第165页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
Ⅱ. 科学探究 David 研究了夏秋更迭时天空颜色的秘密,让人感叹四季的变换真是充满了学问!
①Is the sky bluer in autumn than in summer? The answer is yes! There are some reasons for this.
②The sun is lower in the sky in autumn. As the days get shorter, the sun appears lower and lower in the sky. It doesn't shine directly on us anymore. Instead, it is closer to the earth and more blue light is scattered(散射). This makes the sky seem bluer.
③In autumn, there is less water in the air, so there are fewer clouds. Autumn is known for good weather—cooler temperatures and less wet air. The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue colour of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and brighter.
④You might be surprised, but the colourful leaves of autumn actually help give the sky's blueness a colour boost(增强), which can make the sky seem even bluer. If you've made a colour wheel for an art class, you know that blue and orange are opposite colours that look good together. The red, orange, and gold leaves of autumn make the blue sky stand out beautifully against them. This contrast looks nice and creates a special autumn view.
⑤So, the next time you're out enjoying the beautiful weather in autumn, take a moment to look up at the sky, remember these reasons why it looks so blue and enjoy the view!
1. 新考法 写作手法 How does the writer lead into the topic in Paragraph 1?
A. By asking a question.
B. By telling a joke.
C. By using an old saying.
D. By making a survey.
2. Why does the sky look bluer in autumn according to Paragraph 2?
A. Because the sun is shining directly on us.
B. Because the sun is closer to the earth.
C. Because the sun is smaller in the sky.
D. Because the sun is covered by the clouds.
3. 跨学科 数学 Which one shows the relationship between the water in the air(x) and the blue colour of the sky(y)?

A.
B.
C.
D.
4. 新考法 篇章结构 What is the structure of the passage?
A. ①/②③④/⑤
B. ①/②③/④⑤
C. ①②/③/④⑤
D. ①②③/④/⑤
①Is the sky bluer in autumn than in summer? The answer is yes! There are some reasons for this.
②The sun is lower in the sky in autumn. As the days get shorter, the sun appears lower and lower in the sky. It doesn't shine directly on us anymore. Instead, it is closer to the earth and more blue light is scattered(散射). This makes the sky seem bluer.
③In autumn, there is less water in the air, so there are fewer clouds. Autumn is known for good weather—cooler temperatures and less wet air. The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue colour of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and brighter.
④You might be surprised, but the colourful leaves of autumn actually help give the sky's blueness a colour boost(增强), which can make the sky seem even bluer. If you've made a colour wheel for an art class, you know that blue and orange are opposite colours that look good together. The red, orange, and gold leaves of autumn make the blue sky stand out beautifully against them. This contrast looks nice and creates a special autumn view.
⑤So, the next time you're out enjoying the beautiful weather in autumn, take a moment to look up at the sky, remember these reasons why it looks so blue and enjoy the view!
1. 新考法 写作手法 How does the writer lead into the topic in Paragraph 1?
A. By asking a question.
B. By telling a joke.
C. By using an old saying.
D. By making a survey.
2. Why does the sky look bluer in autumn according to Paragraph 2?
A. Because the sun is shining directly on us.
B. Because the sun is closer to the earth.
C. Because the sun is smaller in the sky.
D. Because the sun is covered by the clouds.
3. 跨学科 数学 Which one shows the relationship between the water in the air(x) and the blue colour of the sky(y)?
A.
B.
C.
D.
4. 新考法 篇章结构 What is the structure of the passage?
A. ①/②③④/⑤
B. ①/②③/④⑤
C. ①②/③/④⑤
D. ①②③/④/⑤
答案:
1 - 4 ABBA
【语篇解读】本文探讨了秋天天空为何比夏天更蓝的原因, 并鼓励读者在秋天欣赏美丽天空的同时, 记住这些使天空更加蔚蓝的原因。
1. A 写作手法题。根据“Is the sky bluer in autumn than in summer?”可知, 作者是通过提出一个问题来引入话题的。故选 A。
2. B 细节理解题。根据“Instead, it is closer to the earth and more blue light is scattered. This makes the sky seem bluer.”可知, 秋天的天空看起来更蓝是因为太阳离地球更近。故选 B。
3. B 图示理解题。根据“The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue colour of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and brighter.”可知, 空气中没有多少水分, 所以云不容易形成, 当天空很少或没有云覆盖时, 天空的蓝色更明显, 天空看起来更开阔, 更明亮。由此可知, 空气中的水分越少, 天空的蓝色越明显, 即空气中的水分越多, 天空的蓝色越不明显。故选 B。
4. A 篇章结构题。通读全文可知, 第一段提出了问题并给出了直接的答案; 第二、三、四段分别解释了三个原因; 第五段鼓励读者在秋天欣赏美丽的天空, 并记住这些原因。故选 A。
【语篇解读】本文探讨了秋天天空为何比夏天更蓝的原因, 并鼓励读者在秋天欣赏美丽天空的同时, 记住这些使天空更加蔚蓝的原因。
1. A 写作手法题。根据“Is the sky bluer in autumn than in summer?”可知, 作者是通过提出一个问题来引入话题的。故选 A。
2. B 细节理解题。根据“Instead, it is closer to the earth and more blue light is scattered. This makes the sky seem bluer.”可知, 秋天的天空看起来更蓝是因为太阳离地球更近。故选 B。
3. B 图示理解题。根据“The air does not hold much water, so clouds do not form easily. When there are few or no clouds covering the sky, the blue colour of the sky shows more clearly, and the sky looks more open and brighter.”可知, 空气中没有多少水分, 所以云不容易形成, 当天空很少或没有云覆盖时, 天空的蓝色更明显, 天空看起来更开阔, 更明亮。由此可知, 空气中的水分越少, 天空的蓝色越明显, 即空气中的水分越多, 天空的蓝色越不明显。故选 B。
4. A 篇章结构题。通读全文可知, 第一段提出了问题并给出了直接的答案; 第二、三、四段分别解释了三个原因; 第五段鼓励读者在秋天欣赏美丽的天空, 并记住这些原因。故选 A。
Question: Give an example of a scientific phenomenon that happens during the changes of seasons and try to explain why it happens.
______
______
答案:
Frost forming in autumn. Frost forming in autumn happens when cold air (below $0^{\circ}C$) meets wet air near the ground, turning water vapor in the wet air into ice crystals. (答案不唯一, 言之有理即可)
查看更多完整答案,请扫码查看