第33页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
Ⅳ 任务型阅读(每小题 2 分,共 10 分)
新独家原创
It rained heavily and I had to stay at home. After the rain stopped, I went out of my house and stood at the door. While I was looking around, I noticed a girl and a lady passing by. I knew the girl. Her name was Bonnie and she was a new student in my class.
Bonnie was crying. I asked her, “Hello. What’s wrong with you, Bonnie?”
Bonnie answered, “My brother was missing. This is my mother. We’ve been looking for him for two hours.”
Bonnie’s mother said, “I didn’t allow him to go outside when I heard the weather report, but he went out anyway.”
I said to Bonnie, “Don’t worry. I will help you look for him.” I felt so sorry for Bonnie. She was pale with worry.
“Just tell me your brother’s name and age,” I asked Bonnie.
Bonnie answered, “His name is Henry. He’s 10. He is old enough to know the way home.”
I comforted Bonnie and promised to help them to find Henry. We three decided to go to different directions. I planned to walk east. Bonnie and her mother chose to walk west.
While I was walking on a busy street, I found a boy sitting in front of a store. I thought the boy might be Henry, so I went over to him and asked him about his name. He was Henry, Bonnie’s brother. I was so excited.
I called Bonnie and told her the good news. Bonnie was thankful for what I did.
阅读短文,根据短文内容回答问题。
31. What did the writer notice while he was standing at the door and looking around?
______________________________
32. Why did Bonnie cry?
______________________________
33. What did the writer do after he knew about Bonnie’s problem?
______________________________
34. Where did the writer meet Henry?
______________________________
35. 新考法·开放性试题 Which word can best describe the writer?
______________________________
新独家原创
It rained heavily and I had to stay at home. After the rain stopped, I went out of my house and stood at the door. While I was looking around, I noticed a girl and a lady passing by. I knew the girl. Her name was Bonnie and she was a new student in my class.
Bonnie was crying. I asked her, “Hello. What’s wrong with you, Bonnie?”
Bonnie answered, “My brother was missing. This is my mother. We’ve been looking for him for two hours.”
Bonnie’s mother said, “I didn’t allow him to go outside when I heard the weather report, but he went out anyway.”
I said to Bonnie, “Don’t worry. I will help you look for him.” I felt so sorry for Bonnie. She was pale with worry.
“Just tell me your brother’s name and age,” I asked Bonnie.
Bonnie answered, “His name is Henry. He’s 10. He is old enough to know the way home.”
I comforted Bonnie and promised to help them to find Henry. We three decided to go to different directions. I planned to walk east. Bonnie and her mother chose to walk west.
While I was walking on a busy street, I found a boy sitting in front of a store. I thought the boy might be Henry, so I went over to him and asked him about his name. He was Henry, Bonnie’s brother. I was so excited.
I called Bonnie and told her the good news. Bonnie was thankful for what I did.
阅读短文,根据短文内容回答问题。
31. What did the writer notice while he was standing at the door and looking around?
______________________________
32. Why did Bonnie cry?
______________________________
33. What did the writer do after he knew about Bonnie’s problem?
______________________________
34. Where did the writer meet Henry?
______________________________
35. 新考法·开放性试题 Which word can best describe the writer?
______________________________
答案:
31.He noticed a girl and a lady passing by. 根据第一段中的“...stood at the door. While I was looking around, I noticed a girl and a lady passing by.”可知,作者站在门口环顾四周时,注意到一个女孩和一位女士路过。
32.Because her brother was missing. 根据第三段中 Bonnie 的回答“My brother was missing.”可知,她哭的原因是她的弟弟失踪了。
33.He promised/decided to help them/Bonnie and her mother (to) find Henry. 根据倒数第三段中的“I comforted Bonnie and promised to help them to find Henry.”可知,作者承诺/决定帮助她们找 Henry。
34.In front of a store. 根据倒数第二段中的“I found a boy sitting in front of a store”可知,作者在一家商店前面遇到了 Henry。
35.Warm - hearted. 通读全文可知,本文作者是一个热心的人。本题答案不唯一,符合题意即可。
32.Because her brother was missing. 根据第三段中 Bonnie 的回答“My brother was missing.”可知,她哭的原因是她的弟弟失踪了。
33.He promised/decided to help them/Bonnie and her mother (to) find Henry. 根据倒数第三段中的“I comforted Bonnie and promised to help them to find Henry.”可知,作者承诺/决定帮助她们找 Henry。
34.In front of a store. 根据倒数第二段中的“I found a boy sitting in front of a store”可知,作者在一家商店前面遇到了 Henry。
35.Warm - hearted. 通读全文可知,本文作者是一个热心的人。本题答案不唯一,符合题意即可。
Ⅴ 短文填空(每小题 1 分,共 10 分)
人与社会·和谐家庭 (2024 四川广安中考)
根据短文内容用方框内所给单词的正确形式填空,每空一词,每词一次,并将答案写在相应的位置

In children’s eyes, their mothers are always perfect. In my mind, my mother is good at almost everything but she can’t cook well. I still remember what happened 36 my father’s 35th birthday.
My mother began to cook at 9 o’clock in the morning. Three hours later, only two dishes 37 served on the table—a salad and a roast duck (烤鸭). My father and I really expected 38 roast duck because it was our favourite. Unluckily, the duck was 39 nice in colour nor delicious in taste. How disappointed I was! My mother wanted to cook another one. To my 40 , my father didn’t complain(抱怨) at all. 41 , he ate one more piece of the duck and smiled at my mother, “Good taste, I love it. Thank you, dear! It’s the best roast duck that I have ever had!” My mother smiled happily and said, “Thank you. Happy birthday!”
I couldn’t 42 what my father said at that time. Twenty 43 time has passed and my father is 55 years old now. He still loves the food my mother cooks, though she still isn’t good at 44 . And I get to know that no one is perfect, including my mother. Nothing is perfect, including my family. But love can make a difference. If there is love, home will be the 45 place in the world.
36. ______ 37. ______ 38. ______ 39. ______ 40. ______
41. ______ 42. ______ 43. ______ 44. ______ 45. ______
人与社会·和谐家庭 (2024 四川广安中考)
根据短文内容用方框内所给单词的正确形式填空,每空一词,每词一次,并将答案写在相应的位置
In children’s eyes, their mothers are always perfect. In my mind, my mother is good at almost everything but she can’t cook well. I still remember what happened 36 my father’s 35th birthday.
My mother began to cook at 9 o’clock in the morning. Three hours later, only two dishes 37 served on the table—a salad and a roast duck (烤鸭). My father and I really expected 38 roast duck because it was our favourite. Unluckily, the duck was 39 nice in colour nor delicious in taste. How disappointed I was! My mother wanted to cook another one. To my 40 , my father didn’t complain(抱怨) at all. 41 , he ate one more piece of the duck and smiled at my mother, “Good taste, I love it. Thank you, dear! It’s the best roast duck that I have ever had!” My mother smiled happily and said, “Thank you. Happy birthday!”
I couldn’t 42 what my father said at that time. Twenty 43 time has passed and my father is 55 years old now. He still loves the food my mother cooks, though she still isn’t good at 44 . And I get to know that no one is perfect, including my mother. Nothing is perfect, including my family. But love can make a difference. If there is love, home will be the 45 place in the world.
36. ______ 37. ______ 38. ______ 39. ______ 40. ______
41. ______ 42. ______ 43. ______ 44. ______ 45. ______
答案:
36.on 根据设空处后的“我爸爸的 35 岁生日”可知,所缺的词是 on。
37.were 根据上下文可知,三个小时过去了,只有两盘菜被端上餐桌,表示“被端上”要用被动语态,再根据一般过去时的时态以及主语 two dishes 可知,对应的结构是 were served,所缺的词是 were。
38.the 根据语境可知,我和我爸爸很期待烤鸭,前面已经提到了 a roast duck,当再次提到该“烤鸭”时要用定冠词,故所缺的词是 the。
39.neither 根据上下文可知,那只烤鸭色泽不好,味道也不好,neither...nor...是固定搭配,意为“既不……也不……”,所缺的词是 neither。
40.surprise 句意:令我惊讶的是,我爸爸一点儿都没有抱怨。根据 to one’s surprise 的搭配可知答案。
41.Instead 根据上下文可知,我爸爸没有抱怨,他反而又多吃了一片,Instead 符合题意。
42.understand 根据语境可知,我无法“理解”我爸爸当时说的话,所缺的词是 understand。
43.years’ 根据第一段中的“我爸爸 35 岁生日”以及设空处后的“现在我爸爸 55 岁了”可推断,二十年过去了,此处要填 year 的复数形式的所有格形式,即 years’。
44.cooking 根据语境可知,我爸爸仍然爱吃我妈妈做的饭,尽管她还是不擅长“做饭”,be good at 后要用 cook 的动名词形式,即 cooking。
45.sweetest 根据题干可知,如果有爱,家就会成为世界上最甜蜜的地方,此处要填 sweet 的最高级形式。
37.were 根据上下文可知,三个小时过去了,只有两盘菜被端上餐桌,表示“被端上”要用被动语态,再根据一般过去时的时态以及主语 two dishes 可知,对应的结构是 were served,所缺的词是 were。
38.the 根据语境可知,我和我爸爸很期待烤鸭,前面已经提到了 a roast duck,当再次提到该“烤鸭”时要用定冠词,故所缺的词是 the。
39.neither 根据上下文可知,那只烤鸭色泽不好,味道也不好,neither...nor...是固定搭配,意为“既不……也不……”,所缺的词是 neither。
40.surprise 句意:令我惊讶的是,我爸爸一点儿都没有抱怨。根据 to one’s surprise 的搭配可知答案。
41.Instead 根据上下文可知,我爸爸没有抱怨,他反而又多吃了一片,Instead 符合题意。
42.understand 根据语境可知,我无法“理解”我爸爸当时说的话,所缺的词是 understand。
43.years’ 根据第一段中的“我爸爸 35 岁生日”以及设空处后的“现在我爸爸 55 岁了”可推断,二十年过去了,此处要填 year 的复数形式的所有格形式,即 years’。
44.cooking 根据语境可知,我爸爸仍然爱吃我妈妈做的饭,尽管她还是不擅长“做饭”,be good at 后要用 cook 的动名词形式,即 cooking。
45.sweetest 根据题干可知,如果有爱,家就会成为世界上最甜蜜的地方,此处要填 sweet 的最高级形式。
查看更多完整答案,请扫码查看