第9页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
B
文化意识·文化鉴赏 (2023湖南长沙中考改编)
Anyone who has seen The Sound of Music, the Oscar-winning movie, knows the famous city of Salzburg in Austria. The musical movie was filmed in and around the city. To enjoy the amazing(令人惊叹的) city, you only have to walk through the alleys(小巷).
The sounds of music in Salzburg are not just from the famous film. Mozart, one of the greatest musicians, was born here, and the city is proud of him. You’ll hear Mozart’s music all over the city. And you can visit Mozart’s birthplace, learn about his childhood and even try the chocolate named for him: a Mozart ball! Don’t miss visiting the Salzburg Residenz, which was the rulers’ palace in the past. It was here that Mozart performed(表演) for the first time in his life.
A visit to Salzburg in December must include time in the Christmas markets, which can be found here and there. Visit the marketplaces for a hot drink. Then enjoy the beautiful handiwork for sale.
Salt was so important to the city of Salzburg that the city was named for it. This “white gold” brought wealth to the rulers. You can visit the Hallein Salt Mine (矿), one of the oldest in the world. Take a train ride into the mountain, where miners will explain the mining process (过程). Then enjoy a boat ride across an underground lake.
These are just a few of the enjoyable places in this small Austrian city. There are much more waiting for you to explore. Be sure to plan a trip to this breathtaking city. Its history and culture will excite your senses. (E9201003)
26.What do we know about The Sound of Music?
A.It was filmed by Mozart. B.It is an Oscar-winning movie. C.It is a movie of Salzburg’s chocolate.
27.Where did Mozart perform for the first time in his life?
A.In a Christmas market. B.At the Hallein Salt Mine. C.At the Salzburg Residenz.
28.What is the “white gold” in Paragraph 4?
A.Salt. B.Music. C.A hot drink.
29.新考法·观点态度题 Which of the following does the writer agree with?
A.Salzburg is too small to visit. B.Salzburg is a place worth visiting. C.There is nothing interesting in Salzburg.
30.What section(部分) of a magazine is the text probably taken from?
A.Travel. B.Sports. C.Science.
文化意识·文化鉴赏 (2023湖南长沙中考改编)
Anyone who has seen The Sound of Music, the Oscar-winning movie, knows the famous city of Salzburg in Austria. The musical movie was filmed in and around the city. To enjoy the amazing(令人惊叹的) city, you only have to walk through the alleys(小巷).
The sounds of music in Salzburg are not just from the famous film. Mozart, one of the greatest musicians, was born here, and the city is proud of him. You’ll hear Mozart’s music all over the city. And you can visit Mozart’s birthplace, learn about his childhood and even try the chocolate named for him: a Mozart ball! Don’t miss visiting the Salzburg Residenz, which was the rulers’ palace in the past. It was here that Mozart performed(表演) for the first time in his life.
A visit to Salzburg in December must include time in the Christmas markets, which can be found here and there. Visit the marketplaces for a hot drink. Then enjoy the beautiful handiwork for sale.
Salt was so important to the city of Salzburg that the city was named for it. This “white gold” brought wealth to the rulers. You can visit the Hallein Salt Mine (矿), one of the oldest in the world. Take a train ride into the mountain, where miners will explain the mining process (过程). Then enjoy a boat ride across an underground lake.
These are just a few of the enjoyable places in this small Austrian city. There are much more waiting for you to explore. Be sure to plan a trip to this breathtaking city. Its history and culture will excite your senses. (E9201003)
26.What do we know about The Sound of Music?
A.It was filmed by Mozart. B.It is an Oscar-winning movie. C.It is a movie of Salzburg’s chocolate.
27.Where did Mozart perform for the first time in his life?
A.In a Christmas market. B.At the Hallein Salt Mine. C.At the Salzburg Residenz.
28.What is the “white gold” in Paragraph 4?
A.Salt. B.Music. C.A hot drink.
29.新考法·观点态度题 Which of the following does the writer agree with?
A.Salzburg is too small to visit. B.Salzburg is a place worth visiting. C.There is nothing interesting in Salzburg.
30.What section(部分) of a magazine is the text probably taken from?
A.Travel. B.Sports. C.Science.
答案:
26.B 细节理解题。根据第一段中的“The Sound of Music, the Oscar - winning movie”可知,《音乐之声》是奥斯卡获奖影片,故选 B。 27.C 细节理解题。根据第二段中的“Don’t miss visiting the Salzburg Residenz...It was here that Mozart performed for the first time in his life.”可知,莫扎特一生中第一次演出是在萨尔茨堡主教宫,故选 C。 28.A 推理判断题。根据“Salt was so important to the city of Salzburg that the city was named for it. This white gold...”可知,盐对萨尔茨堡非常重要,因此这座城市以盐命名。由此可推断,white gold 指的是盐,故选 A。 29.B 推理判断题。通读最后一段可推断,作者觉得萨尔茨堡是一个值得参观的地方,故选 B。 30.A 文章出处题。本文介绍了奥地利的著名城市萨尔茨堡,作者建议我们去参观这座城市,因此我们可能在杂志的“旅游”版块看到这篇文章,故选 A。
Ⅳ 阅读还原(每小题2分,共10分)
新独家原创
Many people choose to travel around in their free time. Millions of people think that traveling is the greatest experience in their lives. __31__ Here are some great reasons to travel.
Traveling gives you a chance to see something new and exciting. You can see and visit some interesting places. You can also enjoy shopping and meeting new people.
Traveling is a great way to relax. If you want to relax, ask a travel agency for a package holiday. __32__ You don’t need to book tickets, either. The travel agency will plan everything about the trip for you. What you only need to do is to relax.
__33__ From the moment you get on the plane, you will forget everything: your problems, depression (绝望), a broken heart and so on. It seems that all your worries disappear.
Traveling can give you a chance to know about the world. __34__ These days, more and more people are choosing “cultural tourism”. They can get to know how other people live. They can also visit world - famous galleries and enjoy traditional food.
Most people still like beach holidays. If you want to enjoy beautiful beaches, you can choose to go to Spain, Türkiye or Greece. You can also go to Sanya. __35__ They are all wonderful places to enjoy sandy beaches and clear warm water.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。

31.______ 32.______ 33.______ 34.______ 35.______
新独家原创
Many people choose to travel around in their free time. Millions of people think that traveling is the greatest experience in their lives. __31__ Here are some great reasons to travel.
Traveling gives you a chance to see something new and exciting. You can see and visit some interesting places. You can also enjoy shopping and meeting new people.
Traveling is a great way to relax. If you want to relax, ask a travel agency for a package holiday. __32__ You don’t need to book tickets, either. The travel agency will plan everything about the trip for you. What you only need to do is to relax.
__33__ From the moment you get on the plane, you will forget everything: your problems, depression (绝望), a broken heart and so on. It seems that all your worries disappear.
Traveling can give you a chance to know about the world. __34__ These days, more and more people are choosing “cultural tourism”. They can get to know how other people live. They can also visit world - famous galleries and enjoy traditional food.
Most people still like beach holidays. If you want to enjoy beautiful beaches, you can choose to go to Spain, Türkiye or Greece. You can also go to Sanya. __35__ They are all wonderful places to enjoy sandy beaches and clear warm water.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整。
31.______ 32.______ 33.______ 34.______ 35.______
答案:
31.B 根据设空处后的“这儿有一些去旅游的很好的原因”,所缺的句子是 B。 32.E 设空处后提到了“你也不需要订票”可知,所缺的句子是 E。 33.C 通读本段可知,本段讲的是“旅游可以帮助你忘记不开心的事情”,所缺的句子是 C。 34.D 本段讲的是“旅游可以给你一个了解世界的机会”,根据设空处后提到的 cultural tourism 可知,所缺的句子是 D。 35.A 根据设空处前提到的“你还可以去三亚”可知,所缺的句子是 A。
查看更多完整答案,请扫码查看