第48页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
Ⅲ. 阅读理解(每题2分,满分20分)
(2024·吉安校级三模)A
新素材 太空气球 You've heard of space rockets, but have you heard of a space balloon? A company called Space Perspective is planning to use its new balloon called Space Neptune to take people to the edge(边缘) of space. It is expected to take common people on an out - of - the - world vacation in 2024.
Taking off from Kennedy Space Centre, the trip will take six hours—two hours travelling up, two hours enjoying the view and two hours travelling back. Below the hydrogen(氢气) - filled balloon, a spaceship is large enough for eight travellers to stand and walk freely within. Inside the ship are comfortable seats, free Wi - Fi and even a bar. During the six - hour trip, the guests will be able to send photos or videos to people on the ground while enjoying food and drinks.
Although the balloon won't really fly into space, this won't be a problem for the guests. At 20 miles above the Earth, they will experience 360° views of the planet Earth and stars, feeling like they are in space. But the tickets are expensive. Seats on board were sold for 125,000 each.
Unlike rockets, Space Neptune doesn't give out carbon dioxide(二氧化碳), which always leads to hotter temperatures on the Earth. The spaceship will also get its hydrogen from clean and renewable(可再生的) energy. This is why space travel with hydrogen balloons is thought to be the most environmentally friendly so far.
The great news is that no special training is needed for this ride, but the bad news is, you'll probably have to wait until 2025 because the first year's tickets have been sold out already. So, start saving up!
新趋势 写作手法 26. How does the writer start the passage?
A. By asking a question.
B. By telling a story.
C. By giving an example.
D. By listing numbers.
新趋势 图示理解 27. Which picture best shows the balloon space travel?

28. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The spaceship is 100 metres wide.
B. The spaceship goes into space by rocket.
C. The spaceship carries at most 8 passengers.
D. The spaceship will be too hot for passengers.
29. What is Space Neptune like?
A. It is educational.
B. It is traditional.
C. It is dirty.
D. It is environmental.
30. What's the best title for the passage?
A. The Space Balloon from the Space Rocket
B. Call on More Trained Astronauts to Space
C. How to Make a Space Balloon
D. A New Way to Travel to Space
(2024·吉安校级三模)A
新素材 太空气球 You've heard of space rockets, but have you heard of a space balloon? A company called Space Perspective is planning to use its new balloon called Space Neptune to take people to the edge(边缘) of space. It is expected to take common people on an out - of - the - world vacation in 2024.
Taking off from Kennedy Space Centre, the trip will take six hours—two hours travelling up, two hours enjoying the view and two hours travelling back. Below the hydrogen(氢气) - filled balloon, a spaceship is large enough for eight travellers to stand and walk freely within. Inside the ship are comfortable seats, free Wi - Fi and even a bar. During the six - hour trip, the guests will be able to send photos or videos to people on the ground while enjoying food and drinks.
Although the balloon won't really fly into space, this won't be a problem for the guests. At 20 miles above the Earth, they will experience 360° views of the planet Earth and stars, feeling like they are in space. But the tickets are expensive. Seats on board were sold for 125,000 each.
Unlike rockets, Space Neptune doesn't give out carbon dioxide(二氧化碳), which always leads to hotter temperatures on the Earth. The spaceship will also get its hydrogen from clean and renewable(可再生的) energy. This is why space travel with hydrogen balloons is thought to be the most environmentally friendly so far.
The great news is that no special training is needed for this ride, but the bad news is, you'll probably have to wait until 2025 because the first year's tickets have been sold out already. So, start saving up!
新趋势 写作手法 26. How does the writer start the passage?
A. By asking a question.
B. By telling a story.
C. By giving an example.
D. By listing numbers.
新趋势 图示理解 27. Which picture best shows the balloon space travel?
28. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The spaceship is 100 metres wide.
B. The spaceship goes into space by rocket.
C. The spaceship carries at most 8 passengers.
D. The spaceship will be too hot for passengers.
29. What is Space Neptune like?
A. It is educational.
B. It is traditional.
C. It is dirty.
D. It is environmental.
30. What's the best title for the passage?
A. The Space Balloon from the Space Rocket
B. Call on More Trained Astronauts to Space
C. How to Make a Space Balloon
D. A New Way to Travel to Space
答案:
III.26~30 AACDD
A
[文章大意]本文是一篇说明文,主要介绍了一种新型的太空旅行方式——太空气球。
26. A 写作手法题。根据“You've heard of space rockets, but have you heard of a space balloon?”可知,文章开头作者设问“你听说过太空气球吗?”。故选A。
27. A 图示理解题。根据第二段“Taking off from Kennedy Space Centre, the trip will take six hours—two hours travelling up, two hours enjoying the view and two hours travelling back.”可知,从肯尼迪航天中心起飞,这次旅行将耗时六个小时——上行两个小时,欣赏美景两个小时和回程两个小时。故选A。
28. C 判断正误题。根据第二段“Below the hydrogen - filled balloon, a spaceship is large enough for eight travellers to stand and walk freely within.”可知,在充满氢气的气球下面,一艘宇宙飞船足够大,可以让八名旅行者在里面自由站立和行走。即这艘宇宙飞船最多可载8名乘客。故选C。
29. D 细节理解题。根据第四段“This is why space travel with hydrogen balloons is thought to be the most environmentally friendly so far.”可知,氢气球太空旅行被认为是迄今为止最环保的。故选D。
30. D 标题归纳题。通过全文可知,文章主要介绍了一种新型的太空旅行方式——太空气球,故D项“一种新的太空旅行方式”可以作为本文最佳标题。故选D。
A
[文章大意]本文是一篇说明文,主要介绍了一种新型的太空旅行方式——太空气球。
26. A 写作手法题。根据“You've heard of space rockets, but have you heard of a space balloon?”可知,文章开头作者设问“你听说过太空气球吗?”。故选A。
27. A 图示理解题。根据第二段“Taking off from Kennedy Space Centre, the trip will take six hours—two hours travelling up, two hours enjoying the view and two hours travelling back.”可知,从肯尼迪航天中心起飞,这次旅行将耗时六个小时——上行两个小时,欣赏美景两个小时和回程两个小时。故选A。
28. C 判断正误题。根据第二段“Below the hydrogen - filled balloon, a spaceship is large enough for eight travellers to stand and walk freely within.”可知,在充满氢气的气球下面,一艘宇宙飞船足够大,可以让八名旅行者在里面自由站立和行走。即这艘宇宙飞船最多可载8名乘客。故选C。
29. D 细节理解题。根据第四段“This is why space travel with hydrogen balloons is thought to be the most environmentally friendly so far.”可知,氢气球太空旅行被认为是迄今为止最环保的。故选D。
30. D 标题归纳题。通过全文可知,文章主要介绍了一种新型的太空旅行方式——太空气球,故D项“一种新的太空旅行方式”可以作为本文最佳标题。故选D。
(2024·湖北中考)B
The Smiths woke up earlier than usual. There was something about hiking that made them feel wide awake and excited to start the day as their eyes were open.
The family had a simple breakfast. They discussed the plan for the day at table. “Dad and I looked at a map last night,” said Mrs Smith. “We found a nearby trail(小径). There are many interesting things along the way, and best of all, there will be a surprise at the end of the trail.”
“What kind of surprise?” asked Jenny.
“It won't be a surprise if we tell you,” laughed her mum. “The sooner you get ready to go, the sooner you'll find out.”
They set out for hiking soon. It was a good day for seeing wildlife. Along the trail, the trees were filled with kinds of birds flying around. Hearing a noise in the grass, they stopped and saw two rabbits crossing the trail. After a while, Mike noticed several monkeys in the trees and Mr Smith took photos before they ran away.
Then, they continued their hiking. Jenny and Mike were discussing what kinds of snakes they had just seen on the way. At this moment, they came to an open area with some small pools. The kids' eyes grew wide. They looked at their parents.
“Is this the surprise?” asked Mike in excitement.
Mr and Mrs Smith smiled as they walked over to one of the small pools. Steam(蒸汽) rose into the air. “They're hot springs(温泉),” explained Mr Smith. “The heat is produced from inside the Earth.”
“Could we have a bath in the spring if we have our bathing suits?” asked Jenny. Mrs Smith nodded. “Your bathing suits are in the bag.” She laughed, putting her feet into the spring water.
“I can't believe it, Mum and Dad! This is a great surprise,” jumped Jenny.
31. The Smiths woke up earlier because of ________.
A. the map B. the trail
C. the hiking D. the breakfast
32. Which is the RIGHT order of the animals they saw on the way?
A. snakes→birds→rabbits→monkeys
B. monkeys→snakes→birds→rabbits
C. rabbits→snakes→monkeys→birds
D. birds→rabbits→monkeys→snakes
33. What does the underlined word “surprise” refer to(指代)?
A. An open area.
B. The hot springs.
C. A nearby trail.
D. The heat from inside the Earth.
34. Why did the family make the plan for the day?
A. To take photos.
B. To enjoy nature.
C. To watch birds.
D. To protect wildlife.
35. What is the best title for the passage?
A. A Natural Bath
B. A Lucky Family
C. A Humorous Mum
D. A Beautiful Pool
The Smiths woke up earlier than usual. There was something about hiking that made them feel wide awake and excited to start the day as their eyes were open.
The family had a simple breakfast. They discussed the plan for the day at table. “Dad and I looked at a map last night,” said Mrs Smith. “We found a nearby trail(小径). There are many interesting things along the way, and best of all, there will be a surprise at the end of the trail.”
“What kind of surprise?” asked Jenny.
“It won't be a surprise if we tell you,” laughed her mum. “The sooner you get ready to go, the sooner you'll find out.”
They set out for hiking soon. It was a good day for seeing wildlife. Along the trail, the trees were filled with kinds of birds flying around. Hearing a noise in the grass, they stopped and saw two rabbits crossing the trail. After a while, Mike noticed several monkeys in the trees and Mr Smith took photos before they ran away.
Then, they continued their hiking. Jenny and Mike were discussing what kinds of snakes they had just seen on the way. At this moment, they came to an open area with some small pools. The kids' eyes grew wide. They looked at their parents.
“Is this the surprise?” asked Mike in excitement.
Mr and Mrs Smith smiled as they walked over to one of the small pools. Steam(蒸汽) rose into the air. “They're hot springs(温泉),” explained Mr Smith. “The heat is produced from inside the Earth.”
“Could we have a bath in the spring if we have our bathing suits?” asked Jenny. Mrs Smith nodded. “Your bathing suits are in the bag.” She laughed, putting her feet into the spring water.
“I can't believe it, Mum and Dad! This is a great surprise,” jumped Jenny.
31. The Smiths woke up earlier because of ________.
A. the map B. the trail
C. the hiking D. the breakfast
32. Which is the RIGHT order of the animals they saw on the way?
A. snakes→birds→rabbits→monkeys
B. monkeys→snakes→birds→rabbits
C. rabbits→snakes→monkeys→birds
D. birds→rabbits→monkeys→snakes
33. What does the underlined word “surprise” refer to(指代)?
A. An open area.
B. The hot springs.
C. A nearby trail.
D. The heat from inside the Earth.
34. Why did the family make the plan for the day?
A. To take photos.
B. To enjoy nature.
C. To watch birds.
D. To protect wildlife.
35. What is the best title for the passage?
A. A Natural Bath
B. A Lucky Family
C. A Humorous Mum
D. A Beautiful Pool
答案:
31~35 CDBBA
B
[文章大意]本文是一篇记叙文,讲述了史密斯一家人早起,计划进行一次远足活动,他们在路上看到了各种动物,最后到达了一个有温泉的地方,这就是史密斯夫妇给孩子们的惊喜。
31. C 细节理解题。根据“There was something about hiking that made them feel wide awake and excited to start the day as their eyes were open.”可知,史密斯一家人早起是因为他们要去远足。故选C。
32. D 事件排序题。根据“Along the trail, the trees were filled with kinds of birds flying around ... they stopped and saw two rabbits crossing the trail. After a while, Mike noticed several monkeys in the trees ... Jenny and Mike were discussing what kinds of snakes they had just seen on the way.”可知,他们在路上先后看到了鸟、兔子、猴子和蛇。故选D。
33. B 词义猜测题。根据下文“‘They're hot springs,’ explained Mr Smith.”可知,他们在路上的惊喜是一个有温泉的地方,所以推测画线词“surprise”指的是“温泉”。故选B。
34. B 推理判断题。根据“‘Dad and I looked at a map last night,’ said Mrs Smith. ‘We found a nearby trail. There are many interesting things along the way, and best of all, there will be a surprise at the end of the trail.’”及全文推测,他们为远足做计划是为了更好地享受大自然的美景。故选B。
35. A 标题归纳题。通读文章可知,文章一开始铺垫了这次远足活动的“惊喜”,最后介绍了这个惊喜是温泉,史密斯一家人可以在温泉中享受自然的沐浴,故A项“A Natural Bath”可作为文章标题。故选A。
B
[文章大意]本文是一篇记叙文,讲述了史密斯一家人早起,计划进行一次远足活动,他们在路上看到了各种动物,最后到达了一个有温泉的地方,这就是史密斯夫妇给孩子们的惊喜。
31. C 细节理解题。根据“There was something about hiking that made them feel wide awake and excited to start the day as their eyes were open.”可知,史密斯一家人早起是因为他们要去远足。故选C。
32. D 事件排序题。根据“Along the trail, the trees were filled with kinds of birds flying around ... they stopped and saw two rabbits crossing the trail. After a while, Mike noticed several monkeys in the trees ... Jenny and Mike were discussing what kinds of snakes they had just seen on the way.”可知,他们在路上先后看到了鸟、兔子、猴子和蛇。故选D。
33. B 词义猜测题。根据下文“‘They're hot springs,’ explained Mr Smith.”可知,他们在路上的惊喜是一个有温泉的地方,所以推测画线词“surprise”指的是“温泉”。故选B。
34. B 推理判断题。根据“‘Dad and I looked at a map last night,’ said Mrs Smith. ‘We found a nearby trail. There are many interesting things along the way, and best of all, there will be a surprise at the end of the trail.’”及全文推测,他们为远足做计划是为了更好地享受大自然的美景。故选B。
35. A 标题归纳题。通读文章可知,文章一开始铺垫了这次远足活动的“惊喜”,最后介绍了这个惊喜是温泉,史密斯一家人可以在温泉中享受自然的沐浴,故A项“A Natural Bath”可作为文章标题。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看