第124页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
B
KEY→P39
范畴:人与社会 主题:技术工程 体裁:说明文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
(时文阅读)When we go hiking in the mountains, we may be unable to find a phone signal and get lost. Thanks to a new satellite network, this will not happen in the future.
In August, 2024, China launched a group of 18 satellites into space. This was the first step in building “Qianfan”, a large communication network.
SpaceSail, a company in Shanghai, is leading the work. “This year, we will send 108 satellites. In the end, there will be more than 10,000 of them in Qianfan,” Lu Ben, who works for the company, said.
When all the satellites are in place, Qianfan will provide us with fast and stable Internet services. More importantly, these services will cover the whole world. Whether we are in the forests or on the seas, we can connect to Qianfan on our phones and surf the Internet.
What makes Qianfan so special? All the satellites are in low earth orbit. They will stay between about 160 kilometres and 2,000 kilometres above the earth's surface. In comparison(相较而言), some traditional satellites are about 20,000 kilometres above us. The higher they are, the more expensive and the less stable they can be.
▲
Companies from many countries and regions are trying to build networks like Qianfan, including SpaceX from the USA. But as more satellites go up, the space around the earth is getting more crowded. So China is acting quickly to send all satellites of the Qianfan network by the end of 2030.
( )1. The underlined word “launched” in Paragraph 2 means “________” in English.
A. designed B. sent C. repaired D. allowed
( )2. The Qianfan satellites can offer better signals because they ________.
A. fly higher than other satellites B. use new ways to give signals
C. are much closer to the earth D. stay 20,000 km above the earth
( )3.
创新考法·语篇逻辑题 Which of the following can be put in “ ▲ ”?
A. The use of Qianfan B. A big race in space
C. A special trip to space D. China's future plan
( )4. Which of the following statements is TRUE about Qianfan?
A. Over 10,000 satellites will be in service for it.
B. The company will fully try to finish it this year.
C. It will mainly serve people in the forests and on the seas.
D. It will take the place of other networks in space.
( )5. What is the passage mainly about?
A. Some new plans for networks. B. The reasons for building Qianfan.
C. Some Chinese satellites in space. D. The Qianfan network from China.
KEY→P39
范畴:人与社会 主题:技术工程 体裁:说明文 难度:★★★★ 建议用时:7分钟 评价:____/5
(时文阅读)When we go hiking in the mountains, we may be unable to find a phone signal and get lost. Thanks to a new satellite network, this will not happen in the future.
In August, 2024, China launched a group of 18 satellites into space. This was the first step in building “Qianfan”, a large communication network.
SpaceSail, a company in Shanghai, is leading the work. “This year, we will send 108 satellites. In the end, there will be more than 10,000 of them in Qianfan,” Lu Ben, who works for the company, said.
When all the satellites are in place, Qianfan will provide us with fast and stable Internet services. More importantly, these services will cover the whole world. Whether we are in the forests or on the seas, we can connect to Qianfan on our phones and surf the Internet.
What makes Qianfan so special? All the satellites are in low earth orbit. They will stay between about 160 kilometres and 2,000 kilometres above the earth's surface. In comparison(相较而言), some traditional satellites are about 20,000 kilometres above us. The higher they are, the more expensive and the less stable they can be.
▲
Companies from many countries and regions are trying to build networks like Qianfan, including SpaceX from the USA. But as more satellites go up, the space around the earth is getting more crowded. So China is acting quickly to send all satellites of the Qianfan network by the end of 2030.
( )1. The underlined word “launched” in Paragraph 2 means “________” in English.
A. designed B. sent C. repaired D. allowed
( )2. The Qianfan satellites can offer better signals because they ________.
A. fly higher than other satellites B. use new ways to give signals
C. are much closer to the earth D. stay 20,000 km above the earth
( )3.
A. The use of Qianfan B. A big race in space
C. A special trip to space D. China's future plan
( )4. Which of the following statements is TRUE about Qianfan?
A. Over 10,000 satellites will be in service for it.
B. The company will fully try to finish it this year.
C. It will mainly serve people in the forests and on the seas.
D. It will take the place of other networks in space.
( )5. What is the passage mainly about?
A. Some new plans for networks. B. The reasons for building Qianfan.
C. Some Chinese satellites in space. D. The Qianfan network from China.
答案:
[B] B C B A D
本文主要介绍了万颗卫星要在太空中“织大网”,建成“千帆”网络,文中还介绍了“千帆”网络的作用、优势以及发展现状。
1. B 词义猜测题。根据本句句意以及后句“This was the first step in building ‘Qianfan’, a large communication network.”理解可知,中国向太空发射了18颗卫星是建设“千帆”的第一步。此处动词launch的意思为“发射”,跟send的意思相近。
2. C 推理判断题。根据第五段第二句“All the satellites are in low earth orbit.”可知,所有的“千帆”卫星都在近地轨道上,所以“千帆”卫星能够提供更好的信号是因为它们离地球更近。
3. B 语篇逻辑题。通读最后一段的内容可知,许多国家和地区的公司正在试图建立像“千帆”这样的网络,随着越来越多的卫星升空,地球周围的空间变得越来越拥挤,由此可知,世界上的许多国家和地区都在太空中进行一场大型比赛。
4. A 推理判断题。根据第三段中的“In the end, there will be more than 10,000 of them in Qianfan”可知,“千帆”将拥有超过10 000颗卫星。结合选项可知,A项正确。
5. D 主旨大意题。通读全文内容可知,本文主要介绍了中国的万颗卫星将在太空中“织大网”,建成“千帆”网络,文中还谈论了“千帆”网络的作用、优势以及发展现状。
本文主要介绍了万颗卫星要在太空中“织大网”,建成“千帆”网络,文中还介绍了“千帆”网络的作用、优势以及发展现状。
1. B 词义猜测题。根据本句句意以及后句“This was the first step in building ‘Qianfan’, a large communication network.”理解可知,中国向太空发射了18颗卫星是建设“千帆”的第一步。此处动词launch的意思为“发射”,跟send的意思相近。
2. C 推理判断题。根据第五段第二句“All the satellites are in low earth orbit.”可知,所有的“千帆”卫星都在近地轨道上,所以“千帆”卫星能够提供更好的信号是因为它们离地球更近。
3. B 语篇逻辑题。通读最后一段的内容可知,许多国家和地区的公司正在试图建立像“千帆”这样的网络,随着越来越多的卫星升空,地球周围的空间变得越来越拥挤,由此可知,世界上的许多国家和地区都在太空中进行一场大型比赛。
4. A 推理判断题。根据第三段中的“In the end, there will be more than 10,000 of them in Qianfan”可知,“千帆”将拥有超过10 000颗卫星。结合选项可知,A项正确。
5. D 主旨大意题。通读全文内容可知,本文主要介绍了中国的万颗卫星将在太空中“织大网”,建成“千帆”网络,文中还谈论了“千帆”网络的作用、优势以及发展现状。
查看更多完整答案,请扫码查看