2025年一本英语五合一必刷题高中人教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年一本英语五合一必刷题高中人教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年一本英语五合一必刷题高中人教版》

第29页
At age 90, I finally realized that I qualify as “elderly” or, to be more positive, as “aging”. However, I don’t ever want that label of “senior citizen”.
My advanced age seemed to come upon me all of a sudden. It’s as if I woke up one morning, looked in the mirror and asked, “Who in the world is that old man?” How I look, however, is only part of facing reality and how I feel is only another part. The biggest factor is how other people treat me. This hit me rather severely as I was exiting a building the other day.
I was brought up to stand back to let women go first, even to hold the door for them. So as I started for the door, a young woman stepped ahead of me, which was OK and seemed normal. Then she opened and held the door for me. What a shock!
This sort of thing is beginning to happen all the time. I was starting down a short flight of steps, holding the railing as I always do, and even did when I was younger, when another man who, to me, looked about my age, said, “Here, sir, would you like to take my arm?”
For a few weeks, I let all this depress me. It didn’t help a lot to realize that I’d had a great life, a wonderful wife, excellent sons and great friends. It has taken several weeks to realize that I should respect and learn from the past and always look to the future with optimism but live in the present.
Finally, when all those younger folks offer to help, let go of the chagrin, realize that it makes other people feel good to help and just say, “Thank you.” I think they, whoever they are, refer to that as aging gracefully.
4. What is the main cause that makes the author realize his advanced age?
A. His bad mood.
B. His weak body.
C. The way people talk to him.
D. The attitude people hold to him.
5. Why did the young woman move ahead of the author?
A. The author walked too slowly.
B. She wanted to help the author.
C. She intended to guide the author.
D. The author was unable to open the door.
6. What does the underlined word “chagrin” in the last paragraph mean?
A. Doubt.
B. Curiosity.
C. Displeasure.
D. Distraction.
7. What is the text mainly about?
A. The author’s life at an advanced age.
B. The change of the author’s attitude to aging.
C. The problems facing the elderly like the author.
D. The author’s thanks to people who’ve helped him.
答案: 4.D 细节理解题。根据第二段中的“How I look, however, is only part of facing reality and how I feel is only another part. The biggest factor is how other people treat me.”可知,作者认为外貌和自己的感受只是自己认识到自己已经老了的一部分原因,人们对待他的方式才是让他真正意识到了这个事实的最重要的原因,作者通过第三、四段的例子说明了这一点。故D项符合题意。
5.B 细节理解题。根据第三段中的“So as I started for the door, a young woman stepped ahead of me, which was OK and seemed normal. Then she opened and held the door for me.”可知,那位女士走到了作者前面,打开了门,并为作者开着门。也就是说,她走到作者前面是为了帮助作者。
6.C 词义猜测题。根据倒数第二段可知,别人因为作者是老人而关照他,这让作者很沮丧,但后来他意识到自己应该尊重过去,向过去学习,乐观地展望未来,并活在当下,这说明作者调整好了自己的心态,由此可推知,再面对年轻人提供帮助的情形时,作者不会再沮丧,因此画线词应与displeasure“烦恼;不悦”意思相近。
7.B 主旨大意题。通读全文可知,90岁的作者刚面对自己被其他人当作老人来对待这一问题的时候很沮丧,但后来他意识到自己应该尊重过去,向过去学习,乐观地展望未来,并活在当下,作者还在最后表示,当面对年轻人的帮助时,要对他们表示感谢,要优雅地老去。因此本文主要介绍了作者对衰老的态度的转变。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭