第153页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
Weiqi, also known as Go in English, is a black and white board game from ancient China. The game is considered one of the Four Arts for ancient Chinese literators(文人) to master. Besides Weiqi, they had to learn Chinese calligraphy(shu), painting(hua) and guqin playing(qin).
Weiqi has a history of over 4,000 years, even older than Chinese chess. According to some historical records, Weiqi was known as Yi in its early years. It is said to have been invented by Emperor Yao. Seeing that his son got angry easily and didn't like to study, the emperor was quite worried. So he decided to find something to educate his son, and a board game came to him.
The rules of Weiqi are simple: using black and white stones, two players take turns putting their stones on empty cross points of the board. The aim is to surround(包围) a larger total area on the board while stopping one's own stones from being taken by the other side. Stones do not move and are only taken off the board if they are completely surrounded.
The scene of two people playing Weiqi appears in many traditional Chinese paintings. The image(形象) of a player holding a stone over the board, looking for a place to put it, was later turned into a famous Chinese idiom(成语), which means "unsure about making a move". The idiom is still widely used today.
With its development, Weiqi grew more popular. Later, it spread to other Asian countries and Western countries. Today, it has become an international board game.
1.(创新考法·组合式选择题)What are the Four Arts mentioned in the passage?
① Weiqi. ② Painting. ③ Chinese calligraphy.
④ Guqin playing. ⑤ Dancing.
A. ①②③④
B. ①②③⑤
C. ①②④⑤
D. ①③④⑤
2. Why did Emperor Yao invent Weiqi according to Paragraph 2?
A. To have some fun.
B. To teach himself.
C. To educate his son.
D. To help his people.
3. In which part of a newspaper can you probably read this passage?
A. Music.
B. News.
C. Movies.
D. Culture.
4. What is the best title for the passage?
A. History of Chinese chess
B. Game of black and white
C. Beauty of Four Arts in China
D. Development of Chinese idioms
Weiqi has a history of over 4,000 years, even older than Chinese chess. According to some historical records, Weiqi was known as Yi in its early years. It is said to have been invented by Emperor Yao. Seeing that his son got angry easily and didn't like to study, the emperor was quite worried. So he decided to find something to educate his son, and a board game came to him.
The rules of Weiqi are simple: using black and white stones, two players take turns putting their stones on empty cross points of the board. The aim is to surround(包围) a larger total area on the board while stopping one's own stones from being taken by the other side. Stones do not move and are only taken off the board if they are completely surrounded.
The scene of two people playing Weiqi appears in many traditional Chinese paintings. The image(形象) of a player holding a stone over the board, looking for a place to put it, was later turned into a famous Chinese idiom(成语), which means "unsure about making a move". The idiom is still widely used today.
With its development, Weiqi grew more popular. Later, it spread to other Asian countries and Western countries. Today, it has become an international board game.
1.(创新考法·组合式选择题)What are the Four Arts mentioned in the passage?
① Weiqi. ② Painting. ③ Chinese calligraphy.
④ Guqin playing. ⑤ Dancing.
A. ①②③④
B. ①②③⑤
C. ①②④⑤
D. ①③④⑤
2. Why did Emperor Yao invent Weiqi according to Paragraph 2?
A. To have some fun.
B. To teach himself.
C. To educate his son.
D. To help his people.
3. In which part of a newspaper can you probably read this passage?
A. Music.
B. News.
C. Movies.
D. Culture.
4. What is the best title for the passage?
A. History of Chinese chess
B. Game of black and white
C. Beauty of Four Arts in China
D. Development of Chinese idioms
答案:
(三)[主旨大意]本文主要介绍了围棋的历史、规则及其在文化中的地位。
1.A 解析:细节理解题。根据“Besides Weiqi,they had to learn Chinese calligraphy(shu),painting(hua) and guqin playing(qin).”可知,琴棋书画被称为“四艺”。
2.C 解析:细节理解题。根据“Seeing that his son got angry easily and didn’t like to study,the emperor was quite worried. So he decided to find something to educate his son,and a board game came to him.”可知,尧帝发明围棋是为了教育他的儿子。
3.D 解析:推理判断题。本文主要介绍了围棋的历史、规则及其在文化中的地位,属于文化类内容。
4.B 解析:标题概括题。本文主要介绍了围棋的历史、规则及其在文化中的地位,强调了围棋作为一种黑白棋类游戏的特点,故选项B作为标题最合适。
翻译:一名棋手在棋盘上方手持棋子、寻找落子位置的形象后来演变成一个著名的中国成语,意思是“不确定走哪一步”。
句式结构分析:这是一个主从复合句。主句是“The image ... was later turned into a famous Chinese idiom”,其中The image是主语,后面的“of a player holding a stone over the board,looking for a place to put it”是介词短语作定语,修饰image;was turned into是谓语,a famous Chinese idiom是表语。句末“which means ‘unsure about making a move’”是由which引导的非限制性定语从句。
1.A 解析:细节理解题。根据“Besides Weiqi,they had to learn Chinese calligraphy(shu),painting(hua) and guqin playing(qin).”可知,琴棋书画被称为“四艺”。
2.C 解析:细节理解题。根据“Seeing that his son got angry easily and didn’t like to study,the emperor was quite worried. So he decided to find something to educate his son,and a board game came to him.”可知,尧帝发明围棋是为了教育他的儿子。
3.D 解析:推理判断题。本文主要介绍了围棋的历史、规则及其在文化中的地位,属于文化类内容。
4.B 解析:标题概括题。本文主要介绍了围棋的历史、规则及其在文化中的地位,强调了围棋作为一种黑白棋类游戏的特点,故选项B作为标题最合适。
翻译:一名棋手在棋盘上方手持棋子、寻找落子位置的形象后来演变成一个著名的中国成语,意思是“不确定走哪一步”。
句式结构分析:这是一个主从复合句。主句是“The image ... was later turned into a famous Chinese idiom”,其中The image是主语,后面的“of a player holding a stone over the board,looking for a place to put it”是介词短语作定语,修饰image;was turned into是谓语,a famous Chinese idiom是表语。句末“which means ‘unsure about making a move’”是由which引导的非限制性定语从句。
Long ago, in ancient China, there was a story about the invention of silk. People believed that silk was first invented by Leizu, the wife of the Yellow Emperor. Leizu learned how to make cocoons(蚕茧) into soft and strong cloth. This magical cloth became known as "silk", and it was so valuable that it was called "China's Gold". Following kings' orders, the Chinese kept the secret of making silk for centuries.
But then, something amazing happened! During the Han Dynasty, the brave officer Zhang Qian traveled west as far as Central Asia and brought silk there. As years passed by, silk became so important that the trade road from Europe to China got its name—the Silk Road.
The Silk Road became a busy highway for traders who carried things across deserts and mountains. From China, people sold silk and tea. In return, they received treasures such as spices(香料), gold and silver from the West. At the very beginning, it was mainly about trade; then people began to share ideas, technologies and cultures. For example, Chinese inventions like papermaking were spread to the West, while new ideas about math and science came to China.
Most importantly, the Silk Road helped different cultures learn from each other. Art, music and even language were shared along this ancient road. In places like the Dunhuang Grottoes(敦煌石窟) in China, you can see how art pieces combined(融合) Eastern and Western styles into something distinctive. It cannot be seen anywhere else.
The story of the Silk Road tells us how people from faraway lands could become friends through trade and shared ideas. Today, we remember the Silk Road as one of the greatest examples of cooperation and exchange in history. It shows us how important it is to learn about and respect each other's traditions, and that different cultures can work together to create amazing things.
1. Who invented silk in ancient China?
A. Leizu.
B. The kings.
C. Zhang Qian.
D. The Yellow Emperor.
2. What was spread from China to the West according to Paragraph 3?
A. Silk and gold.
B. Tea and papermaking.
C. Spices and silver.
D. New ideas of science.
3.(创新考法·信息排序题)What is the right order of the following facts from the passage?
① Zhang Qian traveled west with silk.
② Art and language were shared along the Silk Road.
③ Traders from China and the West exchanged things.
④ The Chinese were ordered to keep the secret of making silk.
A. ①→④→③→②
B. ①→③→④→②
C. ④→①→③→②
D. ④→③→②→①
4. What does the underlined word "distinctive" mean in Paragraph 4?
A. Special.
B. Public.
C. Popular.
D. Strong.
5. What does the story of the Silk Road mainly tell us?
A. The change of world trade.
B. The introduction of silk cloth.
C. The influence of technology in history.
D. The importance of cross - cultural communication.
But then, something amazing happened! During the Han Dynasty, the brave officer Zhang Qian traveled west as far as Central Asia and brought silk there. As years passed by, silk became so important that the trade road from Europe to China got its name—the Silk Road.
The Silk Road became a busy highway for traders who carried things across deserts and mountains. From China, people sold silk and tea. In return, they received treasures such as spices(香料), gold and silver from the West. At the very beginning, it was mainly about trade; then people began to share ideas, technologies and cultures. For example, Chinese inventions like papermaking were spread to the West, while new ideas about math and science came to China.
Most importantly, the Silk Road helped different cultures learn from each other. Art, music and even language were shared along this ancient road. In places like the Dunhuang Grottoes(敦煌石窟) in China, you can see how art pieces combined(融合) Eastern and Western styles into something distinctive. It cannot be seen anywhere else.
The story of the Silk Road tells us how people from faraway lands could become friends through trade and shared ideas. Today, we remember the Silk Road as one of the greatest examples of cooperation and exchange in history. It shows us how important it is to learn about and respect each other's traditions, and that different cultures can work together to create amazing things.
1. Who invented silk in ancient China?
A. Leizu.
B. The kings.
C. Zhang Qian.
D. The Yellow Emperor.
2. What was spread from China to the West according to Paragraph 3?
A. Silk and gold.
B. Tea and papermaking.
C. Spices and silver.
D. New ideas of science.
3.(创新考法·信息排序题)What is the right order of the following facts from the passage?
① Zhang Qian traveled west with silk.
② Art and language were shared along the Silk Road.
③ Traders from China and the West exchanged things.
④ The Chinese were ordered to keep the secret of making silk.
A. ①→④→③→②
B. ①→③→④→②
C. ④→①→③→②
D. ④→③→②→①
4. What does the underlined word "distinctive" mean in Paragraph 4?
A. Special.
B. Public.
C. Popular.
D. Strong.
5. What does the story of the Silk Road mainly tell us?
A. The change of world trade.
B. The introduction of silk cloth.
C. The influence of technology in history.
D. The importance of cross - cultural communication.
答案:
(四)[主旨大意]本文介绍了丝绸之路的由来以及跨文化交流的重要性。
1.A 解析:细节理解题。根据“People believed that silk was first invented by Leizu,the wife of the Yellow Emperor.”可知,丝绸是嫘祖发明的。
2.B 解析:细节理解题。根据“From China,people sold silk and tea. In return,they received treasures such as spices,gold and silver from the West.”和“For example,Chinese inventions like papermaking were spread to the West”可知,丝绸、茶叶和造纸术从中国传播到西方。
3.C 解析:信息排序题。根据第一段中“Following kings’ orders,the Chinese kept the secret of making silk for centuries.”可知,丝绸制作方法一直是保密的,即④,排除A、B项;根据第二段中“During the Han Dynasty,the brave officer Zhang Qian traveled west as far as Central Asia and brought silk there.”可知,张骞把丝绸带去西方,即①,排除D项。
4.A 解析:词义猜测题。根据you can see how art pieces combine Eastern and Western styles into something distinctive可知,中西方文化融合会形成特殊的东西。
5.D 解析:推理判断题。根据“The story of the Silk Road tells us how people from faraway lands could become friends through trade and shared ideas.”可知,丝绸之路的故事告诉我们跨文化交流的重要性。
翻译:它向我们展示了了解和尊重彼此的传统是多么重要,也展示了不同的文化可以携手创造出令人惊叹的事物。
句式结构分析:这是一个主从复合句,主句是“It shows us...”,It作形式主语,shows作谓语,us作间接宾语,后面接两个并列的宾语从句作直接宾语。第一个宾语从句是how important it is to learn about and respect each other’s traditions;第二个宾语从句是that different cultures can work together to create amazing things。
1.A 解析:细节理解题。根据“People believed that silk was first invented by Leizu,the wife of the Yellow Emperor.”可知,丝绸是嫘祖发明的。
2.B 解析:细节理解题。根据“From China,people sold silk and tea. In return,they received treasures such as spices,gold and silver from the West.”和“For example,Chinese inventions like papermaking were spread to the West”可知,丝绸、茶叶和造纸术从中国传播到西方。
3.C 解析:信息排序题。根据第一段中“Following kings’ orders,the Chinese kept the secret of making silk for centuries.”可知,丝绸制作方法一直是保密的,即④,排除A、B项;根据第二段中“During the Han Dynasty,the brave officer Zhang Qian traveled west as far as Central Asia and brought silk there.”可知,张骞把丝绸带去西方,即①,排除D项。
4.A 解析:词义猜测题。根据you can see how art pieces combine Eastern and Western styles into something distinctive可知,中西方文化融合会形成特殊的东西。
5.D 解析:推理判断题。根据“The story of the Silk Road tells us how people from faraway lands could become friends through trade and shared ideas.”可知,丝绸之路的故事告诉我们跨文化交流的重要性。
翻译:它向我们展示了了解和尊重彼此的传统是多么重要,也展示了不同的文化可以携手创造出令人惊叹的事物。
句式结构分析:这是一个主从复合句,主句是“It shows us...”,It作形式主语,shows作谓语,us作间接宾语,后面接两个并列的宾语从句作直接宾语。第一个宾语从句是how important it is to learn about and respect each other’s traditions;第二个宾语从句是that different cultures can work together to create amazing things。
查看更多完整答案,请扫码查看