第84页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
Ⅵ. (2024·常州三模)阅读理解
新语篇 简版小说 When Nat went into school on Monday morning, his heart started to beat quickly, for he thought he would have to show his ignorance(无知) before all his classmates—they were all boys. But Mr Bhaer gave him a seat in the deep window, where he could turn his back on the others. Franz heard him recite(背诵) his lessons there. But no one could hear his mistakes or see how he left marks on his copybook. Nat was truly thankful for this, and he studied very hard.
“Don't work so hard, my boy; you will tire yourself out,” said Mr Bhaer, smiling, when he saw Nat's hot face and inky (沾有墨水的) fingers.
“But I must work hard, or I can't catch up with the others. They know a lot, but I don't know anything,” said Nat, who seemed to lose heart when he heard the other boys recite their grammar, History, and Geography with amazing accuracy(准确性).
“You know a good many things which they don't,” said Mr Bhaer, sitting down beside him, when Franz led a class of small students through the multiplication table(乘法表).
“Do I?” Nat asked in surprise.
“Yes. For one thing, you can keep your temper(脾气), while Jack, who is quick at numbers, cannot. That is an excellent lesson, and I think you have learned it well. Then, you can play the violin, and none of the boys can, though they want to do it very much. But, best of all, Nat, you really care to learn something, and that is half the success. It seems hard at first, and you will feel discouraged(气馁的). But if you don't give up, things will get easier and easier as you go on.”
Nat's face brightened more and more as he listened. “Yes. I can keep my temper—my father taught me that; and I can play the violin, though I don't know much about Geography,” he thought, with a sense of comfort. Then he said seriously, “I do want to learn, and I will try. I never went to school, but I couldn't help it. And if the other boys don't laugh at me, I guess I'll make fast progress. You and the lady are so good to me.”
—Adapted from Little Men:Life at Plumfield with Jo's Boys
语言能力 分析能力1. How did Nat feel at the beginning of the story?
A. Tired. B. Worried. C. Angry. D. Relaxed.
2. What did Mr Bhaer think the most important quality was in Nat?
A. Making progress in a short time.
B. Having a gift for playing the violin.
C. Staying calm in different situations.
D. Being willing to learn something.
3. What can we infer(推断) from the story?
A. Today was Nat's first day of school.
B. Mr Bhaer was a kind but strict teacher.
C. Neither Jack nor Nat was good at Maths.
D. Nat's father taught him to play the violin.
新语篇 简版小说 When Nat went into school on Monday morning, his heart started to beat quickly, for he thought he would have to show his ignorance(无知) before all his classmates—they were all boys. But Mr Bhaer gave him a seat in the deep window, where he could turn his back on the others. Franz heard him recite(背诵) his lessons there. But no one could hear his mistakes or see how he left marks on his copybook. Nat was truly thankful for this, and he studied very hard.
“Don't work so hard, my boy; you will tire yourself out,” said Mr Bhaer, smiling, when he saw Nat's hot face and inky (沾有墨水的) fingers.
“But I must work hard, or I can't catch up with the others. They know a lot, but I don't know anything,” said Nat, who seemed to lose heart when he heard the other boys recite their grammar, History, and Geography with amazing accuracy(准确性).
“You know a good many things which they don't,” said Mr Bhaer, sitting down beside him, when Franz led a class of small students through the multiplication table(乘法表).
“Do I?” Nat asked in surprise.
“Yes. For one thing, you can keep your temper(脾气), while Jack, who is quick at numbers, cannot. That is an excellent lesson, and I think you have learned it well. Then, you can play the violin, and none of the boys can, though they want to do it very much. But, best of all, Nat, you really care to learn something, and that is half the success. It seems hard at first, and you will feel discouraged(气馁的). But if you don't give up, things will get easier and easier as you go on.”
Nat's face brightened more and more as he listened. “Yes. I can keep my temper—my father taught me that; and I can play the violin, though I don't know much about Geography,” he thought, with a sense of comfort. Then he said seriously, “I do want to learn, and I will try. I never went to school, but I couldn't help it. And if the other boys don't laugh at me, I guess I'll make fast progress. You and the lady are so good to me.”
—Adapted from Little Men:Life at Plumfield with Jo's Boys
语言能力 分析能力1. How did Nat feel at the beginning of the story?
A. Tired. B. Worried. C. Angry. D. Relaxed.
2. What did Mr Bhaer think the most important quality was in Nat?
A. Making progress in a short time.
B. Having a gift for playing the violin.
C. Staying calm in different situations.
D. Being willing to learn something.
3. What can we infer(推断) from the story?
A. Today was Nat's first day of school.
B. Mr Bhaer was a kind but strict teacher.
C. Neither Jack nor Nat was good at Maths.
D. Nat's father taught him to play the violin.
答案:
Ⅵ. 1~3 BDB
【文章大意】本文选自《小男人:与乔的孩子们在普拉姆菲尔德的生活》,主要讲述了 Nat 因为担心在学校里暴露自己的无知而感到紧张,但老师 Bhaer 安排他坐在一个可以背对其他同学的窗户边,并鼓励 Nat,最终 Nat 得到了安慰,并坚定了学习的决心。
1. B 推理判断题。根据第一段中的“When Nat went into school on Monday morning, his heart started to beat quickly, for he thought he would have to show his ignorance before all his classmates—they were all boys.”可知,Nat 一开始感到担心。故选 B。
2. D 细节理解题。根据第六段中的“But, best of all, Nat, you really care to learn something, and that is half the success.”可知,Nat 身上最重要的品质是求知欲。故选 D。
3. B 推理判断题。根据第一段 Bhaer 为 Nat 调整座位以及第四段、第六段安慰 Nat 的话可知,Bhaer 很善良;根据第六段“It seems hard at first, and you will feel discouraged. But if you don't give up, things will get easier and easier as you go on.”即 Bhaer 老师让 Nat 不要放弃可知,Bhaer 老师也是严格的。故选 B。
【文章大意】本文选自《小男人:与乔的孩子们在普拉姆菲尔德的生活》,主要讲述了 Nat 因为担心在学校里暴露自己的无知而感到紧张,但老师 Bhaer 安排他坐在一个可以背对其他同学的窗户边,并鼓励 Nat,最终 Nat 得到了安慰,并坚定了学习的决心。
1. B 推理判断题。根据第一段中的“When Nat went into school on Monday morning, his heart started to beat quickly, for he thought he would have to show his ignorance before all his classmates—they were all boys.”可知,Nat 一开始感到担心。故选 B。
2. D 细节理解题。根据第六段中的“But, best of all, Nat, you really care to learn something, and that is half the success.”可知,Nat 身上最重要的品质是求知欲。故选 D。
3. B 推理判断题。根据第一段 Bhaer 为 Nat 调整座位以及第四段、第六段安慰 Nat 的话可知,Bhaer 很善良;根据第六段“It seems hard at first, and you will feel discouraged. But if you don't give up, things will get easier and easier as you go on.”即 Bhaer 老师让 Nat 不要放弃可知,Bhaer 老师也是严格的。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看