第68页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
Ⅰ. 计算机 是谁发明了计算机?早期的计算机是什么样的呢?最先进的计算机是什么样的呢?带着这些问题,Daniel找到如下资料。
Article 1 The question of who invented(发明)the computer can't be answered with 1. ________ single name. Throughout history, many different people 2. ________(help)in the development of this important machine so far. And many people date the first important invention to the fourth century BCE 3. ________ the abacus(算盘)was developed.
It could be 4. ________(say)that the first computer that could store programmes was the 1949 Electronic Delay Storage Automatic Calculator. It was created 5. ________ Maurice Wilkes. Based on this, many developers helped to make different 6. ________(type)of computers.
In the early 1970s, many skilled inventors 7. ________(include)Steve Jobs and Steve Wozniak did much to develop personal computers in the form of PCs and so on. By the 1990s, more and more people owned PCs as production(生产)of computers grew 8. ________(expensive)than before. Also, with the development of technology, the size of these machines became smaller so that they could 9. ________(easy)be used in homes.
There is no question that there are so many thinkers and inventors who helped to develop the computer. There are even legal battles(斗争)over who should be seen as the first inventors. 10. ________ fact, it is their joint(共同的)efforts that lead to the development of this most useful machine.
Article 2 China is entering a new age of quantum computation(量子计算). Chinese scientists have created the world's first light-based quantum computer. It's called Jiuzhang. It's a new achievement(成就)in the field after Google finished building its own quantum computer last year.
The name Jiuzhang comes from an old Chinese mathematics text. Jiuzhang can calculate(计算)100, 000 billion times faster than today's best supercomputers. For example, it takes Jiuzhang only 200 seconds to finish Gaussian boson sampling(高斯玻色取样), a very time-taking calculation. Fugaku, the world's fastest supercomputer, would take about 600 million years to finish the same task.
Quantum machines' surprising computing power results from their basic building blocks, called quantum bits, or qubits, according to the University of Science and Technology of China. Traditional computers usually deal with data(数据)in binary(二进制的)bits, presenting data as either a 0 or a 1. However, quantum computers use qubits to process data. Qubits can be 0,1, or anything in between. As a result, as the number of qubits that are being used increases, the computing ability of quantum computers increases too.
According to Pan Jianwei, one of the main researchers behind Jiuzhang, quantum computing has already become an area of strong competition in the world. With Jiuzhang, China has entered the race. Compared with an American qubit computer, Jiuzhang is easier to make and keep. The American qubit computer must be kept at a very cold temperature so that its materials can conduct(传导)electricity successfully. But most of Jiuzhang's equipment can work at the room temperature.
At present, scientists can just use Jiuzhang for boson sampling. But in the future, it might be used in machine learning and other fields. Lu Chaoyang, another main researcher behind Jiuzhang, told China Daily that scientists will keep increasing Jiuzhang's computing power.
1. Why do people regard Jiuzhang as a great achievement?
A. Because it's an invention as great as Google's quantum computer.
B. Because it's the world's first light-based quantum computer.
C. Because it gets its name from an old Chinese mathematics text.
D. Because it can finish all calculation in 200 seconds' time.
新趋势 写作手法 2. In Paragraph 2, the writer shows Jiuzhang can calculate pretty fast by ________.
A. comparing it with other computers
B. telling us an interesting story
C. showing us many good examples
D. listing a lot of numbers and results
跨学科 数学 3. Which picture shows the computing ability of quantum computers?

4. Which of the following is TRUE?
A. Jiuzhang should be kept at a very cold temperature.
B. Jiuzhang can work as fast as an American qubit computer.
C. An American qubit computer can work at the room temperature.
D. Jiuzhang is easier to keep than an American qubit computer.
语言能力 归纳能力 5. What's the main idea of the passage?
A. Google makes great progress in quantum computation.
B. Jiuzhang means a lot to Chinese quantum computation.
C. Quantum computation will replace traditional calculation.
D. Gaussian boson sampling is important to scientific development.
新趋势 开放性试题 Question:What do you think the computer will be like in the future?
______________________________
Article 1 The question of who invented(发明)the computer can't be answered with 1. ________ single name. Throughout history, many different people 2. ________(help)in the development of this important machine so far. And many people date the first important invention to the fourth century BCE 3. ________ the abacus(算盘)was developed.
It could be 4. ________(say)that the first computer that could store programmes was the 1949 Electronic Delay Storage Automatic Calculator. It was created 5. ________ Maurice Wilkes. Based on this, many developers helped to make different 6. ________(type)of computers.
In the early 1970s, many skilled inventors 7. ________(include)Steve Jobs and Steve Wozniak did much to develop personal computers in the form of PCs and so on. By the 1990s, more and more people owned PCs as production(生产)of computers grew 8. ________(expensive)than before. Also, with the development of technology, the size of these machines became smaller so that they could 9. ________(easy)be used in homes.
There is no question that there are so many thinkers and inventors who helped to develop the computer. There are even legal battles(斗争)over who should be seen as the first inventors. 10. ________ fact, it is their joint(共同的)efforts that lead to the development of this most useful machine.
Article 2 China is entering a new age of quantum computation(量子计算). Chinese scientists have created the world's first light-based quantum computer. It's called Jiuzhang. It's a new achievement(成就)in the field after Google finished building its own quantum computer last year.
The name Jiuzhang comes from an old Chinese mathematics text. Jiuzhang can calculate(计算)100, 000 billion times faster than today's best supercomputers. For example, it takes Jiuzhang only 200 seconds to finish Gaussian boson sampling(高斯玻色取样), a very time-taking calculation. Fugaku, the world's fastest supercomputer, would take about 600 million years to finish the same task.
Quantum machines' surprising computing power results from their basic building blocks, called quantum bits, or qubits, according to the University of Science and Technology of China. Traditional computers usually deal with data(数据)in binary(二进制的)bits, presenting data as either a 0 or a 1. However, quantum computers use qubits to process data. Qubits can be 0,1, or anything in between. As a result, as the number of qubits that are being used increases, the computing ability of quantum computers increases too.
According to Pan Jianwei, one of the main researchers behind Jiuzhang, quantum computing has already become an area of strong competition in the world. With Jiuzhang, China has entered the race. Compared with an American qubit computer, Jiuzhang is easier to make and keep. The American qubit computer must be kept at a very cold temperature so that its materials can conduct(传导)electricity successfully. But most of Jiuzhang's equipment can work at the room temperature.
At present, scientists can just use Jiuzhang for boson sampling. But in the future, it might be used in machine learning and other fields. Lu Chaoyang, another main researcher behind Jiuzhang, told China Daily that scientists will keep increasing Jiuzhang's computing power.
1. Why do people regard Jiuzhang as a great achievement?
A. Because it's an invention as great as Google's quantum computer.
B. Because it's the world's first light-based quantum computer.
C. Because it gets its name from an old Chinese mathematics text.
D. Because it can finish all calculation in 200 seconds' time.
新趋势 写作手法 2. In Paragraph 2, the writer shows Jiuzhang can calculate pretty fast by ________.
A. comparing it with other computers
B. telling us an interesting story
C. showing us many good examples
D. listing a lot of numbers and results
跨学科 数学 3. Which picture shows the computing ability of quantum computers?
4. Which of the following is TRUE?
A. Jiuzhang should be kept at a very cold temperature.
B. Jiuzhang can work as fast as an American qubit computer.
C. An American qubit computer can work at the room temperature.
D. Jiuzhang is easier to keep than an American qubit computer.
语言能力 归纳能力 5. What's the main idea of the passage?
A. Google makes great progress in quantum computation.
B. Jiuzhang means a lot to Chinese quantum computation.
C. Quantum computation will replace traditional calculation.
D. Gaussian boson sampling is important to scientific development.
新趋势 开放性试题 Question:What do you think the computer will be like in the future?
______________________________
答案:
Article 1
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了为电脑的发明做出贡献的人。
1. a 2. have helped 3. when 4. said 5. by 6. types
7. including 8. less expensive 9. easily 10. In
Article 2
1~5 BACDB
【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了中国的量子计算机——“九章”计算机。
1. B 细节理解题。根据“Chinese scientists have created the world's first light - based quantum computer. It's called Jiuzhang. It's a new achievement...”可知,人们认为“九章”计算机是一项伟大的成就,因为这是世界上第一台基于光的量子计算机。故选B。
2. A 写作手法题。根据“For example, it takes Jiuzhang only 200 seconds to finish Gaussian boson sampling...”可知,作者通过对比“九章”和Fugaku计算高斯玻色取样的速度来说明“九章”能算得很快。故选A。
3. C 图示理解题。根据“As a result, as the number of qubits that are being used increases, the computing ability of quantum computers increases too.”可知,随着使用的量子位数量的增加,量子计算机的计算能力也会增加,二者呈正比例关系,如图C所示。故选C。
4. D 判断正误题。根据“Compared with an American qubit computer, Jiuzhang is easier to make and keep.”可知,与美国的一台量子计算机相比,“九章”更容易制造和保存。故选D。
5. B 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了中国的量子计算机——“九章”计算机,它对中国量子计算有着重要的意义。故选B。
Question: It will be smaller, smarter and faster.(言之有理即可)
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了为电脑的发明做出贡献的人。
1. a 2. have helped 3. when 4. said 5. by 6. types
7. including 8. less expensive 9. easily 10. In
Article 2
1~5 BACDB
【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了中国的量子计算机——“九章”计算机。
1. B 细节理解题。根据“Chinese scientists have created the world's first light - based quantum computer. It's called Jiuzhang. It's a new achievement...”可知,人们认为“九章”计算机是一项伟大的成就,因为这是世界上第一台基于光的量子计算机。故选B。
2. A 写作手法题。根据“For example, it takes Jiuzhang only 200 seconds to finish Gaussian boson sampling...”可知,作者通过对比“九章”和Fugaku计算高斯玻色取样的速度来说明“九章”能算得很快。故选A。
3. C 图示理解题。根据“As a result, as the number of qubits that are being used increases, the computing ability of quantum computers increases too.”可知,随着使用的量子位数量的增加,量子计算机的计算能力也会增加,二者呈正比例关系,如图C所示。故选C。
4. D 判断正误题。根据“Compared with an American qubit computer, Jiuzhang is easier to make and keep.”可知,与美国的一台量子计算机相比,“九章”更容易制造和保存。故选D。
5. B 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了中国的量子计算机——“九章”计算机,它对中国量子计算有着重要的意义。故选B。
Question: It will be smaller, smarter and faster.(言之有理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看