第110页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
中考趋势 Ⅳ. 阅读还原(每小题 2 分,共 10 分)
从方框中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项多余。
文化意识 文化鉴赏 There was a simple tool that could create the most beautiful art and write the most important ideas. This tool was the Chinese writing brush. With this brush, people could paint pictures of the sun, the moon, mountains, and rivers. 1.
The Chinese writing brush is a symbol of Chinese culture. With a history of thousands of years, it has shaped the Chinese characters and recorded the development of Chinese art and literature. 2.
Over time, the art of making writing brushes improved greatly. The best brushes were made in a place called Huzhou. They were known for being sharp, tidy, and of high quality. The artisans have to sit for many hours, using their hands to shape the brush hairs and make them smooth and white. It is a job that requires a lot of practice and hard work. 3.
In the past, many people wanted to learn how to make those brushes. But today, with the use of modern pens, 4. To keep this tradition alive, the artisans of Huzhou are trying to find new ways to share their craft with young people. They are using the internet and teaching in schools to get more kids interested in the art of making writing brushes. 5.
The Chinese writing brush is a special part of China's history and culture. It is a tool that has helped to tell the stories of a great civilization (文明).
A. The spirit of Chinese culture could be seen in the writing brush
B. let's learn how to make Chinese writing brushes
C. And they could write about their feelings and the stories of their lives
D. It is also a job that connects them with the history and culture of China
E. fewer people are interested in using or making writing brushes
F. They welcome visitors to their workshops to learn and try making brushes themselves too
1. ______
2. ______
3. ______
4. ______
5. ______
从方框中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项多余。
文化意识 文化鉴赏 There was a simple tool that could create the most beautiful art and write the most important ideas. This tool was the Chinese writing brush. With this brush, people could paint pictures of the sun, the moon, mountains, and rivers. 1.
The Chinese writing brush is a symbol of Chinese culture. With a history of thousands of years, it has shaped the Chinese characters and recorded the development of Chinese art and literature. 2.
Over time, the art of making writing brushes improved greatly. The best brushes were made in a place called Huzhou. They were known for being sharp, tidy, and of high quality. The artisans have to sit for many hours, using their hands to shape the brush hairs and make them smooth and white. It is a job that requires a lot of practice and hard work. 3.
In the past, many people wanted to learn how to make those brushes. But today, with the use of modern pens, 4. To keep this tradition alive, the artisans of Huzhou are trying to find new ways to share their craft with young people. They are using the internet and teaching in schools to get more kids interested in the art of making writing brushes. 5.
The Chinese writing brush is a special part of China's history and culture. It is a tool that has helped to tell the stories of a great civilization (文明).
A. The spirit of Chinese culture could be seen in the writing brush
B. let's learn how to make Chinese writing brushes
C. And they could write about their feelings and the stories of their lives
D. It is also a job that connects them with the history and culture of China
E. fewer people are interested in using or making writing brushes
F. They welcome visitors to their workshops to learn and try making brushes themselves too
1. ______
2. ______
3. ______
4. ______
5. ______
答案:
1 - 5 CADEF
【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍毛笔的历史、制作工艺以及为了延续这一传统,工匠们所作出的努力等。
1. C 根据上文“With this brush, people could paint pictures of the sun, the moon, mountains, and rivers.”可知,此处与毛笔的用处有关,选项 C“并且他们可以写下自己的感受和生活中的故事”符合语境。故选 C。
2. A 根据上文“The Chinese writing brush is a symbol of Chinese culture.”可知,毛笔是中国文化的象征,选项 A“从毛笔中可以看出中国文化的精神”符合语境。故选 A。
3. D 根据“It is a job that requires a lot of practice and hard work.”可知,此处与这份工作有关,选项 D“但这也是一份将他们与中国的历史和文化联系起来的工作”符合语境。故选 D。
4. E 根据上文“In the past, many people wanted to learn how to make those brushes.”以及空前的“But today, with the use of modern pens”可知,过去,许多人想学习如何制作毛笔,但是现在情况发生了变化,选项 E“很少有人对使用或制作毛笔感兴趣。”符合语境。故选 E。
5. F 根据上文“To keep this tradition alive, the artisans of Huzhou are trying to find new ways to share their craft with young people...”可知,此处与为了延续这一传统,工匠们所作出的努力有关,选项 F“他们也欢迎游客来他们的工作室学习和尝试自己制作毛笔”符合语境。故选 F。
【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍毛笔的历史、制作工艺以及为了延续这一传统,工匠们所作出的努力等。
1. C 根据上文“With this brush, people could paint pictures of the sun, the moon, mountains, and rivers.”可知,此处与毛笔的用处有关,选项 C“并且他们可以写下自己的感受和生活中的故事”符合语境。故选 C。
2. A 根据上文“The Chinese writing brush is a symbol of Chinese culture.”可知,毛笔是中国文化的象征,选项 A“从毛笔中可以看出中国文化的精神”符合语境。故选 A。
3. D 根据“It is a job that requires a lot of practice and hard work.”可知,此处与这份工作有关,选项 D“但这也是一份将他们与中国的历史和文化联系起来的工作”符合语境。故选 D。
4. E 根据上文“In the past, many people wanted to learn how to make those brushes.”以及空前的“But today, with the use of modern pens”可知,过去,许多人想学习如何制作毛笔,但是现在情况发生了变化,选项 E“很少有人对使用或制作毛笔感兴趣。”符合语境。故选 E。
5. F 根据上文“To keep this tradition alive, the artisans of Huzhou are trying to find new ways to share their craft with young people...”可知,此处与为了延续这一传统,工匠们所作出的努力有关,选项 F“他们也欢迎游客来他们的工作室学习和尝试自己制作毛笔”符合语境。故选 F。
查看更多完整答案,请扫码查看