2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版》

第90页
VII.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Lucy: Hi, Brady. What's that in your hand?
Brady: 51. ______ You know it is the Year of the Dragon this year.
Lucy: Wow, it looks beautiful. 52. ______
Brady: I learned to make paper−cuts from my grandma.
Lucy: 53. ______
Brady: People in China often put them up on the doors, windows and walls to make their houses more beautiful.
Lucy: 54. ______ I love these wonderful paper−cuts. Can you teach me?
Brady: Sure. I often make them in my free time.
Lucy: What do I need to bring?
Brady: 55. ______
Lucy: That's cool. I can't wait to make paper−cuts.
A. It sounds interesting.
B. Can I visit your grandma?
C. Who did you learn it from?
D. It’s a paper-cut with a dragon look.
E. What are these paper-cuts used for?
F. Chinese paper-cuts are made with red paper.
G. All you need is a pair of scissors and some paper.
答案: 答案:51—55 DCEAG
VIII.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
第一节 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A



56. Who will get the best gift according to the material?
A. Ruby.   B. Adam.    C. Alex.    D. Linda.
57. What can you learn about the four people?
A. Ruby and Alex were negative in the past.
B. Adam is happy about life by doing sports.
C. Alex changed because of playing the guitar.
D. Linda is the most optimistic student in her class.
58. In which part of a forum(论坛) can you read the material?
A. History.  B. News.    C. Health.   D. Sports.
答案: 答案:56—58 CAC
【阅读A篇短文大意】 本文呈现了四个人关于生活态度的看法。
56 C 细节理解题。根据文中的“and we will give the best gift to the person who gets the most likes”可知,获得点赞最多的人将会得到最好的礼物,结合四人获得的点赞数量可知选C。
57 A 细节理解题。根据文中的“In the past, I thought that nothing would go right for me”以及“I used to be negative”可知,Ruby和Alex过去的生活态度是消极的。故选A。
58 C 推理判断题。文章讨论的是对待生活的乐观态度和消极情绪,与健康有关,故选C。
【阅读B篇短文大意】 本文介绍了“sorry”一词在英国文化中的内涵。
名师讲语篇
知识积累
(1)take on呈现
(2)get out of the way让开,避开
(3)knock into撞上,撞倒
B
Few words are spoken more often every day on the streets of Britain than “I'm sorry". This saying has become such a common response(反应) that it has taken on a lot of meanings.
Saying “sorry” means to apologize(道歉). This is easy to understand. We learn it both as a native(本土的) speaker and as a student of the foreign language.
But in Britain, it takes on another meaning. It is a cultural expression.Imagine this:a man walks down the street, looking down at his phone.A woman is walking in the opposite direction,towards the man.She sees him,but she can't get out of the way in time.The man knocks into the woman.Who should say sorry?Naturally,the man should say sorry,because it was he who wasn't looking where he was going.Yet in Britain,it is common for both to apologize.
It is known that British people,like most people,do not enjoy conflict.So to quickly calm the situation,British people will apologize to each other.
Other times it may sound funny to hear“sorry".Some of my friends say it at restaurants,as they ask the waiter,“Sorry,but can I order another drink?"It is not to apologize,but just to express that they need the waiter.In Britain,“sorry”doesn't always mean exactly what you think.
59. What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?
A. Saying “sorry” means to apologize.
B. Saying “sorry” has a lot of meanings.
C. Saying “sorry” is a cultural expression.
D. Saying “sorry” is a common response.
60. How does the writer show saying “sorry” is a cultural expression in Paragraph 3?
A. By listing numbers.
B. By asking a question.
C. By describing a scene.
D. By comparing two men.
61. What does the underlined word “conflict" mean in Chinese?
A. 怀疑   B. 冲突    C. 娱乐    D. 解释
62. What does the last paragraph talk about?
A. Other situations of saying “sorry".
B. Funny ways to apologize.
C. The manners in British restaurants.
D. Cultural expressions in Britain.
答案: 59—62 ACBA
59 A 代词指代题。根据画线词前两句可知,说“对不起”的意思是道歉,这很容易理解。由此可推知,it指代的是“说‘对不起’的意思是道歉”。故选A。
60 C 写作手法题。根据第三段中的“Imagine this: a man walks... for both to apologize”可知,作者通过描述一个场景来说明说“对不起”是一种文化表达。故选C。
61 B 词义猜测题。根据画线词后的“So to quickly calm the situation, British people will apologize to each other”可知,为了迅速平息局势,英国人会互相道歉,所以他们不喜欢冲突。故conflict意为“冲突”。
62 A 段落大意题。根据最后一段的第一句“Other times it may sound funny to hear ‘sorry’”可知,本段主要介绍了其他说“sorry”的场景。故选A。
【阅读C篇短文大意】 本文简要介绍了几种中国传统扇子。
C
新素材中国传统扇子
Widely used for thousands of years,Chinese fans not only are the perfect connection of use and beauty,but also show Chinese people's high respect for their wonderful history and culture. With the development of history,there are many forms of fans.
The earliest Chinese fans,the Zhang fan,which were big,appeared around the Shang Dynasty.The main use of them was to keep out the strong sun and protect people from the rain.
Although appearing in the Zhou Dynasty,feather(羽毛)fans weren't loved by most people until the Three Kingdom Period.As is known to all,Zhuge Liang,who was a smart and great man of Shu Han,was always holding a feather fan.The feather fan is a symbol of wisdom and appears in literature and paintings nowadays.
During the Han Dynasty,the cattail−leaf fans(香蒲扇)were invented.The cattail−leaf grew in the south and was a good material because it was not as expensive as feathers.Even though it wasn't beautiful,the cattail−leaf fan was popular among common people soon.
In the Song Dynasty,fans in the shape of the moon,called “round"fans,became the favourite of young ladies. The fan was usually made of bamboo and white fine silk.Beautiful pictures were also embroidered(刺绣)on the face of the moon−shaped fan.Its popularity even helped the development of painting itself.From the Song Dynasty on,fan painting became an independent art form.
63. How many forms of fans are mentioned in the text?
A. Two.    B. Three.    C. Four.    D. Five.
64. The writer mentions the ______ of each form of fans.
A. use B. history C. material D. shape
65. What's the main purpose of the text?
A. To spread Chinese painting culture.
B. To increase the sale of Chinese fans.
C. To introduce traditional Chinese fans.
D. To explain why fans are popular in China.
答案:   63—65 CBC 
63 C 细节理解题。根据第二段中的“Zhang fan”、第三段中的“feather(羽毛)fans”、第四段中的“cattail - leaf fans”以及第五段中的“‘round’ fans”可知,本文介绍了四种扇子。故选C。
64 B 细节理解题。通读第二段到第五段内容可知,作者介绍每种扇子的时候都提及了它的历史。故选B。
65 C 写作意图题。通读全文可知,文章介绍了几种中国传统扇子。故选C。
【阅读D篇短文大意】 本文介绍了一些学校正在从使用“老派”教学工具转向人工智能教学,利用高科技来为学生学习和校园生活赋能的事。
D
In recent years,many schools in China have
had high−tech changes.They have turned from using
“old−school”multimedia(多媒体的)tools to AI
technology to add value to student learning and life at
school.

At Tianjin Eco−City School,the Chinese tech company iFlytek's smart school system(系统)makes learning a full experience. In science classes,students use VR glasses to learn about what's inside a rocket and how it is sent up in a computer game.
For P.E.classes,Yuwen School in Wuhu,Anhui,has used self−testing tools with AI visual analysis(视觉分析)technology for activities such as standing long jumps,sit−ups and so on.With facial
recognition(面部识别)technology,students can get voice reports and results on how they did right after each exercise to improve themselves.
As well as learning,students can also enjoy meals made by smart dining halls.In June2023,Yingkou No.1Middle School introduced a smart dining hall with an“online meal choice and facial recognition meal pickup”system.To meet the different needs of students,the dining hall offers over400dishes,with six to seven choices for each meal.Parents and students can choose meals at home from the online system.It helps the school plan and prepare meals,cutting down on food and kitchen waste.
66. Which of the following is used in science classes according to the text?
A. A model rocket.      B. AI tools.
C. VR glasses.         D. Smartphones.
67. How can facial recognition technology help students with their P.E.
  classes?
A. Students can take part in more activities.
B. Students can learn how to improve their exercise.
C. It provides more information for better school life.
D. It can check if a student is using a self−testing tool.
68. What can we learn about the dining hall system from Paragraph 4?
A. It helps reduce food waste.
B. It cuts down on food prices.
C. Voice recognition is used in it.
D. Students have fewer meal choices from it.
69. What might be the best title(标题)for the text?
A. Fighting for a Better Education
B. Getting Smart at School
C. Enjoying High−tech Office Life
D. Seeing Development of Technology
答案: 66—69 CBAB 
66 C 细节理解题。根据第二段中的“In science classes, students use VR glasses to learn about...”可知,在科学课上,学生利用虚拟现实眼镜学习。故选C。
67 B 细节理解题。根据第三段中的“With facial recognition(面部识别)technology, students can get voice reports and results on how they did right after each exercise to improve themselves”可知,通过面部识别技术,学生可以在每次练习后得到语音报告和结果,以提高自己的运动水平。故选B。
68 A 细节理解题。根据第四段中的“It helps the school plan and prepare meals, cutting down on food and kitchen waste”可知,智能餐厅系统可以帮助减少食物浪费。故选A。
69 B 标题归纳题。本文介绍了一些学校正在从使用“老派”教学工具转向人工智能教学,利用高科技来为学生学习和校园生活赋能的事。故B项“学校变得智能化”最适合作本文的标题。
【阅读E篇短文大意】 作者和同学玩耍时,蚂蚁进了鞋子里咬了作者的脚。同学想帮作者把鞋脱下来,但作者怕被同学看到自己的袜子有破洞而拒绝,最后聪明的老师化解了问题,维护了作者的尊严。
E
It was a spring afternoon. My classmates and I were playing happily in the playground when I cried,“Ow!Something in my shoe is biting me."Everyone was shocked.They helped me sit down and were about to take off my shoes.“Which foot is it,Anna?"one asked.
Suddenly,I remembered the holes in my socks.My family was poor then.I wore cheap welfare(福利)socks,and those socks didn't last long.They soon had holes at the bottom.I refused to take off my shoe.I couldn't stand others seeing the holes in my sock.I tried to hold back my tears(眼泪).
Soon Miss Diane came.“What's wrong?"she asked.
"Something is biting her foot,but she refused to take off her shoe,"one of my classmates answered.
Miss Diane lived next door to me.She knew everything about my family.She held my hand and looked into my hopeless eyes."Oh,yes,it must be sock−eating ants,”she said as if she had already seen the ants."I got bites from those ants.By the time I got my shoe off,the ants had eaten almost the whole bottom of my sock."
Miss Diane took off my shoe and sock and shook them.Two red ants fell out.“ ▲ The ants have eaten part of her sock."When she put an alcohol(酒精)cotton ball on the bites,she added,"You are such a brave girl to take so many bites."
The alcohol felt cool on the bites and a little girl's pride was saved by the“sock−eating ant”story.
70. Why did Anna refuse to take off her shoe?
A. Because her foot was too painful to move.
B. Because her shoes had holes at the bottom.
C. Because she was afraid to see the ants in it.
D. Because she didn't want others to see her sock.
71. 新考法 信息回填 What's the best sentence to fill in “ ▲ ”?
A. Good news for you.
B. How lovely they are!
C. That’s just what I thought.
D. Are you looking for them?
72. Which of the following words can best describe Miss Diane?
A. Honest and humorous.
B. Kind and wise.
C. Polite and patient.
D. Friendly and strict.
第二节 阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
答案: 70—72 DCB
70 D 细节理解题。根据第二段中的“I refused to take off my shoe. I couldn't stand others seeing the holes in my sock”可知作者拒绝脱掉鞋子是不想让其他同学看到她的破洞袜子。故选D。
71 C 信息回填题。第五段提到老师用鞋里有食袜蚁的故事来化解作者的尴尬,说服作者脱掉了鞋子。当作者脱掉鞋子后,里面真的有两只红蚂蚁,所以老师会说“和我想的一样,蚂蚁已经吃掉了她的部分袜子”。故选C。
72 B 推理判断题。根据文章内容可知,老师明白作者的处境后主动帮助作者,这表明她很善良;老师用“吃袜子的蚂蚁”的故事来帮作者解围,这表明她很机智。故选B。
【阅读F篇短文大意】 本文通过苍蝇和大象之间的对话告诉我们:头脑是不安分的,关注着它面前的一切。但是如果你能控制你所关注的东西,你就能控制你的头脑。
F
An elephant was standing near a tree and picking leaves.A small fly came,flying and buzzing(嗡嗡叫)near its ear.The elephant waved it away with the big ears.Then the fly came again and the elephant waved it away once more.
This happened several times.Then the elephant asked the fly,“Why are you so restless and noisy?Why can't you just stay in one place?"
The fly answered,"I'm interested in whatever I see,hear or sense.My five senses and everything that happens around me pull me in all directions and I cannot resist(抵抗)them.What is your secret?How can you stay so calm and still?"
The elephant stopped eating and said,“My five senses do not rule me.They do not tell me what to do.Instead,I am in control of myself.So
my mind can stay calm and still.Now that I am eating,I am completely enjoying eating.In this way,I can just focus on enjoying my food."
It is true that the mind is restless and pays attention to whatever is in front of it.But if you can control what you pay attention to,you can control your mind.
73. Where was the elephant picking leaves?(不超过5个词)
______________________________
74. How did the elephant feel about the fly?(不超过5个词)
______________________________
75. What can we learn from the story?(不超过15个词)
______________________________
答案: 73 Near a tree/From a tree.
74 Restless and noisy/ It was restless and noisy.
75 If we can control what we pay attention to, we can control our mind.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭