第128页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
(2024广州一模)
My family is warm and happy. Both my parents are humorous and always tell 1.j______ to make everyone laugh. We have a close relationship. There is a tradition in my family, that is, to cook and eat together at home at weekends. Mum always makes 2.d______ about what to buy because she knows what food we like. This 3.c______ less money than eating in restaurants, so we can have more money to buy something else. We also communicate with each other more when we 4.e______ our meals together. After meals, I wash the dishes and my dad takes rubbish out. We all think it’s 5.n______ for each family member to take responsibility.
My family is warm and happy. Both my parents are humorous and always tell 1.j______ to make everyone laugh. We have a close relationship. There is a tradition in my family, that is, to cook and eat together at home at weekends. Mum always makes 2.d______ about what to buy because she knows what food we like. This 3.c______ less money than eating in restaurants, so we can have more money to buy something else. We also communicate with each other more when we 4.e______ our meals together. After meals, I wash the dishes and my dad takes rubbish out. We all think it’s 5.n______ for each family member to take responsibility.
答案:
语篇解读 本文主要讲述了作者有一个温暖幸福的家庭。
1.(j)okes 本题考查名词。句意:我的父母都很幽默,总是讲笑话逗大家笑。结合首字母提示和“humorous”可知,此处表示作者的父母总是讲笑话,joke“笑话”,名词,此处表示泛指,所以空格处应填joke的复数形式jokes,故填(j)okes。
2.(d)ecisions 本题考查名词。句意:妈妈总是决定买什么,因为她知道我们喜欢什么食物。结合首字母提示和“Mum always makes...about what to buy”可知,此处表示妈妈总是决定买什么。make decisions意为“做决定”,故填(d)ecisions。
3.(c)osts 本题考查动词。句意:这比在餐馆吃饭花的钱少,所以我们可以有更多的钱买别的东西。结合首字母提示和“This....less money than eating in restaurants”可知,此处表示这比在餐馆吃饭花的钱少。cost“花费”,动词,根据语境可知,时态是一般现在时,主语This表示单数,所以cost要变成第三人称单数形式costs,故填(c)osts。
4.(e)njoy/(e)at 本题考查动词。句意:当我们一起用餐时,我们也会更多地相互交流。根据“when we...our meals together”可知,此处表示当我们一起吃饭时。结合首字母提示可知,空格处可用动词enjoy“享用”,或动词eat“吃”,时态是一般现在时,主语we为复数,所以动词用原形,故填(e)njoy/(e)at。
5.(n)ecessary 本题考查形容词。句意:我们都认为每个家庭成员都有必要承担责任。结合首字母提示和“take responsibility”可知,此处表示有必要承担责任。形容词necessary“必要的”符合语境,故填(n)ecessary。
1.(j)okes 本题考查名词。句意:我的父母都很幽默,总是讲笑话逗大家笑。结合首字母提示和“humorous”可知,此处表示作者的父母总是讲笑话,joke“笑话”,名词,此处表示泛指,所以空格处应填joke的复数形式jokes,故填(j)okes。
2.(d)ecisions 本题考查名词。句意:妈妈总是决定买什么,因为她知道我们喜欢什么食物。结合首字母提示和“Mum always makes...about what to buy”可知,此处表示妈妈总是决定买什么。make decisions意为“做决定”,故填(d)ecisions。
3.(c)osts 本题考查动词。句意:这比在餐馆吃饭花的钱少,所以我们可以有更多的钱买别的东西。结合首字母提示和“This....less money than eating in restaurants”可知,此处表示这比在餐馆吃饭花的钱少。cost“花费”,动词,根据语境可知,时态是一般现在时,主语This表示单数,所以cost要变成第三人称单数形式costs,故填(c)osts。
4.(e)njoy/(e)at 本题考查动词。句意:当我们一起用餐时,我们也会更多地相互交流。根据“when we...our meals together”可知,此处表示当我们一起吃饭时。结合首字母提示可知,空格处可用动词enjoy“享用”,或动词eat“吃”,时态是一般现在时,主语we为复数,所以动词用原形,故填(e)njoy/(e)at。
5.(n)ecessary 本题考查形容词。句意:我们都认为每个家庭成员都有必要承担责任。结合首字母提示和“take responsibility”可知,此处表示有必要承担责任。形容词necessary“必要的”符合语境,故填(n)ecessary。
(2024广州三模)
Not long ago I made a decision to read a lot of books. So I went to the library and 1.b______ several books. But weeks later, I found that the idea of finishing all of them seemed 2.i______. It’s difficult for me to keep calm and read a whole book. I didn’t know what to do. Then one day I thought, “Why not make reading meaningful?” Reading is a journey of spirit. When we read a book, we are talking with the writer. We can feel all of his or her happiness and suffering. Now books have become a 3.p______ of my life.
Someone once said, “4.T______ sometimes the situation is bad, people still have a chance to choose their own ways.” So, don’t complain about study or work. Try to be positive and look on the 5.b______ side of life. This will make the situation better and help you a lot.
Not long ago I made a decision to read a lot of books. So I went to the library and 1.b______ several books. But weeks later, I found that the idea of finishing all of them seemed 2.i______. It’s difficult for me to keep calm and read a whole book. I didn’t know what to do. Then one day I thought, “Why not make reading meaningful?” Reading is a journey of spirit. When we read a book, we are talking with the writer. We can feel all of his or her happiness and suffering. Now books have become a 3.p______ of my life.
Someone once said, “4.T______ sometimes the situation is bad, people still have a chance to choose their own ways.” So, don’t complain about study or work. Try to be positive and look on the 5.b______ side of life. This will make the situation better and help you a lot.
答案:
语篇解读 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者下决心读书以及从中得到的启发。
1.(b)orrowed 句意:所以我去图书馆借了几本书。根据“went to the library”可知,作者是去了图书馆,结合首字母可推测,空处应用borrow表示“借入”,句子时态是一般过去时,谓语动词需用过去式borrowed。故填(b)orrowed。
2.(i)mpossible 句意:但几周后,我发现完成所有这些任务似乎是不可能的。根据“But weeks later, I found that the idea of finishing all of them seemed...”可知,完成所有这些任务似乎是不可能的,impossible“不可能的”,在句中作表语。故填(i)mpossible。
3.(p)art 句意:现在,书籍已经成为我生活的一部分。根据“Now books have become a...of my life.”并结合前文可知,阅读与作者的关系日渐紧密,a part of表示“……的一部分”。故填(p)art。
4.(T)hough 句意:虽然有时情况很糟糕,但人们仍然有机会选择自己的方式。根据“... sometimes the situation is bad, people still have a chance to choose their own ways.”可知,虽然情况糟糕,但是人们仍然能自己选择,前后是让步关系,应用though“虽然”引导让步状语从句。故填(T)hough。
5.(b)etter 句意:试着保持乐观,看看生活的美好的一面。根据“This will make the situation better and help you a lot.”可知,这将改善情况并对您有很大帮助,此处应用better表示“更好的”。故填(b)etter。
1.(b)orrowed 句意:所以我去图书馆借了几本书。根据“went to the library”可知,作者是去了图书馆,结合首字母可推测,空处应用borrow表示“借入”,句子时态是一般过去时,谓语动词需用过去式borrowed。故填(b)orrowed。
2.(i)mpossible 句意:但几周后,我发现完成所有这些任务似乎是不可能的。根据“But weeks later, I found that the idea of finishing all of them seemed...”可知,完成所有这些任务似乎是不可能的,impossible“不可能的”,在句中作表语。故填(i)mpossible。
3.(p)art 句意:现在,书籍已经成为我生活的一部分。根据“Now books have become a...of my life.”并结合前文可知,阅读与作者的关系日渐紧密,a part of表示“……的一部分”。故填(p)art。
4.(T)hough 句意:虽然有时情况很糟糕,但人们仍然有机会选择自己的方式。根据“... sometimes the situation is bad, people still have a chance to choose their own ways.”可知,虽然情况糟糕,但是人们仍然能自己选择,前后是让步关系,应用though“虽然”引导让步状语从句。故填(T)hough。
5.(b)etter 句意:试着保持乐观,看看生活的美好的一面。根据“This will make the situation better and help you a lot.”可知,这将改善情况并对您有很大帮助,此处应用better表示“更好的”。故填(b)etter。
(2022广州)
Dunhuang is a historic city in Gansu. In ancient times, Dunhuang was an important 1.c______ of trade. As the Silk Road developed, Dunhuang became China's western gateway to the world. Here,
different cultures met and influenced each other. People from 2.f______ countries did business and communicated with the local people.
If you 3.v______ Dunhuang, you will be able to see the Mogao Caves(莫高窟). If you walk 4.i______, you will discover some of the wonderful artworks. There are over 45,000 square metres of beautiful paintings on the cave walls, as well as thousands of statues.
Over the years, China has made great efforts to protect the Mogao Caves. Today, you can also find high - quality photos of the artworks on the Internet. People all over the world now have a 5.c______ to see Dunhuang's treasures online.
Dunhuang is a historic city in Gansu. In ancient times, Dunhuang was an important 1.c______ of trade. As the Silk Road developed, Dunhuang became China's western gateway to the world. Here,
different cultures met and influenced each other. People from 2.f______ countries did business and communicated with the local people.
If you 3.v______ Dunhuang, you will be able to see the Mogao Caves(莫高窟). If you walk 4.i______, you will discover some of the wonderful artworks. There are over 45,000 square metres of beautiful paintings on the cave walls, as well as thousands of statues.
Over the years, China has made great efforts to protect the Mogao Caves. Today, you can also find high - quality photos of the artworks on the Internet. People all over the world now have a 5.c______ to see Dunhuang's treasures online.
答案:
语篇解读 本文是一篇说明文。文章介绍了敦煌作为有重大历史意义的城市的重要地位,以及敦煌的主要景点莫高窟。
1.(c)enter/(c)entre根据常识,结合首字母提示可知,敦煌在古代是重要的贸易中心。故填(c)enter/(c)entre。
2.(f)oreign 根据设空处后的“did business and communicated with the local people”可知,和当地人做生意和交流的应该是外国人。故填(f)oreign。
3.(v)isit 根据后文“you will be able to see the Mogao
Caves”可知,这是去敦煌游玩时才能看到的景点。故填(v)isit。
4.(i)nside 根据空后“you will discover some of the wonderful artworks”可知,此处指如果你走进去,故填(i)nside。
5.(c)hance 根据语境及首字母提示可推断,要表达的意思为:现在全世界的人们都有机会在网上看到敦煌的珍宝。故填(c)hance。
1.(c)enter/(c)entre根据常识,结合首字母提示可知,敦煌在古代是重要的贸易中心。故填(c)enter/(c)entre。
2.(f)oreign 根据设空处后的“did business and communicated with the local people”可知,和当地人做生意和交流的应该是外国人。故填(f)oreign。
3.(v)isit 根据后文“you will be able to see the Mogao
Caves”可知,这是去敦煌游玩时才能看到的景点。故填(v)isit。
4.(i)nside 根据空后“you will discover some of the wonderful artworks”可知,此处指如果你走进去,故填(i)nside。
5.(c)hance 根据语境及首字母提示可推断,要表达的意思为:现在全世界的人们都有机会在网上看到敦煌的珍宝。故填(c)hance。
查看更多完整答案,请扫码查看