2025年学霸题中题八年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年学霸题中题八年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年学霸题中题八年级英语上册译林版》

第19页
Question:新考法 情境化设问 Your friend likes to follow sports stars while you look up to great
scientists like Huang Xuhua. According to the passage, how will you express your opinion?
______
答案: I admire great scientists like Huang Xuhua, but I respect your interest in sports stars. (答案不唯一,言之有理即可)
Ⅲ. 回避或对话 面对分歧,很多人会选择回避或强行说服对方。但研究表明,这两种方式都可能让
矛盾升级。一个学生想知道在这种情况下,应该如何和朋友对话呢?
When someone has a sharply different viewpoint from our own, we naturally choose two
common ways, either avoiding a conversation with that person or trying to convince(说服) them
that they are wrong. Research shows there is another way: using receptive(接纳性的) language,
showing that we are truly interested in a new point of view.
Many of us try to avoid disputed(有争议的) discussions. We prefer to talk with someone with
similar opinions. This happens because we usually think that talking to someone who has
disagreements will be more unpleasant than it actually is. When we do have to talk with people
holding different views, we typically try to convince them to give up their beliefs because we think
we are right and try to "win" the argument. And the other side is likely to think the same way,
which leads to even more difficult problems to work through.
A more effective method is being conversationally receptive. Research shows that when we
appear receptive to others' different views, our arguments sound more convincing. Receptive
language can also make those with whom we disagree more receptive in return. It makes us more
likable, and others more interested in partnering with us.
Researchers suggested three tips that can help us improve conversational receptiveness in even
the most heated disagreements.
Recognise(承认) the other person's point of view. Say "I understand that ..." or "I believe what
you're saying is ..." to show that you take an active part in the conversation and find value and even
trust in their points.
Hedge your statements. When we talk, we usually hold the opinion that we should be strong and
confident and express our views in a direct forceful way. But if we show that we are not so sure
about our beliefs, our views will be likely to be better received.
Express your arguments in an acceptable way. You might say "Let's consider the possible
benefits of having fewer people working on the project." rather than "We should not add more
people to the project." The second sentence sounds unpleasant, showing that the speaker is not open
to the possibility of further discussion.
By following these tips in our communication, we'll be more likely to have an effective
conversation and bridge the differences.
1. According to the passage, being conversationally receptive can lead to ____.
A. useful communication
B. creative opinions
C. clear confidence
D. different opinions
2. The words "Hedge your statements." in Paragraph 6 probably mean "____".
A. explain your reasons clearly
B. raise your questions politely
C. voice your ideas less forcefully
D. express your excuses more directly
3. 语言能力 推断能力 What is the writer's main purpose in writing this passage?
A. To stress the importance of productive communication.
B. To introduce a better way to deal with disagreements.
C. To explain the reasons for using receptive language.
D. To provide three effective tips to win an argument.
答案: 1 - 3 ACB
【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了在面对观点分歧时,除了回避或说服对方外,还有一种更有效的方式——使用接纳性语言,并提供了三种改善对话接纳性的技巧。
1. A 推理判断题。根据“... when we appear receptive to others' different views... more convincing... more receptive in return... likable, and others more interested in partnering with us.”可知,当我们表现出接纳他人不同观点时,我们的论点会更有说服力,这会让我们更受欢迎,他人也更愿意与我们合作。即接纳性对话能促成更有效的沟通。故选 A。
2. C 句意猜测题。根据“But if we show that we are not so sure about our beliefs, our views will be likely to be better received.”可知,如果我们委婉表达观点,我们的观点可能会更容易被接受。“Hedge your statements.”在此意为“委婉表达观点,避免过于强硬”。故选 C。
3. B 写作目的题。通读全文并根据“Research shows there is another way: using receptive language”和“By following these tips in our communication, we'll be more likely to have an effective conversation and bridge the differences.”可知,本文主要介绍了在面对观点分歧时,除了回避或说服对方外,还有一种更有效的方式——使用接纳性语言,即作者旨在介绍处理分歧的更优方法。故选 B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭