第32页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
B
新素材·夜校热潮 (2024 四川遂宁中考)
Li Fang is an engineer during the day, but in the evening, she becomes a student at a night school in Chengdu, Sichuan Province. She is trying new hobbies with her 4 - year - old daughter, including art and jazz dancing. She used to spend evenings watching her daughter play in the park. Now, she can experience new things together with her daughter at a night school.
A growing number of Chinese people go to night schools. They can get colorful courses from dancing and sports to wine tasting. These courses usually cost hardly anything. They have become popular among young people who want to look for new skills, hobbies and friends.
In the 1980s, many people studied at night schools for middle school courses. However, night schools disappeared because of the popularization of higher education. The latest fashion came to Shanghai last autumn, when more than 650,000 people competed for 10,000 places at the city’s night schools.
Night schools have also rapidly appeared in other cities. Miss Wang in Wuhan thinks night schools are good places to make friends. “I used to spend much of my time alone. Since I attended the night school, I have felt more connected with modern society. Besides, chatting to people with similar hobbies is a lot of fun,” she said.
Young people strongly wish to improve themselves and make their cultural lives colorful. That has made night schools popular.
26. What did Li Fang use to do in the evening?
A. Watch her daughter play.
B. Experience new hobbies.
C. Try new things.
D. Learn jazz dancing.
27. How much does it cost if young people go to night schools?
A. A little. B. Much.
C. Little or nothing. D. Too much.
28. According to the numbers “650,000” and “10,000”, we can infer ______.
A. there are more young people
B. there are more night schools
C. the night schools are very popular
D. the night schools are only in Shanghai
29. What does Miss Wang think of the night schools?
A. Good places to connect with society.
B. Good places to spend time alone.
C. Good places to take up hobbies.
D. Good places to chat with old people.
30. Why do young people attend the night schools?
A. To make friends.
B. To taste wine.
C. To do sports.
D. To improve themselves.
新素材·夜校热潮 (2024 四川遂宁中考)
Li Fang is an engineer during the day, but in the evening, she becomes a student at a night school in Chengdu, Sichuan Province. She is trying new hobbies with her 4 - year - old daughter, including art and jazz dancing. She used to spend evenings watching her daughter play in the park. Now, she can experience new things together with her daughter at a night school.
A growing number of Chinese people go to night schools. They can get colorful courses from dancing and sports to wine tasting. These courses usually cost hardly anything. They have become popular among young people who want to look for new skills, hobbies and friends.
In the 1980s, many people studied at night schools for middle school courses. However, night schools disappeared because of the popularization of higher education. The latest fashion came to Shanghai last autumn, when more than 650,000 people competed for 10,000 places at the city’s night schools.
Night schools have also rapidly appeared in other cities. Miss Wang in Wuhan thinks night schools are good places to make friends. “I used to spend much of my time alone. Since I attended the night school, I have felt more connected with modern society. Besides, chatting to people with similar hobbies is a lot of fun,” she said.
Young people strongly wish to improve themselves and make their cultural lives colorful. That has made night schools popular.
26. What did Li Fang use to do in the evening?
A. Watch her daughter play.
B. Experience new hobbies.
C. Try new things.
D. Learn jazz dancing.
27. How much does it cost if young people go to night schools?
A. A little. B. Much.
C. Little or nothing. D. Too much.
28. According to the numbers “650,000” and “10,000”, we can infer ______.
A. there are more young people
B. there are more night schools
C. the night schools are very popular
D. the night schools are only in Shanghai
29. What does Miss Wang think of the night schools?
A. Good places to connect with society.
B. Good places to spend time alone.
C. Good places to take up hobbies.
D. Good places to chat with old people.
30. Why do young people attend the night schools?
A. To make friends.
B. To taste wine.
C. To do sports.
D. To improve themselves.
答案:
B
[语篇解读] 本文介绍了越来越多的人上夜校的热潮,还介绍了他们热衷上夜校的原因。
26.A 细节理解题。根据第一段中的“She used to spend evenings watching her daughter play in the park.”可知,李芳以前晚上经常看女儿在公园里玩耍,故选 A。
27.C 细节理解题。根据第二段中的“These courses usually cost hardly anything.”可知,这些课程通常情况下几乎不花钱,故选 C。
28.C 推理判断题。根据第三段中的“...when more than 650,000 people competed for 10,000 places at the city’s night schools.”可知,有超过 65 万人争夺夜校的 1 万个名额。这说明了夜校很受欢迎,故选 C。
29.A 细节理解题。根据第四段中的“Since I attended the night school, I have felt more connected with modern society.”可知,王小姐认为自己与现代社会的联系更加紧密了,故选 A。
30.D 细节理解题。根据最后一段“Young people strongly wish to improve themselves and make their cultural lives...”可知,年轻人希望能提升自己,还想让他们的文化生活丰富多彩,这是他们热衷上夜校的原因,故选 D。
[语篇解读] 本文介绍了越来越多的人上夜校的热潮,还介绍了他们热衷上夜校的原因。
26.A 细节理解题。根据第一段中的“She used to spend evenings watching her daughter play in the park.”可知,李芳以前晚上经常看女儿在公园里玩耍,故选 A。
27.C 细节理解题。根据第二段中的“These courses usually cost hardly anything.”可知,这些课程通常情况下几乎不花钱,故选 C。
28.C 推理判断题。根据第三段中的“...when more than 650,000 people competed for 10,000 places at the city’s night schools.”可知,有超过 65 万人争夺夜校的 1 万个名额。这说明了夜校很受欢迎,故选 C。
29.A 细节理解题。根据第四段中的“Since I attended the night school, I have felt more connected with modern society.”可知,王小姐认为自己与现代社会的联系更加紧密了,故选 A。
30.D 细节理解题。根据最后一段“Young people strongly wish to improve themselves and make their cultural lives...”可知,年轻人希望能提升自己,还想让他们的文化生活丰富多彩,这是他们热衷上夜校的原因,故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看