第58页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
阅读理解B KEY→P18 评价:____/5 建议用时:6分钟 体裁:说明文 难度:★★★ 范畴:人与社会 主题:文化自信(传统文化阅读)
Most of us know the Chinese song “Descendants of the Dragon”(《龙的传人》). We often call ourselves the descendants of the dragon. But why do we choose this animal?
Ancient Chinese people worshiped the dragon. More than 8,000 years ago, people from different tribes believed animals, such as snakes, deer and eagles, could protect them. Many big and strong tribes believed in snakes. They later combined the snake with other animals. This created the dragon.
From then on, people took the dragon as a god. They believed it ruled over water. This helped everything grow well. Also, the Chinese emperors saw the dragon as a symbol of power.
Today, the Chinese dragon stands for strength and good luck. It is a part of our lives. We have festivals about the dragon. Parents hope a child can be successful like a dragon. The spirit of the dragon is passed down and becomes our national pride.
( )1. The writer talks about the song “Descendants of the Dragon” because ______.
A. the song sounds really beautiful
B. he likes to listen to Chinese songs
C. the song makes people successful
D. he wants to talk about the dragon
( )2. The underlined word “worshiped” in Paragraph 2 means “______”.
A. raised B. protected
C. respected D. helped
( )3. What does the Chinese dragon stand for today?
A. Strength and good luck. B. Money and power.
C. Strong power and success. D. Evil and strength.
( )4. How do Chinese people feel as the descendants of the dragon?
A. Lonely. B. Afraid.
C. Proud. D. Surprised.
( )5. What is the passage mainly about?
A. The dragon can bring children good luck.
B. The dragon is a special symbol of China.
C. The dragon is stronger than other animals.
D. The dragon helps people live a better life.

Most of us know the Chinese song “Descendants of the Dragon”(《龙的传人》). We often call ourselves the descendants of the dragon. But why do we choose this animal?
Ancient Chinese people worshiped the dragon. More than 8,000 years ago, people from different tribes believed animals, such as snakes, deer and eagles, could protect them. Many big and strong tribes believed in snakes. They later combined the snake with other animals. This created the dragon.
From then on, people took the dragon as a god. They believed it ruled over water. This helped everything grow well. Also, the Chinese emperors saw the dragon as a symbol of power.
Today, the Chinese dragon stands for strength and good luck. It is a part of our lives. We have festivals about the dragon. Parents hope a child can be successful like a dragon. The spirit of the dragon is passed down and becomes our national pride.
( )1. The writer talks about the song “Descendants of the Dragon” because ______.
A. the song sounds really beautiful
B. he likes to listen to Chinese songs
C. the song makes people successful
D. he wants to talk about the dragon
( )2. The underlined word “worshiped” in Paragraph 2 means “______”.
A. raised B. protected
C. respected D. helped
( )3. What does the Chinese dragon stand for today?
A. Strength and good luck. B. Money and power.
C. Strong power and success. D. Evil and strength.
( )4. How do Chinese people feel as the descendants of the dragon?
A. Lonely. B. Afraid.
C. Proud. D. Surprised.
( )5. What is the passage mainly about?
A. The dragon can bring children good luck.
B. The dragon is a special symbol of China.
C. The dragon is stronger than other animals.
D. The dragon helps people live a better life.
答案:
[B] DCACB
阅读理解
B
本文主要讲述了龙是中国的象征以及龙的形成和代表的意义。
1. D 推理判断题。根据第一段中的“We often call ourselves the descendants of the dragon. But why do we choose this animal?”可知,作者想要通过这首歌来引出“龙”的话题并进行讨论。
2. C 词义猜测题。句意:古代中国人崇拜龙。根据第三段中的“From then on, people took the dragon as a god.”可知,中国人把龙当作神,说明中国人对龙有崇拜之情。动词worship是“崇拜”的意思,跟动词respect的意思相近。
3. A 细节理解题。根据第四段中的“Today, the Chinese dragon stands for strength and good luck.”可知,今天中国的龙代表着力量和好运。
4. C 推理判断题。根据最后一段中的“The spirit of the dragon is passed down and becomes our national pride.”可知,中国人因自己是龙的传人而感到自豪。
5. B 主旨大意题。通读全文可知,中国人经常自称为龙的传人,龙代表力量与好运,龙是中国的特殊象征。
阅读理解
B
本文主要讲述了龙是中国的象征以及龙的形成和代表的意义。
1. D 推理判断题。根据第一段中的“We often call ourselves the descendants of the dragon. But why do we choose this animal?”可知,作者想要通过这首歌来引出“龙”的话题并进行讨论。
2. C 词义猜测题。句意:古代中国人崇拜龙。根据第三段中的“From then on, people took the dragon as a god.”可知,中国人把龙当作神,说明中国人对龙有崇拜之情。动词worship是“崇拜”的意思,跟动词respect的意思相近。
3. A 细节理解题。根据第四段中的“Today, the Chinese dragon stands for strength and good luck.”可知,今天中国的龙代表着力量和好运。
4. C 推理判断题。根据最后一段中的“The spirit of the dragon is passed down and becomes our national pride.”可知,中国人因自己是龙的传人而感到自豪。
5. B 主旨大意题。通读全文可知,中国人经常自称为龙的传人,龙代表力量与好运,龙是中国的特殊象征。
查看更多完整答案,请扫码查看