第133页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
Ⅱ. 尊师礼仪 Edward在了解了中国人会在秋季开学的时候庆祝教师节,而且大家都非常尊重老师后,他想更加深入地了解中国人尊师的传统。
Chinese Teachers’ Day is a festival celebrating the over 2,000 - year tradition of respecting teachers and education in China.
The history of Teachers’ Day dates back to the Han dynasty. According to records, during the Han and Jin dynasties, on August 27 of the lunar calendar each year, the birthday of Confucius(孔子), the emperor would go to the Confucius Temple and worship(敬拜) the great teacher, and would also invite royal teachers to dinner. And on that day, teachers enjoyed a day’s vacation and were given dried meat as gifts. Besides, best teachers who were chosen from the whole country would be given 500 liang silver coins each as prizes. In the Qing dynasty, well - performing teachers would be given official titles(头衔) or promoted to higher positions.
Normally, in ancient times, there was no fixed tuition fee(学费); the parents paid with money or food.
In private schools, teachers would receive money or gifts from the host family at certain festivals or at the beginning and end of each term. The festivals at which teachers received gifts were different in different areas, while the most valued ones were the Dragon Boat Festival, Mid - Autumn Festival and Chinese New Year, as well as Confucius’ birthday and the private teacher’s birthday.
Among all the gift - giving festivals, the first meeting gift was a must. There was a tradition that when students met their teachers for the first time, they needed to kowtow(磕头) to Confucius’ picture and then to their private teachers, before giving their teachers a “gift”.
1. Which of the following is NOT true in ancient times according to the passage?
A. Food could be used as tuition.
B. On Confucius’ birthday, teachers would have a day off.
C. The history of Teachers’ Day started from the Han dynasty.
D. Students didn’t prepare gifts when meeting their teachers for the first time.
2. The underlined word “promoted” might mean “ ______ ” in Chinese.
A. 金钱 B. 晋升 C. 促销 D. 宣传
3. What’s the best title for the passage?
A. How to Respect Teachers
B. The Greatest Teacher in China
C. Teachers’ Day in Ancient China
D. Tuition Fee in Han Dynasty
Chinese Teachers’ Day is a festival celebrating the over 2,000 - year tradition of respecting teachers and education in China.
The history of Teachers’ Day dates back to the Han dynasty. According to records, during the Han and Jin dynasties, on August 27 of the lunar calendar each year, the birthday of Confucius(孔子), the emperor would go to the Confucius Temple and worship(敬拜) the great teacher, and would also invite royal teachers to dinner. And on that day, teachers enjoyed a day’s vacation and were given dried meat as gifts. Besides, best teachers who were chosen from the whole country would be given 500 liang silver coins each as prizes. In the Qing dynasty, well - performing teachers would be given official titles(头衔) or promoted to higher positions.
Normally, in ancient times, there was no fixed tuition fee(学费); the parents paid with money or food.
In private schools, teachers would receive money or gifts from the host family at certain festivals or at the beginning and end of each term. The festivals at which teachers received gifts were different in different areas, while the most valued ones were the Dragon Boat Festival, Mid - Autumn Festival and Chinese New Year, as well as Confucius’ birthday and the private teacher’s birthday.
Among all the gift - giving festivals, the first meeting gift was a must. There was a tradition that when students met their teachers for the first time, they needed to kowtow(磕头) to Confucius’ picture and then to their private teachers, before giving their teachers a “gift”.
1. Which of the following is NOT true in ancient times according to the passage?
A. Food could be used as tuition.
B. On Confucius’ birthday, teachers would have a day off.
C. The history of Teachers’ Day started from the Han dynasty.
D. Students didn’t prepare gifts when meeting their teachers for the first time.
2. The underlined word “promoted” might mean “ ______ ” in Chinese.
A. 金钱 B. 晋升 C. 促销 D. 宣传
3. What’s the best title for the passage?
A. How to Respect Teachers
B. The Greatest Teacher in China
C. Teachers’ Day in Ancient China
D. Tuition Fee in Han Dynasty
答案:
Ⅱ. 1~3 DBC
【文章大意】本文是一篇说明文,介绍了中国古代的教师节以及古时候学生们尊师重道的传统礼节。
1. D 细节理解题。根据“Among all the gift - giving festivals, the first meeting gift was a must.”可知,在古代,当学生初次拜见老师时,拜师礼是必不可少的。故选D。
2. B 词义猜测题。根据“In the Qing dynasty, well - performing teachers would be given official titles or promoted to higher positions.”可知,在清朝,表现良好的教师会晋升到更高的职位,故推测画线部分单词意为“晋升”。故选B。
3. C 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了中国古时候的教师节及人们尊敬老师的礼节,故“Teachers' Day in Ancient China”最适合作为本文标题。故选C。
【文章大意】本文是一篇说明文,介绍了中国古代的教师节以及古时候学生们尊师重道的传统礼节。
1. D 细节理解题。根据“Among all the gift - giving festivals, the first meeting gift was a must.”可知,在古代,当学生初次拜见老师时,拜师礼是必不可少的。故选D。
2. B 词义猜测题。根据“In the Qing dynasty, well - performing teachers would be given official titles or promoted to higher positions.”可知,在清朝,表现良好的教师会晋升到更高的职位,故推测画线部分单词意为“晋升”。故选B。
3. C 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了中国古时候的教师节及人们尊敬老师的礼节,故“Teachers' Day in Ancient China”最适合作为本文标题。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看