2026年通城学典全国中考试题分类精粹英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年通城学典全国中考试题分类精粹英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年通城学典全国中考试题分类精粹英语》

第159页
Saturn(土星) is famous for the beautiful rings around it. Now, it's getting attention for being even more amazing. Scientists have discovered 128 new moons around Saturn, bringing the planet's total to 274. A moon is any naturally formed object that moves around a planet. Moons come in different shapes and sizes.
Scientists discovered the moons with a powerful telescope(望远镜), which is used to study stars and planets in great detail. Scientists took many photos of areas in space and piled them on top of each other to make the moons appear bright enough to discover.
Most of Saturn's new moons are small objects, just one or two miles wide—quite different to Earth's Moon, which is a 2, 159-mile-wide ball. These space rocks are in unusual orbits(轨道) too. They go around Saturn in the opposite direction to its own movement. At between 6. 5 million and 18 million miles away from _the ringed planet_, the newly discovered moons are also further awaythan Saturn's biggest moon,Titan.Why does Saturn have so many moons while Earth only has one? According to scientists,several billion years ago,the giant planet's gravity attracted some rocks and ice.Over time,some of them crashed against each other,breaking into smaller pieces or coming together to create many small moons.The new moons were first discovered in 2023 by a team of sci ent ti sts led by Edward Ashton,and were recently confirmed by the International Astronomical Union (IAU).Saturn now is the planet with the most moons−Jupiter is not far behind with 95.However,Dr Ashton believes this might be the limit for moon discovery.“ I don't think Jupiter will ever catch up,” he said.“ With present technology,I don't think we can do better than what has already been done,” he added.
1.What do we know about the new discovery?
A.Newly found moons look the same.
B.Scientists found new moons by accident.
C.Saturn's rings attract many scientists.
D.128 new moons were found around Saturn.
2.What does “ the ringed planet ” in Paragraph
3 refer to?
A.Earth. B.Saturn.
C.Moon. D.Titan.
3.What led to the large number of Saturn's
moons?
A.The size of the planet..
B.The weights of the moons.
C.The orbit of the planet.
D.The crashes of the moons.
4.What can we learn from Dr Ashton's words
in the last paragraph?
A.Jupiter will soon catch up with Saturn.
B.Saturn's new moons might support life.
C.The IAU presented a medal to his team.
D.He is satisfied with their moon d ii cover y.
答案: (二) [主旨大意] 本文介绍了科学家们在土星周围新发现的 128颗卫星,使得土星的卫星总数达到 274 颗,成为拥有最多卫星的行星。这些新发现的卫星较小,且轨道独特。文章还解释了土星拥有众多卫星的原因,以及科学家对未来的卫星发现的看法。
1. D 解析:细节理解题。根据 Scientists have discovered 128 new moons around Saturn 可知,科学家们发现了土星周围 128 颗新的卫星。
2. B 解析:推理判断题。根据“At between 6. 5 million and 18 million miles away from the ringed planet, the newly discovered moons are also further away than Saturn’s biggest moon, Titan.”可知,这些新发现的卫星距离土星 650 万至 1800 万英里,也比土星最大的卫星泰坦更远,故 the ringed planet 指的是土星。
3. D 解析:细节理解题。根据“... the giant planet’s gravity attracted some rocks and ice. Over time, some of them crashed against each other, breaking into smaller pieces or coming together to create many small moons.”可知,土星的引力吸引了许多岩石和冰块,随着时间的推移,这些物体相互碰撞,破碎成更小的碎片,或者聚集在一起形成了许多小卫星。
4. D 解析:推理判断题。根据“With present technology, I don’t think we can do better than what has already been done”可知,阿什顿博士对团队的发现感到满意。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭