2025年5年中考3年模拟英语广东专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语广东专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语广东专版》

第35页
(2024广东模拟)
The 90 - year - old Bob from the UK is no stranger to exercise. He began running at the age of 30. Since then, he has 1 over 30 marathons (马拉松) and half marathons.
But what he loves most is the parkrun, a 5 - kilometer community event. People can walk, jog, run or volunteer together every weekend.
Even right after leaving the hospital, Bob turns up at the 2 parkrun on time. For him, running isn't just exercise, but a way to 3 others. These days, Bob's times are a little longer than they used to be. In February, he 4 his 400th parkrun in 49 minutes. But speed isn't Bob's goal—it's helping others. “I just hope I can encourage others to keep 5 , even if they only walk. I tell them if I can do it, so can they. They have no 6 ,” he says.
Bob is well known for encouraging anyone who finds it 7 to complete their 5 kilometers. If there's a lady behind him near the finish line he'll 8 let her pass him. He's a true gentleman.
Bob shares his 9 on how to achieve a lifetime of running. “Life is taking one small 10 at a time,” Bob says. “And although sometimes it will be difficult, you should enjoy every step.”
1.A.kept up with
B.looked forward to
C.taken part in
D.stayed away from
2.A.daily
B.weekly
C.monthly
D.yearly
3.A.invite
B.follow
C.welcome
D.encourage
4.A.finished
B.stopped
C.prepared
D.recorded
5.A.thinking
B.helping
C.learning
D.trying
6.A.idea
B.excuse
C.interest
D.choice
7.A.weak
B.nervous
C.difficult
D.dangerous
8.A.easily
B.politely
C.quickly
D.carefully
9.A.work
B.dream
C.advice
D.problem
10.A.step
B.risk
C.chance
D.break
答案: <答案速查>1 - 5 CBDAD 6 - 10 BCBCA语篇解读 本文是一篇记叙文。90岁的鲍勃爱好跑步,还鼓励他人坚持跑步。1.C 考查动词短语。keep up with 赶上;look forward to 期待;take part in 参加;stay away from 远离。句意:从那以后,他参加了30多场马拉松和半程马拉松比赛。根据“over 30 marathons and half marathons”,并结合选项可知,此处是指他参加了30多场马拉松和半程马拉松比赛,故选C。2.B 考查形容词。daily 每天的;weekly 每周的;monthly 每月的;yearly 每年的。句意:即使是在刚离开医院后,鲍勃也会准时出现在每周的公园跑步活动上。根据上文“People can walk, jog, run or volunteer together every weekend.”可知,此处是指他准时参加了每周的公园跑步活动,故选B。3.D 考查动词。invite 邀请;follow 跟随;welcome 欢迎;encourage 鼓励。句意:对他来说,跑步不仅仅是锻炼,也是一种鼓励他人的方式。根据下文“Bob is well known for encouraging anyone”可知,此处是指鲍勃认为跑步是一种鼓励他人的方式,故选D。4.A 考查动词。finish 完成;stop 停止;prepare 准备;record 记录。句意:今年2月,他在49分钟内完成了自己的第400次公园跑。根据“...his 400th parkrun in 49 minutes.”并结合选项可知,此处是指他完成了第400次公园跑,故选A。5.D 考查动词。think 思考;help 帮助;learn 学习;try 努力。句意:我只希望我能鼓励其他人继续努力,即使他们只是走路。根据“I just hope I can encourage others”并结合选项可知,此处指鼓励他人继续努力,故选D。6.B 考查名词。idea 想法;excuse 借口;interest 兴趣;choice 选择。句意:“他们没有借口,”他说。根据上文“I tell them if I can do it, so can they.”可知,此处是指90岁的老人都能坚持跑,他们没有借口不跑,故选B。7.C 考查形容词。weak 虚弱的;nervous 紧张的;difficult 困难的;dangerous 危险的。句意:鲍勃以鼓励那些觉得很难完成5公里的人而闻名。根据“finds it...to complete their 5 kilometers”可知,有些人觉得完成5公里跑很困难,故选C。8.B 考查副词。easily 容易地;politely 有礼貌地;quickly 迅速地;carefully 仔细地。句意:如果在终点线附近有一位女士在他身后,他会礼貌地让她超过他。根据下文“He’s a true gentleman.”可知,他很绅士,他会礼貌地让女士超过他,故选B。9.C 考查名词。work 工作;dream 梦想;advice 建议;problem 问题。句意:鲍勃分享了他关于如何实现终身跑步的建议。根据“Life is taking one small...at a time”和“enjoy every step”可知,此处是鲍勃分享他的建议,故选C。10.A 考查名词。step 步;risk 风险;chance 机会;break 休息。句意:“生活就是一次走一小步,”鲍勃说。根据下文“enjoy every step”可知,此处是指走一小步,故选A。
(2021广东)
Many kids are crazy about space. Last month, a space agency(机构) told the public that they were 1 “a planet protection officer”. Some people laughed at the funny job title, but a 9 - year - old boy took the information 2 . He wrote a letter to the agency, saying that he wanted the job.
“Dear sirs, my name is Sam Lee. I think I am the
3 person for the job,” he wrote.
What are Sam’s 4 ? For one, he wrote, “My sister says I act like an alien(外星人).” Sam also said he had watched almost all the 5 movies he could find. His last sentence may touch people’s hearts: I am young, so I can learn to think like an alien.
Sam soon got a 6 from Bill Black, director of the agency. “We have received your letter. It is great that you are interested in the job. This job is to 7 the earth from germs(细菌) on things brought back from other planets.” Bill ended the letter with some warm words, 8 Sam to study hard and do well in school. “We hope to 9 you at the agency one day,” he wrote.
“Among kids, there are 10 space scientists,” Bill told a newspaper. “We think of this letter as a chance that may forever change a kid’s life.”
1.A.waking up B.looking for
C.dealing with D.talking about
2.A.simply B.lightly
C.seriously D.clearly
3.A.right B.kind
C.important D.favorite
4.A.dreams B.problems
C.discoveries D.advantages
5.A.war B.road
C.space D.sports
6.A.job B.test
C.reply D.ticket
7.A.move B.protect
C.pull D.collect
8.A.warning B.helping
C.ordering D.encouraging
9.A.see B.tell
C.thank D.search
10.A.past B.future
C.recent D.present
答案: <答案速查>
1-5 BCADC 6-10 CBDAB
语篇解读 一个太空机构面向公众招聘一位“地球保护官”,一名9岁的男孩写信应聘该职位,他不仅收到了回复而且得到了负责人的鼓励。
1.B wake up醒来,叫醒;look for寻找;deal with处理;talk about谈论。根据上下文可知,一个太空机构正在寻找一位“地球保护官”,故选B。
2.C take sth. seriously认真对待某事,为固定短语,且符合此处语境,故选C。
3.A 由下文可知,Sam在信中讲述了自己的优势,证明自己是能胜任这份工作的,由此可知他认为自己是这份工作的合适人选,故选A。
4.D 下文内容是Sam讲述自己的优势,故选D。
5.C 根据文章首句“Many kids are crazy about space.”可知,Sam看的是与太空有关的电影,故选C。
6.C 根据上文可知,Sam向太空机构写了求职信,再结合下文可知,Sam收到了太空机构的回复,故选C。
7.B 本句是对“地球保护官”职位的描述:保护地球免受从其他星球带回来的东西上的细菌的侵害。protect...from...保护……免受……之害,故选B。
8.D 根据空前“Bill ended the letter with some warm words”和空后的内容to study hard and do well in school可知,Bill是在鼓励Sam,故选D。
9.A 此处想表达的意思是“我们希望有一天能在机构见到你”,故选A。
10.B 根据常识可知,孩子们当中有未来的太空科学家,故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭