第179页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
7. In Singapore, a southern Asian country, the Chinese ____ the largest percentage of its population. So you can speak Chinese there.
A. take up
B. make up
C. set up
D. show up
A. take up
B. make up
C. set up
D. show up
答案:
B
8. —As we all know, land may become desert and no longer support plants.
—So Chinese plant trees in the desert areas, which can ____ the water from washing the earth away.
A. protect
B. pour
C. prevent
D. produce
—So Chinese plant trees in the desert areas, which can ____ the water from washing the earth away.
A. protect
B. pour
C. prevent
D. produce
答案:
C
9. The heavy snowstorm ____ many travellers in the small village for two days. They had to wait for rescue teams.
A. trapped
B. saved
C. protected
D. carried
A. trapped
B. saved
C. protected
D. carried
答案:
D
10. Can you tell me ____ at the time of the rainstorm?
A. what your brother is doing
B. what was your brother doing
C. What did your brother do
D. what your brother was doing
A. what your brother is doing
B. what was your brother doing
C. What did your brother do
D. what your brother was doing
答案:
A
11. 跨学科 化学 Which of the following reactions only produces carbon dioxide?
A. $2H_{2}+O_{2}\rightarrow 2H_{2}O$
B. $C+O_{2}\rightarrow CO_{2}$
C. $CO_{2}+CaO\rightarrow CaCO_{3}$
D. $2CH_{4}+3O_{2}\rightarrow 2CO+4H_{2}O$
A. $2H_{2}+O_{2}\rightarrow 2H_{2}O$
B. $C+O_{2}\rightarrow CO_{2}$
C. $CO_{2}+CaO\rightarrow CaCO_{3}$
D. $2CH_{4}+3O_{2}\rightarrow 2CO+4H_{2}O$
答案:
B
中考趋势 Ⅳ.情境翻译
1. 每一个生物在保护自然中都发挥作用。
______
2. 例如,树木吸收有害气体并清洁空气。
______
3. 但污染仍在继续,危害着地球。
______
4. 数以百万计的物种依赖于健康的生态系统。
______
5. 因此,我们必须保持人类需求和环境之间的平衡。
______
6. 是时候采取行动了,否则就太晚了。
______
1. 每一个生物在保护自然中都发挥作用。
______
2. 例如,树木吸收有害气体并清洁空气。
______
3. 但污染仍在继续,危害着地球。
______
4. 数以百万计的物种依赖于健康的生态系统。
______
5. 因此,我们必须保持人类需求和环境之间的平衡。
______
6. 是时候采取行动了,否则就太晚了。
______
答案:
1. Every living being has a role to play in protecting nature.
2. For example, trees take in harmful gases and clean the air.
3. But pollution goes on and on, harming the earth.
4. Millions of species depend on healthy ecosystems.
5. Therefore, we must keep the balance between human needs and the environment.
6. It's time to take action before it's too late.
2. For example, trees take in harmful gases and clean the air.
3. But pollution goes on and on, harming the earth.
4. Millions of species depend on healthy ecosystems.
5. Therefore, we must keep the balance between human needs and the environment.
6. It's time to take action before it's too late.
Ⅴ.阅读理解
The Amazon River is in the north of South America. It is 6,400 kilometres long. This makes it the second-longest river in the world. But the Amazon River has much more water in it than any other river. The water that flows(流) into the Atlantic Ocean every second is a few times greater than the total flow of the other three biggest rivers in the world. That is why it is called the world's biggest river.
The Amazon River is very important to the earth. It plays an important role in keeping the balance of nature. It is home to so many different kinds of animals and plants. Many of them can't be easily found anywhere else on the earth. The rainforests along the Amazon River are known as the “lungs of the earth”. They release(释放) a large amount of $O_{2}$ and take in a lot of $CO_{2}$, which is a great help to the global climate.
However, what worries us is that the Amazon River and its rainforests are facing serious problems. One of the biggest problems is that people overcut trees. It seems these people have some proper reasons for this, such as farming, and building houses and roads. As a result, many animals have lost their homes. And a lot of plants are endangered too. Besides, pollution is also a big problem. Industrial waste and chemicals are being poured into the river, which makes the water in the Amazon River become dirtier and dirtier. At the same time, this also has a bad influence on the lives in the river.
Now some methods have been taken to deal with the problems by the government. We must take the problem seriously and try our best to do something for the earth.
1. Why is the Amazon River called the world's biggest river?
A. Because the water in it is the most.
B. Because it covers the biggest areas.
C. Because it is the longest river in the world.
D. Because it flows into the Atlantic Ocean.
2. Which question can best help us find the main idea of the second paragraph?
A. What animals live along the Amazon River?
B. Where does the Amazon River start and end?
C. Why is the Amazon River important to the earth?
D. How does the Amazon River keep the balance of nature?
3. 跨学科 化学 Which experiment can produce the same gas(气体) as that released by the rainforests?

A.
B.
C.
D.
4. What is the main problem that the Amazon River is facing according to the text?
A. Rising in temperature.
B. Shortage of food for animals.
C. Increasing in animal population.
D. Overcutting of trees and pollution.
5. What's the writer's purpose in writing the text?
A. To tell us the ways to protect the Amazon River.
B. To encourage us to learn more geography knowledge.
C. To show how the Amazon River affects the global climate.
D. To introduce the Amazon River and call on us to protect it.
The Amazon River is in the north of South America. It is 6,400 kilometres long. This makes it the second-longest river in the world. But the Amazon River has much more water in it than any other river. The water that flows(流) into the Atlantic Ocean every second is a few times greater than the total flow of the other three biggest rivers in the world. That is why it is called the world's biggest river.
The Amazon River is very important to the earth. It plays an important role in keeping the balance of nature. It is home to so many different kinds of animals and plants. Many of them can't be easily found anywhere else on the earth. The rainforests along the Amazon River are known as the “lungs of the earth”. They release(释放) a large amount of $O_{2}$ and take in a lot of $CO_{2}$, which is a great help to the global climate.
However, what worries us is that the Amazon River and its rainforests are facing serious problems. One of the biggest problems is that people overcut trees. It seems these people have some proper reasons for this, such as farming, and building houses and roads. As a result, many animals have lost their homes. And a lot of plants are endangered too. Besides, pollution is also a big problem. Industrial waste and chemicals are being poured into the river, which makes the water in the Amazon River become dirtier and dirtier. At the same time, this also has a bad influence on the lives in the river.
Now some methods have been taken to deal with the problems by the government. We must take the problem seriously and try our best to do something for the earth.
1. Why is the Amazon River called the world's biggest river?
A. Because the water in it is the most.
B. Because it covers the biggest areas.
C. Because it is the longest river in the world.
D. Because it flows into the Atlantic Ocean.
2. Which question can best help us find the main idea of the second paragraph?
A. What animals live along the Amazon River?
B. Where does the Amazon River start and end?
C. Why is the Amazon River important to the earth?
D. How does the Amazon River keep the balance of nature?
3. 跨学科 化学 Which experiment can produce the same gas(气体) as that released by the rainforests?
A.
B.
C.
D.
4. What is the main problem that the Amazon River is facing according to the text?
A. Rising in temperature.
B. Shortage of food for animals.
C. Increasing in animal population.
D. Overcutting of trees and pollution.
5. What's the writer's purpose in writing the text?
A. To tell us the ways to protect the Amazon River.
B. To encourage us to learn more geography knowledge.
C. To show how the Amazon River affects the global climate.
D. To introduce the Amazon River and call on us to protect it.
答案:
1-5 ACBDD
【语篇解读】本文介绍了亚马逊河的基本情况、它对地球的重要性以及当前面临的问题。
1. A 细节理解题。根据“The water that flows into the Atlantic Ocean every second is a few times greater than the total flow of the other three biggest rivers in the world. That is why it is called the world's biggest river.”可知,亚马逊河被称为世界上最大的河流是因为它的水量最多。故选A。
2. C 推理判断题。第二段主要讲述了亚马逊河对地球的重要性,包括维持自然平衡、作为许多动植物的家园以及对全球气候的影响。因此,最能帮助我们找到第二段主旨的问题是“为什么亚马逊河对地球很重要?”。故选C。
3. B 推理判断题。根据“They release a large amount of O₂ and take in a lot of CO₂”可知,亚马逊雨林释放的气体是氧气。因此,能够产生氧气的实验与雨林释放的气体相同。B选项是加热高锰酸钾,可以得到氧气。故选B。
4. D 细节理解题。根据“One of the biggest problems is that people overcut trees ... Besides, pollution is also a big problem.”可知,亚马逊河面临的主要问题是过度砍伐树木和污染。故选D。
5. D 写作目的题。文章首先介绍了亚马逊河的基本情况及其重要性,然后指出了它面临的问题,并呼吁大家采取行动保护它。因此,作者的写作目的是介绍亚马逊河并呼吁大家保护它。故选D。
【语篇解读】本文介绍了亚马逊河的基本情况、它对地球的重要性以及当前面临的问题。
1. A 细节理解题。根据“The water that flows into the Atlantic Ocean every second is a few times greater than the total flow of the other three biggest rivers in the world. That is why it is called the world's biggest river.”可知,亚马逊河被称为世界上最大的河流是因为它的水量最多。故选A。
2. C 推理判断题。第二段主要讲述了亚马逊河对地球的重要性,包括维持自然平衡、作为许多动植物的家园以及对全球气候的影响。因此,最能帮助我们找到第二段主旨的问题是“为什么亚马逊河对地球很重要?”。故选C。
3. B 推理判断题。根据“They release a large amount of O₂ and take in a lot of CO₂”可知,亚马逊雨林释放的气体是氧气。因此,能够产生氧气的实验与雨林释放的气体相同。B选项是加热高锰酸钾,可以得到氧气。故选B。
4. D 细节理解题。根据“One of the biggest problems is that people overcut trees ... Besides, pollution is also a big problem.”可知,亚马逊河面临的主要问题是过度砍伐树木和污染。故选D。
5. D 写作目的题。文章首先介绍了亚马逊河的基本情况及其重要性,然后指出了它面临的问题,并呼吁大家采取行动保护它。因此,作者的写作目的是介绍亚马逊河并呼吁大家保护它。故选D。
Ⅵ.任务型阅读
阅读并根据下面的短文,在表格中的空格里填入一个最恰当的单词。
Guarding the Blue Planet
(2024·镇江中考改编)Liu loves to teach people to explore the underwater world and lead them to feel the beauty of the sea. Now, he devotes himself to the voluntary work in a community called Better Blue. The volunteers in Better Blue are not only made up of diving coaches like Liu, but also pilots, lawyers, doctors and so on. All of them should have the knowledge of the sea.
Every year, 12 million tons of plastic waste flow into the ocean. Sea animals like turtles often lose their lives because of eating plastic or fishing nets. Even humans on land are influenced because the fish we eat may have harmful plastic particles in their bodies. So the community Better Blue was started in 2017. It hopes to raise marine(海洋的) protection awareness among the public, invite people to protect the endangered sea animals and encourage people to think about how to make the ocean develop in a friendly way.
Dive Against Debris is an activity organised by Better Blue to protect the ocean. The activity needs volunteers with greater diving skills. In this project, divers go into the waters and fish out rubbish, which is then divided into different groups. They do this at several fixed locations in the bay area of Shenzhen every month. The work also includes checking which rubbish is seen more commonly in the area, doing a research on why this kind of rubbish is the most and making suggestions to reduce the pollution.
Marine protection is not limited to collecting rubbish. It also includes marine protection education. On weekdays, Liu volunteers to teach children marine protection in local schools. Volunteers like him teach marine science to make children realise that land-based rubbish can also pollute the ocean. Researchers from local universities also take part in such activities.
With diving becoming popular, people are more willing to learn about marine protection. They come with their equipment, dive into the waters, get to know the underwater world and protect it.
Liu is not only a diving coach, but also a volunteer in Better Blue. Volunteers of Better Blue do different 1 and they are asked to have the knowledge of the sea.

The introduction to Better Blue
The reasons why it was started:
▶Plastic waste flows into the ocean.
▶Sea animals like turtles often 2.
▶Fish have plastic particles that are 3 to humans.
The 4 of it:
▶To raise marine protection awareness.
▶To invite people to protect the endangered sea animals.
▶To encourage people to consider the 5 of the ocean in a friendly way.
The activities held by Better Blue
Dive Against Debris:
▶Volunteers need to have greater diving skills. They fish out rubbish and 6 it.
▶Further work:
①checking which rubbish 7 more often in the area
②studying why this kind of rubbish is the most
③advising 8 the pollution
Marine protection education:
▶Volunteers give 9 on marine protection.
▶Researchers take part in marine protection education.
With the popularity of diving, people show more 10 in marine protection and take action.
1. ____ 2. ____ 3. ____
4. ____ 5. ____ 6. ____
7. ____ 8. ____ 9. ____
10. ____
阅读并根据下面的短文,在表格中的空格里填入一个最恰当的单词。
Guarding the Blue Planet
(2024·镇江中考改编)Liu loves to teach people to explore the underwater world and lead them to feel the beauty of the sea. Now, he devotes himself to the voluntary work in a community called Better Blue. The volunteers in Better Blue are not only made up of diving coaches like Liu, but also pilots, lawyers, doctors and so on. All of them should have the knowledge of the sea.
Every year, 12 million tons of plastic waste flow into the ocean. Sea animals like turtles often lose their lives because of eating plastic or fishing nets. Even humans on land are influenced because the fish we eat may have harmful plastic particles in their bodies. So the community Better Blue was started in 2017. It hopes to raise marine(海洋的) protection awareness among the public, invite people to protect the endangered sea animals and encourage people to think about how to make the ocean develop in a friendly way.
Dive Against Debris is an activity organised by Better Blue to protect the ocean. The activity needs volunteers with greater diving skills. In this project, divers go into the waters and fish out rubbish, which is then divided into different groups. They do this at several fixed locations in the bay area of Shenzhen every month. The work also includes checking which rubbish is seen more commonly in the area, doing a research on why this kind of rubbish is the most and making suggestions to reduce the pollution.
Marine protection is not limited to collecting rubbish. It also includes marine protection education. On weekdays, Liu volunteers to teach children marine protection in local schools. Volunteers like him teach marine science to make children realise that land-based rubbish can also pollute the ocean. Researchers from local universities also take part in such activities.
With diving becoming popular, people are more willing to learn about marine protection. They come with their equipment, dive into the waters, get to know the underwater world and protect it.
Liu is not only a diving coach, but also a volunteer in Better Blue. Volunteers of Better Blue do different 1 and they are asked to have the knowledge of the sea.
The introduction to Better Blue
The reasons why it was started:
▶Plastic waste flows into the ocean.
▶Sea animals like turtles often 2.
▶Fish have plastic particles that are 3 to humans.
The 4 of it:
▶To raise marine protection awareness.
▶To invite people to protect the endangered sea animals.
▶To encourage people to consider the 5 of the ocean in a friendly way.
The activities held by Better Blue
Dive Against Debris:
▶Volunteers need to have greater diving skills. They fish out rubbish and 6 it.
▶Further work:
①checking which rubbish 7 more often in the area
②studying why this kind of rubbish is the most
③advising 8 the pollution
Marine protection education:
▶Volunteers give 9 on marine protection.
▶Researchers take part in marine protection education.
With the popularity of diving, people show more 10 in marine protection and take action.
1. ____ 2. ____ 3. ____
4. ____ 5. ____ 6. ____
7. ____ 8. ____ 9. ____
10. ____
答案:
1. jobs 2. die 3. harmful 4. purposes/goals 5. development 6. divide 7. appears 8. against 9. lessons/classes/talks/speeches 10. interest
查看更多完整答案,请扫码查看