第65页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
Passage 5(2024深圳二模,A)
The First Shenzhen (International) Intelligent Sanitation Cleaning Robot Competition was held at Shenzhen World Exhibition & Convention Center (国际会展中心) in Baoan District in March 2024.
A total of 37 robots got awards at the competition. Four of them won first prizes, seven second prizes, ten third prizes, and the others received merit prizes.
At first, companies developed cleaning robots based on their understanding of market demands (需求). This competition, also the world's first sanitation robot competition, however, was set to change this situation. It aimed to help the high - quality development of sanitation cleaning robots.
The driverless sweeper S330, developed by a company from Shenzhen, won one of the first prizes. It was the only one to successfully finish cleaning on a 20 - degree slope at the competition. The sweeper S330 is a highly intelligent outdoor driverless sweeper and it has a large rubbish bin. It can dump rubbish by itself when it is full. It can also clean while spraying (喷) water to control dust. This sweeper has been used in Huafu Subdistrict and Shenzhen Book City CBD Store in Futian District.
At present, Shenzhen is leading in producing, researching and developing the AI sanitation equipment. It accounts for more than 30% of the companies in this area in China. Shenzhen is playing a very important role in China, and even around the world.
1.How many robots got the merit prizes?
A.4.
B.7.
C.16.
D.37.
2.Why did companies invent the cleaning robots at first?
A.To satisfy market needs.
B.To better understand them.
C.To clean on 20 - degree slopes.
D.To get awards at competitions.
3.What's the purpose of holding the competition?
A.To attract foreign companies' attention.
B.To build up a good environment for companies.
C.To improve the development of the cleaning robots.
D.To encourage more companies to join competitions.
4.What do we know about the sweeper S330 according to the passage?
a.It can do cleaning and spray water.
b.It can dump rubbish by itself.
c.It can do cleaning on a 20 - degree slope.
d.It's been used everywhere in Shenzhen.
A.abd
B.bcd
C.acd
D.abc
5.What's the passage mainly about?
A.A study about making robots.
B.A plan for developing new robots.
C.A news report about a robot competition.
D.A guide to an international competition.
The First Shenzhen (International) Intelligent Sanitation Cleaning Robot Competition was held at Shenzhen World Exhibition & Convention Center (国际会展中心) in Baoan District in March 2024.
A total of 37 robots got awards at the competition. Four of them won first prizes, seven second prizes, ten third prizes, and the others received merit prizes.
At first, companies developed cleaning robots based on their understanding of market demands (需求). This competition, also the world's first sanitation robot competition, however, was set to change this situation. It aimed to help the high - quality development of sanitation cleaning robots.
The driverless sweeper S330, developed by a company from Shenzhen, won one of the first prizes. It was the only one to successfully finish cleaning on a 20 - degree slope at the competition. The sweeper S330 is a highly intelligent outdoor driverless sweeper and it has a large rubbish bin. It can dump rubbish by itself when it is full. It can also clean while spraying (喷) water to control dust. This sweeper has been used in Huafu Subdistrict and Shenzhen Book City CBD Store in Futian District.
At present, Shenzhen is leading in producing, researching and developing the AI sanitation equipment. It accounts for more than 30% of the companies in this area in China. Shenzhen is playing a very important role in China, and even around the world.
1.How many robots got the merit prizes?
A.4.
B.7.
C.16.
D.37.
2.Why did companies invent the cleaning robots at first?
A.To satisfy market needs.
B.To better understand them.
C.To clean on 20 - degree slopes.
D.To get awards at competitions.
3.What's the purpose of holding the competition?
A.To attract foreign companies' attention.
B.To build up a good environment for companies.
C.To improve the development of the cleaning robots.
D.To encourage more companies to join competitions.
4.What do we know about the sweeper S330 according to the passage?
a.It can do cleaning and spray water.
b.It can dump rubbish by itself.
c.It can do cleaning on a 20 - degree slope.
d.It's been used everywhere in Shenzhen.
A.abd
B.bcd
C.acd
D.abc
5.What's the passage mainly about?
A.A study about making robots.
B.A plan for developing new robots.
C.A news report about a robot competition.
D.A guide to an international competition.
答案:
语篇解读 本文是一篇新闻报道,主要介绍了首届深圳国际智能环卫机器人大赛。
1.C 细节理解题。根据“A total of 37 robots got awards at the competition. Four of them won first prizes, seven second prizes, ten third prizes, and the others received merit prizes.”可知,共有37个机器人在比赛中获奖。其中4个获得一等奖,7个获得二等奖,10个获得三等奖,剩余的16个获得优秀奖,故选C。
2.A 细节理解题。根据“At first, companies developed cleaning robots based on their understanding of market demands.”可知,最开始,这些公司研发这些清洁机器人是为了满足市场的需求,故选A。
3.C 推理判断题。根据“This competition, also the world’s first sanitation robot competition, however, was set to change this situation. It aimed to help the high - quality development of sanitation cleaning robots.”可知,这个比赛是为了助力环卫清洁机器人高质量的发展,故选C。
4.D 推理判断题。根据“It was the only one to successfully finish cleaning on a 20 - degree slope at the competition.”可知,它可以在20度斜坡上完成清洁,所以c选项是正确的;根据“It can dump rubbish by itself when it is full.”可知,它可以自己倒垃圾,所以b选项是正确的;根据“It can also clean while spraying water to control dust.”可知,它可以边喷水边清洁,所以a选项是正确的;根据“This sweeper has been used in Huafu Subdistrict and Shenzhen Book City CBD Store in Futian District.”可知,它目前用于福田区华富街道和深圳书城中心城店,未说明是否用于深圳所有地方,所以d选项错误。故选D。
5.C 主旨大意题。根据第一段“The First Shenzhen (International) Intelligent Sanitation Cleaning Robot Competition was held at Shenzhen World Exhibition & Convention Center in Baoan District in March 2024.”可知,这是一篇介绍首届深圳国际智能环卫机器人大赛的新闻报道,故选C。
1.C 细节理解题。根据“A total of 37 robots got awards at the competition. Four of them won first prizes, seven second prizes, ten third prizes, and the others received merit prizes.”可知,共有37个机器人在比赛中获奖。其中4个获得一等奖,7个获得二等奖,10个获得三等奖,剩余的16个获得优秀奖,故选C。
2.A 细节理解题。根据“At first, companies developed cleaning robots based on their understanding of market demands.”可知,最开始,这些公司研发这些清洁机器人是为了满足市场的需求,故选A。
3.C 推理判断题。根据“This competition, also the world’s first sanitation robot competition, however, was set to change this situation. It aimed to help the high - quality development of sanitation cleaning robots.”可知,这个比赛是为了助力环卫清洁机器人高质量的发展,故选C。
4.D 推理判断题。根据“It was the only one to successfully finish cleaning on a 20 - degree slope at the competition.”可知,它可以在20度斜坡上完成清洁,所以c选项是正确的;根据“It can dump rubbish by itself when it is full.”可知,它可以自己倒垃圾,所以b选项是正确的;根据“It can also clean while spraying water to control dust.”可知,它可以边喷水边清洁,所以a选项是正确的;根据“This sweeper has been used in Huafu Subdistrict and Shenzhen Book City CBD Store in Futian District.”可知,它目前用于福田区华富街道和深圳书城中心城店,未说明是否用于深圳所有地方,所以d选项错误。故选D。
5.C 主旨大意题。根据第一段“The First Shenzhen (International) Intelligent Sanitation Cleaning Robot Competition was held at Shenzhen World Exhibition & Convention Center in Baoan District in March 2024.”可知,这是一篇介绍首届深圳国际智能环卫机器人大赛的新闻报道,故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看