2025年高中必刷题高一英语必修第三册人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高中必刷题高一英语必修第三册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高中必刷题高一英语必修第三册人教版》

语篇类型:说明文
主题:保护和传承文化
词数:250
难度:中
建议用时:7 分钟
[广东华南师大附中 2025 高一期中]Your culture is a huge part of who you are and the way you see the world. When you live in a place where your culture is the mainstream culture, you likely don't have to put much effort into preserving it—it's all around you! But what happens when younger generations lose contact with older generations? 1 Here are several things you can do to keep your culture alive.
2 Each culture has its own clothing, music, visual art, and technology that make it special. Members of your cultural community will be overjoyed to teach or talk about their hobbies, jobs, projects, and what they do for fun.
Attend or organise traditional cultural events. Your country, tribe, local community, or immigrant ethnic group almost certainly celebrates major holidays or cultural festivals. 3 If you can't find any good events in your area, get some people together and organise your own.
Cook meals by using family recipes handed down through generations. It's never too late to find some recipes from your grandmother's cookbook to cook dishes! 4 As you make noodles or bread, you're sure to think back to memories from your childhood or holidays. Just read an old recipe and you'll know how much kitchen tools have changed.
Spend time with other members of your cultural community. 5 Most importantly, gather for ordinary meals and just conversation. Use these moments to learn and keep alive the aspects of culture that are difficult to learn through books and museums, such as table manners, body language, and humour.
A. Share your culture's characteristics with others.
B. Tell examples of the knowledge that will be lost.
C. Gather as a group not just for holidays and big events.
D. Learn about your culture's community - based traditions.
E. Travel to these events to get a broader viewpoint on your culture.
F. Traditional dishes connect deeply to memories through taste and smell.
G. Without active preservation, you risk losing customs that give life meaning.
1.
G

2.
A

3.
E

4.
F

5.
C
答案: 1 G 上文提到当年轻一代与老一代失去联系时,文化会面临什么样的情形,下文则提到了一些保护文化的措施,由此可知,设空处应说明失去联系可能导致的结果,引出后文需要采取的行动。G项(若不积极保护,你就会冒着失去赋予生活意义的习俗的风险)符合语境。故选G项。
2 A 设空处位于第二段的开头,结合其他段落的结构可知,设空处为段落主旨句。根据空后的内容可知,本段主要指出每种文化都有自己独特的服饰、音乐、视觉艺术等,你所在的文化社群的成员将乐于分享并讨论自己的爱好和娱乐活动等。A项(与他人分享你的文化的特点)能够概括本段内容,引出下文,符合语境。故选A项。
3 E 由本段主旨句可知,本段主要介绍了要参加或者组织传统文化活动,空前提到你所在的地方几乎肯定会庆祝一些重要的节日或是文化节。E项(参加这些活动,以获得对你的文化更广泛的看法)承接上文,且与本段主旨句呼应,符合语境。故选E项。
4 F 上文提到可以动手尝试用家里传统的家常菜谱做菜,由此可知,设空处应该提到与传统菜谱有关的内容。F项(传统菜肴通过味道和气味与记忆紧密相连)承接上文,说明了尝试用家中传统家常菜谱做菜的意义,符合语境。且F项中的memories与空后的memories呼应,故选F项。
5 C 由本段主旨句和下文“Most importantly, gather for ordinary meals and just conversation.”可知,设空处的内容与和文化社群的成员相聚有关,C项(不仅仅要为了节日和重大活动而相聚)能引起下文,说明聚在一起不仅仅是为了节日和重大活动,最重要的是为了普通的用餐和简单的交谈,符合语境。故选C项。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭