第68页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
Yunjin(云锦)is a beautiful brocade(织锦)made in Nanjing,Jiangsu Province.Yun in Chinese means“clouds”and jin means“brocade".The materials used in yunjin are valuable,such as silk,gold and silver,resulting in its high collecting value.
Yunjin,with a history of over 1,600 years,has the best quality among all the brocades in China.It stands for the finest Chinese silk cloth.The brocade comes out from a traditional wooden loom(织布机)as big as 5.6 meters long,1.4 meters wide and 4 meters high.The huge loom needs two people to work,one above and one below.The process(过程)is so long and complex that a brocade with a length of 5 to 6 centimeters takes two people all day to make and the production cannot be replaced with modern machines.Its pictures are large in shape and the use of gold and silver makes them rich and shining.In ancient times,yunjin served as materials for the royal family's clothes and to beautify their palaces.It was also used as gifts for important foreign guests.
With the development of technology and changes in people's lifestyle,young people have less interest in traditional arts which require a long time of learning and practicing.To pass down the skills of yunjin,the Chinese government set up the Nanjing Yunjin Research Institute in 1957,which has helped spread the culture of brocade and built a cultural bridge between China and the world.
1.Why does yunjin have a high collecting value?
A.Because it has a long history.
B.Because it has the best quality.
C.Because it is made of valuable materials.
D.Because it is made of huge wooden looms.
2.What does the underlined word “complex” in paragraph 2 mean?
A.Common.
B.Difficult.
C.Different.
D.Expensive.
3.The Chinese government set up Nanjing Yunjin Research Institute to ______.
A.pass down the skills of yunjin
B.develop ways to make yunjin
C.help young people make yunjin
D.change traditional skills of yunjin
4.What do you learn about yunjin from the passage?
A.It takes 5 to 6 days to make.
B.It interests more people to learn it.
C.It has large,rich and shining pictures.
D.It can be made by modern machines.
5.Which can be the best title for the passage?
A.The First Invention in Chinese History
B.The Biggest Change in Chinese History
C.The Latest Material of Chinese Silk Cloth
D.The Greatest Symbol of Chinese Silk Cloth
Yunjin,with a history of over 1,600 years,has the best quality among all the brocades in China.It stands for the finest Chinese silk cloth.The brocade comes out from a traditional wooden loom(织布机)as big as 5.6 meters long,1.4 meters wide and 4 meters high.The huge loom needs two people to work,one above and one below.The process(过程)is so long and complex that a brocade with a length of 5 to 6 centimeters takes two people all day to make and the production cannot be replaced with modern machines.Its pictures are large in shape and the use of gold and silver makes them rich and shining.In ancient times,yunjin served as materials for the royal family's clothes and to beautify their palaces.It was also used as gifts for important foreign guests.
With the development of technology and changes in people's lifestyle,young people have less interest in traditional arts which require a long time of learning and practicing.To pass down the skills of yunjin,the Chinese government set up the Nanjing Yunjin Research Institute in 1957,which has helped spread the culture of brocade and built a cultural bridge between China and the world.
1.Why does yunjin have a high collecting value?
A.Because it has a long history.
B.Because it has the best quality.
C.Because it is made of valuable materials.
D.Because it is made of huge wooden looms.
2.What does the underlined word “complex” in paragraph 2 mean?
A.Common.
B.Difficult.
C.Different.
D.Expensive.
3.The Chinese government set up Nanjing Yunjin Research Institute to ______.
A.pass down the skills of yunjin
B.develop ways to make yunjin
C.help young people make yunjin
D.change traditional skills of yunjin
4.What do you learn about yunjin from the passage?
A.It takes 5 to 6 days to make.
B.It interests more people to learn it.
C.It has large,rich and shining pictures.
D.It can be made by modern machines.
5.Which can be the best title for the passage?
A.The First Invention in Chinese History
B.The Biggest Change in Chinese History
C.The Latest Material of Chinese Silk Cloth
D.The Greatest Symbol of Chinese Silk Cloth
答案:
语篇解读 本文是一篇说明文,主要介绍了中国云锦的历史、制作过程以及它在中国文化中的价值和传承。
1.C 细节理解题。根据“The materials used in yunjin are valuable, such as silk, gold and silver, resulting in its high collecting value.”可知,云锦所用材料很珍贵,如丝绸、金、银等,所以收藏价值高。故选C。
2.B 词义猜测题。根据“The process is so long and complex that a brocade with a length of 5 to 6 centimeters takes two people all day to make and the production cannot be replaced with modern machines.”可知,一段5到6厘米长的织锦需要两个人一整天的时间才能制作完成,说明过程耗时长且困难,“difficult”与“complex”的意思接近,故选B。
3.A 细节理解题。根据“To pass down the skills of yunjin, the Chinese government set up the Nanjing Yunjin Research Institute in 1957”可知,是为了传承云锦技艺,故选A。
4.C 细节理解题。文章中并未提及制作云锦的时间,只提到制作5至6厘米的织锦需花费两人一天时间,选项A错误;根据第三段第一句“...young people have less interest in traditional arts...”可知,年轻人对传统艺术不感兴趣,从而不愿意学,选项B错误;根据“Its pictures are large in shape and the use of gold and silver makes them rich and shining.”可知,云锦有着形状很大,丰富而闪亮的图画,选项C正确。根据第二段第五句“... the production cannot be replaced with modern machines.”可知,云锦的生产不能由现代机器代替,选项D错误。故选C。
5.D 最佳标题。根据“Yunjin, with a history of over 1,600 years, has the best quality among all the brocades in China. It stands for the finest Chinese silk cloth.”及全文其他内容可知,本文主要介绍了云锦,它代表着中国最好的丝绸布料。所以D选项“中国丝绸织物中最杰出的代表”符合文意,故选D。
1.C 细节理解题。根据“The materials used in yunjin are valuable, such as silk, gold and silver, resulting in its high collecting value.”可知,云锦所用材料很珍贵,如丝绸、金、银等,所以收藏价值高。故选C。
2.B 词义猜测题。根据“The process is so long and complex that a brocade with a length of 5 to 6 centimeters takes two people all day to make and the production cannot be replaced with modern machines.”可知,一段5到6厘米长的织锦需要两个人一整天的时间才能制作完成,说明过程耗时长且困难,“difficult”与“complex”的意思接近,故选B。
3.A 细节理解题。根据“To pass down the skills of yunjin, the Chinese government set up the Nanjing Yunjin Research Institute in 1957”可知,是为了传承云锦技艺,故选A。
4.C 细节理解题。文章中并未提及制作云锦的时间,只提到制作5至6厘米的织锦需花费两人一天时间,选项A错误;根据第三段第一句“...young people have less interest in traditional arts...”可知,年轻人对传统艺术不感兴趣,从而不愿意学,选项B错误;根据“Its pictures are large in shape and the use of gold and silver makes them rich and shining.”可知,云锦有着形状很大,丰富而闪亮的图画,选项C正确。根据第二段第五句“... the production cannot be replaced with modern machines.”可知,云锦的生产不能由现代机器代替,选项D错误。故选C。
5.D 最佳标题。根据“Yunjin, with a history of over 1,600 years, has the best quality among all the brocades in China. It stands for the finest Chinese silk cloth.”及全文其他内容可知,本文主要介绍了云锦,它代表着中国最好的丝绸布料。所以D选项“中国丝绸织物中最杰出的代表”符合文意,故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看