第103页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
Mary's uncle Ted was an engineer. He told her great stories about the rockets he helped design, and he often brought Mary science books. He also taught her some knowledge about space. Mary loved technology and science, and she was also adventurous (爱冒险的). For those reasons, Mary's family kept telling her she should be an astronaut when she grew up, but she just wasn't sure.
One Saturday, Mary and Uncle Ted went to visit the Science Museum. They watched a show on space travel. Uncle Ted told her something interesting about spaceships and spacesuits. But she was most interested in two model robot arms and tried operating (操作) them. She stayed there all day and felt very excited.
By the time they got on the bus to return home, Mary was very tired. Closing her eyes, she was thinking about what it would be like to fly into space. As she nearly fell asleep, Mary started to feel the weightlessness that astronauts must feel when they are in zero gravity (重力). The next thing she knew: she was looking out the window not of a bus but of a spaceship. Mary was operating a huge robot arm outside the spaceship. She felt nervous. But she kept at it. Soon she succeeded. She felt proud of herself.
Just then, Mary heard Uncle Ted's voice. "Wake up, my dear! We're back home now." When she opened her eyes, she realized she had been dreaming, but she knew this for sure—she wanted to be an astronaut one day and couldn't wait for her first trip into space.
1. What did Uncle Ted do?
A.He was a writer.
B.He was an engineer.
C.He was an astronaut.
D.He was a teacher.
2. What interested Mary most in the museum?
A.Two model robot arms.
B.Amazing spacesuits.
C.A long show on space.
D.An interesting spaceship.
3. How did Mary feel in the museum that Saturday?
A.Excited.
B.Tired.
C.Nervous.
D.Proud.
4. What happened to Mary on her way home?
A.She was sent into space.
B.She operated a robot arm.
C.She had a wonderful dream.
D.She experienced zero gravity.
5. At last Mary decided to be an astronaut because of ______.
A.her science books
B.her parents' wish
C.her uncle's encouragement
D.her trip to the museum
One Saturday, Mary and Uncle Ted went to visit the Science Museum. They watched a show on space travel. Uncle Ted told her something interesting about spaceships and spacesuits. But she was most interested in two model robot arms and tried operating (操作) them. She stayed there all day and felt very excited.
By the time they got on the bus to return home, Mary was very tired. Closing her eyes, she was thinking about what it would be like to fly into space. As she nearly fell asleep, Mary started to feel the weightlessness that astronauts must feel when they are in zero gravity (重力). The next thing she knew: she was looking out the window not of a bus but of a spaceship. Mary was operating a huge robot arm outside the spaceship. She felt nervous. But she kept at it. Soon she succeeded. She felt proud of herself.
Just then, Mary heard Uncle Ted's voice. "Wake up, my dear! We're back home now." When she opened her eyes, she realized she had been dreaming, but she knew this for sure—she wanted to be an astronaut one day and couldn't wait for her first trip into space.
1. What did Uncle Ted do?
A.He was a writer.
B.He was an engineer.
C.He was an astronaut.
D.He was a teacher.
2. What interested Mary most in the museum?
A.Two model robot arms.
B.Amazing spacesuits.
C.A long show on space.
D.An interesting spaceship.
3. How did Mary feel in the museum that Saturday?
A.Excited.
B.Tired.
C.Nervous.
D.Proud.
4. What happened to Mary on her way home?
A.She was sent into space.
B.She operated a robot arm.
C.She had a wonderful dream.
D.She experienced zero gravity.
5. At last Mary decided to be an astronaut because of ______.
A.her science books
B.her parents' wish
C.her uncle's encouragement
D.her trip to the museum
答案:
1. B 解析:细节理解题。根据“Mary’s uncle Ted was an engineer.”可知,他是一名工程师。
@@2. A 解析:细节理解题。根据 But she was most interested in two model robot arms 可知,玛丽对两个模型机械臂最感兴趣。
@@3. A 解析:细节理解题。根据“She stayed there all day and felt very excited.”可知,她感到很兴奋。
@@4. C 解析:细节理解题。根据“As she nearly fell asleep, Mary... She felt proud of herself.”可知,玛丽在回家的路上做了一个美好的梦。
@@5. D 解析:推理判断题。根据“When she opened her eyes, she realized she had been dreaming, but she knew this for sure—she wanted to be an astronaut one day and couldn’t wait for her first trip into space.”以及上文内容可知,玛丽决定成为宇航员是因为她在博物馆的经历和她做的梦。![img alt=长难句解读1]翻译:当她睁开眼睛时,她意识到自己(刚才)在做梦,但她无比确定——她想有一天成为一名宇航员,并且迫不及待地想要进行第一次太空旅行。句式结构分析:这是一个由 but 连接的并列复合句,前后两部分分别包含时间状语从句和补充说明成分。前半部分中,When she opened her eyes 是时间状语从句;主句是 she realized she had been dreaming,其中 she had been dreaming 是省略了引导词 that 的宾语从句,作 realized 的宾语。后半部分中,破折号后的内容 she wanted to be an astronaut one day and couldn’t wait for her first trip into space 是对 this(即“她确定的事情”)进行具体解释,其中 and 连接两个并列谓语 waited 和 couldn’t wait。
@@2. A 解析:细节理解题。根据 But she was most interested in two model robot arms 可知,玛丽对两个模型机械臂最感兴趣。
@@3. A 解析:细节理解题。根据“She stayed there all day and felt very excited.”可知,她感到很兴奋。
@@4. C 解析:细节理解题。根据“As she nearly fell asleep, Mary... She felt proud of herself.”可知,玛丽在回家的路上做了一个美好的梦。
@@5. D 解析:推理判断题。根据“When she opened her eyes, she realized she had been dreaming, but she knew this for sure—she wanted to be an astronaut one day and couldn’t wait for her first trip into space.”以及上文内容可知,玛丽决定成为宇航员是因为她在博物馆的经历和她做的梦。![img alt=长难句解读1]翻译:当她睁开眼睛时,她意识到自己(刚才)在做梦,但她无比确定——她想有一天成为一名宇航员,并且迫不及待地想要进行第一次太空旅行。句式结构分析:这是一个由 but 连接的并列复合句,前后两部分分别包含时间状语从句和补充说明成分。前半部分中,When she opened her eyes 是时间状语从句;主句是 she realized she had been dreaming,其中 she had been dreaming 是省略了引导词 that 的宾语从句,作 realized 的宾语。后半部分中,破折号后的内容 she wanted to be an astronaut one day and couldn’t wait for her first trip into space 是对 this(即“她确定的事情”)进行具体解释,其中 and 连接两个并列谓语 waited 和 couldn’t wait。
(+三)(2025.云南)[核心素养−思维品质]
Wan Hai bo,a 43−year−old delivery man(快递员),was lion or ed as a national mod cl work cr on April 28,2025 in Beijing.He received this honor for his excellent delivery work and active volunteer work.Wan said,“ I feel very excited and proud."
Born in the countryside in Hand an,Wan became a delivery man in Tianjin in 2018." It's necessary to send every parcel(包裹)right to the customer in time,” he told the reporter from Beijing Daily.“ The job is laborious,experiencing sunburn and wind. I thought about stopping,but finally got through the difficulties.”
Wan usually delivers 5 o0 parcels per day (700 or even 1,000 parcels daily during some online shopping holidays or sales seasons).In the past seven years,he has delivered over 720,000 parcels without any mistake. He usually starts work around 6 am and finishes around 8 pm.Sometimes he has to work until midnight. When facing terrible weather and possible delivery delays(延迟),he will call the customer to explain the reasons.
Wan is a warm−hearted person who often
pays much attention to the old and the disabled.
He usually gets medicine for them and takes
away their rubbish when delivering parcels.
Wan has also been a volunteer in his
community since April 2022.As a volunteer,
he helps to check the area's sanitation
conditions(卫生状况)and safety risks for the
community.
Wan said,“ I'm very pleased that we
delivery men have got more respect in recent
years. I think I will continue to serve the
delivery industry in the future and encourage
more people around me to take part in volunteer
work."
1.What kind of honor did Wan Hai bo get?
A.The most beautiful worker.
B.A national model worker.
C.The best delivery man.
D.A moving delivery man.
2.What does the underlined word “ laborious ”
in Paragraph 2 probably mean?
A.Hard. B.Easy.
C.Interesting.. D.Surprising..
3.How long has Wan Hai bo been a volunteer
in his community according to the text?
A.For about 8 years.
B.For about 7 years.
C.For about 6 years.
D.For about 3 years.
4.Which of the following words can best
describe Wan Hai bo according to the text?
A.Brave and lovely.
B.Hard−working and warm−hearted.
C.Dishonest and impolite.
D.Easy−going and well−dressed..
5.What can we learn from the text?
A.A delivery man sends 1,7 o0 parcels per day.
B.A delivery man often calls the old for more advice.
C.A del livery man usually helps the customers clean their rooms.
D.A delivery man always does well in his delivery work and volunteer work.
Wan Hai bo,a 43−year−old delivery man(快递员),was lion or ed as a national mod cl work cr on April 28,2025 in Beijing.He received this honor for his excellent delivery work and active volunteer work.Wan said,“ I feel very excited and proud."
Born in the countryside in Hand an,Wan became a delivery man in Tianjin in 2018." It's necessary to send every parcel(包裹)right to the customer in time,” he told the reporter from Beijing Daily.“ The job is laborious,experiencing sunburn and wind. I thought about stopping,but finally got through the difficulties.”
Wan usually delivers 5 o0 parcels per day (700 or even 1,000 parcels daily during some online shopping holidays or sales seasons).In the past seven years,he has delivered over 720,000 parcels without any mistake. He usually starts work around 6 am and finishes around 8 pm.Sometimes he has to work until midnight. When facing terrible weather and possible delivery delays(延迟),he will call the customer to explain the reasons.
Wan is a warm−hearted person who often
pays much attention to the old and the disabled.
He usually gets medicine for them and takes
away their rubbish when delivering parcels.
Wan has also been a volunteer in his
community since April 2022.As a volunteer,
he helps to check the area's sanitation
conditions(卫生状况)and safety risks for the
community.
Wan said,“ I'm very pleased that we
delivery men have got more respect in recent
years. I think I will continue to serve the
delivery industry in the future and encourage
more people around me to take part in volunteer
work."
1.What kind of honor did Wan Hai bo get?
A.The most beautiful worker.
B.A national model worker.
C.The best delivery man.
D.A moving delivery man.
2.What does the underlined word “ laborious ”
in Paragraph 2 probably mean?
A.Hard. B.Easy.
C.Interesting.. D.Surprising..
3.How long has Wan Hai bo been a volunteer
in his community according to the text?
A.For about 8 years.
B.For about 7 years.
C.For about 6 years.
D.For about 3 years.
4.Which of the following words can best
describe Wan Hai bo according to the text?
A.Brave and lovely.
B.Hard−working and warm−hearted.
C.Dishonest and impolite.
D.Easy−going and well−dressed..
5.What can we learn from the text?
A.A delivery man sends 1,7 o0 parcels per day.
B.A delivery man often calls the old for more advice.
C.A del livery man usually helps the customers clean their rooms.
D.A delivery man always does well in his delivery work and volunteer work.
答案:
(+三)[主旨大意]快递员万海波因其出色的快递工作和积极的志愿活动被授予“全国劳动模范”称号,他不仅在工作中克服困难、高效完成任务,还热心帮助他人并积极参与社区志愿服务。
1.B 解析:细节理解题。根据“WanHaibo,a43−year−old deliveryman,was honored as anational model1worrkeron
April28,2025inBeijing.”可知,万海波被授予“全国劳动模范”称号。
2.A” 解析:词义猜测题。根据“Thejobislaborious,experiencingsunburnand wind.Ithoughtaboutstopping,butfinallygot through thedifficulties.”可知,这份工作要经历风吹日晒,万海波想过放弃,但最终克服了固难,所以这工作是辛苦的,laborious意思是“辛苦的”,与hard意思相近。
3.D 解析:推理判断题。根据“Wanhasalsobeena volunteerinhiscommunitysinceApril2022.”可知,万海波从2022年4月开始在社区做志愿者,到现在大约3年了。
4.B 解析:推理判断题。根据“Inthepastsevenyears,hehasdeliveredover720,000parcels..."可知,在过去的七年里,他已经递送了72万多个包裹,可见他工作努力;根据“Wan is a warm−hearted person who often pays much attentiontotheoldandthedisabled.”可知,他热心帮助老人和残疾人,可见他是热心的。
5.D 解析:推理判断题。根据“Hereceivedthishonorfor hisexcellent delivery work and active volunteerwork.”以及全文内容可知,本文主要介绍了全国劳动模范万海波的优秀事迹,他不仅快递工作出色,而且积极做志愿者工作。
1.B 解析:细节理解题。根据“WanHaibo,a43−year−old deliveryman,was honored as anational model1worrkeron
April28,2025inBeijing.”可知,万海波被授予“全国劳动模范”称号。
2.A” 解析:词义猜测题。根据“Thejobislaborious,experiencingsunburnand wind.Ithoughtaboutstopping,butfinallygot through thedifficulties.”可知,这份工作要经历风吹日晒,万海波想过放弃,但最终克服了固难,所以这工作是辛苦的,laborious意思是“辛苦的”,与hard意思相近。
3.D 解析:推理判断题。根据“Wanhasalsobeena volunteerinhiscommunitysinceApril2022.”可知,万海波从2022年4月开始在社区做志愿者,到现在大约3年了。
4.B 解析:推理判断题。根据“Inthepastsevenyears,hehasdeliveredover720,000parcels..."可知,在过去的七年里,他已经递送了72万多个包裹,可见他工作努力;根据“Wan is a warm−hearted person who often pays much attentiontotheoldandthedisabled.”可知,他热心帮助老人和残疾人,可见他是热心的。
5.D 解析:推理判断题。根据“Hereceivedthishonorfor hisexcellent delivery work and active volunteerwork.”以及全文内容可知,本文主要介绍了全国劳动模范万海波的优秀事迹,他不仅快递工作出色,而且积极做志愿者工作。
(+四)(2025.内蒙古)
Joss Naylor is a sheep farmer from the Lake District.Among most people,his name means little,but in certain circles,he is known as one of the finest mountain runners to have ever lived.
Joss lives and breathes on the mountains.
He has lived and farmed all his life in an area of the Lake District which has many mountains,including the tallest mountain in England.Joss has an almost superhuman ability to run at speed over mountains. However r, he wasn't always a mountain runner.As a young man,he was advised to give up farming because off serious back problems.But when he was 24,he was tired of being told to take it easy.
Nothing can stop a good man from being better ! He continued working and took up running.When he ran his first mountain race,he discovered that he fell in love with it.All his time spent herding(放牧)sheep on the mountains had prepared him for this.
His achievements are nothing short of fame.For example,he smashed his own record and set a new one.At the age of 49,he ran up 214 mountains.“ It is a wonderful experience though the practice is very hard,” he said.
Many of his runs have raised money for charity,
and he is popular in the community.
He keeps writing and sharing his
experiences about his climb.“ I want people
back home−especial ll y family and friends who
support me to get areal feel for what it's
like,” he said.
1.Why is Joss famous in certain circles?
A.He is a well−known sheep farmer.
B.He is one of the best mountain runners.
C.He gets first place in his first t mountain
race.
2.What does the underlined word “ smashed ”
in Paragraph 4 mean?
A.Broke. B.Lost. C.Kept.
3.What can we know about Joss from the text?
A.He won a writing competition once.
B.He made efforts to be a better man.
C.He gave up running when he was 24.
4.Which part of a magazine is the text
probably taken from?
A.People. B.Business.
C ; Science and technology.
Joss Naylor is a sheep farmer from the Lake District.Among most people,his name means little,but in certain circles,he is known as one of the finest mountain runners to have ever lived.
Joss lives and breathes on the mountains.
He has lived and farmed all his life in an area of the Lake District which has many mountains,including the tallest mountain in England.Joss has an almost superhuman ability to run at speed over mountains. However r, he wasn't always a mountain runner.As a young man,he was advised to give up farming because off serious back problems.But when he was 24,he was tired of being told to take it easy.
Nothing can stop a good man from being better ! He continued working and took up running.When he ran his first mountain race,he discovered that he fell in love with it.All his time spent herding(放牧)sheep on the mountains had prepared him for this.
His achievements are nothing short of fame.For example,he smashed his own record and set a new one.At the age of 49,he ran up 214 mountains.“ It is a wonderful experience though the practice is very hard,” he said.
Many of his runs have raised money for charity,
and he is popular in the community.
He keeps writing and sharing his
experiences about his climb.“ I want people
back home−especial ll y family and friends who
support me to get areal feel for what it's
like,” he said.
1.Why is Joss famous in certain circles?
A.He is a well−known sheep farmer.
B.He is one of the best mountain runners.
C.He gets first place in his first t mountain
race.
2.What does the underlined word “ smashed ”
in Paragraph 4 mean?
A.Broke. B.Lost. C.Kept.
3.What can we know about Joss from the text?
A.He won a writing competition once.
B.He made efforts to be a better man.
C.He gave up running when he was 24.
4.Which part of a magazine is the text
probably taken from?
A.People. B.Business.
C ; Science and technology.
答案:
(+四)[主旨大意]本文讲述了英国湖区牧羊人乔斯克服健康问题,成为顶尖山地跑者的励志故事,并介绍了他打破纪录、为慈善筹款以及分享登山经历的成就。
1.B 解析:细节理解题。根据“butincertaincircles,he isknownasoneofthefinestmountainrunnerstohaveever lived”可知,乔斯因他是最优秀的登山运动员之一而闻名。
2.A 解析:词义猜测题。根据“His achievements are nothingshortoffame.Forexample,he smashed hisown recordandsetanewone.”可知,乔斯打破了自己的纪录并创下了新纪录,smash意为“打破”,与break同义。
3.B 解析:推理判断题。根据“Nothingcanstopagood manfrombeingbetter!”及全文描述可知,乔斯不断努力以变得更好。
4.A 解析;推理判断题。全文围绕乔斯的个人经历展开,属于人物故事,最可能出自杂志的“人物”板块。
1.B 解析:细节理解题。根据“butincertaincircles,he isknownasoneofthefinestmountainrunnerstohaveever lived”可知,乔斯因他是最优秀的登山运动员之一而闻名。
2.A 解析:词义猜测题。根据“His achievements are nothingshortoffame.Forexample,he smashed hisown recordandsetanewone.”可知,乔斯打破了自己的纪录并创下了新纪录,smash意为“打破”,与break同义。
3.B 解析:推理判断题。根据“Nothingcanstopagood manfrombeingbetter!”及全文描述可知,乔斯不断努力以变得更好。
4.A 解析;推理判断题。全文围绕乔斯的个人经历展开,属于人物故事,最可能出自杂志的“人物”板块。
查看更多完整答案,请扫码查看