2026年通城学典全国中考试题分类精粹英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年通城学典全国中考试题分类精粹英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年通城学典全国中考试题分类精粹英语》

第106页
(十四)(2025·内蒙古)
Joss Naylor is a sheep farmer from the Lake District. Among most people, his name means little, but in certain circles, he is known as one of the finest mountain runners to have ever lived.
Joss lives and breathes on the mountains. He has lived and farmed all his life in an area of the Lake District which has many mountains, including the tallest mountain in England. Joss has an almost superhuman ability to run at speed over mountains. However, he wasn't always a mountain runner. As a young man, he was advised to give up farming because of serious back problems. But when he was 24, he was tired of being told to take it easy.
Nothing can stop a good man from being better! He continued working and took up running. When he ran his first mountain race, he discovered that he fell in love with it. All his time spent herding (放牧) sheep on the mountains had prepared him for this.
His achievements are nothing short of fame. For example, he smashed his own record and set a new one. At the age of 49, he ran up 214 mountains. "It is a wonderful experience though the practice is very hard," he said. Many of his runs have raised money for charity, and he is popular in the community.
He keeps writing and sharing his experiences about his climb. "I want people back home—especially family and friends who support me—to get a real feel for what it's like," he said.
1. Why is Joss famous in certain circles?

A.He is a well-known sheep farmer.
B.He is one of the best mountain runners.
C.He gets first place in his first mountain race.
2. What does the underlined word "smashed" in Paragraph 4 mean?

A.Broke.
B.Lost.
C.Kept.
3. What can we know about Joss from the text?

A.He won a writing competition once.
B.He made efforts to be a better man.
C.He gave up running when he was 24.
4. Which part of a magazine is the text probably taken from?

A.People.
B.Business.
C.Science and technology.
答案: 1. B 解析:细节理解题。根据“but in certain circles, he is known as one of the finest mountain runners to have ever lived”可知,乔斯因他是最优秀的登山运动员之一而闻名。
@@2. A 解析:词义猜测题。根据“His achievements are nothing short of fame. For example, he smashed his own record and set a new one.”可知,乔斯打破了自己的纪录并创下了新纪录,smash 意为“打破”,与 break 同义。
@@3. B 解析:推理判断题。根据“Nothing can stop a good man from being better!”及全文描述可知,乔斯不断努力以变得更好。
@@4. A 解析:推理判断题。全文围绕乔斯的个人经历展开,属于人物故事,最可能出自杂志的“人物”板块。
(十五)(2025·德阳)〔核心素养—学习能力〕
Do you love cartoons? Do you often hang out on the Internet? If so, you have probably seen a young woman exploring different cartoon worlds. In one video, she turns herself into a fashionable lady. In another, she plays with dragons in traditional Chinese clothes. This woman is Miss Lei. Her creative videos look magical. In fact, Miss Lei isn't a magician, but an artist.
Miss Lei showed a talent for painting from an early age. But she didn't take it seriously until high school. In her art classes, there were many talented students. She would often quietly watch another girl draw. She thought she could never draw that well. But instead of giving up, she tried her best to catch up. One day, while she was drawing a picture, she noticed someone standing behind her. It was that girl. "You draw very well," she said. The simple praise made her confident. She started to work even harder.
Later, Miss Lei studied art in Beijing. There, she learned about storyboarding—using pictures to tell stories. She was interested in it. Again, she pushed herself to be perfect. She has become famous in China. Full of imagination, many of her magical videos are liked by people and get more than 20,000 likes on the Internet.
1. What does Miss Lei do in one of her videos?

A.She makes clothes.
B.She teaches painting.
C.She plays with dragons.
D.She works as a magician.
2. Whose praise made Miss Lei become confident in painting according to the passage?

A.Her friends'.
B.Her parents'.
C.A teacher's.
D.A girl's.
3. Which of the following words best describes Miss Lei?

A.Friendly.
B.Careless.
C.Hard-working.
D.Boring.
4. What is the main idea of the passage?

A.Miss Lei's story as a successful artist.
B.The importance of interest in learning.
C.Miss Lei's secret of making good friends.
D.The information about Chinese dragons.
答案: 1. C 解析:细节理解题。根据“In another, she plays with dragons in traditional Chinese clothes.”可知答案。
@@2. D 解析:细节理解题。根据“It was that girl. ‘You draw very well,’ she said. The simple praise made her confident.”可知,是那个女孩的赞扬让她在绘画上变得自信。
@@3. C 解析:推理判断题。根据“But instead of giving up, she tried her best to catch up.”以及“She started to work even harder.”可知,她是一个非常努力的人。
@@4. A 解析:主旨大意题。本文主要讲述了一个有绘画天赋的小女孩努力提升自己,最终成为一位成功的艺术家的故事。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭