第158页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
A medical breakthrough in China is giving new hope to people with spinal cord injuries(脊髓损伤). Scientists have created a brain-spinal chip(芯片) that allows paralyzed(瘫痪的) patients to move their legs, and even walk again.
The chip, only 1mm wide, is designed to be fitted into the brain and spinal cord. If the natural communication between the brain and muscles(肌肉) is lost, this chip becomes the bridge. When the chips work, they create a direct connection between the brain and muscles.
The results have been amazing. A 34-year-old man, paralyzed after a fall, could move his legs just one day after the operation on January 8, 2025. Two weeks later, he walked five meters with help. Three other patients had similar operations in February and March, all getting better within weeks. Even though the patients' nervous systems were damaged(受损), the chips helped them walk again. This marks a big step in China's progress in medical science and it brings hope for over 3. 7 million people in China.
"This is just the beginning," Jia, the lead researcher, says. "With the technology, these people may one day leave wheelchairs behind after 3 to 5 years of training. "
Behind this achievement is a long journey of careful research and _bold_ thinking. It took the researchers over 10 years to develop the chip. They tested it on animals first, and thenon people.They faced many challenges,yet
they never gave up. Step by step, they developed a system to reconnect the mind and ____body in ways once appearing only in science fiction.
As the chip continues to improve,it lights a new path forward−one built on science,shaped by care,and aimed toward a brighter future.
1.What do we know about the chips mentioned in the passage?
A.They are only as wide as 2 mm.
B.They are fitted into the man's arms.
C.They help the patients walk again.
D.They improve the patients' memory..
2.Which of the following meanings is suitable
for the underlined word “ bold "?

A.1. B.2. C.3. D.4.
3.What is the writer's main reason for writing
this passage?
A.To recommend a science story.
B.To report a pioneer doctor in medicine.
C.To compare different treatments.
D.To introduce a new medical success.
4.What would be the best title for this passage?
A.China's chips bring new hope
B.Future of China's medical science
C.Science fiction changes our lives
D.Challenges for Chinese scientists
The chip, only 1mm wide, is designed to be fitted into the brain and spinal cord. If the natural communication between the brain and muscles(肌肉) is lost, this chip becomes the bridge. When the chips work, they create a direct connection between the brain and muscles.
The results have been amazing. A 34-year-old man, paralyzed after a fall, could move his legs just one day after the operation on January 8, 2025. Two weeks later, he walked five meters with help. Three other patients had similar operations in February and March, all getting better within weeks. Even though the patients' nervous systems were damaged(受损), the chips helped them walk again. This marks a big step in China's progress in medical science and it brings hope for over 3. 7 million people in China.
"This is just the beginning," Jia, the lead researcher, says. "With the technology, these people may one day leave wheelchairs behind after 3 to 5 years of training. "
Behind this achievement is a long journey of careful research and _bold_ thinking. It took the researchers over 10 years to develop the chip. They tested it on animals first, and thenon people.They faced many challenges,yet
they never gave up. Step by step, they developed a system to reconnect the mind and ____body in ways once appearing only in science fiction.
As the chip continues to improve,it lights a new path forward−one built on science,shaped by care,and aimed toward a brighter future.
1.What do we know about the chips mentioned in the passage?
A.They are only as wide as 2 mm.
B.They are fitted into the man's arms.
C.They help the patients walk again.
D.They improve the patients' memory..
2.Which of the following meanings is suitable
for the underlined word “ bold "?
A.1. B.2. C.3. D.4.
3.What is the writer's main reason for writing
this passage?
A.To recommend a science story.
B.To report a pioneer doctor in medicine.
C.To compare different treatments.
D.To introduce a new medical success.
4.What would be the best title for this passage?
A.China's chips bring new hope
B.Future of China's medical science
C.Science fiction changes our lives
D.Challenges for Chinese scientists
答案:
(一) [主旨大意] 本文介绍了中国科学家研发的一种脑脊髓芯片如何帮助脊髓损伤患者恢复行走能力,标志着中国在医学科学领域的重大进步,并为数百万患者带来新希望。
1. C 解析:细节理解题。根据“Scientists have created a brain-spinal chip that allows paralyzed patients to move their legs, and even walk again.”可知,这种芯片可以帮助瘫痪患者重新行走。
2. A 解析:词义猜测题。根据“Behind this achievement is a long journey of careful research and bold thinking.”可知,bold thinking 与 careful research 为并列关系,描述研究历程。根据词典中的第一条释义可知,bold 可意为“敢于冒险和制定困难的决策”,这与研究者十多年攻坚、突破常规的背景匹配。
3. D 解析:推理判断题。通读全文可知,文章首段点明主题,即医学上的突破,后续聚焦芯片原理、疗效及意义,末段展望未来。因此,作者的写作意图应是介绍一项新的医疗成果。
4. A 解析:标题概括题。本文介绍了中国科学家研发的一种脑脊髓芯片如何帮助脊髓损伤患者恢复行走能力,标志着中国在医学科学领域的重大进步,并为数百万患者带来新希望。选项 A 作为标题最为合适。
1. C 解析:细节理解题。根据“Scientists have created a brain-spinal chip that allows paralyzed patients to move their legs, and even walk again.”可知,这种芯片可以帮助瘫痪患者重新行走。
2. A 解析:词义猜测题。根据“Behind this achievement is a long journey of careful research and bold thinking.”可知,bold thinking 与 careful research 为并列关系,描述研究历程。根据词典中的第一条释义可知,bold 可意为“敢于冒险和制定困难的决策”,这与研究者十多年攻坚、突破常规的背景匹配。
3. D 解析:推理判断题。通读全文可知,文章首段点明主题,即医学上的突破,后续聚焦芯片原理、疗效及意义,末段展望未来。因此,作者的写作意图应是介绍一项新的医疗成果。
4. A 解析:标题概括题。本文介绍了中国科学家研发的一种脑脊髓芯片如何帮助脊髓损伤患者恢复行走能力,标志着中国在医学科学领域的重大进步,并为数百万患者带来新希望。选项 A 作为标题最为合适。
查看更多完整答案,请扫码查看