2025年5年中考3年模拟英语广东专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语广东专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语广东专版》

第110页
(2024深圳二模)
请阅读短文,并从下面方框里的六个句子中选择五个还原到原文中,使原文的意思完整、连贯。
You have two close friends who don't know each other but have a lot in common.  1  Now you need to set up a meeting and introduce the two.Here are some tips to help the friendship go well.
Bring your two friends together.
Why not bring the two together to a party and let them meet face to face?  2 And then you can start your conversation sincerely like“Hi,Tim.I want you to meet my friend Bob."
Make the necessary introduction.
In most cases,you can do the introduction.Try to be nice and fun.  3  When you introduce them,you'd better tell their full names unless they prefer nicknames.You can also let them introduce themselves.
   4  It is your responsibility to tell them the reason.Try to make it clear with a few sentences so that they get to know each other very soon.
Stay and go on with the conversation.
Once your friends finish the introduction,don't leave right away!  5  If they get relaxed,mention other topics they are both interested in.
A.Tell some jokes to raise their spirits.
B.You really want chances for them to be friends.
C.You can take them somewhere quiet at the party.
D.You had better stay and keep the conversation going.
E.You’d better ask them to exchange phone numbers first.
F.Now your friends may wonder why you make them meet.
1.______________ 2.____________ 3.____________ 4.____________ 5.______________
答案: 语篇解读  本文主要讲述了如何把两个朋友介绍给对方认识,并让他们成为朋友。
1.B 根据上文“You have two close friends who don't know each other but have a lot in common.”及下文中的“Now you need to set up a meeting and introduce the two.”可知,此处指想把两个朋友介绍给对方认识,并让他们成为朋友,选项B“你真的希望他们有机会成为朋友”符合语境,故选B。
2.C 根据上文中的“Why not bring the two together to a party and let them meet face to face?”可知,此处与把两个朋友带到聚会上并相互介绍有关,选项C“你可以带他们去聚会中安静的地方”符合语境,故选C。
3.A 根据上文中的“Try to be nice and fun.”可知,此处与友善以及有趣有关,选项A“讲一些笑话来振奋他们的精神”符合语境,故选A。
4.F 根据下文中的“It is your responsibility to tell them the reason.”可知,此处与见面的原因有关,选项F“现在你的朋友们可能想知道你为什么让他们见面”符合语境,故选F。
5.D 根据上文中的“Once your friends finish the introduction, don't leave right away!”可知,一旦你的朋友们完成介绍,不要马上离开,而是待在那里,选项D“你最好留下,让谈话继续下去”符合语境,故选D。
(2020广州)
阅读短文及文后的A~E选项,选出可以填入1~5各题空白处的最佳选项。

Storytelling
Storytelling has caught the human imagination for thousands of years. People everywhere have told stories to amuse, to teach, to remember, and just to pass the time. People started telling stories long before writing was invented.  1  But people all over the world still tell one another stories out loud. A person who can tell a good story nearly always finds listeners.
Before people developed writing, storytelling was the most important way to pass along information. Anything a culture wanted to protect−−its beliefs, its history, and its traditions−−had to be told out loud. Each generation would tell the culture's stories to the next. 2  Knowledge passed on in this method is called the spoken tradition. Even cultures that know how to write still pass along some information in this way.
 3  In other cultures only special storytellers were trusted to do this important job. A culture's best storytellers had good memories. They could also make the stories very interesting, so people would listen and remember them. Sometimes people would sing the stories or tell them in the form of poems. 4
However, stories told aloud change over time as different people tell them. A storyteller might change a story in order to make it better. Or a teller may simply not remember all the details of a story. Unlike written stories, the spoken tradition is not created by any one person. 5  Sometimes the stories are collected and written down long after they have been created.

1.______________ 2.______________ 3.____________ 4.____________ 5.____________
答案: 语篇解读  本文是一篇说明文。文章说明了讲故事作为一种传统的传播知识和信息的方式,有着悠久的历史,还对文化的发展起着促进作用。
1.E 根据上一句“People started telling stories long before writing was invented.”可知,早在文字发明之前,人们就开始讲故事了。再根据后一句“But people all over the world still tell one...”但是世界各地的人仍然大声讲着一个又一个故事,可推测空处表示故事还可以通过其他形式讲述。故选E。
2.A 本段主要讲故事的流传,空前一句表示每一代都把文化故事讲给下一代,选项A说故事就是这样流传下来的。两句话的联系最为紧密。故选A。
3.B 选项B的In some cultures和设空处后一句的In other cultures相对应,两句话联系最为紧密。故选B。
4.C 上一句提到了人们会把故事唱出来或用诗歌的形式来讲故事,此处与歌曲和诗歌有关,选项C中的Songs and poems符合,故选C。
5.D 上一句提到“口头上的文化传统不是由任何一个人创造的”,而选项D提到“整个文化帮助塑造历史上不断变化的故事”,两句话在意义上相呼应。故选D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭