社会 主题:文化习俗 体裁:说明文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
(传统文化阅读)The new TV play Meet Yourself wins many people’s hearts. It not only improves the local tourism in Yunnan Province, but also shows some culture in Dali.
Jianchuan wood carving(木雕), from Jianchuan of Dali, has a history of more than 1,000 years. The carvings usually include pictures like flowers, plants and so on. They are widely used in buildings, furniture and art. The TV show also points that the traditional craft of wood carving faces challenges. The show talks about how machines are taking the place of handwork. The machines can save more time and cost less, so the work becomes more efficient and less costly.
There are not only crafts shown in the TV play, but also some local food. Dairy Fan, or rushan, is a kind of food made of milk and yogurt, shaped like a fan. As local flavourful food, it’s a must - try food for visitors to Yunnan.
The three tea courses are a tea serving tradition of the Bai ethnic group(白族). It is an important tradition during special events such as weddings and festivals. First, boil water and warm the teapot on a gentle fire. After the teapot gets hot, put the tea leaves inside. The first course of tea usually smells delicious but tastes bitter. The second course will have sugar in it, which makes it sweet. Finally, the third course will include honey, creating a richer smell.
With the development of our country, Chinese culture has spread widely. I believe more and more people will get interested in Chinese culture.
(   )1. What can we infer from Paragraph 2?
A. Visitors can only enjoy the carvings in old buildings.
B. Local artists always use their hands to make carving.
C. Jianchuan wood carving has a history of over 100 years.
D. The traditional craft of wood carving has new problems.
(   )2. What does the underlined word “flavourful” in Paragraph 3 mean?
A. Delicious. B. Lucky.
C. Magical. D. Ordinary.
(   )3. What is the writer’s main purpose in writing the passage?
A. To invite more people to our country and have fun.
B. To show people our country is becoming stronger.
C. To share more local stories in Yunnan with people.
D. To make people know more about Chinese culture.
(   )4. 创新考法·篇章结构题 Which of the following shows the structure of the passage?
A. ① B. ① C. ① D. ①
② ③ ④ ⑤ ② ③ ④ ⑤ ② ③ ④ ② ④
⑤ ③ ⑤
(   )5. Which can be the best title for this passage?
A. The history of the wood carving
B. The Bai ethnic group in China
C. Traditional culture in a TV play
D. A special TV play from Yunnan

5
答案: 答案速递:[C]DADCC
本文主要介绍了电视剧《去有风的地方》中所拍摄的云南当地的木雕工艺品、机械化生产作业、传统美食以及三道茶。
1. D 推理判断题。根据第二段中的“The TV show also points that the traditional craft of wood carving faces challenges.”理解可知,该电视节目也指出了传统的木雕工艺面临着挑战,说明木雕工艺遇到了一些新问题。
2. A 词义猜测题。句意:作为当地美食,它是去云南的游客必尝的食物。句中must - try是“一定要品尝的”的意思,由此推断,作者应该是向游客们推荐了一道美味的食物,此处形容词flavourful的意思是“美味的,可口的”,跟形容词delicious的意思相接近。
3. D 推理判断题。通读全文内容并结合最后一段中的“I believe more and more people will get interested in Chinese culture.”可知,文章通过电视剧《去有风的地方》向人们介绍了云南当地的精湛工艺品、传统美食和三道茶,作者写作的目的是让人们更多地了解中国文化。
4. C 篇章结构题。通读全文内容可知,第一段引出文章主题;第二、第三和第四段分别描述了电视剧中三个比较典型的当地文化,即木雕工艺品、传统食物以及三道茶;第五段总结全文,呼吁读者更多地关注中国文化。
5. C 标题概括题。通读全文可知,本文主要介绍了在一部电视剧中传播的中国传统文化,该剧中具体谈论了云南当地的木雕工艺品及机械化生产、传统美食以及三道茶,故C项最为恰当。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭