第147页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
Ⅴ.(2023·扬州一模)阅读理解
Do you like travelling? Have you heard of volunteer travel? Do you know what volunteer travel means?
The main purpose of volunteer travel is to take part in service chances to help others. During the trip, volunteer travellers often provide services like teaching, cooking, animal caring, and cultural activities. The volunteers may get free or discounted(打折的)accommodation, meals and laundry, activities, or classes because of their help.
It seems as if these long journeys could only be made possible in recent years by modern transport. However, volunteer travel dates back to the 1960s, when Alec Dickson and his wife Mora from the UK founded Voluntary Service Overseas(VSO), an international volunteer organization.
Traditionally, the volunteer activities take place in a foreign country. But now, more volunteer trips have taken place within the volunteers' own countries in recent years. Volunteer projects in the countryside are now attracting more visitors living in the cities as a break from the fast and stressful city lives.
▲ By doing voluntary work while travelling, travellers may make a real, positive influence(影响)on the world. The services volunteers provide can reduce the costs for the communities they serve. Another advantage of volunteer travel is that it helps people living in cities experience the life in the countryside. For those who are tired of city life but can't move to the countryside, volunteer travel can be a way. In this way, travellers can relax themselves from their busy lives, while the countryside can get a lot by receiving more customers(消费者)for local tourism industries.
语言能力 推断能力 1. What's the writing purpose of Paragraph 1?
A. To explain the topic.
B. To express the writer's opinion.
C. To raise some questions.
D. To introduce the topic of the passage.
2. Volunteer travel tells us ________ in the passage.
A. the aim of volunteer travel is to help others
B. volunteer travel only takes place in recent years
C. volunteer travellers can travel around for free
D. volunteer travellers prefer to go to a foreign country
新趋势 补全文章 3. Which sentence should go in the empty box in Paragraph 5?
A. People think volunteer travel is very interesting.
B. There are lots of advantages in volunteer travel.
C. Volunteer travel can make it easier to go travelling.
D. People try volunteer travel in many different ways.
4. What's the best title for the passage?
A. Travel and work
B. Relax in your life
C. Help while travelling
D. Experience a new life
Do you like travelling? Have you heard of volunteer travel? Do you know what volunteer travel means?
The main purpose of volunteer travel is to take part in service chances to help others. During the trip, volunteer travellers often provide services like teaching, cooking, animal caring, and cultural activities. The volunteers may get free or discounted(打折的)accommodation, meals and laundry, activities, or classes because of their help.
It seems as if these long journeys could only be made possible in recent years by modern transport. However, volunteer travel dates back to the 1960s, when Alec Dickson and his wife Mora from the UK founded Voluntary Service Overseas(VSO), an international volunteer organization.
Traditionally, the volunteer activities take place in a foreign country. But now, more volunteer trips have taken place within the volunteers' own countries in recent years. Volunteer projects in the countryside are now attracting more visitors living in the cities as a break from the fast and stressful city lives.
▲ By doing voluntary work while travelling, travellers may make a real, positive influence(影响)on the world. The services volunteers provide can reduce the costs for the communities they serve. Another advantage of volunteer travel is that it helps people living in cities experience the life in the countryside. For those who are tired of city life but can't move to the countryside, volunteer travel can be a way. In this way, travellers can relax themselves from their busy lives, while the countryside can get a lot by receiving more customers(消费者)for local tourism industries.
语言能力 推断能力 1. What's the writing purpose of Paragraph 1?
A. To explain the topic.
B. To express the writer's opinion.
C. To raise some questions.
D. To introduce the topic of the passage.
2. Volunteer travel tells us ________ in the passage.
A. the aim of volunteer travel is to help others
B. volunteer travel only takes place in recent years
C. volunteer travellers can travel around for free
D. volunteer travellers prefer to go to a foreign country
新趋势 补全文章 3. Which sentence should go in the empty box in Paragraph 5?
A. People think volunteer travel is very interesting.
B. There are lots of advantages in volunteer travel.
C. Volunteer travel can make it easier to go travelling.
D. People try volunteer travel in many different ways.
4. What's the best title for the passage?
A. Travel and work
B. Relax in your life
C. Help while travelling
D. Experience a new life
答案:
1~4 DABC
[文章大意]本文是一篇说明文。文章主要介绍了志愿者旅行,包括它的目的、起源以及好处等。
1. D 写作目的题。阅读第一段可知,此段通过几个问题,引入了文章的话题,故选D。
2. A 推理判断题。根据第二段“The main purpose of volunteer travel is to take part in service chance to help others.”可知,文章中谈到的志愿者旅行的目的是帮助别人,故选A。
3. B 补全文章题。阅读此段,特别是空后的“By doing voluntary work while travelling, travellers may make a real, positive influence on the world.”可知,第五段主要讲述了志愿者旅行的好处,故选B。
4. C 标题归纳题。文章主要介绍了什么是志愿者旅行,也就是在旅行中帮助别人,故选C。
[文章大意]本文是一篇说明文。文章主要介绍了志愿者旅行,包括它的目的、起源以及好处等。
1. D 写作目的题。阅读第一段可知,此段通过几个问题,引入了文章的话题,故选D。
2. A 推理判断题。根据第二段“The main purpose of volunteer travel is to take part in service chance to help others.”可知,文章中谈到的志愿者旅行的目的是帮助别人,故选A。
3. B 补全文章题。阅读此段,特别是空后的“By doing voluntary work while travelling, travellers may make a real, positive influence on the world.”可知,第五段主要讲述了志愿者旅行的好处,故选B。
4. C 标题归纳题。文章主要介绍了什么是志愿者旅行,也就是在旅行中帮助别人,故选C。
Ⅵ.任务型阅读
阅读下面的短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。(每空一词)
CHINA TO THE RESCUE(救援)!
The China International Search and Rescue Team(CISAR) was set up in 2001 and is now made up of several hundred rescue workers and about 20 sniffer dogs. The team brings help and hope to those whose lives are changed by a storm, flood, earthquake, or any other natural disaster.
After long and careful training, the team went on its first international rescue missions(使命) in 2003. That year, the Chinese team helped save lives after earthquakes in Algeria and Iran. It was the first time that a Chinese team had worked outside China, and the team won high praise for their bravery and skills.
Since then, the CISAR has completed many missions. The list of people to whom help has been given is long. The team treated more than 3,000 people who were injured in the 2006 earthquake in Indonesia, helped 2,500 wounded people after the earthquake that hit Haiti in 2010, and spent several months giving aid to over 25,000 victims of the 2010 floods in Pakistan.
Rescue workers are trained to find people, treat injuries, and hand out food, water, and other supplies. They have to be able to do difficult work under dangerous conditions. After a disaster, there is usually no electricity or water, and there may be diseases and accidents.
Rescue workers get to save lives, but they must also bury the dead. That means they have to be strong in both body and mind.
Rescue workers must have big hearts too. It takes a lot of love and courage to risk one's own life to save someone else's. The members of the CISAR have plenty of both and are always ready to go wherever help is needed.

阅读下面的短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。(每空一词)
CHINA TO THE RESCUE(救援)!
The China International Search and Rescue Team(CISAR) was set up in 2001 and is now made up of several hundred rescue workers and about 20 sniffer dogs. The team brings help and hope to those whose lives are changed by a storm, flood, earthquake, or any other natural disaster.
After long and careful training, the team went on its first international rescue missions(使命) in 2003. That year, the Chinese team helped save lives after earthquakes in Algeria and Iran. It was the first time that a Chinese team had worked outside China, and the team won high praise for their bravery and skills.
Since then, the CISAR has completed many missions. The list of people to whom help has been given is long. The team treated more than 3,000 people who were injured in the 2006 earthquake in Indonesia, helped 2,500 wounded people after the earthquake that hit Haiti in 2010, and spent several months giving aid to over 25,000 victims of the 2010 floods in Pakistan.
Rescue workers are trained to find people, treat injuries, and hand out food, water, and other supplies. They have to be able to do difficult work under dangerous conditions. After a disaster, there is usually no electricity or water, and there may be diseases and accidents.
Rescue workers get to save lives, but they must also bury the dead. That means they have to be strong in both body and mind.
Rescue workers must have big hearts too. It takes a lot of love and courage to risk one's own life to save someone else's. The members of the CISAR have plenty of both and are always ready to go wherever help is needed.
答案:
[文章大意]本文是一篇说明文,主要介绍了中国国际搜寻救援队的组成、参与的救援任务以及队员需要具备的素质。
1. introduction 2. make 3. bring 4. missions/tasks
5. earthquakes 6. treatment 7. Before 8. dangerous
9. necessary/needed 10. give
1. introduction 2. make 3. bring 4. missions/tasks
5. earthquakes 6. treatment 7. Before 8. dangerous
9. necessary/needed 10. give
查看更多完整答案,请扫码查看