第89页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
5. Li Lei didn't play computer games last weekend. ____, he worked as a volunteer in an old people's home.
A. Instead
B. Certainly
C. Though
D. Still
A. Instead
B. Certainly
C. Though
D. Still
答案:
A
6. —Congratulations! Your team won the game at last.
—Thank you! We ____ lost it, but we tried our best until the end.
A. actually
B. hardly
C. nearly
D. never
—Thank you! We ____ lost it, but we tried our best until the end.
A. actually
B. hardly
C. nearly
D. never
答案:
C
7. —Our neighbour next door is putting something on the wall.
—Oh! It's ____ to sleep with all that noise.
A. incorrect
B. impossible
C. unimportant
D. comfortable
—Oh! It's ____ to sleep with all that noise.
A. incorrect
B. impossible
C. unimportant
D. comfortable
答案:
B
8. In online learning, everyone had better not ____ ideas simply, and should keep thinking on their own.
A. followed
B. to follow
C. follow
D. following
A. followed
B. to follow
C. follow
D. following
答案:
C
Ⅳ. 句子翻译
1. 自己动手做也能省钱。
______
2. 制作这样的一块手表要花费大量的工作。
______
3. 昨晚停电了。
______
4. 她在舞蹈方面有天赋。
______
5. 我在去野餐前把袋子装满了零食。
______
6. 你期待看到我更出色的作品吗?
______
7. 她熟悉城里的路。
______
1. 自己动手做也能省钱。
______
2. 制作这样的一块手表要花费大量的工作。
______
3. 昨晚停电了。
______
4. 她在舞蹈方面有天赋。
______
5. 我在去野餐前把袋子装满了零食。
______
6. 你期待看到我更出色的作品吗?
______
7. 她熟悉城里的路。
______
答案:
1. DIY can save money as well.
2. It takes a lot of work to make such a watch.
3. There was a power cut last night.
4. She has a natural talent for dance.
5. I filled the bag with snacks before going for a picnic.
6. Are you looking forward to seeing my better work?
7. She knows her way around the city.
2. It takes a lot of work to make such a watch.
3. There was a power cut last night.
4. She has a natural talent for dance.
5. I filled the bag with snacks before going for a picnic.
6. Are you looking forward to seeing my better work?
7. She knows her way around the city.
Ⅴ. 阅读理解
(2023·衢州中考改编)①One morning, I got up early and decided to make an apple pie for my mum. I called my grandma for help, followed a TV programme to make jam and waited excitedly. I enjoyed every step so much that I didn't notice three hours passed by. Although the pie looked terrible and was not that delicious, Mum ate it up and told me it was the best pie that she had ever had. For the first time, I realised that although I didn't make the pie successfully, I really enjoyed the process.
②The process is important because it brings us something bigger than the result itself. That is, we always have new experiences during the process, which may help us improve our skills or form good relationships with others. If we just concentrate on the result and do not enjoy the process, we will be more likely to feel disappointed and want to give up. As a result, we will never understand the real meaning of success.
③But in this busy world, we see a lot of successful people are in competition. How can we enjoy the process? Well, the question has the answer in itself.
④Don't always compare yourself with others. First of all, we are all different. And success means different things to us. For some, success means being famous, while for others, it may be health or power. Ride your own ride.
⑤Slow down. You need to stop expecting immediate results in what you do and learn to be patient. Impatience leads to unhappiness. Do it slowly, but never stop.
⑥Reward yourself. Divide the process into small steps, and give yourself a reward after completing each of them. Rewarding yourself for small wins can go a long way. For example, if you are in the process of losing weight, enjoy your favourite cake once in a while.
1. 新考法 写作手法 How does the writer start the article?
A. By giving an example.
B. By comparing facts.
C. By using old sayings.
D. By listing numbers.
2. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The author made an apple pie alone.
B. Mum ate the pie up because it was very delicious.
C. There are three pieces of advice on how to enjoy the process.
D. The process is important because it just helps us improve our skills.
3. 新考法 篇章结构 Which of the following best shows the structure of the text?

A.
①
②
③④⑤
⑥
B.
①
②
③④⑤⑥
C.
①
②
③
④⑤⑥
D.
①
②
③
④⑤
⑥
4. Which could be the best title for the text?
A. Enjoy the process
B. What does success mean to us?
C. Never give up
D. How can we achieve good results?
(2023·衢州中考改编)①One morning, I got up early and decided to make an apple pie for my mum. I called my grandma for help, followed a TV programme to make jam and waited excitedly. I enjoyed every step so much that I didn't notice three hours passed by. Although the pie looked terrible and was not that delicious, Mum ate it up and told me it was the best pie that she had ever had. For the first time, I realised that although I didn't make the pie successfully, I really enjoyed the process.
②The process is important because it brings us something bigger than the result itself. That is, we always have new experiences during the process, which may help us improve our skills or form good relationships with others. If we just concentrate on the result and do not enjoy the process, we will be more likely to feel disappointed and want to give up. As a result, we will never understand the real meaning of success.
③But in this busy world, we see a lot of successful people are in competition. How can we enjoy the process? Well, the question has the answer in itself.
④Don't always compare yourself with others. First of all, we are all different. And success means different things to us. For some, success means being famous, while for others, it may be health or power. Ride your own ride.
⑤Slow down. You need to stop expecting immediate results in what you do and learn to be patient. Impatience leads to unhappiness. Do it slowly, but never stop.
⑥Reward yourself. Divide the process into small steps, and give yourself a reward after completing each of them. Rewarding yourself for small wins can go a long way. For example, if you are in the process of losing weight, enjoy your favourite cake once in a while.
1. 新考法 写作手法 How does the writer start the article?
A. By giving an example.
B. By comparing facts.
C. By using old sayings.
D. By listing numbers.
2. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The author made an apple pie alone.
B. Mum ate the pie up because it was very delicious.
C. There are three pieces of advice on how to enjoy the process.
D. The process is important because it just helps us improve our skills.
3. 新考法 篇章结构 Which of the following best shows the structure of the text?
A.
①
②
③④⑤
⑥
B.
①
②
③④⑤⑥
C.
①
②
③
④⑤⑥
D.
①
②
③
④⑤
⑥
4. Which could be the best title for the text?
A. Enjoy the process
B. What does success mean to us?
C. Never give up
D. How can we achieve good results?
答案:
1 - 4 ACCA
【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文,作者通过讲述自己做苹果派的经历告诉我们,做任何事情不要只看重结果,要享受这个过程,并就如何享受过程提出了几点建议。
1. A 写作手法题。根据第一段可知,作者是通过结合自身做苹果派的例子来引出本文主题的。故选 A。
2. C 细节理解题。根据“I called my grandma for help”可知,作者不是独自做的苹果派。根据“Although the pie looked terrible and was not that delicious”可知,妈妈不是因为苹果派美味才吃的。根据“which may help us improve our skills or form good relationships with others”可知,过程能帮助我们提高我们的技能或者和其他人形成良好的关系。通过四、五、六段可知,作者对如何享受过程提出了三条建议。故选 C。
3. C 篇章结构题。通读全文可知,第一段作者讲述了自己做苹果派的经历;第二段讲述了自己的感悟;第三段引出问题“如何享受过程”;第四段到第六段提出建议。C 项符合文章的结构。故选 C。
4. A 标题归纳题。本文主要是作者通过讲述自己做苹果派的经历告诉我们,做任何事情不要只看重结果,要享受这个过程,并就如何享受过程提出了几点建议,文章整体以“享受过程”为线索展开介绍,所以 A 项最适合作本文的标题。故选 A。
【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文,作者通过讲述自己做苹果派的经历告诉我们,做任何事情不要只看重结果,要享受这个过程,并就如何享受过程提出了几点建议。
1. A 写作手法题。根据第一段可知,作者是通过结合自身做苹果派的例子来引出本文主题的。故选 A。
2. C 细节理解题。根据“I called my grandma for help”可知,作者不是独自做的苹果派。根据“Although the pie looked terrible and was not that delicious”可知,妈妈不是因为苹果派美味才吃的。根据“which may help us improve our skills or form good relationships with others”可知,过程能帮助我们提高我们的技能或者和其他人形成良好的关系。通过四、五、六段可知,作者对如何享受过程提出了三条建议。故选 C。
3. C 篇章结构题。通读全文可知,第一段作者讲述了自己做苹果派的经历;第二段讲述了自己的感悟;第三段引出问题“如何享受过程”;第四段到第六段提出建议。C 项符合文章的结构。故选 C。
4. A 标题归纳题。本文主要是作者通过讲述自己做苹果派的经历告诉我们,做任何事情不要只看重结果,要享受这个过程,并就如何享受过程提出了几点建议,文章整体以“享受过程”为线索展开介绍,所以 A 项最适合作本文的标题。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看