第5页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
1.(2024 天津中考)My grandma has got ______ garden. And ______ flowers in it are beautiful.(E9201002)
A.a;the
B.an;the
C.不填;不填
D.an;不填
A.a;the
B.an;the
C.不填;不填
D.an;不填
答案:
A 考查冠词的用法。句意:我奶奶有一个花园,里面的花很漂亮。表示“一个花园”时,要用不定冠词来修饰garden,第一空要填不定冠词a;特指“花园里的花”时,要用定冠词the来修饰flowers,故选A。
2. 思维品质·推断思维(2024 四川自贡中考)—There is going to be the ______ Art Festival next week.
—Great. We can enjoy some beautiful paintings again.(E9201002)
A.two
B.first
C.second
—Great. We can enjoy some beautiful paintings again.(E9201002)
A.two
B.first
C.second
答案:
C 根据答语中的“我们又可以欣赏一些美丽的画了”可知,下周将会举行第二届艺术节,表示“第二”要用序数词second,故选C。
3.(2024 福建中考)—I like the ______ in that restaurant near our school.
—Me, too. They have the best cooks in our town.(E9201002)
A.food
B.service
C.environment
—Me, too. They have the best cooks in our town.(E9201002)
A.food
B.service
C.environment
答案:
A 根据答语中的“他们有最棒的厨师”可推断,我喜欢那家餐厅的“食物”,food符合题意,故选A。
4.(2024 云南昆明官渡区一模)We can make each tiny wish come true ______ we work hard.
A.even though
B.as long as
C.so that
D.as soon as
A.even though
B.as long as
C.so that
D.as soon as
答案:
B 根据本题语境可知,只要我们努力,我们能使每个小小的愿望成为现实,as long as符合题意,故选B。
5. 人与社会·团队精神(2024 湖北武汉中考改编)—What a team! They’re always pulling together.
—______. No force can separate them.
A.Exactly
B.No way
C.What a pity
D.I don’t agree
—______. No force can separate them.
A.Exactly
B.No way
C.What a pity
D.I don’t agree
答案:
A 根据题干中的“他们总是齐心协力”和“没有什么力量能把他们分开”可知,Exactly符合语境,此时它的含义是“确实如此”,故选A。
Ⅱ 阅读理解
人与自然·自然环境(2024 重庆中考 A 卷,52—55,★★☆)
Standing on the beach of Copacabana, I come to realize that any understanding of Brazil really begins on its beaches. Everyone here has his or her perfect beach and is ready to tell you where to find it. I’m happy to take people’s advice, but my final goal is to find my own dream beach.
I head to Bahia, a place with Brazil’s best coastline. Over the centuries, people of many races have arrived here, creating a wonderful cultural mix. This mix influences Bahia’s language, food, music, and dance.
On arriving at one of Bahia’s best beaches—Prainha, I discover its golden sand lined by a row of perfect trees, moving softly in the ocean wind. As I enter the water, I have the feeling of swimming through moonlight. Prainha’s beauty is like something you might see in a postcard. But for me, it’s a little too perfect. ▲
I continue my search, heading north to Maceió, a fisherman’s beach. Boats lie on their sides while nets hang out to dry on lines between fishermen’s houses. We eat on the beach and later rest near the table. It’s a great day, but I have one final place to visit.
A few hundred kilometers out in the Atlantic, the islands of Fernando de Noronha are a national park, rich with birds and sea life. I visit a number of beaches on Fernando, but I leave the best one for last.
The beach at Praia do Leão has perfect sand, sea and sky. The water is pale blue and warm, alive with colorful fish and other sea life;the sand is the color of honey. The rocks and strong winds have the touch of wildness I was looking for. I dig my toes in the sand deeply and imagine I can hold on to this place forever.(E9201003)
6.Which is the first beach the writer visits?
A.Maceió.
B.Praia do Leão.
C.Prainha.
D.Copacabana.
7.What can we learn from the passage?
A.Prainha is a popular beach for fishermen.
B.Bahia is a place with a wonderful cultural mix.
C.The islands of Fernando are very rich in honey.
D.Maceió’s beauty is like something in a postcard.
8. 新考法·句子还原题 Which sentence can be put in the ▲?
A.The beach I’m searching for needs to be a little wilder.
B.The beach I’m looking for is a place for fishermen to fish.
C.The beach I’m searching for needs to be famous to tourists.
D.The beach I’m looking for is popular with parents and children.
9.What is the best title for this passage?
A.An Unknown Beach
B.Memories of Vacation
C.The Perfect Beach
D.A Tour of Education
人与自然·自然环境(2024 重庆中考 A 卷,52—55,★★☆)
Standing on the beach of Copacabana, I come to realize that any understanding of Brazil really begins on its beaches. Everyone here has his or her perfect beach and is ready to tell you where to find it. I’m happy to take people’s advice, but my final goal is to find my own dream beach.
I head to Bahia, a place with Brazil’s best coastline. Over the centuries, people of many races have arrived here, creating a wonderful cultural mix. This mix influences Bahia’s language, food, music, and dance.
On arriving at one of Bahia’s best beaches—Prainha, I discover its golden sand lined by a row of perfect trees, moving softly in the ocean wind. As I enter the water, I have the feeling of swimming through moonlight. Prainha’s beauty is like something you might see in a postcard. But for me, it’s a little too perfect. ▲
I continue my search, heading north to Maceió, a fisherman’s beach. Boats lie on their sides while nets hang out to dry on lines between fishermen’s houses. We eat on the beach and later rest near the table. It’s a great day, but I have one final place to visit.
A few hundred kilometers out in the Atlantic, the islands of Fernando de Noronha are a national park, rich with birds and sea life. I visit a number of beaches on Fernando, but I leave the best one for last.
The beach at Praia do Leão has perfect sand, sea and sky. The water is pale blue and warm, alive with colorful fish and other sea life;the sand is the color of honey. The rocks and strong winds have the touch of wildness I was looking for. I dig my toes in the sand deeply and imagine I can hold on to this place forever.(E9201003)
6.Which is the first beach the writer visits?
A.Maceió.
B.Praia do Leão.
C.Prainha.
D.Copacabana.
7.What can we learn from the passage?
A.Prainha is a popular beach for fishermen.
B.Bahia is a place with a wonderful cultural mix.
C.The islands of Fernando are very rich in honey.
D.Maceió’s beauty is like something in a postcard.
8. 新考法·句子还原题 Which sentence can be put in the ▲?
A.The beach I’m searching for needs to be a little wilder.
B.The beach I’m looking for is a place for fishermen to fish.
C.The beach I’m searching for needs to be famous to tourists.
D.The beach I’m looking for is popular with parents and children.
9.What is the best title for this passage?
A.An Unknown Beach
B.Memories of Vacation
C.The Perfect Beach
D.A Tour of Education
答案:
6.D 细节理解题。根据第一段中的“Standing on the beach of Copacabana”可知,作者去的第一个海滩是Copacabana,故选D。
7.B 细节理解题。根据第二段中的“I head to Bahia... creating a wonderful cultural mix.”可知,Bahia是一个多文化交融的地方,故选B。
8.A 推理判断题。根据最后一段中的“The rocks and strong winds have the touch of wildness I was looking for.”可推断,所缺的句子是A。
9.C 标题归纳题。通读全文可知,本文作者在巴西寻找自己梦想中的完美海滩,所以最好的标题是“The Perfect Beach”,故选C。
7.B 细节理解题。根据第二段中的“I head to Bahia... creating a wonderful cultural mix.”可知,Bahia是一个多文化交融的地方,故选B。
8.A 推理判断题。根据最后一段中的“The rocks and strong winds have the touch of wildness I was looking for.”可推断,所缺的句子是A。
9.C 标题归纳题。通读全文可知,本文作者在巴西寻找自己梦想中的完美海滩,所以最好的标题是“The Perfect Beach”,故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看