第121页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
Cloze 2(2024大湾区二模)
Every year from May to November, groups of whales (鲸鱼) swim along the western coast of Australia. They go somewhere warm, where they can find 1 food.
It was 2 for migration (迁徙) again and a group of whales started their journey. 3 , two whales were separated from the whale group and got lost. They were a mother whale and her baby swimming next to 4 . They went into an area with 45-foot-deep water. It was big trouble for the mother and her baby 5 it was too close to the coast. The mother looked around from time to time and tried to find their 6 out. At the same time, she had to look after her baby in this 7 environment. Luckily, the baby was with her mother all the time.
After some time, a group of dolphins (海豚) 8 . They swam in front of the whales and seemed to 9 the lost whales. The whales noticed that and followed them. The mother whale and her baby swam beautifully 10 the water, led by the dolphins. With the help of the dolphins, they came back to the whale group.
Just like animals, we humans also depend on each other and we should help each other.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
Every year from May to November, groups of whales (鲸鱼) swim along the western coast of Australia. They go somewhere warm, where they can find 1 food.
It was 2 for migration (迁徙) again and a group of whales started their journey. 3 , two whales were separated from the whale group and got lost. They were a mother whale and her baby swimming next to 4 . They went into an area with 45-foot-deep water. It was big trouble for the mother and her baby 5 it was too close to the coast. The mother looked around from time to time and tried to find their 6 out. At the same time, she had to look after her baby in this 7 environment. Luckily, the baby was with her mother all the time.
After some time, a group of dolphins (海豚) 8 . They swam in front of the whales and seemed to 9 the lost whales. The whales noticed that and followed them. The mother whale and her baby swam beautifully 10 the water, led by the dolphins. With the help of the dolphins, they came back to the whale group.
Just like animals, we humans also depend on each other and we should help each other.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
答案:
语篇解读 本文是一篇记叙文,主要讲述了鲸鱼迁徙途中发生的故事。
1.much 本题考查限定词。句意:它们去温暖的地方,在那里它们可以找到很多食物。根据“They go somewhere warm, where they can find...food."和备选词可知,温暖的地方有很多食物,food为不可数名词,故填much。
2.time 本题考查名词。句意:又到了迁徙的时间,一群鲸鱼开始了它们的旅程。根据“It was...for migration again”和备选词可知,又到了迁徙的时间,time“时间”符合语境,It was time for...“是……的时候”,故填time。
3.Suddenly 本题考查副词。句意:突然,两只鲸鱼从鲸鱼群中分离出来,迷路了。根据语境和备选词可知,空处用副词suddenly“突然”修饰整个句子,注意首字母大写,故填Suddenly。
4.her 本题考查人称代词。句意:它们是一只鲸妈妈和在它旁边游泳的宝宝。根据“They were a mother whale and her baby swimming next to”和备选词可知,此处指鲸妈妈,用her作宾语,故填her。
5.because 本题考查连词。句意:这对鲸妈妈和它的孩子来说是个大麻烦,因为离海岸太近了。“it was too close to the coast”是“It was big trouble for the mother and her baby”的原因,用备选词because引导原因状语从句,故填because。
6.way 本题考查名词。句意:鲸妈妈不时地环顾四周,试图找到出去的路。根据“The mother looked around from time to time and tried to find their...out.”和备选词可知,试图找到它们出去的路,way“路”符合语境,故填way。
7.dangerous 本题考查形容词。句意:与此同时,它必须在这种危险的环境中照顾它的孩子。分析句子可知,此处应用形容词修饰名词environment。根据前文“They went into an area with 45-foot-deep water. It was big trouble for the mother and her baby”和备选词可知,它们已接近浅水区,情况危险,danger“危险”,此处用形容词作定语修饰其后的名词,故填dangerous。
8.appeared 本题考查动词。句意:过了一会儿,一群海豚出现了。根据“After some time, a group of dolphins...”和备选词可知,一群海豚出现了,appear“出现”,时态是一般过去时,动词用过去式,故填appeared。
9.guide 本题考查动词。句意:它们游在鲸鱼的前面,似乎在引导迷路的鲸鱼。根据“They swam in front of the whales and seemed to...the lost whales.”和备选词可知,它们似乎在引导迷路的鲸鱼,不定式符号to后用动词原形,guide“引导”符合语境,故填guide。
10.through 本题考查介词。句意:鲸妈妈和它的孩子在海豚的带领下美丽地在水中游动。根据“The mother whale and her baby swam beautifully... the water”和备选词可知,鲸鱼从水中游动。根据常识可知,鲸鱼游动时是在水中穿梭,through“通过,穿过”符合语境,故填through。
1.much 本题考查限定词。句意:它们去温暖的地方,在那里它们可以找到很多食物。根据“They go somewhere warm, where they can find...food."和备选词可知,温暖的地方有很多食物,food为不可数名词,故填much。
2.time 本题考查名词。句意:又到了迁徙的时间,一群鲸鱼开始了它们的旅程。根据“It was...for migration again”和备选词可知,又到了迁徙的时间,time“时间”符合语境,It was time for...“是……的时候”,故填time。
3.Suddenly 本题考查副词。句意:突然,两只鲸鱼从鲸鱼群中分离出来,迷路了。根据语境和备选词可知,空处用副词suddenly“突然”修饰整个句子,注意首字母大写,故填Suddenly。
4.her 本题考查人称代词。句意:它们是一只鲸妈妈和在它旁边游泳的宝宝。根据“They were a mother whale and her baby swimming next to”和备选词可知,此处指鲸妈妈,用her作宾语,故填her。
5.because 本题考查连词。句意:这对鲸妈妈和它的孩子来说是个大麻烦,因为离海岸太近了。“it was too close to the coast”是“It was big trouble for the mother and her baby”的原因,用备选词because引导原因状语从句,故填because。
6.way 本题考查名词。句意:鲸妈妈不时地环顾四周,试图找到出去的路。根据“The mother looked around from time to time and tried to find their...out.”和备选词可知,试图找到它们出去的路,way“路”符合语境,故填way。
7.dangerous 本题考查形容词。句意:与此同时,它必须在这种危险的环境中照顾它的孩子。分析句子可知,此处应用形容词修饰名词environment。根据前文“They went into an area with 45-foot-deep water. It was big trouble for the mother and her baby”和备选词可知,它们已接近浅水区,情况危险,danger“危险”,此处用形容词作定语修饰其后的名词,故填dangerous。
8.appeared 本题考查动词。句意:过了一会儿,一群海豚出现了。根据“After some time, a group of dolphins...”和备选词可知,一群海豚出现了,appear“出现”,时态是一般过去时,动词用过去式,故填appeared。
9.guide 本题考查动词。句意:它们游在鲸鱼的前面,似乎在引导迷路的鲸鱼。根据“They swam in front of the whales and seemed to...the lost whales.”和备选词可知,它们似乎在引导迷路的鲸鱼,不定式符号to后用动词原形,guide“引导”符合语境,故填guide。
10.through 本题考查介词。句意:鲸妈妈和它的孩子在海豚的带领下美丽地在水中游动。根据“The mother whale and her baby swam beautifully... the water”和备选词可知,鲸鱼从水中游动。根据常识可知,鲸鱼游动时是在水中穿梭,through“通过,穿过”符合语境,故填through。
查看更多完整答案,请扫码查看