第97页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
The Tan family, from Hunan, was new to the block and Mrs Tan loved to cook. Her family enjoyed her stinky tofu (臭豆腐), so she cooked it twice a week.
One afternoon, they heard a knock on the door. It was from the community worker. He had received a complaint (投诉) from the Tans’ neighbors, the Lees, about the smell of the stinky tofu.
Mrs Tan said sorry and decided that she would close the kitchen windows the next time. That was what she did the following week. However, the community worker came to them again for the same problem.
“I have closed the kitchen windows!” she said in anger. “Actually I can’t stand the habit of eating durians (榴莲). The smell of the durians is too strong for me.”
The community worker then decided to call a meeting between the two families. Both Mrs Tan and Mrs Lee had a scowl on the faces. They didn’t even look at each other. The community worker explained the disagreement. He suggested that the Tans should eat stinky tofu twice a month. Similarly, the Lees should try to eat durians every two weeks. Mrs Tan agreed and even invited Mrs Lee to taste her stinky tofu.
After a month, the community worker met up with both families to see if they made any progress. Mrs Lee was full of praise, “Your tofu tastes so good! You are a good cook, Mrs Tan. Shall I bring some durians for you next time? You might love them.” “Perhaps,” said Mrs Tan politely. From then on, they learned to accept each other’s likes and dislikes.
1. How often did Mrs Tan cook stinky tofu before the complaint?
A. Once a week.
B. Twice a week.
C. Twice a month.
(
2. What do the underlined words “a scowl” in Paragraph 5 mean?
A. A shy look.
B. An angry look.
C. A satisfied look.
(
3. Why did the community worker meet the two families after a month?
A. To explain the disagreement.
B. To give some suggestions.
C. To learn about the progress.
(
4. What is the writer’s main purpose in writing the text?
A. To show the importance of understanding.
B. To praise the friendly community worker.
C. To introduce how to make tasty stinky tofu.
(
One afternoon, they heard a knock on the door. It was from the community worker. He had received a complaint (投诉) from the Tans’ neighbors, the Lees, about the smell of the stinky tofu.
Mrs Tan said sorry and decided that she would close the kitchen windows the next time. That was what she did the following week. However, the community worker came to them again for the same problem.
“I have closed the kitchen windows!” she said in anger. “Actually I can’t stand the habit of eating durians (榴莲). The smell of the durians is too strong for me.”
The community worker then decided to call a meeting between the two families. Both Mrs Tan and Mrs Lee had a scowl on the faces. They didn’t even look at each other. The community worker explained the disagreement. He suggested that the Tans should eat stinky tofu twice a month. Similarly, the Lees should try to eat durians every two weeks. Mrs Tan agreed and even invited Mrs Lee to taste her stinky tofu.
After a month, the community worker met up with both families to see if they made any progress. Mrs Lee was full of praise, “Your tofu tastes so good! You are a good cook, Mrs Tan. Shall I bring some durians for you next time? You might love them.” “Perhaps,” said Mrs Tan politely. From then on, they learned to accept each other’s likes and dislikes.
1. How often did Mrs Tan cook stinky tofu before the complaint?
A. Once a week.
B. Twice a week.
C. Twice a month.
(
B
)2. What do the underlined words “a scowl” in Paragraph 5 mean?
A. A shy look.
B. An angry look.
C. A satisfied look.
(
B
)3. Why did the community worker meet the two families after a month?
A. To explain the disagreement.
B. To give some suggestions.
C. To learn about the progress.
(
C
)4. What is the writer’s main purpose in writing the text?
A. To show the importance of understanding.
B. To praise the friendly community worker.
C. To introduce how to make tasty stinky tofu.
(
A
)
答案:
1.B 解析:细节理解题。根据“Her family enjoyed her stinky tofu,so she cooked it twice a week. ”可知,谭太太每周做两次臭豆腐。
2.B 解析:词义猜测题。根据“They didn’t even look at each other.”和上下文冲突情境可知,画线词是指生气的表情。
[技法点拨]
阅读选择之词义猜测题
词义猜测题的目的不在于考查学生的词汇量,而是考查学生确定所考词语在特定语境中的具体含义的能力。解题时学生要根据上下文已知部分进行推测,可利用关系词,结合情景、逻辑进行推测,也可将选项代入句子中,看意思是否通顺来进行推测。
3.C 解析:细节理解题。根据“After a month,the community worker met up with both families to see if they made any progress.”可知,社区工作者是为了了解进展。
4.A 解析:推理判断题。通过两家从冲突到互相接受的故事,作者主要想表达“理解的重要性”。
2.B 解析:词义猜测题。根据“They didn’t even look at each other.”和上下文冲突情境可知,画线词是指生气的表情。
[技法点拨]
阅读选择之词义猜测题
词义猜测题的目的不在于考查学生的词汇量,而是考查学生确定所考词语在特定语境中的具体含义的能力。解题时学生要根据上下文已知部分进行推测,可利用关系词,结合情景、逻辑进行推测,也可将选项代入句子中,看意思是否通顺来进行推测。
3.C 解析:细节理解题。根据“After a month,the community worker met up with both families to see if they made any progress.”可知,社区工作者是为了了解进展。
4.A 解析:推理判断题。通过两家从冲突到互相接受的故事,作者主要想表达“理解的重要性”。
查看更多完整答案,请扫码查看