第47页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
Passage 2(2021深圳,B)
When I was a girl growing up, I cannot once ever remember either my mum or my grandma wasting food.
Anything we didn’t eat at one meal was leftovers(剩菜). I can remember my grandma making a huge pot of potatoes. We would all eat until we were full enough, but there were always about half of the potatoes left over. A few days later, Grandma would take those potatoes out of the fridge, boil some noodles, add some vegetables and mix them all together. And I also remember when I watched my mum fry bacon(煎培根) for us in the mornings, she would always take the oil carefully and pour it into a bottle. Then she would use it later to add flavor to so many other dishes. I was an adult before I realized that potatoes didn’t actually taste like bacon!
I learned their lessons well, and after I grew up, I tried to never waste food myself. I always planned the week’s meals ahead of time and only bought what was on my shopping list so that nothing went to waste. Every meal went into our stomachs and any leftovers were later eaten by either myself, my boys, my husband or my dogs. To me, throwing food into the bin was just wrong.
However, when it comes to living, there are no leftovers. Life is just like a feast. Each moment that you don’t live is lost forever. Life cannot be saved or stored. Each day is a fresh beginning. Live each moment of your life to the fullest, then.
1. The writer’s grandma used the leftover potatoes to ______.
A. mix with noodles
B. boil some vegetables
C. fry bacon
D. throw away
2. Why did the potatoes cooked by the writer’s mum taste like bacon?
A. Because she mixed the bacon with potatoes.
B. Because she put potatoes into the containers.
C. Because she was good at cooking.
D. Because she poured the bacon oil into the potatoes.
3. According to the passage, how did the writer save food in her way?
A. By shopping ahead of time.
B. By throwing it into the litter bin.
C. By following her mother’s shopping list.
D. By planning the next week’s food.
4. What does the underlined word “feast” in the last paragraph probably mean?
A. Sweet dream.
B. Large meal.
C. Happy story.
D. Beautiful picture.
5. What can we learn from the last two paragraphs?
A. It is never too old to learn.
B. Eat to live, but not live to eat.
C. Neither food nor life should be wasted.
D. There is no such thing as a free lunch.
When I was a girl growing up, I cannot once ever remember either my mum or my grandma wasting food.
Anything we didn’t eat at one meal was leftovers(剩菜). I can remember my grandma making a huge pot of potatoes. We would all eat until we were full enough, but there were always about half of the potatoes left over. A few days later, Grandma would take those potatoes out of the fridge, boil some noodles, add some vegetables and mix them all together. And I also remember when I watched my mum fry bacon(煎培根) for us in the mornings, she would always take the oil carefully and pour it into a bottle. Then she would use it later to add flavor to so many other dishes. I was an adult before I realized that potatoes didn’t actually taste like bacon!
I learned their lessons well, and after I grew up, I tried to never waste food myself. I always planned the week’s meals ahead of time and only bought what was on my shopping list so that nothing went to waste. Every meal went into our stomachs and any leftovers were later eaten by either myself, my boys, my husband or my dogs. To me, throwing food into the bin was just wrong.
However, when it comes to living, there are no leftovers. Life is just like a feast. Each moment that you don’t live is lost forever. Life cannot be saved or stored. Each day is a fresh beginning. Live each moment of your life to the fullest, then.
1. The writer’s grandma used the leftover potatoes to ______.
A. mix with noodles
B. boil some vegetables
C. fry bacon
D. throw away
2. Why did the potatoes cooked by the writer’s mum taste like bacon?
A. Because she mixed the bacon with potatoes.
B. Because she put potatoes into the containers.
C. Because she was good at cooking.
D. Because she poured the bacon oil into the potatoes.
3. According to the passage, how did the writer save food in her way?
A. By shopping ahead of time.
B. By throwing it into the litter bin.
C. By following her mother’s shopping list.
D. By planning the next week’s food.
4. What does the underlined word “feast” in the last paragraph probably mean?
A. Sweet dream.
B. Large meal.
C. Happy story.
D. Beautiful picture.
5. What can we learn from the last two paragraphs?
A. It is never too old to learn.
B. Eat to live, but not live to eat.
C. Neither food nor life should be wasted.
D. There is no such thing as a free lunch.
答案:
语篇解读 本文是一篇记叙文,讲述了作者从小受妈妈和外婆的影响,养成了节约食物的好习惯,以此来告诉我们人生就像一场盛宴,不可节约,不可储藏,要活好每一刻。
1.A 细节理解题。根据第二段第四句“A few days later, Grandma would take those potatoes out of the fridge, boil some noodles, add some vegetables and mix them all together.”可知,作者的奶奶用剩下的土豆和面条混在一起,故选A。
2.D 推理判断题。根据第二段第五、六句可知,妈妈会把煎培根的油保存起来,再加入其他菜中,所以妈妈做的土豆尝起来像培根,故选D。
3.D 细节理解题。根据第三段第二句“I always planned the week's meals ahead of time...”可知,作者总是提前计划好下一周的饭菜,故选D。
4.B 词义猜测题。根据上下文可知,作者把人生比作一场盛宴,真实的宴席会有剩菜剩饭,可以保存下来,但人生不一样,一旦失去,就永远没有了。由此可知,这里的feast应该是“盛宴”的意思,故选B。
5.C 主旨大意题。文章前面提到作者受妈妈和外婆的影响,养成了节约食物的好习惯,最后又联系我们的生活,说明无论是食物还是人生,我们都不应该浪费,故选C。
1.A 细节理解题。根据第二段第四句“A few days later, Grandma would take those potatoes out of the fridge, boil some noodles, add some vegetables and mix them all together.”可知,作者的奶奶用剩下的土豆和面条混在一起,故选A。
2.D 推理判断题。根据第二段第五、六句可知,妈妈会把煎培根的油保存起来,再加入其他菜中,所以妈妈做的土豆尝起来像培根,故选D。
3.D 细节理解题。根据第三段第二句“I always planned the week's meals ahead of time...”可知,作者总是提前计划好下一周的饭菜,故选D。
4.B 词义猜测题。根据上下文可知,作者把人生比作一场盛宴,真实的宴席会有剩菜剩饭,可以保存下来,但人生不一样,一旦失去,就永远没有了。由此可知,这里的feast应该是“盛宴”的意思,故选B。
5.C 主旨大意题。文章前面提到作者受妈妈和外婆的影响,养成了节约食物的好习惯,最后又联系我们的生活,说明无论是食物还是人生,我们都不应该浪费,故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看