第53页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
B
(2025·武汉一模)Vanessa and Niki had just begun a friendship. Niki was new to the school, and Vanessa had thought she was a snob(势利的人). That was mostly because Niki hardly said anything, and besides, that was the rumour(谣言) about her. But then, Niki had forgotten her notebook in the classroom by accident, and Vanessa had returned it to her. Then the two girls started to talk, and they got to know each other. Now Vanessa knew that Niki wasn’t a snob, but she still didn’t understand why Niki wouldn’t talk to anyone.
One day, Niki explained herself, “I don’t really know anyone here except you, and I’m kind of shy. I know everybody thinks I’m a snob, but I’m not. I just don’t know what to say to people.”
Vanessa had an idea for helping Niki. “If my other friends get to know you,” she told Niki, “they’ll like you too. So why don’t you sit with my friends and me at lunch tomorrow? Then everybody will see what you’re like.” Niki was very doubtful, but she was tired of everyone thinking she was a snob. So she agreed to have lunch with Vanessa and her friends.
The next day, Vanessa and Niki waited in the dining hall for Vanessa’s other friends. Niki was nervous, but Vanessa said, “Don’t worry. Just be yourself. You’ll be fine.” Finally, everyone else arrived.
One of Vanessa’s friends took one look at Niki and asked, “Why are you sitting with the snob, Vanessa? Come on and eat with us.” Niki’s eyes were filled with tears.
Vanessa took a breath and then said, “I’m sitting with Niki because she’s my friend and she’s nice. How about finding out for yourself instead of believing every rumour you hear?”
For a moment, everyone looked at each other. Then, very slowly, the other girls sat down at the table. At first, nobody said much, but soon, they started talking. By the time lunch was over, Niki realised that Vanessa was right—all she had to do was to be herself. And what everyone else needed to do was to stop believing rumours.
5. Why didn’t Niki say very much?
A. Because she didn’t feel like making friends.
B. Because she didn’t speak the same language.
C. Because she was shy and didn’t know what to say.
D. Because she was a snob and looked down on others.
6. Which sentence in the passage is Vanessa’s suggestion?
A. You’ll be fine.
B. Just be yourself.
C. They’ll like you too.
D. Come on and eat with us.
7. 语言能力 推断能力 What might happen the following day?
A. Niki will refuse to meet up with Vanessa’s friends.
B. Vanessa and her friends will go their separate ways.
C. The relationship between Vanessa and Niki will fail.
D. Niki will have lunch with Vanessa and her friends again.
8. What is the best title for the passage?
A. Never be too trusting!
B. Think before you decide!
C. Don’t believe the rumours!
D. Be slow in choosing a friend!
(2025·武汉一模)Vanessa and Niki had just begun a friendship. Niki was new to the school, and Vanessa had thought she was a snob(势利的人). That was mostly because Niki hardly said anything, and besides, that was the rumour(谣言) about her. But then, Niki had forgotten her notebook in the classroom by accident, and Vanessa had returned it to her. Then the two girls started to talk, and they got to know each other. Now Vanessa knew that Niki wasn’t a snob, but she still didn’t understand why Niki wouldn’t talk to anyone.
One day, Niki explained herself, “I don’t really know anyone here except you, and I’m kind of shy. I know everybody thinks I’m a snob, but I’m not. I just don’t know what to say to people.”
Vanessa had an idea for helping Niki. “If my other friends get to know you,” she told Niki, “they’ll like you too. So why don’t you sit with my friends and me at lunch tomorrow? Then everybody will see what you’re like.” Niki was very doubtful, but she was tired of everyone thinking she was a snob. So she agreed to have lunch with Vanessa and her friends.
The next day, Vanessa and Niki waited in the dining hall for Vanessa’s other friends. Niki was nervous, but Vanessa said, “Don’t worry. Just be yourself. You’ll be fine.” Finally, everyone else arrived.
One of Vanessa’s friends took one look at Niki and asked, “Why are you sitting with the snob, Vanessa? Come on and eat with us.” Niki’s eyes were filled with tears.
Vanessa took a breath and then said, “I’m sitting with Niki because she’s my friend and she’s nice. How about finding out for yourself instead of believing every rumour you hear?”
For a moment, everyone looked at each other. Then, very slowly, the other girls sat down at the table. At first, nobody said much, but soon, they started talking. By the time lunch was over, Niki realised that Vanessa was right—all she had to do was to be herself. And what everyone else needed to do was to stop believing rumours.
5. Why didn’t Niki say very much?
A. Because she didn’t feel like making friends.
B. Because she didn’t speak the same language.
C. Because she was shy and didn’t know what to say.
D. Because she was a snob and looked down on others.
6. Which sentence in the passage is Vanessa’s suggestion?
A. You’ll be fine.
B. Just be yourself.
C. They’ll like you too.
D. Come on and eat with us.
7. 语言能力 推断能力 What might happen the following day?
A. Niki will refuse to meet up with Vanessa’s friends.
B. Vanessa and her friends will go their separate ways.
C. The relationship between Vanessa and Niki will fail.
D. Niki will have lunch with Vanessa and her friends again.
8. What is the best title for the passage?
A. Never be too trusting!
B. Think before you decide!
C. Don’t believe the rumours!
D. Be slow in choosing a friend!
答案:
5 - 8 C B D C
【语篇解读】本文是一篇记叙文,讲述新同学 Niki 因寡言被贴上“势利”标签,通过朋友 Vanessa 的帮助打破谣言的故事。
5. C 细节理解题。根据“... I'm kind of shy... I just don't know what to say to people.”可知,Niki 因害羞和不知如何与人交流而寡言。故选 C。
6. B 推理判断题。在第四段中,Niki 很紧张,Vanessa 对她说“Don't worry. Just be yourself. You'll be fine.”,其中“Just be yourself.”是 Vanessa 给 Niki 的建议,意思是让 Niki 做自己,符合前文“If my other friends get to know you... they'll like you too.”故选 B。
易错点拨 A 选项“You'll be fine.”是安慰的话,不是建议;C 选项“They'll like you too.”只是 Vanessa 的一种预测,不是建议;D 选项“Come on and eat with us.”是 Vanessa 的一个朋友说的,不是 Vanessa 的建议。
7. D 推理判断题。根据“By the time lunch was over... everyone else needed to do was to stop believing rumours.”暗示误会已开始消除,Niki 可能继续与他们共进午餐以巩固友谊。故选 D。
8. C 标题归纳题。全文围绕“谣言导致误解”展开,最终通过事实打破谣言,C 选项“不要轻信谣言”适合作本文标题。故选 C。
【语篇解读】本文是一篇记叙文,讲述新同学 Niki 因寡言被贴上“势利”标签,通过朋友 Vanessa 的帮助打破谣言的故事。
5. C 细节理解题。根据“... I'm kind of shy... I just don't know what to say to people.”可知,Niki 因害羞和不知如何与人交流而寡言。故选 C。
6. B 推理判断题。在第四段中,Niki 很紧张,Vanessa 对她说“Don't worry. Just be yourself. You'll be fine.”,其中“Just be yourself.”是 Vanessa 给 Niki 的建议,意思是让 Niki 做自己,符合前文“If my other friends get to know you... they'll like you too.”故选 B。
易错点拨 A 选项“You'll be fine.”是安慰的话,不是建议;C 选项“They'll like you too.”只是 Vanessa 的一种预测,不是建议;D 选项“Come on and eat with us.”是 Vanessa 的一个朋友说的,不是 Vanessa 的建议。
7. D 推理判断题。根据“By the time lunch was over... everyone else needed to do was to stop believing rumours.”暗示误会已开始消除,Niki 可能继续与他们共进午餐以巩固友谊。故选 D。
8. C 标题归纳题。全文围绕“谣言导致误解”展开,最终通过事实打破谣言,C 选项“不要轻信谣言”适合作本文标题。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看