2025年学霸题中题八年级英语上册译林版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年学霸题中题八年级英语上册译林版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年学霸题中题八年级英语上册译林版》

第102页
Ⅰ.非遗浅观 学校在操场搭建了多个非遗展台,每个展台都展示了各式传统手工艺品。同学们正围着景泰蓝展台观看,我们也去看看吧!
文化意识 文化鉴赏 Cloisonne, or jingtailan in Chinese, is a special way of creating designs on metal(金属). Lan means "blue" in Chinese, and jingtailan pieces often have a beautiful dark blue as the main colour. Usually, making cloisonne needs many steps: creating a metal base, using metal strips to create a design, filling the spaces with coloured powders(粉), and firing. Each step needs cloisonne makers to be very careful and creative.
Cloisonne appeared in the late 13th century and became popular in the time of Emperor Jingtai in the Ming Dynasty(1368-1644). This gave it the name of jingtailan. In 2006, cloisonne making was added to China's national intangible cultural heritage list.
About eight years ago, Li Jinglong and Guan Dian visited the Palace Museum in Beijing. There, they fell in love with cloisonne objects. After their visit, Li and Guan decided to open a workshop to let more people know about Chinese-style cloisonne. This led them to start Handicraft Addicted. People can make their own cloisonne pieces there. Since 2018, they have opened three workshops in Beijing.
The whole process of making cloisonne is very hard, but Li and Guan made it easier. People only need to bend(弯曲) thin metal wires into shapes they like and use coloured powders to fill the spaces.
Chang Yunqi has been going to Handicraft Addicted in her free time for about five years. "The thin metal wires look like the pencil lines I draw on paper. It was challenging but also interesting," she said.
Li and Guan enjoy teaching people to make traditional cloisonne. Many guests like Chang come to their workshop weekly, not only to create art but also to get away from their busy lives.
1. What can we learn about cloisonne from Paragraph 1?
A. It got its name from its material.
B. Its main colour is light blue.
C. Fire is unnecessary while making it.
D. Making it needs patience and creativity.
2. What is Paragraph 2 mainly about?
A. The steps to make cloisonne.
B. The popularity of cloisonne worldwide.
C. The historical background of cloisonne.
D. The story between Emperor Jingtai and cloisonne.
3. Why did Li Jinglong and Guan Dian start Handicraft Addicted?
A. To spread the art of cloisonne.
B. To produce more cloisonne.
C. To make themselves famous.
D. To sell cloisonne to more people.
4. What is the best title for the text?
A. The history of cloisonne
B. The best way to get away from busy lives
C. Traditional workshops in Beijing
D. Make your own cloisonne-art from China
答案: 1 - 4 DCAD
【语篇解读】本文主要介绍了景泰蓝的历史和制作过程,以及李景龙和关典开设工作室让更多的人了解中国传统景泰蓝工艺。
1. D 细节理解题。根据第一段“Each step needs cloisonne makers to be very careful and creative.”可知,制作景泰蓝需要耐心和创造力。故选 D。
2. C 段落大意题。根据第二段“Cloisonne appeared in the late 13th century and became popular in the time of Emperor Jingtai in the Ming Dynasty (1368 - 1644). This gave it the name of jingtailan.”可知,第二段主要讲了景泰蓝的历史背景。故选 C。
3. A 细节理解题。根据第三段“After their visit, Li and Guan decided to open a workshop to let more people know about Chinese - style cloisonne.”可知,参观结束后,李、关决定开一个工作室,让更多人了解中国景泰蓝。故选 A。
4. D 标题归纳题。本文主要介绍了景泰蓝的历史和制作过程,以及李景龙和关典开设工作室让更多的人了解中国传统景泰蓝工艺。选项 D“自制景泰蓝——来自中国的艺术”为最佳标题。故选 D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭