2025年学霸题中题八年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年学霸题中题八年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年学霸题中题八年级英语上册译林版》

第109页
B
The Lantern Festival, also known as Yuanxiao Festival, is a Chinese festival with a long history. It falls on the fifteenth day of the first month of the Chinese lunar calendar. How do you usually celebrate it? Some of you might go to the Yuyuan Garden Lantern Fair in Shanghai. In 2025, the Nine-Turn Bridge was lined with lanterns of the dragon and its animal friends. It was crowded with people. Everyone wanted to take pictures.
Do you know how these colourful lanterns are made? He Weifu has the answer. He is a skilled lantern maker in Shanghai. To make a lantern, he first straightens some iron wires (铁丝) and covers them with coloured paper. Then, he uses them to make the skeleton (骨架) for an animal lantern. This, according to He, is the most difficult step. He often spends a long time studying the animal. After making the skeleton, he puts paste (糨糊) on silk cloth to stiffen (使变得硬挺) it. The last step is to glue the cloth on the skeleton and draw patterns.
His family has been making lanterns for 100 years. His grandfather, He Keming, was the “King of Lanterns” in the Jiangnan area. He started making lanterns at the age of 13. One day, he went to see a Lantern Festival show. A dragon lantern caught the boy's eye. He looked at it carefully and tried to make one for himself. He practiced this craft all his life. His lanterns were very popular. Some of them were given as national gifts to visitors from other countries.
Which lantern at 2025's Yuyuan Garden Lantern Fair do you like the best? While you look at it next time, why not try to learn more about the craft of lantern making? Think about how you can help to keep this cultural heritage alive.
5. What is the most difficult step of making a lantern according to He?
A. Making the skeleton for an animal lantern.
B. Straightening some iron wires.
C. Covering iron wires with coloured paper.
D. Drawing patterns on the cloth.
6. What attracted He Keming to start making lanterns?
A. His grandfather's works.
B. A work on a Lantern Festival show.
C. The popularity of lanterns.
D. Yuyuan Garden Lantern Fair.
7. 语言能力 推断能力 In the last paragraph, the writer mainly wants to tell us that ______.
A. we'd better make a lantern when we look at it next time
B. Yuyuan Garden Lantern Fair is the best place to learn about cultural heritage
C. we teenagers should do something to spread cultural heritage
D. everyone needs to start making lanterns to keep this cultural heritage alive
8. Which of the following is the best title for the passage?
A. Yuyuan Garden Lantern Fair
B. He Weifu and His Family
C. Keep the “Lanterns” On
D. How to Make a Lantern
答案: 5 - 8 ABCC
【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了元宵节以挂灯笼的方式庆祝,并介绍何伟福是如何制作灯笼的,以及他的家族对这门传统工艺的延续。
5. A 细节理解题。根据“Then, he uses them to make the skeleton for an animal lantern. This, according to He, is the most difficult step.”可知,最难的步骤是用铁丝制作动物灯笼的骨架。故选 A。
6. B 细节理解题。根据“One day, he went to see a Lantern Festival show. A dragon lantern caught the boy's eye. He looked at it carefully and tried to make one for himself.”可知,元宵灯会上的一只龙灯笼吸引了他的注意。故选 B。
7. C 推理判断题。根据“While you look at it next time, why not try to learn more about the craft of lantern making? Think about how you can help to keep this cultural heritage alive.”可知,最后一段是号召我们做一些事情来传播文化遗产。故选 C。
8. C 标题归纳题。本文主要介绍了元宵节以挂灯笼的方式庆祝,并介绍何伟福是如何制作灯笼的,以及他的家族对这门传统工艺的延续。C 项“使‘灯笼’延续”最适合作为本文标题。故选 C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭