第51页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
KEY→P16
范畴:人与自我 主题:自我提升 体裁:记叙文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
(时文阅读)Look! This is Nima Rinji Sherpa from Nepal. He is 18 years old. On Oct. 9,2024, he climbed to the top of Mount Shishapangma(希夏邦马峰) in Xizang. Before this, he climbed 13 other mountains. These 14 mountains are the tallest in the world. Each stands over 8,000 metres above sea level(海平面).
Nima is a modest young boy. He always wears a smile on his face and never talks much about his own abilities. When he was a little boy, he often went hiking with his family. He liked taking beautiful photos along the way. His father and uncles are good climbers with a lot of experience. They teach Nima many climbing skills. He started climbing the tallest mountains at the age of 16. It took him only 740 days to climb all of them. He is the youngest person in the world to do this.
Nima Rinji Sherpa told the BBC that he enjoyed climbing the mountains. In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate people can be! He says, “When I stand on the tops of the mountains, the other mountains appear so small.” His success tells us that nothing is impossible as long as we decide.
( )1. Where does Nima Rinji Sherpa come from?
A. France. B. Nepal. C. Russia. D. China.
( )2. Which of the following is TRUE according to Paragraphs 1 & 2?
A. Nima climbs only 13 mountains in all.
B. Nima began to climb mountains at the age of 15.
C. Nima is a young climber full of experience.
D. Nima spent 740 days climbing Shishapangma.
( )3. Which words best describe Nima's feelings after reaching the tops of the mountains?
A. Excited and proud. B. Lucky but lonely.
C. Unhappy and worried. D. Surprised but afraid.
( )4.
创新考法·跨学科考查题 What is the best Chinese for the underlined sentence in the last paragraph?
A. 拾级登高处,临风望远山。 B. 山花落尽山长在,山水空流山自闲。
C. 会当凌绝顶,一览众山小。 D. 不识庐山真面目,只缘身在此山中。
( )5. What does the passage mainly talk about?
A. The number of the tallest mountains Nima climbed on the earth.
B. Nima's brave stories about how to climb the tallest mountains.
C. Some useful skills that Nima learnt by climbing the mountains.
D. The youngest person who climbed the earth's 14 highest mountains.
范畴:人与自我 主题:自我提升 体裁:记叙文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
(时文阅读)Look! This is Nima Rinji Sherpa from Nepal. He is 18 years old. On Oct. 9,2024, he climbed to the top of Mount Shishapangma(希夏邦马峰) in Xizang. Before this, he climbed 13 other mountains. These 14 mountains are the tallest in the world. Each stands over 8,000 metres above sea level(海平面).
Nima is a modest young boy. He always wears a smile on his face and never talks much about his own abilities. When he was a little boy, he often went hiking with his family. He liked taking beautiful photos along the way. His father and uncles are good climbers with a lot of experience. They teach Nima many climbing skills. He started climbing the tallest mountains at the age of 16. It took him only 740 days to climb all of them. He is the youngest person in the world to do this.
Nima Rinji Sherpa told the BBC that he enjoyed climbing the mountains. In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate people can be! He says, “When I stand on the tops of the mountains, the other mountains appear so small.” His success tells us that nothing is impossible as long as we decide.
( )1. Where does Nima Rinji Sherpa come from?
A. France. B. Nepal. C. Russia. D. China.
( )2. Which of the following is TRUE according to Paragraphs 1 & 2?
A. Nima climbs only 13 mountains in all.
B. Nima began to climb mountains at the age of 15.
C. Nima is a young climber full of experience.
D. Nima spent 740 days climbing Shishapangma.
( )3. Which words best describe Nima's feelings after reaching the tops of the mountains?
A. Excited and proud. B. Lucky but lonely.
C. Unhappy and worried. D. Surprised but afraid.
( )4.
A. 拾级登高处,临风望远山。 B. 山花落尽山长在,山水空流山自闲。
C. 会当凌绝顶,一览众山小。 D. 不识庐山真面目,只缘身在此山中。
( )5. What does the passage mainly talk about?
A. The number of the tallest mountains Nima climbed on the earth.
B. Nima's brave stories about how to climb the tallest mountains.
C. Some useful skills that Nima learnt by climbing the mountains.
D. The youngest person who climbed the earth's 14 highest mountains.
答案:
阅读理解 [C] B C A C D
C
尼泊尔小伙尼马·林治·谢尔帕成功登顶14座8000米高峰。他的成功告诉我们,只要下定决心,没有什么是不可能的。
1. B 细节理解题。根据第一段中的“This is Nima Rinji Sherpa from Nepal.”可知,尼马来自尼泊尔。
2. C 推理判断题。根据第一、二段内容可知,18岁的尼马已经攀登了14座世界高峰由此推断,尼马是一个拥有丰富经验的年轻登山者
3. A 推理判断题。根据最后一段中的“In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate people can be!”可知,在尼马的眼中,爬山可以显示出入们能有多么强大、勇敢和狂热,由此推断,他登上山顶后感到兴奋与自豪。
4. C 句意理解题。画线句意为“当我站在山顶时,其他山峰显得如此小。”,与“会当凌绝顶,一览众山小。”意境相近。
5. D 主旨大意题。通读全文内容并结合第二段中的“He is the youngest person in the world to do this.”可知尼泊尔小伙尼马·林治·谢尔帕成功登顶14座8000米高峰并成为最年轻的登顶者。
C
尼泊尔小伙尼马·林治·谢尔帕成功登顶14座8000米高峰。他的成功告诉我们,只要下定决心,没有什么是不可能的。
1. B 细节理解题。根据第一段中的“This is Nima Rinji Sherpa from Nepal.”可知,尼马来自尼泊尔。
2. C 推理判断题。根据第一、二段内容可知,18岁的尼马已经攀登了14座世界高峰由此推断,尼马是一个拥有丰富经验的年轻登山者
3. A 推理判断题。根据最后一段中的“In his eyes, climbing mountains can show how strong, brave and passionate people can be!”可知,在尼马的眼中,爬山可以显示出入们能有多么强大、勇敢和狂热,由此推断,他登上山顶后感到兴奋与自豪。
4. C 句意理解题。画线句意为“当我站在山顶时,其他山峰显得如此小。”,与“会当凌绝顶,一览众山小。”意境相近。
5. D 主旨大意题。通读全文内容并结合第二段中的“He is the youngest person in the world to do this.”可知尼泊尔小伙尼马·林治·谢尔帕成功登顶14座8000米高峰并成为最年轻的登顶者。
查看更多完整答案,请扫码查看