2025年高考冲刺优秀模拟试卷汇编45套英语通用版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考冲刺优秀模拟试卷汇编45套英语通用版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第173页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
- 第256页
- 第257页
- 第258页
- 第259页
- 第260页
- 第261页
- 第262页
- 第263页
- 第264页
- 第265页
- 第266页
- 第267页
- 第268页
- 第269页
- 第270页
- 第271页
- 第272页
- 第273页
- 第274页
- 第275页
- 第276页
- 第277页
- 第278页
- 第279页
- 第280页
- 第281页
- 第282页
- 第283页
- 第284页
- 第285页
A
2024 Travel Planner:The Best Things to See in the UK
Icons of British Fashion, Oxfordshire
A fashion exhibition will open at Blenheim Palace in March. Icons of British Fashion is the largest event in the palace's 300 - year history and will showcase some of Britain's most famous designers. Clothing, drawings, photographs and patterns will be on display. 23 March to 30 June. Palace entry tickets are valid for a year and cost £ 38 for adults,£ 22 for under - 16s.
Toulouse - Lautrec and the Masters of Montmartre in Bath
A new exhibition, Toulouse - Lautrec and the Masters of Montmartre, opens at Victoria Art Gallery in Bath in April. More than 30 pieces from the artist's colorful career will be shown alongside works by other artists of the day. This is the only chance to see Lautrec's complete collection of posters in the UK before it moves to a permanent home at the Musée d'Ixelles in Belgium. 26 April to 29 September, adults £ 10, children £ 3.50.
Back in Time at Beamish
A truly recreated 1950s picture house at Beamish will offer visitors a chance to recall the golden age of movie - going. The cinema will be the latest addition to a “1950s Town” opened last summer at the living history museum. Adults £ 24.95, children £ 15.45, a family of four £ 63.50, valid for a year.
National Gallery goes on tour
The National Gallery celebrates its 200th anniversary on 10 May. To mark the occasion, the gallery is lending 12 of its most iconic paintings to 12 venues across the UK. Paintings will travel to centers from Brighton to Edinburgh, and will all go on display on 10 May. Each of the 12 venues will run exhibitions and digital interventions to showcase its particular painting.
1. How much should a couple with a 5 - year - old pay for Blenheim Palace's exhibition?
A. £ 23.50.
B. £ 60.00.
C. £ 63.50.
D. £ 98.00.
2. What do the Victoria Art Gallery and National Gallery have in common?
A. Recalling the artist's career.
B. Offering chances to make posters.
C. Employing digital interventions.
D. Enabling visitors to enjoy art.
3. Which of the following is a year - round event?
A. Icons of British Fashion.
B. Toulouse - Lautrec and the Masters of Montmartre.
C. Visits to the 1950s picture house.
D. The National Gallery painting show.
2024 Travel Planner:The Best Things to See in the UK
Icons of British Fashion, Oxfordshire
A fashion exhibition will open at Blenheim Palace in March. Icons of British Fashion is the largest event in the palace's 300 - year history and will showcase some of Britain's most famous designers. Clothing, drawings, photographs and patterns will be on display. 23 March to 30 June. Palace entry tickets are valid for a year and cost £ 38 for adults,£ 22 for under - 16s.
Toulouse - Lautrec and the Masters of Montmartre in Bath
A new exhibition, Toulouse - Lautrec and the Masters of Montmartre, opens at Victoria Art Gallery in Bath in April. More than 30 pieces from the artist's colorful career will be shown alongside works by other artists of the day. This is the only chance to see Lautrec's complete collection of posters in the UK before it moves to a permanent home at the Musée d'Ixelles in Belgium. 26 April to 29 September, adults £ 10, children £ 3.50.
Back in Time at Beamish
A truly recreated 1950s picture house at Beamish will offer visitors a chance to recall the golden age of movie - going. The cinema will be the latest addition to a “1950s Town” opened last summer at the living history museum. Adults £ 24.95, children £ 15.45, a family of four £ 63.50, valid for a year.
National Gallery goes on tour
The National Gallery celebrates its 200th anniversary on 10 May. To mark the occasion, the gallery is lending 12 of its most iconic paintings to 12 venues across the UK. Paintings will travel to centers from Brighton to Edinburgh, and will all go on display on 10 May. Each of the 12 venues will run exhibitions and digital interventions to showcase its particular painting.
1. How much should a couple with a 5 - year - old pay for Blenheim Palace's exhibition?
A. £ 23.50.
B. £ 60.00.
C. £ 63.50.
D. £ 98.00.
2. What do the Victoria Art Gallery and National Gallery have in common?
A. Recalling the artist's career.
B. Offering chances to make posters.
C. Employing digital interventions.
D. Enabling visitors to enjoy art.
3. Which of the following is a year - round event?
A. Icons of British Fashion.
B. Toulouse - Lautrec and the Masters of Montmartre.
C. Visits to the 1950s picture house.
D. The National Gallery painting show.
答案:
1. D 理解具体信息。根据题干信息将答案定位至Icons of British Fashion, Oxfordshire部分中的“A fashion exhibition will open at Blenheim Palace in March”“Palace entry tickets are valid for a year and cost £38 for adults, £22 for under - 16s”,即一场时装展览会将于3月在布莱尼姆宫开幕,布莱尼姆宫的成人票价是38英镑,16岁以下的儿童票价是22英镑。故一对带着一名5岁孩子的夫妇共计应支付38×2 + 22 = 98(英镑)。
2. D 理解具体信息。根据第二个小标题下的“A new exhibition... opens at Victoria Art Gallery in Bath in April. More than 30 pieces from the artist's colorful career will be shown alongside works by other artists of the day”可知,一个新的展览将于4月在巴斯的维多利亚艺术展馆开幕,Toulouse - Lautrec丰富多彩的职业生涯中的30多件作品将与当时其他艺术家的作品一起展出。根据第四个小标题下的“The National Gallery celebrates its 200th anniversary... lending 12 of its most iconic paintings to 12 venues across the UK”可知,英国国家美术馆为了庆祝其成立200周年,将其最著名且有象征意义的12幅画作借给英国12个会场展览。由此可知,维多利亚艺术展馆和英国国家美术馆的参观者可以在场馆内欣赏艺术作品。故选D项。
3. C 理解具体信息。根据题干中的“a year - round event”将答案定位至Back in Time at Beamish部分中的“Adults £24.95, children £15.45, a family of four £63.50, valid for a year”。再结合该部分中的“A truly recreated 1950s picture house at Beamish will offer visitors a chance to recall the golden age of movie - going”可知,在比米什博物馆,一家真正再现了20世纪50年代的电影院为游客提供一个回忆电影黄金时代的机会,门票的有效期为一年。故选C项。
易错点拨:本题易错选A项。虽然第一个小标题下提到了“Palace entry tickets are valid for a year”,但此处表示布莱尼姆宫的门票的有效期是一年,而Icons of British Fashion这个展览会的时间是“23 March to 30 June”,故A项错误。
B
The memory of one particular summer evening is still burned in my brain as if it were yesterday. There was nothing but wide - open fields for miles and miles around our rural Minnesota home. We never saw strangers — not ever — and here on this hot evening was a real live one walking up our driveway.
A young man, a slightly - built hitchhiker (搭便车的人) approached our door. He knew there was a storm coming, and he desperately needed shelter. Not wanting to intrude on our home and family, he asked my dad if he could sleep in our basement for the night for protection from the rain. Instead of saying yes, my dad loaded us all up in the 1959 Chevrolet: five kids, my mum, and the man.
Our family consisted of three older children whose father had died young and three more children from the union of my mother and father. Our older brother Jerry was in the Navy, on a ship somewhere overseas. Our mum and dad worried about him.
We drove him 10 miles to the next town, where Dad bought the man a room for the night along with a hot evening meal. In the car after we dropped off the stranger, I heard my dad say to my mum, “I just hope that if Jerry ever needs anything, this kindness will be returned to him.”
Weeks later, Dad told my uncle about the young man. My uncle suggested that perhaps my dad shouldn't have taken the risk of having a stranger in our car. My dad replied, “You are absolutely right. I should have invited him into our home.”
4. What does the underlined phrase “intrude on” in paragraph 2 mean?
A. Disturb.
B. Scare.
C. Embarrass.
D. Upset.
5. How did the author's father help the stranger?
A. By providing a bed for him in the basement.
B. By letting him stay for the night in the car.
C. By taking him to a hotel in another town.
D. By cooking a hot evening meal for him.
6. What do we know about the author's family?
A. The family had five children in total.
B. Jerry was serving in the army in the USA.
C. They had no spare room for the hitchhiker.
D. Dad wished his elder son to be treated kindly.
7. What did the author's uncle think of his father's deed?
A. Worthwhile.
B. Inappropriate.
C. Inspiring.
D. Unbelievable.
The memory of one particular summer evening is still burned in my brain as if it were yesterday. There was nothing but wide - open fields for miles and miles around our rural Minnesota home. We never saw strangers — not ever — and here on this hot evening was a real live one walking up our driveway.
A young man, a slightly - built hitchhiker (搭便车的人) approached our door. He knew there was a storm coming, and he desperately needed shelter. Not wanting to intrude on our home and family, he asked my dad if he could sleep in our basement for the night for protection from the rain. Instead of saying yes, my dad loaded us all up in the 1959 Chevrolet: five kids, my mum, and the man.
Our family consisted of three older children whose father had died young and three more children from the union of my mother and father. Our older brother Jerry was in the Navy, on a ship somewhere overseas. Our mum and dad worried about him.
We drove him 10 miles to the next town, where Dad bought the man a room for the night along with a hot evening meal. In the car after we dropped off the stranger, I heard my dad say to my mum, “I just hope that if Jerry ever needs anything, this kindness will be returned to him.”
Weeks later, Dad told my uncle about the young man. My uncle suggested that perhaps my dad shouldn't have taken the risk of having a stranger in our car. My dad replied, “You are absolutely right. I should have invited him into our home.”
4. What does the underlined phrase “intrude on” in paragraph 2 mean?
A. Disturb.
B. Scare.
C. Embarrass.
D. Upset.
5. How did the author's father help the stranger?
A. By providing a bed for him in the basement.
B. By letting him stay for the night in the car.
C. By taking him to a hotel in another town.
D. By cooking a hot evening meal for him.
6. What do we know about the author's family?
A. The family had five children in total.
B. Jerry was serving in the army in the USA.
C. They had no spare room for the hitchhiker.
D. Dad wished his elder son to be treated kindly.
7. What did the author's uncle think of his father's deed?
A. Worthwhile.
B. Inappropriate.
C. Inspiring.
D. Unbelievable.
答案:
4. A 理解词汇。根据画线短语所在句的“he asked my dad if he could sleep in our basement for the night for protection from the rain”可知,他问作者的父亲是否可以在作者家的地下室过夜。由此可知,他不想打扰作者一家人,故画线短语意为“打扰”,与A项意思一致。scare“惊吓,使害怕,使恐惧”;embarrass“(尤指在社交场合)使窘迫,使尴尬”;upset“使烦恼,使心烦意乱,使生气”。
5. C 理解具体信息。根据第四段中的“We drove him 10 miles to the next town... the night along with a hot evening meal”可知,父亲开车将他送到10英里外的一个小镇,为他定了旅馆并购买了晚餐,故C项正确。A项“在地下室给他提供一张床”;B项“让他在车里过夜”;D项“为他做一顿热腾腾的晚餐”。
6. D 推断。根据第三段中的“Our older brother Jerry was in the Navy, on a ship somewhere overseas. Our mum and dad worried about him”可知,作者的哥哥Jerry在海军服役,在海外的一艘船上,父母很担心他。再根据第四段中的“I heard my dad say to my mum, ‘I just hope that if Jerry ever needs anything, this kindness will be returned to him’”可知,父亲对母亲说,他只希望如果Jerry有什么需要,这份善意可以回报给他。由此可推知,作者希望他的大儿子受到善待,故D项正确。
7. B 理解观点、态度。根据最后一段中的“My uncle suggested that perhaps my dad shouldn't have taken the risk of having a stranger in our car”可知,作者的叔叔建议说,也许作者父亲不应该冒险让一个陌生人坐在车里。由此可推知,作者的叔叔不赞同父亲的行为,故B项正确。worthwhile“值得花时间(或花钱、努力等),重要的,有趣的”;inspiring“鼓舞人心的,启发灵感的”;unbelievable“难以置信的,惊人的”。
C
Almost all new parents struggle to get enough sleep while caring for their newborns. For some penguin (企鹅) parents, though, periods of sleep are especially short.
Researchers recently found that Chinstrap penguins only sleep for about four seconds at a time in order to protect their eggs and newborn chicks. They do this thousands of times throughout the day. The short “microsleeps” total around 11 hours each day. The microsleeps appear to be enough to keep the parents going for many weeks.
Niels Rattenborg, a sleep researcher at the Max Planck Institute for Biological Intelligence in Germany, said, “What's surprising is that the penguins are able to function okay and successfully raise their young.”
Chinstrap penguins usually lay their eggs in November in nests made up of small rocks. Mated (交配的) pairs share parenting responsibilities. One parent usually watches the eggs and chicks alone while the other goes off fishing for family meals. Adult penguins don't face many natural enemies in the mating season. But large birds called brown skuas eat the penguin eggs and small chicks. Other adult penguins may also try to steal the small rocks from the nests, so penguin parents must always be on guard.
For the first time, scientists followed the sleeping behavior of Chinstrap penguins. They did this by attaching devices that measure brain waves. They collected data on 14 adults over 11 days on King George Island off the coast of Antarctica.
Won Young Lee, a biologist at the Korea Polar Research Institute, thought of the idea for the study when he saw mating penguins often blinking (眨) their eyes and possibly sleeping. But the team needed to record brain waves to confirm the animals were sleeping. “For these penguins, microsleeps have some restorative functions,” he said. He added that they would not survive without them.
The researchers didn't collect sleep data outside the mating season. But they suspect that the penguins may sleep for longer periods at other times of the year.
8. What have researchers found about Chinstrap penguins?
A. They take turns to take care of the young.
B. They sleep for several seconds at a time.
C. They rest for 11 hours in a row every day.
D. They behave poorly due to lack of sleep.
9. What is paragraph 4 mainly about?
A. The habitats of the penguins.
B. The living habits of the penguins.
C. The mating seasons of the penguins.
D. The natural enemies of the penguins.
10. Which of the following might Won Young Lee agree with?
A. Microsleeps of the penguins matter in their survival.
B. It's difficult to record brain waves of the penguins.
C. The penguins may sleep longer than people believe.
D. More funds are needed to further study the penguins.
11. Where is the text most probably taken from?
A. A book review.
B. A travel brochure.
C. A science journal.
D. A chemistry textbook.
Almost all new parents struggle to get enough sleep while caring for their newborns. For some penguin (企鹅) parents, though, periods of sleep are especially short.
Researchers recently found that Chinstrap penguins only sleep for about four seconds at a time in order to protect their eggs and newborn chicks. They do this thousands of times throughout the day. The short “microsleeps” total around 11 hours each day. The microsleeps appear to be enough to keep the parents going for many weeks.
Niels Rattenborg, a sleep researcher at the Max Planck Institute for Biological Intelligence in Germany, said, “What's surprising is that the penguins are able to function okay and successfully raise their young.”
Chinstrap penguins usually lay their eggs in November in nests made up of small rocks. Mated (交配的) pairs share parenting responsibilities. One parent usually watches the eggs and chicks alone while the other goes off fishing for family meals. Adult penguins don't face many natural enemies in the mating season. But large birds called brown skuas eat the penguin eggs and small chicks. Other adult penguins may also try to steal the small rocks from the nests, so penguin parents must always be on guard.
For the first time, scientists followed the sleeping behavior of Chinstrap penguins. They did this by attaching devices that measure brain waves. They collected data on 14 adults over 11 days on King George Island off the coast of Antarctica.
Won Young Lee, a biologist at the Korea Polar Research Institute, thought of the idea for the study when he saw mating penguins often blinking (眨) their eyes and possibly sleeping. But the team needed to record brain waves to confirm the animals were sleeping. “For these penguins, microsleeps have some restorative functions,” he said. He added that they would not survive without them.
The researchers didn't collect sleep data outside the mating season. But they suspect that the penguins may sleep for longer periods at other times of the year.
8. What have researchers found about Chinstrap penguins?
A. They take turns to take care of the young.
B. They sleep for several seconds at a time.
C. They rest for 11 hours in a row every day.
D. They behave poorly due to lack of sleep.
9. What is paragraph 4 mainly about?
A. The habitats of the penguins.
B. The living habits of the penguins.
C. The mating seasons of the penguins.
D. The natural enemies of the penguins.
10. Which of the following might Won Young Lee agree with?
A. Microsleeps of the penguins matter in their survival.
B. It's difficult to record brain waves of the penguins.
C. The penguins may sleep longer than people believe.
D. More funds are needed to further study the penguins.
11. Where is the text most probably taken from?
A. A book review.
B. A travel brochure.
C. A science journal.
D. A chemistry textbook.
答案:
8. B 理解具体信息。根据第二段中的“Researchers recently found that Chinstrap penguins only sleep for about four seconds at a time in order to protect their eggs and newborn chicks”可知,研究人员最近发现,帽带企鹅每次只睡大约四秒钟,以保护它们的蛋和新生的小企鹅。故B项正确。A项“它们轮流照顾幼崽”;B项“它们每次睡几秒钟”;C项“它们每天连续休息11个小时”;D项“由于缺乏睡眠,它们表现不好”。
9. B 理解段落主旨要义。通读第四段可知,本段主要描写了帽带企鹅的生活习性,即它们通常在11月时在小岩石组成的巢里产蛋,共同承担养育子女的责任,父母中的一方通常独自照看蛋和小企鹅,而另一方则为了全家的餐食外出捕鱼,成年企鹅在交配季节不会遇到很多天敌,但是一种叫做棕色贼鸥的大鸟吃企鹅蛋和小企鹅,其他成年企鹅也可能试图从巢中偷走小岩石,所以企鹅父母必须时刻保持警惕。故B项正确。
10. A 理解具体信息。根据第六段中Won Young Lee所说的话“For these penguins, microsleeps have some restorative functions”和“He added that they would not survive without them”可知,Won Young Lee认为,对这些企鹅来说,微睡眠有某些恢复体力的功能,没有微睡眠它们将无法生存。由此可知,帽带企鹅的微睡眠关系到它们的生存,故A项正确。B项“很难记录帽带企鹅的脑电波”;C项“帽带企鹅的睡眠时间可能比人们认为的要长”;D项“进一步研究帽带企鹅需要更多的资金”。
11. C 理解文章出处。通读全文可知,本文主要介绍了一项有关帽带企鹅微睡眠的研究发现,即帽带企鹅每次只睡大约四秒钟,以保护它们的蛋和新生的小企鹅,它们一天要这样做几千次,短暂的“微睡眠”每天总共约11小时。由此可推知,本文最可能摘自科技类杂志,故C项正确。
D
When people think of word innovators throughout history, male writers likely come to mind. Shakespeare is credited with inventing more than 1,700 words, including “bedroom”, “courtship” and “swagger”. Charles Dickens is said to have first used the words “butterfingers” and “doormat”, and Dr. Seuss reportedly came up with “nerd”.
But despite contributions from famous writers, historians say another group has an even greater impact on the development of language: teenage girls. Women lead up to 90 percent of linguistic(语言的) changes, as sociolinguist William Labov observed in the early 2000s. In fact, he wrote, women are often linguistically ahead of men “by a full generation”.
Now women are leading the charge online. Though Oxford University Press' 2023 Word of the Year, “rizz”, meaning charm, was coined by a man, several runners - up, including “situationship” and “Swiftie” were inspired or first used by women. The term “goblin mode”, which refers to lazy behavior, was Oxford's 2022 Word of the Year and appears to have been first used by a woman on social media in 2009.
It's often impossible to tell who first used new words. But whether or not young girls invent new phrases, they are more likely to be early adopters of the latest lingo (术语), says University of Toronto linguist Sali A. Tagliamonte. “They're pushing changes forward.”
There are a handful of possible reasons why girls lead lexical(词汇的) innovation. According to Gretchen McCulloch, author of Because Internet:Understanding the New Rules of Language, women tend to be more socially aware. They have larger social circles and may be exposed to more language diversity. And because women tend to be caregivers, boys usually learn language from their mothers, whereas women and girls learn words from other women.
12. Why does the author mention some words coined by male writers?
A. To compare male and female writers.
B. To introduce some well - known writers.
C. To lead in the topic to be talked about.
D. To put forward a point to be proved.
13. Which of the following words was invented by a male?
A. Rizz.
B. Situationship.
C. Swiftie.
D. Goblin mode.
14. Who thinks women's social awareness contributes to lexical innovation?
A. Dr. Seuss.
B. William Labov.
C. Sali A. Tagliamonte.
D. Gretchen McCulloch.
15. What can be a suitable title for the text?
A. New Words Are Added to English Dictionaries
B. Female Teens Take a Lead in Linguistic Changes
C. Women Are More Sensitive to Language Diversity
D. New Terms Make Communication More Colorful
When people think of word innovators throughout history, male writers likely come to mind. Shakespeare is credited with inventing more than 1,700 words, including “bedroom”, “courtship” and “swagger”. Charles Dickens is said to have first used the words “butterfingers” and “doormat”, and Dr. Seuss reportedly came up with “nerd”.
But despite contributions from famous writers, historians say another group has an even greater impact on the development of language: teenage girls. Women lead up to 90 percent of linguistic(语言的) changes, as sociolinguist William Labov observed in the early 2000s. In fact, he wrote, women are often linguistically ahead of men “by a full generation”.
Now women are leading the charge online. Though Oxford University Press' 2023 Word of the Year, “rizz”, meaning charm, was coined by a man, several runners - up, including “situationship” and “Swiftie” were inspired or first used by women. The term “goblin mode”, which refers to lazy behavior, was Oxford's 2022 Word of the Year and appears to have been first used by a woman on social media in 2009.
It's often impossible to tell who first used new words. But whether or not young girls invent new phrases, they are more likely to be early adopters of the latest lingo (术语), says University of Toronto linguist Sali A. Tagliamonte. “They're pushing changes forward.”
There are a handful of possible reasons why girls lead lexical(词汇的) innovation. According to Gretchen McCulloch, author of Because Internet:Understanding the New Rules of Language, women tend to be more socially aware. They have larger social circles and may be exposed to more language diversity. And because women tend to be caregivers, boys usually learn language from their mothers, whereas women and girls learn words from other women.
12. Why does the author mention some words coined by male writers?
A. To compare male and female writers.
B. To introduce some well - known writers.
C. To lead in the topic to be talked about.
D. To put forward a point to be proved.
13. Which of the following words was invented by a male?
A. Rizz.
B. Situationship.
C. Swiftie.
D. Goblin mode.
14. Who thinks women's social awareness contributes to lexical innovation?
A. Dr. Seuss.
B. William Labov.
C. Sali A. Tagliamonte.
D. Gretchen McCulloch.
15. What can be a suitable title for the text?
A. New Words Are Added to English Dictionaries
B. Female Teens Take a Lead in Linguistic Changes
C. Women Are More Sensitive to Language Diversity
D. New Terms Make Communication More Colorful
答案:
12. C 理解目的。本文第一段介绍了男性作家创造词汇的现象,莎士比亚创造了1700多个新词,查尔斯·狄更斯和苏斯博士都创造过新词。接着第二段第一句话“But despite contributions from famous... teenage girls”引出本文话题:除了著名作家的贡献外,另一个群体对语言的发展产生了更大的影响,即少女。由此可推知,作者提到一些男性作家创造的词旨在引出本文主题,故C项正确。
13. A 理解具体信息。根据第三段中的“Though Oxford University... ‘rizz’, meaning charm, was coined by a man”可知,“rizz”一词是由男性创立的,故A项正确。此处coin作动词,意为“创造(新词语)”。
14. D 理解具体信息。根据最后一段中的“According to Gretchen McCulloch... women tend to be more socially aware. They have larger social circles and may be exposed to more language diversity”可知,Gretchen McCulloch认为,女性往往更有社会意识,她们有更大的社交圈,可能接触到更多的语言多样性,这有助于词汇的创新,故D项正确。
15. B 理解文章主旨要义。通读全文可知,第二段第一句话“But despite contributions from... development of language:teenage girls”为全文的主旨句。结合第二段的内容可知,除了著名作家的贡献外,少女这一群体对语言的发展产生了更大的影响,女性主导了90%的语言变化,女性在语言上往往比男性领先“整整一代”。由此可知,B项“少女在语言变化中起主导作用”最适合作本文的标题。A项“新单词被加进英语词典”,偏离主题;C项“女性对语言多样性更敏感”,仅为文章细节之一,不能完全概括全文;D项“新术语使交流更加丰富多彩”,与主题无关。
查看更多完整答案,请扫码查看