第36页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
C KEY−→P11
范畴:人与社会 主题:社会热点 建议用时:7分钟 评价:____/5 体裁:说明文 难度:★★★(时文阅读)
How many fathers usually come to the parent−teacher meetings of your class? Have you ever thought of a “dads only” parent−teacher meeting?
On Aug. 24, 2024, a school in Hangzhou conducted a special meeting to which only dads were invited. The meeting hoped to encourage dads to actively take part in family education.
According to a 2020 survey by the All−China Women's Federation and National Bureau of Statistics, most mums in China help their kids with homework. About 68 out of 100 mums do this.
However, dads and mums both play important roles in their children's education.
“Dads can shape young kids' personalities,” said Luo Xuepeng from Guangdong. He is a father of a 9−year−old boy. “A rational(理性的) and strong dad can help kids have good habits and become more outgoing,” he added.
Of course, dads can't fix everything by themselves. If laws give dads more time to care for their babies, if jobs let dads go to school meetings and spend more time with their kids, and if people stop believing that only mums should do these things, then things will get better.
( )1.
[创新考法·开篇方式题] How did the writer start the passage?
A. By asking questions. B. By telling stories.
C. By showing pictures. D. By discussing facts.
( )2. What does the underlined word “conducted” in Paragraph 2 mean?
A. Decided. B. Organized.
C. Supported. D. Recommended.
( )3. From the 2020 survey, we can know ________.
A. most Chinese fathers help their kids with homework
B. no fathers actively take part in parent−teacher meetings
C. about 68 percent of Chinese mums take part in children's education
D. parents with good habits spend more time with their kids
( )4. According to the passage, why CAN'T dads fix everything by themselves?
A. Because they do not want to take care of kids.
B. Because they lose interest in family education.
C. Because they can't care for their kids well.
D. Because they have no enough time for their kids.
( )5. What is the main idea of the passage?
A. Schools should often have meetings for teachers and parents.
B. Schools need dads to take part in their children's education.
C. Schools show dads how to look after their children every day.
D. Schools play an important role in children's family education.
范畴:人与社会 主题:社会热点 建议用时:7分钟 评价:____/5 体裁:说明文 难度:★★★(时文阅读)
How many fathers usually come to the parent−teacher meetings of your class? Have you ever thought of a “dads only” parent−teacher meeting?
On Aug. 24, 2024, a school in Hangzhou conducted a special meeting to which only dads were invited. The meeting hoped to encourage dads to actively take part in family education.
According to a 2020 survey by the All−China Women's Federation and National Bureau of Statistics, most mums in China help their kids with homework. About 68 out of 100 mums do this.
However, dads and mums both play important roles in their children's education.
“Dads can shape young kids' personalities,” said Luo Xuepeng from Guangdong. He is a father of a 9−year−old boy. “A rational(理性的) and strong dad can help kids have good habits and become more outgoing,” he added.
Of course, dads can't fix everything by themselves. If laws give dads more time to care for their babies, if jobs let dads go to school meetings and spend more time with their kids, and if people stop believing that only mums should do these things, then things will get better.
( )1.
A. By asking questions. B. By telling stories.
C. By showing pictures. D. By discussing facts.
( )2. What does the underlined word “conducted” in Paragraph 2 mean?
A. Decided. B. Organized.
C. Supported. D. Recommended.
( )3. From the 2020 survey, we can know ________.
A. most Chinese fathers help their kids with homework
B. no fathers actively take part in parent−teacher meetings
C. about 68 percent of Chinese mums take part in children's education
D. parents with good habits spend more time with their kids
( )4. According to the passage, why CAN'T dads fix everything by themselves?
A. Because they do not want to take care of kids.
B. Because they lose interest in family education.
C. Because they can't care for their kids well.
D. Because they have no enough time for their kids.
( )5. What is the main idea of the passage?
A. Schools should often have meetings for teachers and parents.
B. Schools need dads to take part in their children's education.
C. Schools show dads how to look after their children every day.
D. Schools play an important role in children's family education.
答案:
阅读理解 [C] A B C D B
C
杭州的一所学校召开了一场特殊的家长会,只有爸爸们被邀请参加,希望爸爸们能积极参与家庭教育。文章阐述了爸爸在家庭教育中的重要性。
1. A 开篇方式题。根据第一段可知,本文开篇通过提出问题的方式来引出文章所要谈论的爸爸家长会。
2. B 词义猜测题。句意:2024 年 8 月 24 日,杭州的一所学校组织了一次特别会议,只邀请父亲参加。根据后句理解可知,学校组织这次会议的目的是鼓励爸爸们积极参与家庭教育,此处动词 conduct 的意思是“组织;安排”,跟动词 organize 的意思相近。
3. C 细节理解题。根据第三段中的“About 68 out of 100 mums do this.”可知,大约 68%的妈妈参与孩子们的家庭教育,辅导孩子们做家庭作业。
4. D 推理判断题。根据最后一段中的“If laws give dads more time to care for their babies, if jobs let dads go to school meetings and spend more time with their kids...”理解可知,如果法律给爸爸们更多的时间来照顾他们的孩子,如果工作让爸爸们可以参加家长会并且花更多时间陪伴孩子,那么事情就会变得更好,由此推断,爸爸们不能独自解决所有问题是因为他们没有足够的时间。
5. B 主旨大意题。通读全文内容并结合第二段中的“The meeting hoped to encourage dads to actively take part in family education.”可知,杭州的一所学校召开了一场只有爸爸参加的家长会,目的是鼓励爸爸们要积极参与对孩子们的家庭教育,同时阐述了爸爸们在家庭教育中的重要性。
C
杭州的一所学校召开了一场特殊的家长会,只有爸爸们被邀请参加,希望爸爸们能积极参与家庭教育。文章阐述了爸爸在家庭教育中的重要性。
1. A 开篇方式题。根据第一段可知,本文开篇通过提出问题的方式来引出文章所要谈论的爸爸家长会。
2. B 词义猜测题。句意:2024 年 8 月 24 日,杭州的一所学校组织了一次特别会议,只邀请父亲参加。根据后句理解可知,学校组织这次会议的目的是鼓励爸爸们积极参与家庭教育,此处动词 conduct 的意思是“组织;安排”,跟动词 organize 的意思相近。
3. C 细节理解题。根据第三段中的“About 68 out of 100 mums do this.”可知,大约 68%的妈妈参与孩子们的家庭教育,辅导孩子们做家庭作业。
4. D 推理判断题。根据最后一段中的“If laws give dads more time to care for their babies, if jobs let dads go to school meetings and spend more time with their kids...”理解可知,如果法律给爸爸们更多的时间来照顾他们的孩子,如果工作让爸爸们可以参加家长会并且花更多时间陪伴孩子,那么事情就会变得更好,由此推断,爸爸们不能独自解决所有问题是因为他们没有足够的时间。
5. B 主旨大意题。通读全文内容并结合第二段中的“The meeting hoped to encourage dads to actively take part in family education.”可知,杭州的一所学校召开了一场只有爸爸参加的家长会,目的是鼓励爸爸们要积极参与对孩子们的家庭教育,同时阐述了爸爸们在家庭教育中的重要性。
查看更多完整答案,请扫码查看