第101页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
Travel is like a box of chocolates—you never know what you’re going to get, especially when you are using a blind box plane ticket.
Fan Zhihua, who enjoys going wherever she wants and whenever she wants, bought her first blind box plane ticket in March last year. The 29—year—old went to Zhangye, Gansu Province. It’s a lesser—known place, but it actually brings surprises.
When Fan arrived in Zhangye, she found that she was able to share a car with a few other people. This allowed the travellers to save money, since many of the area’s tourist places are far away from each other. So Fan found a group of easy—going young women to join. They went to some tourist places together, but everyone was free to choose their schedule (日程安排). “The best part of the trip is this way of travelling, free and fantastic,” Fan said.
She got more from the trip. Before that, Fan thought most of the natural scenery (风景) she saw in photos was over—beautified. However, her trip to Dunhuang changed her mind.
After a couple of days in Zhangye, the group decided to leave for Dunhuang. Fan was never a big fan of making travel plans, so she just went along. Fan and her travel pals went on a camel (骆驼) ride, and as they entered the desert, she was amazed at the scenery. “I couldn’t describe it in words. To be honest, I’m not a history lover, but when I was in the endless desert, it was amazing,” Fan said. “I felt like I had become Zhang Qian, travelling to Xiyu.”
Fan believes that life itself is a journey made up of long and short trips. “I think I was brought into this world to have as many experiences as possible and that I should make every day meaningful,” she added.
1. What do you know about Fan Zhihua?
A. She is a travel lover.
B. She often travels with tour groups.
C. She has little spare time.
D. She is good at making travel plans.
2. Which word can best describe Fan’s trip to Zhangye?
A. Short.
B. Tiring.
C. Expensive.
D. Wonderful.
3. What might Fan learn from her trip to Dunhuang?
A. It’s now or never.
B. Seeing is believing.
C. Sharing makes the trip fantastic.
D. Actions speak louder than words.
4. Why did Fan mention Zhang Qian?
A. To show her respect for him.
B. To introduce the story of Zhang Qian.
C. To express her amazement at the desert.
D. To explain the difficulty of the journey to Xiyu.
5. (创新考法·篇章结构题) Which of the following shows the structure of the passage?

Fan Zhihua, who enjoys going wherever she wants and whenever she wants, bought her first blind box plane ticket in March last year. The 29—year—old went to Zhangye, Gansu Province. It’s a lesser—known place, but it actually brings surprises.
When Fan arrived in Zhangye, she found that she was able to share a car with a few other people. This allowed the travellers to save money, since many of the area’s tourist places are far away from each other. So Fan found a group of easy—going young women to join. They went to some tourist places together, but everyone was free to choose their schedule (日程安排). “The best part of the trip is this way of travelling, free and fantastic,” Fan said.
She got more from the trip. Before that, Fan thought most of the natural scenery (风景) she saw in photos was over—beautified. However, her trip to Dunhuang changed her mind.
After a couple of days in Zhangye, the group decided to leave for Dunhuang. Fan was never a big fan of making travel plans, so she just went along. Fan and her travel pals went on a camel (骆驼) ride, and as they entered the desert, she was amazed at the scenery. “I couldn’t describe it in words. To be honest, I’m not a history lover, but when I was in the endless desert, it was amazing,” Fan said. “I felt like I had become Zhang Qian, travelling to Xiyu.”
Fan believes that life itself is a journey made up of long and short trips. “I think I was brought into this world to have as many experiences as possible and that I should make every day meaningful,” she added.
1. What do you know about Fan Zhihua?
A. She is a travel lover.
B. She often travels with tour groups.
C. She has little spare time.
D. She is good at making travel plans.
2. Which word can best describe Fan’s trip to Zhangye?
A. Short.
B. Tiring.
C. Expensive.
D. Wonderful.
3. What might Fan learn from her trip to Dunhuang?
A. It’s now or never.
B. Seeing is believing.
C. Sharing makes the trip fantastic.
D. Actions speak louder than words.
4. Why did Fan mention Zhang Qian?
A. To show her respect for him.
B. To introduce the story of Zhang Qian.
C. To express her amazement at the desert.
D. To explain the difficulty of the journey to Xiyu.
5. (创新考法·篇章结构题) Which of the following shows the structure of the passage?
答案:
1.A 解析:推理判断题。根据“Fan Zhihua,who enjoys going wherever she wants and whenever she wants,bought her first blind box plane ticket in March last year.”可知,她是一个旅行爱好者。
2.D 解析:推理判断题。根据“It’s a lesser-known place,but it actually brings surprises. ”以及“The best part of the trip is this way of travelling,free and fantastic”可推知,范志华的张掖之旅很精彩。
3.B 解析:推理判断题。根据“Before that,Fan thought most of the natural scenery she saw in photos was over-beautified. However,her trip to Dunhuang changed her mind.”可知,她从敦煌之旅中学到了要眼见为实。
4.C 解析:推理判断题。根据“‘I couldn’t describe it in words. To be honest,I’m not a history lover,but when I was in the endless desert,it was amazing,’Fan said. ‘I felt like I had become Zhang Qian,travelling to Xiyu. ’”可推知,她在沙漠中感到震撼,联想到张骞出使西域的场景,是为了强调自己的惊叹之情。
5.B 解析:篇章结构题。通读全文可知,第一段引出话题,引入盲盒机票的概念;第二、三、四、五段讲述她的旅行经历;第六段描述她的感悟,总结全文。
[长难句解读]
Fan Zhihua,who enjoys going wherever she wants and whenever she wants,bought her first blind box plane ticket in March last year.
翻译:范志华喜欢随心所欲地去任何地方、在任何时间出发,她在去年 3 月购买了自己的第一张盲盒机票。
句式结构分析:句中 who enjoys going wherever she wants and whenever she wants 是由 who 引导的非限制性定语从句,修饰先行词 Fan Zhihua;该定语从句中,enjoys going 是谓语部分,wherever she wants 和 whenever she wants 分别是由 wherever 和 whenever 引导的并列状语从句,作 going 的状语。
2.D 解析:推理判断题。根据“It’s a lesser-known place,but it actually brings surprises. ”以及“The best part of the trip is this way of travelling,free and fantastic”可推知,范志华的张掖之旅很精彩。
3.B 解析:推理判断题。根据“Before that,Fan thought most of the natural scenery she saw in photos was over-beautified. However,her trip to Dunhuang changed her mind.”可知,她从敦煌之旅中学到了要眼见为实。
4.C 解析:推理判断题。根据“‘I couldn’t describe it in words. To be honest,I’m not a history lover,but when I was in the endless desert,it was amazing,’Fan said. ‘I felt like I had become Zhang Qian,travelling to Xiyu. ’”可推知,她在沙漠中感到震撼,联想到张骞出使西域的场景,是为了强调自己的惊叹之情。
5.B 解析:篇章结构题。通读全文可知,第一段引出话题,引入盲盒机票的概念;第二、三、四、五段讲述她的旅行经历;第六段描述她的感悟,总结全文。
[长难句解读]
Fan Zhihua,who enjoys going wherever she wants and whenever she wants,bought her first blind box plane ticket in March last year.
翻译:范志华喜欢随心所欲地去任何地方、在任何时间出发,她在去年 3 月购买了自己的第一张盲盒机票。
句式结构分析:句中 who enjoys going wherever she wants and whenever she wants 是由 who 引导的非限制性定语从句,修饰先行词 Fan Zhihua;该定语从句中,enjoys going 是谓语部分,wherever she wants 和 whenever she wants 分别是由 wherever 和 whenever 引导的并列状语从句,作 going 的状语。
查看更多完整答案,请扫码查看