第171页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
三、阅读理解。
During the Warring States period, the state of Zhao was in trouble because of the war with Qin. Some talented people were needed to ask for help from Chu. Then Mao Sui — the man who believed he was the right person for this task came and recommended (推荐) himself. And he made the king of Chu send the army to help successfully. Zhao was safe. From then on, Mao Sui became a well - known hero of the state.
One day, Shang Yang put a thin wooden pole (木杆) near the south gate of the Qin capital. He promised to pay 10 gold pieces to anyone who could move it to the north gate. It was such a simple job that all people thought Shang was joking. Then he added 40 more gold pieces. A man moved it and he really got 50 gold pieces. After that, the people of Qin believed Shang was a man of his word. So they all trusted (信任) him and followed Shang's new laws later.
Yu Boya was good at playing qin(琴). One day when he was playing the music that described green mountains and clear water, a man called Zhong Ziqi said, “I seem to see high mountains and running water while listening to your music.” Boya knew he found a good friend who really understood him. Unluckily, Boya couldn't meet Ziqi any more after that because Ziqi had died of an illness. Boya was so sad that he broke the qin and never played it again.
根据短文内容,选择最佳答案。
( )1. Which of the following can express a valuable friendship?
A. Mao Sui recommended himself.
B. Build trust by using a wooden pole.
C. High mountains and running water.
D. Zhuang Zhou dreamed of a butterfly.
( )2. Shang Yang put a thin wooden pole near the south gate of the Qin capital in order to ______.
A. protect his state
B. get people's trust
C. have new friends
D. make more money
( )3. The underlined phrase “a man of his word” probably means “______” in Chinese.
A. 言行不一 B. 言不由衷
C. 言而有信 D. 言多必失
( )4. From whom should people learn to catch each chance in front of challenge?
A. Mao Sui. B. Shang Yang.
C. Zhong Ziqi. D. Yu Boya.
( )5. Where may this passage come from?
A. Online shopping websites.
B. Morning news reports.
C. Chinese traditional stories.
D. Western food magazines.
根据短文内容,选择最佳答案。
( )1. Which of the following can express a valuable friendship?
A. Mao Sui recommended himself.
B. Build trust by using a wooden pole.
C. High mountains and running water.
D. Zhuang Zhou dreamed of a butterfly.
( )2. Shang Yang put a thin wooden pole near the south gate of the Qin capital in order to ______.
A. protect his state
B. get people's trust
C. have new friends
D. make more money
( )3. The underlined phrase “a man of his word” probably means “______” in Chinese.
A. 言行不一 B. 言不由衷
C. 言而有信 D. 言多必失
( )4. From whom should people learn to catch each chance in front of challenge?
A. Mao Sui. B. Shang Yang.
C. Zhong Ziqi. D. Yu Boya.
( )5. Where may this passage come from?
A. Online shopping websites.
B. Morning news reports.
C. Chinese traditional stories.
D. Western food magazines.
答案:
1. C 表格第三段讲的是俞伯牙和钟子期的故事,由“Boya knew he found a good friend who really understood him.”可知,子期能够理解伯牙的琴声,被伯牙视为知己。后人常用“高山流水”来比喻人们之间的友谊。故选C。
2. B 表格第二段讲的是商鞅“立木为信”的故事。由文中“So they all trusted(信任)him and followed Shang’s new laws later.”一句可知,商鞅“立木”的目的是“取信于人”。
3. C
4. A 表格第一段讲的是“毛遂自荐”的故事,告诉人们在机会面前要勇敢地自我推荐,抓住机会。
5. C 几段故事均出自中国传统故事。故选C。
2. B 表格第二段讲的是商鞅“立木为信”的故事。由文中“So they all trusted(信任)him and followed Shang’s new laws later.”一句可知,商鞅“立木”的目的是“取信于人”。
3. C
4. A 表格第一段讲的是“毛遂自荐”的故事,告诉人们在机会面前要勇敢地自我推荐,抓住机会。
5. C 几段故事均出自中国传统故事。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看