第34页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
Ⅴ.(2024·常州二模改编)完形填空
思维品质 辩证思维 Several years ago I started riding a bike. At first,I thought it was only a 1______ ride. But as I built up strength,my friends encouraged me to try some longer 2______. The first one to come along was a 150 - mile journey,an event held every year to raise money for fighting cancer.
When I signed(签署)my name,the 3______ seemed great—to support the charity work while going for the distance(远处). So I trained with great 4______. But as the time for the ride came near,I began to 5______ my endurance(耐力). I didn't 6______ want to bike all those miles for two days straight.
The ride began on a Sunday morning in the Georgia countryside,and for the first few hours I felt 7______. This was just the experience(经历)I had thought of,and my spirits were high. 8______ by the end of the day,I felt tired. I was sure I'd have to 9______.
As I topped the hill,the nice sunset 10______ me going for a few minutes more. Then in the distance,I saw a rider riding very slowly alone. I 11______ that the person looked different in some way,but I couldn't tell why. I managed to 12______. There she was,riding slowly but steadily,with a confident smile on her face—and she had only one leg.
My attention 13______ at that moment. I'd been doubting my body for a whole day. But now I knew—it wasn't the body,but the 14______ that would help me get where I want to go.
It rained all the second day. I never saw the one - legged biker again,but I pushed on without 15______. And at the end of the day,still feeling strong,I completed the 150th mile.
1. A. free
B. short
C. hard
D. boring
2. A. trips
B. fights
C. swims
D. jumps
3. A. dream
B. life
C. idea
D. advice
4. A. sadness
B. excitement
C. anger
D. feelings
5. A. question
B. ask
C. improve
D. heal
6. A. even
B. always
C. really
D. just
7. A. nervous
B. helpless
C. wonderful
D. curious
8. A. Although
B. But
C. Because
D. And
9. A. give up
B. carry on
C. break out
D. put out
10. A. kept
B. protected
C. stopped
D. found
11. A. agreed
B. hoped
C. forgot
D. noticed
12. A. take up
B. put up
C. cheer up
D. catch up
13. A. added
B. changed
C. built
D. fixed
14. A. will
B. future
C. job
D. luck
15. A. fighting
B. trusting
C. discussing
D. complaining
思维品质 辩证思维 Several years ago I started riding a bike. At first,I thought it was only a 1______ ride. But as I built up strength,my friends encouraged me to try some longer 2______. The first one to come along was a 150 - mile journey,an event held every year to raise money for fighting cancer.
When I signed(签署)my name,the 3______ seemed great—to support the charity work while going for the distance(远处). So I trained with great 4______. But as the time for the ride came near,I began to 5______ my endurance(耐力). I didn't 6______ want to bike all those miles for two days straight.
The ride began on a Sunday morning in the Georgia countryside,and for the first few hours I felt 7______. This was just the experience(经历)I had thought of,and my spirits were high. 8______ by the end of the day,I felt tired. I was sure I'd have to 9______.
As I topped the hill,the nice sunset 10______ me going for a few minutes more. Then in the distance,I saw a rider riding very slowly alone. I 11______ that the person looked different in some way,but I couldn't tell why. I managed to 12______. There she was,riding slowly but steadily,with a confident smile on her face—and she had only one leg.
My attention 13______ at that moment. I'd been doubting my body for a whole day. But now I knew—it wasn't the body,but the 14______ that would help me get where I want to go.
It rained all the second day. I never saw the one - legged biker again,but I pushed on without 15______. And at the end of the day,still feeling strong,I completed the 150th mile.
1. A. free
B. short
C. hard
D. boring
2. A. trips
B. fights
C. swims
D. jumps
3. A. dream
B. life
C. idea
D. advice
4. A. sadness
B. excitement
C. anger
D. feelings
5. A. question
B. ask
C. improve
D. heal
6. A. even
B. always
C. really
D. just
7. A. nervous
B. helpless
C. wonderful
D. curious
8. A. Although
B. But
C. Because
D. And
9. A. give up
B. carry on
C. break out
D. put out
10. A. kept
B. protected
C. stopped
D. found
11. A. agreed
B. hoped
C. forgot
D. noticed
12. A. take up
B. put up
C. cheer up
D. catch up
13. A. added
B. changed
C. built
D. fixed
14. A. will
B. future
C. job
D. luck
15. A. fighting
B. trusting
C. discussing
D. complaining
答案:
Ⅴ. 1~5 BACBA 6~10 CCBAA 11~15 DDBAD
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在一段150英里的骑行旅程中受到一个只有一条腿的骑行者的鼓舞最终完成了这段骑行旅程的故事。
1. B 根据“But as I built up strength, my friends encouraged me to try some longer”可知,朋友建议作者尝试一些更长的行程,所以作者刚开始以为就是短途的骑行,故选B。
2. A 根据“try some longer ... a 150 - mile journey”可知是挑战更长的行程,故选A。
3. C 根据“an event held every year to raise money for fighting cancer”可知骑行挑战自己同时做慈善的主意不错,故选C。
4. B 根据“to support the charity work while going for the distance. So I trained with”可推测作者期待这个挑战,所以怀着激动的心情训练,故选B。
5. A 根据“But as the time for the ride came near”可知此处语意转折,所以推测作者开始怀疑长距离的骑行超出了自己的耐力,故选A。
6. C 根据句意可知,作者不想连续骑行两天,空处表示强调,故选C。
7. C 根据“This was just the experience I had thought of, and my spirits were high.”可知刚开始时作者感觉良好,故选C。
8. B 根据上下文可知,作者刚开始骑行时,情绪高昂,但是在骑行一天之后,作者感觉疲惫。空处表示转折,故选B。
9. A give up 放弃;carry on 坚持;break out 爆发;put out 扑灭。根据“by the end of the day, I felt tired”和“have to”可知作者很累想要放弃,故选A。
10. A 根据“going for a few minutes more”“Then in the distance, I saw a rider riding very slowly alone.”可知考查keep doing“继续做某事”,作者继续骑了一小会,故选A。
11. D 根据“that the person looked different in some way”可知是作者注意到那个人有些不同,故选D。
12. D take up 占用;put up 提出;cheer up 庆祝,使振奋;catch up 追上。根据“There she was, riding slowly but steadily, with a confident smile on her face - and she had only one leg.”可知作者设法追上了那个人,故选D。
13. B 根据“I'd been doubting my body for a whole day. But now I knew - it wasn't the body, but the ... that would help me get where I want to go.”可知作者的注意力变了,从身体转到了精神,故选B。
14. A 根据上文的残疾骑手以及文章主旨可知,作者此时明白了自己不能坚持不是因为身体,而是因为意志力,故选A。
15. D 根据上文及“And at the end of the day, still feeling strong, I completed the 150th mile.”可知作者几乎想要放弃,但在途中看到了一位独腿骑行的人,受到了鼓励,可推测作者不再抱怨,完成了全程的骑行,故选D。
【文章大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在一段150英里的骑行旅程中受到一个只有一条腿的骑行者的鼓舞最终完成了这段骑行旅程的故事。
1. B 根据“But as I built up strength, my friends encouraged me to try some longer”可知,朋友建议作者尝试一些更长的行程,所以作者刚开始以为就是短途的骑行,故选B。
2. A 根据“try some longer ... a 150 - mile journey”可知是挑战更长的行程,故选A。
3. C 根据“an event held every year to raise money for fighting cancer”可知骑行挑战自己同时做慈善的主意不错,故选C。
4. B 根据“to support the charity work while going for the distance. So I trained with”可推测作者期待这个挑战,所以怀着激动的心情训练,故选B。
5. A 根据“But as the time for the ride came near”可知此处语意转折,所以推测作者开始怀疑长距离的骑行超出了自己的耐力,故选A。
6. C 根据句意可知,作者不想连续骑行两天,空处表示强调,故选C。
7. C 根据“This was just the experience I had thought of, and my spirits were high.”可知刚开始时作者感觉良好,故选C。
8. B 根据上下文可知,作者刚开始骑行时,情绪高昂,但是在骑行一天之后,作者感觉疲惫。空处表示转折,故选B。
9. A give up 放弃;carry on 坚持;break out 爆发;put out 扑灭。根据“by the end of the day, I felt tired”和“have to”可知作者很累想要放弃,故选A。
10. A 根据“going for a few minutes more”“Then in the distance, I saw a rider riding very slowly alone.”可知考查keep doing“继续做某事”,作者继续骑了一小会,故选A。
11. D 根据“that the person looked different in some way”可知是作者注意到那个人有些不同,故选D。
12. D take up 占用;put up 提出;cheer up 庆祝,使振奋;catch up 追上。根据“There she was, riding slowly but steadily, with a confident smile on her face - and she had only one leg.”可知作者设法追上了那个人,故选D。
13. B 根据“I'd been doubting my body for a whole day. But now I knew - it wasn't the body, but the ... that would help me get where I want to go.”可知作者的注意力变了,从身体转到了精神,故选B。
14. A 根据上文的残疾骑手以及文章主旨可知,作者此时明白了自己不能坚持不是因为身体,而是因为意志力,故选A。
15. D 根据上文及“And at the end of the day, still feeling strong, I completed the 150th mile.”可知作者几乎想要放弃,但在途中看到了一位独腿骑行的人,受到了鼓励,可推测作者不再抱怨,完成了全程的骑行,故选D。
Ⅵ.(2023·成都二模改编)任务型阅读
阅读下面的短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。(每空一词)
Many animals move from one place to another at certain times of the year. This yearly movement is called migration. One of the most wonderful migrations is that of the North American monarch butterfly. It migrates to find food,get a partner,or in search of warmer weather.
Every autumn,millions of these beautiful insects begin a long and difficult journey. They travel around 4,000 kilometres south and find their way to California or Mexico. However,until recently no one knew how they did this.
A team of scientists at the University of Washington has now found the answer. They have found out that the monarch is able to tell the time of day. Also,it uses its eyes to measure(测量)where the sun is in the sky. These two pieces of information allow the butterfly to decide where to go. Finally,it reaches the places successfully and it will spend the winter there.
The solution to the mystery of the monarch's amazing ability comes finally while it is in serious trouble now. Its population has fallen down by as much as 90 per cent. In recent years,unusually cold temperatures and rain have caused monarchs to die in large numbers. What's worse,in many of the places where the butterfly can be found,people are doing harm to the natural environment. They cut down trees and use chemicals to kill the plants,which the monarch mainly eats.
Thanks to those scientists,it's their research on the monarch that has helped people to better understand how important it is to protect this creature. People have been working together to record its migration and make sure that there are enough plants for it.
|The Monarch's 1.______|
|--|
|The migration of monarch butterflies|Purpose:to find food,partners,or warmer weather|
|2.______:every autumn|
|Destination(目的地):California or Mexico|
|The mystery solved by scientists about the monarch's amazing 3.______|It is able to tell the time of day.|
|It is able to measure the 4.______ of the sun in the sky with eyes.|
|Using these,the monarch succeeds in reaching the place to 5.______ the winter.|
|6.______ for the falling number of the monarch in scientists' research|Bad 7.______ conditions make it hard for the monarch to live well.|
|8.______ do something harmful to the natural environment for it. Trees are cut down and the plants that the monarch depends on are killed.|
|Because of these,the number of monarchs has 9.______ by as much as 90 per cent.|
|The meaning of the research|The research has 10.______ people's better understanding of the importance of protecting the monarch.|
阅读下面的短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。(每空一词)
Many animals move from one place to another at certain times of the year. This yearly movement is called migration. One of the most wonderful migrations is that of the North American monarch butterfly. It migrates to find food,get a partner,or in search of warmer weather.
Every autumn,millions of these beautiful insects begin a long and difficult journey. They travel around 4,000 kilometres south and find their way to California or Mexico. However,until recently no one knew how they did this.
A team of scientists at the University of Washington has now found the answer. They have found out that the monarch is able to tell the time of day. Also,it uses its eyes to measure(测量)where the sun is in the sky. These two pieces of information allow the butterfly to decide where to go. Finally,it reaches the places successfully and it will spend the winter there.
The solution to the mystery of the monarch's amazing ability comes finally while it is in serious trouble now. Its population has fallen down by as much as 90 per cent. In recent years,unusually cold temperatures and rain have caused monarchs to die in large numbers. What's worse,in many of the places where the butterfly can be found,people are doing harm to the natural environment. They cut down trees and use chemicals to kill the plants,which the monarch mainly eats.
Thanks to those scientists,it's their research on the monarch that has helped people to better understand how important it is to protect this creature. People have been working together to record its migration and make sure that there are enough plants for it.
|The Monarch's 1.______|
|--|
|The migration of monarch butterflies|Purpose:to find food,partners,or warmer weather|
|2.______:every autumn|
|Destination(目的地):California or Mexico|
|The mystery solved by scientists about the monarch's amazing 3.______|It is able to tell the time of day.|
|It is able to measure the 4.______ of the sun in the sky with eyes.|
|Using these,the monarch succeeds in reaching the place to 5.______ the winter.|
|6.______ for the falling number of the monarch in scientists' research|Bad 7.______ conditions make it hard for the monarch to live well.|
|8.______ do something harmful to the natural environment for it. Trees are cut down and the plants that the monarch depends on are killed.|
|Because of these,the number of monarchs has 9.______ by as much as 90 per cent.|
|The meaning of the research|The research has 10.______ people's better understanding of the importance of protecting the monarch.|
答案:
Ⅵ.【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了北美帝王蝶的迁徙之旅以及它们的数量正在下降的状况。
1. Journey 2. Time 3. ability 4. location 5. spend
6. Reasons 7. weather 8. People 9. dropped 10. helped
1. Journey 2. Time 3. ability 4. location 5. spend
6. Reasons 7. weather 8. People 9. dropped 10. helped
查看更多完整答案,请扫码查看