2025年高中必刷题高一英语必修第三册人教版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高中必刷题高一英语必修第三册人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第26页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
A
语篇类型:记叙文 主题:感受自然 词数:320 难度:中 建议用时:7分钟
[湖北武汉中学2025高一期末]My mother-in-law asked me to climb a mountain in her rural village. We went through a tall and weedy expanse of grass, pulling ourselves up with the help of smooth bamboo trees. Weathered grey rocks dotted the tracks which are only visible to an experienced hiker. The view we were rewarded with halfway up the mountain—the colourful fields and whitewashed homes set against the deep green hills and a sky so blue that it looked digitally polished—was a side benefit of being there.
Our eyes were mostly on the wild eatable plants that grew on the mountainside. We first came upon the wild mountain bamboo, a plant that was the main part of my mother-in-law's salted bamboo shoots which, once preserved, could be used all year long in cooking. Along the way, we also encountered another precious wild food—fiddlehead ferns (蕨菜). Those delicate leaves, when stir-fried, were a tasty treat. I once purchased fiddlehead ferns at a market in the US. Yet there we were, picking this prized vegetable on our own, with only our labour as the cost.
What we had collected that afternoon looked the same as any other wild mountain bamboo shoots and fiddlehead ferns I had seen before in my mother-in-law's kitchen. And yet, they felt different to me because I had used my own hands to help pick them and carry them back down the mountain. Spending time and energy gathering these wild plants gave me a deeper appreciation of the food that ended up on the dinner table.
"Many generations have kept this natural lifestyle. We depend on the mountains for our life," my mother-in-law says. Those mountains and rivers supporting her life aren't some (某个) abstract concept. They are right there, outside her door and within her rural village. Once I saw them from her angle that afternoon, I realised they were closer to me than I had ever imagined.
1. Why was the author asked to climb a mountain?
A. To pull some bamboo shoots.
B. To enjoy its beautiful scenery.
C. To get some wild vegetables.
D. To take some digital pictures.
2. What made the picked fiddlehead ferns different to the author?
A. The fresh leaves.
B. The input of labour.
C. The rich nutrition.
D. The help from the mother-in-law.
3. What does the author want to show by quoting her mother-in-law?
A. Nature feeds villagers and sustains their life.
B. Urban people want to settle down in mountains.
C. Rural areas are inaccessible to some outsiders.
D. Farmers dream of changing the natural lifestyle.
4. How does the author sound when telling the story?
A. Humorous.
B. Anxious.
C. Satisfied.
D. Tolerant.
语篇类型:记叙文 主题:感受自然 词数:320 难度:中 建议用时:7分钟
[湖北武汉中学2025高一期末]My mother-in-law asked me to climb a mountain in her rural village. We went through a tall and weedy expanse of grass, pulling ourselves up with the help of smooth bamboo trees. Weathered grey rocks dotted the tracks which are only visible to an experienced hiker. The view we were rewarded with halfway up the mountain—the colourful fields and whitewashed homes set against the deep green hills and a sky so blue that it looked digitally polished—was a side benefit of being there.
Our eyes were mostly on the wild eatable plants that grew on the mountainside. We first came upon the wild mountain bamboo, a plant that was the main part of my mother-in-law's salted bamboo shoots which, once preserved, could be used all year long in cooking. Along the way, we also encountered another precious wild food—fiddlehead ferns (蕨菜). Those delicate leaves, when stir-fried, were a tasty treat. I once purchased fiddlehead ferns at a market in the US. Yet there we were, picking this prized vegetable on our own, with only our labour as the cost.
What we had collected that afternoon looked the same as any other wild mountain bamboo shoots and fiddlehead ferns I had seen before in my mother-in-law's kitchen. And yet, they felt different to me because I had used my own hands to help pick them and carry them back down the mountain. Spending time and energy gathering these wild plants gave me a deeper appreciation of the food that ended up on the dinner table.
"Many generations have kept this natural lifestyle. We depend on the mountains for our life," my mother-in-law says. Those mountains and rivers supporting her life aren't some (某个) abstract concept. They are right there, outside her door and within her rural village. Once I saw them from her angle that afternoon, I realised they were closer to me than I had ever imagined.
1. Why was the author asked to climb a mountain?
A. To pull some bamboo shoots.
B. To enjoy its beautiful scenery.
C. To get some wild vegetables.
D. To take some digital pictures.
2. What made the picked fiddlehead ferns different to the author?
A. The fresh leaves.
B. The input of labour.
C. The rich nutrition.
D. The help from the mother-in-law.
3. What does the author want to show by quoting her mother-in-law?
A. Nature feeds villagers and sustains their life.
B. Urban people want to settle down in mountains.
C. Rural areas are inaccessible to some outsiders.
D. Farmers dream of changing the natural lifestyle.
4. How does the author sound when telling the story?
A. Humorous.
B. Anxious.
C. Satisfied.
D. Tolerant.
答案:
【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者跟随婆婆去爬山并采摘野生蔬菜的经历。从这次经历中,作者对餐桌上的食物有了更加深刻的认识,并感受到了大自然的奇妙之处。
1.C 细节理解题。根据第二段中的“Our eyes were mostly on the wild eatable plants that grew on the mountainside.”可知,作者去爬山是为了采摘野菜。故选C项。
2.B 细节理解题。根据第二段中的“Yet there we were, picking this prized vegetable on our own, with only our labour as the cost.”和第三段中的“What we had collected... they felt different to me because I had used my own hands to help pick them and carry them back down the mountain.”可知,这次采摘的蕨菜和作者之前在美国的一个市场买到的蕨菜以及在婆婆厨房看到的蕨菜不一样,因为在采摘蕨菜的过程中,作者付出了劳动。故选B项。
3.A 推理判断题。根据最后一段中的“‘Many generations have kept this natural lifestyle. We depend on the mountains for our life,’my mother-in-law says.”和“Once I saw... they were closer to me than I had ever imagined.”可知,作者引用婆婆的话是为了说明山川为村民提供生活资源,大自然养活了村民,使他们的生活能够继续下去。故选A项。
4.C 推理判断题。根据倒数第二段中的“Spending time and energy gathering these wild plants gave me a deeper appreciation of the food that ended up on the dinner table.”可知,作者因采摘野菜的经历而加深了对食物的认识;结合最后一段中的“Once I saw them from her angle that afternoon,I realised they were closer to me than I had ever imagined.”可知,作者通过这次摘野菜的经历加深了对人与自然关系的理解。由此可知,文章的字里行间传达了对劳动价值的认同以及对大自然的感激等情感,因此作者的整体语气应是满足的。故选C项。
1.C 细节理解题。根据第二段中的“Our eyes were mostly on the wild eatable plants that grew on the mountainside.”可知,作者去爬山是为了采摘野菜。故选C项。
2.B 细节理解题。根据第二段中的“Yet there we were, picking this prized vegetable on our own, with only our labour as the cost.”和第三段中的“What we had collected... they felt different to me because I had used my own hands to help pick them and carry them back down the mountain.”可知,这次采摘的蕨菜和作者之前在美国的一个市场买到的蕨菜以及在婆婆厨房看到的蕨菜不一样,因为在采摘蕨菜的过程中,作者付出了劳动。故选B项。
3.A 推理判断题。根据最后一段中的“‘Many generations have kept this natural lifestyle. We depend on the mountains for our life,’my mother-in-law says.”和“Once I saw... they were closer to me than I had ever imagined.”可知,作者引用婆婆的话是为了说明山川为村民提供生活资源,大自然养活了村民,使他们的生活能够继续下去。故选A项。
4.C 推理判断题。根据倒数第二段中的“Spending time and energy gathering these wild plants gave me a deeper appreciation of the food that ended up on the dinner table.”可知,作者因采摘野菜的经历而加深了对食物的认识;结合最后一段中的“Once I saw them from her angle that afternoon,I realised they were closer to me than I had ever imagined.”可知,作者通过这次摘野菜的经历加深了对人与自然关系的理解。由此可知,文章的字里行间传达了对劳动价值的认同以及对大自然的感激等情感,因此作者的整体语气应是满足的。故选C项。
查看更多完整答案,请扫码查看