2025年点津英语天天练英语时文阅读八年级


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年点津英语天天练英语时文阅读八年级 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年点津英语天天练英语时文阅读八年级》

The hero of China's manned spaceflight
中国载人航天英雄
Wang Yongzhi, one of the famous rocket scientists who played a leading role in China's manned spaceflight programme. He was 1 the Medal of the Republic in September 2024, about three months after his passing away.
He was born in a poor family in Liaoning Province in 1932. He 2 very hard when he was young. In 1952, he went to Tsinghua University. In 1955, he was 3 to study at the Moscow Aviation Institute. 4, two years later, Wang changed his major after 5 that China needed some students to learn how to 6 carrier rockets and ballistic missiles(运载火箭和弹道导弹). In the summer of 1961, Wang graduated and 7 to China.
He 8 working on rocket design. During his work, he designed a number of 9 and missiles. In 1992, he was named 10 the first chief planner of the nation's manned spaceflight programme, although he was already 60. The task brought him a great deal of 11, but he stuck to his task because he thought it was his 12 to make the nation's dream of flying into space come true. Under the scientist's 13, China successfully finished its first manned spaceflight in 2003. For his 14 to China's spaceflight programme, Wang received the National Highest Science and Technology Award in the same year. In 2005, he saw the 15 of China's second manned spaceflight.

After retirement(退休), Wang was still energetic. He continued to provide suggestions for the building of China's space station and the manned lunar landing programme.
(
C
) 1. A. spared B. showed C. awarded D. brought
(
A
) 2. A. studied B. lived C. stayed D. dreamed
(
D
) 3. A. taken B. carried C. lent D. sent
(
A
) 4. A. However B. Moreover C. Therefore D. Otherwise
(
B
) 5. A. explaining B. learning C. deciding D. hoping
(
C
) 6. A. paint B. organise C. design D. operate
(
D
) 7. A. travelled B. moved C. drove D. returned
(
A
) 8. A. started B. stopped C. prevented D. remembered
(
B
) 9. A. ships B. rockets C. railways D. bridges
(
C
) 10. A. by B. from C. as D. with
(
A
) 11. A. stress B. pleasure C. surprise D. wisdom
(
D
) 12. A. luck B. chance C. turn D. duty
(
B
) 13. A. control B. leadership C. discussion D. condition
(
C
) 14. A. connection B. communication C. contribution D. celebration
(
B
) 15. A. secret B. success C. growth D. power
答案: 1. C 此处是说王永志被授予共和国勋章。award 意为“授予”,故选 C。
2. A 根据空格下文中的“In 1952, he went to Tsinghua University.”可推知,王永志年轻时学习非常刻苦。study 意为“学习”,故选 A。
3. D 句意:1955 年,王永志被派遣到莫斯科航空学院学习。send 意为“派遣”,故选 D。
4. A 空格上文提到,王永志被派遣到莫斯科航空学院学习;再根据空格下文中的“... two years later, Wang changed his major...”可知,两年后他改了专业,由此推断,此句与上句为转折关系。however 意为“但是”,故选 A。
5. B 此处是说,在了解到国家需要一些学生学习如何设计运载火箭和弹道导弹时,王永志改了专业。learn 意为“知道,了解”,故选 B。
6. C 根据空格下文中的“He 8 working on rocket design. During his work, he designed a number of 9 and missiles.”可知,此处是说学习如何设计运载火箭和弹道导弹。design 意为“设计”,故选 C。
7. D 根据上文内容可知,1955 年,王永志被派遣到莫斯科航空学院学习;再根据空格上文中的“In the summer of 1961, Wang graduated...”和空格下文中的“... 7 to China.”可推知,王永志毕业后返回中国。return 意为“返回”,故选 D。
8. A 空格上文提到,王永志毕业后回到了中国。由此推知,此处是说他开始从事火箭设计。start 意为“开始”,故选 A。
9. B 空格上文提到,王永志学习的是运载火箭和弹道导弹。由此可知,此处是说王永志设计了许多火箭和导弹。rocket 意为“火箭”,故选 B。
10. C 此处是说,1992 年,王永志被任命为国家载人航天工程的首任总设计师。be named as 意为“被任命为”,故选 C。
11. A 根据空格上文内容可知,60 岁的王永志被任命为中国载人航天工程的总设计师。由此推知,这项任务给王永志带来压力。stress 意为“压力”,故选 A。
12. D 空格上文提到,这项任务给王永志带来压力,但他还坚持他的任务。所以此处是说,他认为这是他的职责。duty 意为“职责”,故选 D。
13. B 句意:在这位科学家(王永志)的领导下,2003 年,中国成功完成了首次载人航天飞行。leadership 意为“领导”,故选 B。
14. C 句意:由于他对中国航天工程的贡献,王永志获得了国家最高科学技术奖。contribution 意为“贡献”,故选 C。
15. B 根据空格上文中的“... China successfully finished its first manned spaceflight in 2003.”可推知,此处是说第二次载人航天飞行成功。success 意为“成功”,故选 B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭