2025年5年中考3年模拟英语广东专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语广东专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语广东专版》

第77页
Passage4(2023中山二模,B)
Gourds (葫芦) have a history of more than 7,000 years in China. These special - shaped plants are used for making delicious dishes as well as making musical instruments. But today we are talking about the pyrography craft (烙画工艺) on gourds.
The craft originated during the Han Dynasty and entered its golden age during the Qing Dynasty. Many cities in China like Tianjin and Beijing are well - known for such gourds. Take the craft from Beijing as an example. As the family’s fourth - generation inheritor (继承人) of Beijing’s gourd - pyrography craft, Niu Chengguo has been working hard on the craft for over 40 years. With his great love for beautiful things, Niu has kept improving his art skills and created many works of art.
“When I was a little boy, I was deeply touched by the lively patterns (图案) on gourds which were created by my grandpa. I began studying how to create the artwork with the help of my grandpa when I was 11 years old,” said Niu.
Niu’s efforts to create wonderful artworks paid off, as his works sold well in many countries in Southeast Asia, Europe and America. Many of his works have appeared in different cultural exchange (交流) activities. As a result, the gourd - pyrography craft is becoming more and more popular.
In 2021, Niu started to provide a platform to help visitors enjoy the beauty of the gourd craft. “I just want to make the traditional craft known and liked by more people,” Niu said.
1.What can gourds be used for according to Paragraph 1?
A.Holding dishes.
B.Making music.
C.Making houses.
D.Creating artworks.
2.What does the underlined word “originated” mean in Paragraph 2?
A.Returned.
B.Appeared.
C.Spread.
D.Stopped.
3.What does the third paragraph mainly talk about?
A.How hard Niu learned the craft.
B.How Niu developed an interest in the craft.
C.Why Niu’s grandpa taught himself the craft.
D.What Niu has done to improve his artistic skills.
4.Which statement is TRUE according to the passage?
A.Niu’s works have an influence on cultural exchanges.
B.Niu’s works are only popular in most Asian countries.
C.Niu’s works helped visitors create their own gourd artworks.
D.Niu is a third - generation inheritor of the craft in his family.
5.What is the main purpose (目的) of the passage?
A.To describe the development of the craft.
B.To introduce an inheritor of a traditional craft.
C.To help people learn how to make the craft popular.
D.To encourage people to pass on Chinese traditional craft.
答案: 语篇解读 本文是一篇记叙文,讲述了北京民间艺人牛成果传承葫芦烙画工艺的故事。
1.D 细节理解题。根据第一段第二句“These special - shaped plants are used for making delicious dishes as well as making musical instruments.”和第三句“But today we are talking about the pyrography craft on gourds.”可知,葫芦可以用来烹饪美味的菜肴、制作乐器以及制作工艺品,故选D。
2.B 词义猜测题。根据画线词所在句“The craft originated during the Han Dynasty and entered its golden age during the Qing Dynasty.”可知,这种工艺最初起源于汉代,在清代进入鼎盛时期。因此,画线词意为“起源于”,与B选项appeared的含义相近,故选B。
3.B 段落大意题。第三段讲述了牛成果小时候在祖父的影响下对在葫芦上烙画的工艺产生兴趣,并在祖父的帮助下开始学习和创作这种艺术品的经历,故选B。
4.A 细节理解题。根据文章第四段第二句“Many of his works have appeared in different cultural exchange activities.”可知,牛成果的作品出现在不同的文化交流活动中,对文化交流产生了影响,故选A。选项B与文中的“his works sold well in many countries in Southeast Asia,Europe and America”相悖;选项C与文中的“In 2021,Niu started to provide a platform to help visitors enjoy the beauty of the gourd craft.”相悖;选项D与文中的“As the family’s fourth - generation inheritor of Beijing’s gourd - pyrography craft”相悖。
5.B 写作目的题。通读全文可知,文章主要讲述了北京民间艺人牛成果传承葫芦烙画工艺的故事,故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭