2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第30页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
Ⅶ.补全对话(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Ann: Hello, Zoe.
Zoe: Hello, Ann. How are you doing?
Ann: 51. ______ Are you free this weekend?
Zoe: 52. ______ What for?
Ann: Would you like to go to the concert with me?
Zoe: Sure. 53. ______
Ann: Country music. I love it! It always makes me think of my hometown.
Zoe: Country music also touches me deeply. Millie and Allan love it too. 54. ______
Ann: OK. 55. ______
A. Let's go.
B. I'm good.
C. Yes, I am.
D. Why not invite them along?
E. I hope to be a music teacher.
F. Where are they playing music?
G. What kind of music will be played?
根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
Ann: Hello, Zoe.
Zoe: Hello, Ann. How are you doing?
Ann: 51. ______ Are you free this weekend?
Zoe: 52. ______ What for?
Ann: Would you like to go to the concert with me?
Zoe: Sure. 53. ______
Ann: Country music. I love it! It always makes me think of my hometown.
Zoe: Country music also touches me deeply. Millie and Allan love it too. 54. ______
Ann: OK. 55. ______
A. Let's go.
B. I'm good.
C. Yes, I am.
D. Why not invite them along?
E. I hope to be a music teacher.
F. Where are they playing music?
G. What kind of music will be played?
答案:
答案:51—55 BCGDA
Ⅷ.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
A
Antarctica
Weather
Antarctica lies in the most southern part of the world. It is the coldest area on Earth. There isn't much rain, but there is a lot of snow and wind. The lowest temperature was on 21 July in 1983 at - 89.2℃!
Population
Nobody lives in Antarctica all the time! The first people to stay there for a while were fishermen in 1786. Now there are about 5,000 scientists and researchers there in the summer.
History of exploration (探险)
During 1907 - 1909, British explorer Ernest Shackleton explored Antarctica on foot. In 1911, two explorers — a British man named Scott and a Norwegian named Amundsen — raced 1,400 kilometres to the South Pole (南极). Amundsen arrived first.
Animals and birds
There aren't any large animals in Antarctica. Polar bears live at the North Pole. But there are a lot of penguins and seabirds. Every spring there are over 100 million seabirds in Antarctica.
56. When did the lowest temperature appear in Antarctica?
A. In 1786.
B. In 1907.
C. In 1911.
D. In 1983.
57. Who first stayed in Antarctica for some time?
A. Fishermen.
B. Scientists.
C. Researchers.
D. Explorers.
58. Where is Ernest Shackleton from?
A. Britain.
B. Norway.
C. The South Pole.
D. The North Pole.
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
A
Antarctica
Weather
Antarctica lies in the most southern part of the world. It is the coldest area on Earth. There isn't much rain, but there is a lot of snow and wind. The lowest temperature was on 21 July in 1983 at - 89.2℃!
Population
Nobody lives in Antarctica all the time! The first people to stay there for a while were fishermen in 1786. Now there are about 5,000 scientists and researchers there in the summer.
History of exploration (探险)
During 1907 - 1909, British explorer Ernest Shackleton explored Antarctica on foot. In 1911, two explorers — a British man named Scott and a Norwegian named Amundsen — raced 1,400 kilometres to the South Pole (南极). Amundsen arrived first.
Animals and birds
There aren't any large animals in Antarctica. Polar bears live at the North Pole. But there are a lot of penguins and seabirds. Every spring there are over 100 million seabirds in Antarctica.
56. When did the lowest temperature appear in Antarctica?
A. In 1786.
B. In 1907.
C. In 1911.
D. In 1983.
57. Who first stayed in Antarctica for some time?
A. Fishermen.
B. Scientists.
C. Researchers.
D. Explorers.
58. Where is Ernest Shackleton from?
A. Britain.
B. Norway.
C. The South Pole.
D. The North Pole.
答案:
答案:56—58 DAA
【阅读A篇短文大意】 本文介绍了南极洲的天气、人口、人类对南极洲的探险历史以及居住在那里的鸟类。
56 D 细节理解题。根据Weather描述中的“The lowest temperature was on 21 July in 1983”可知答案为D。
57 A 细节理解题。根据Population描述中的“The first people to stay there for a while were fishermen in 1786”可知答案为A。
58 A 细节理解题。根据History of exploration(探险)描述中的“British explorer Ernest Shackleton”可知答案为A。
【阅读B篇短文大意】 本文借美国的华人社团之口介绍了在纽约和旧金山两地的舞狮表演。
【阅读A篇短文大意】 本文介绍了南极洲的天气、人口、人类对南极洲的探险历史以及居住在那里的鸟类。
56 D 细节理解题。根据Weather描述中的“The lowest temperature was on 21 July in 1983”可知答案为D。
57 A 细节理解题。根据Population描述中的“The first people to stay there for a while were fishermen in 1786”可知答案为A。
58 A 细节理解题。根据History of exploration(探险)描述中的“British explorer Ernest Shackleton”可知答案为A。
【阅读B篇短文大意】 本文借美国的华人社团之口介绍了在纽约和旧金山两地的舞狮表演。
B
Have you ever seen lions dancing in the streets? The lions dance to the beat of a drum (鼓). Of course, they are not real lions. They are dancers in lion costumes (服饰). Lion dancing first started in China centuries ago. It is meant to bring good luck in the coming year.
Usually, a lion is made up of two dancers. One dancer controls the head. The other controls the tail.
“I think of it as a sport,” says Anthony Huang, aged 16. He is a member of the New York Chinese Freemasons Athletic Club. Anthony performs (表演) as the lion's head. It can weigh 20 pounds. Lion dancing is important to Anthony. “This tradition really lifts me up,” he says.
In the past, lion dancing was performed mostly by men. But it is different today. LionDanceMe is a lion dancing group in San Francisco, California. There are boys and girls on its team. They dance together. “Anyone can take up lion dancing. You have to believe that you can do it,” says Ananda Tang - Lee, a 17 - year - old girl.
Lion dancing will continue to evolve. But a team's sense of community will never change. “We call it a family,” Ananda says. “It's really great, because we always have each other's backs.”
59. Why do people perform lion dancing?
A. To sell lion - dancing costumes.
B. To wish for a lucky new year.
C. To protect the lions in the wild.
D. To show skills of playing the drum.
60. Which role does Anthony play in lion dancing?
A. The lion's head.
B. The lion's tail.
C. The drummer.
D. The dresser.
61. What does the underlined word “evolve” mean?
A. 延期
B. 模仿
C. 举办
D. 演变
62. What can we infer (推断) from Ananda's words “We call it a family”?
A. They bring happiness to the family.
B. They call lion dancing a family game.
C. They live together in a big family.
D. They support each other like a family.
Have you ever seen lions dancing in the streets? The lions dance to the beat of a drum (鼓). Of course, they are not real lions. They are dancers in lion costumes (服饰). Lion dancing first started in China centuries ago. It is meant to bring good luck in the coming year.
Usually, a lion is made up of two dancers. One dancer controls the head. The other controls the tail.
“I think of it as a sport,” says Anthony Huang, aged 16. He is a member of the New York Chinese Freemasons Athletic Club. Anthony performs (表演) as the lion's head. It can weigh 20 pounds. Lion dancing is important to Anthony. “This tradition really lifts me up,” he says.
In the past, lion dancing was performed mostly by men. But it is different today. LionDanceMe is a lion dancing group in San Francisco, California. There are boys and girls on its team. They dance together. “Anyone can take up lion dancing. You have to believe that you can do it,” says Ananda Tang - Lee, a 17 - year - old girl.
Lion dancing will continue to evolve. But a team's sense of community will never change. “We call it a family,” Ananda says. “It's really great, because we always have each other's backs.”
59. Why do people perform lion dancing?
A. To sell lion - dancing costumes.
B. To wish for a lucky new year.
C. To protect the lions in the wild.
D. To show skills of playing the drum.
60. Which role does Anthony play in lion dancing?
A. The lion's head.
B. The lion's tail.
C. The drummer.
D. The dresser.
61. What does the underlined word “evolve” mean?
A. 延期
B. 模仿
C. 举办
D. 演变
62. What can we infer (推断) from Ananda's words “We call it a family”?
A. They bring happiness to the family.
B. They call lion dancing a family game.
C. They live together in a big family.
D. They support each other like a family.
答案:
59—62 BADD
59 B 细节理解题。根据第一段中的“It is meant to bring good luck in the coming year”可知答案为B。
60 A 细节理解题。根据第三段中的“Anthony performs(表演) as the lion's head”可知答案为A。
61 D 词义猜测题。根据上下文语境可推断,舞狮会继续“演变”,但一个团队的集体归属感永远不会改变,故答案为D。
62 D 推理判断题。结合最后一段中Ananda提到的“we always have each other's backs”可知,舞狮表演团队如同一个大家庭,人们互相支持着彼此。故选D。
【阅读C篇短文大意】 本文以失踪的鸟类为线索,分析了一些鸟类在野生环境中失踪的原因以及人们为寻找这些鸟类而做出的努力及取得的成效。
59 B 细节理解题。根据第一段中的“It is meant to bring good luck in the coming year”可知答案为B。
60 A 细节理解题。根据第三段中的“Anthony performs(表演) as the lion's head”可知答案为A。
61 D 词义猜测题。根据上下文语境可推断,舞狮会继续“演变”,但一个团队的集体归属感永远不会改变,故答案为D。
62 D 推理判断题。结合最后一段中Ananda提到的“we always have each other's backs”可知,舞狮表演团队如同一个大家庭,人们互相支持着彼此。故选D。
【阅读C篇短文大意】 本文以失踪的鸟类为线索,分析了一些鸟类在野生环境中失踪的原因以及人们为寻找这些鸟类而做出的努力及取得的成效。
C
The Search - for - Lost - Birds list has come to public attention recently. It lists ten kinds of birds that have not been seen in the wild for at least fifteen years. The list is calling on people to search for the rarest (最珍稀的) birds on Earth.
There could be several reasons for the long disappearances of the birds on the list. Maybe there have been no studies in areas where they live. Maybe people don't know where or how to find them. Maybe there are changes to their natural homes because of human activities.
This year, four expeditions (考察队) are planning to find eight kinds of birds. If any of these lost birds are found, ways can be found to protect them and help their populations grow. This has happened to birds like the Madagascar pochard. The number of this once - lost kind of bird is now increasing.
63. How many kinds of birds are on the Search - for - Lost - Birds list?
A. Four.
B. Eight.
C. Ten.
D. Fifteen.
64. What is Paragraph 2 mainly about?
A. Changes of the living areas of the birds.
B. Suggestions on how to protect the birds.
C. Reasons for the disappearances of the birds.
D. Steps of building natural homes for the birds.
65. What can we learn about the Madagascar pochard?
A. It has not been found till now.
B. It has a larger population than before.
C. It needs to live close to humans.
D. It provides protection for other birds.
66. What is the best title (标题) for the text?
A. Ways to Raise Rare Birds
B. Bird - lovers Around the World
C. Searches for the Lost Birds
D. Stories About Birds in the Wild
The Search - for - Lost - Birds list has come to public attention recently. It lists ten kinds of birds that have not been seen in the wild for at least fifteen years. The list is calling on people to search for the rarest (最珍稀的) birds on Earth.
There could be several reasons for the long disappearances of the birds on the list. Maybe there have been no studies in areas where they live. Maybe people don't know where or how to find them. Maybe there are changes to their natural homes because of human activities.
This year, four expeditions (考察队) are planning to find eight kinds of birds. If any of these lost birds are found, ways can be found to protect them and help their populations grow. This has happened to birds like the Madagascar pochard. The number of this once - lost kind of bird is now increasing.
63. How many kinds of birds are on the Search - for - Lost - Birds list?
A. Four.
B. Eight.
C. Ten.
D. Fifteen.
64. What is Paragraph 2 mainly about?
A. Changes of the living areas of the birds.
B. Suggestions on how to protect the birds.
C. Reasons for the disappearances of the birds.
D. Steps of building natural homes for the birds.
65. What can we learn about the Madagascar pochard?
A. It has not been found till now.
B. It has a larger population than before.
C. It needs to live close to humans.
D. It provides protection for other birds.
66. What is the best title (标题) for the text?
A. Ways to Raise Rare Birds
B. Bird - lovers Around the World
C. Searches for the Lost Birds
D. Stories About Birds in the Wild
答案:
63—66 CCBC
63 C 细节理解题。根据第一段中的“The Search-for-Lost Birds list... It lists ten kinds of birds”可知答案为C。
64 C 段落大意题。通读第二段并根据其中的第一句可知,该段主要介绍了鸟类失踪的原因,故答案为C。
65 B 推理判断题。根据最后一段中的“This has happened to birds like the Madagascar pochard. The number of this once-lost kind of bird is now increasing”可推知,现在马岛潜鸭的数量比以前多了,故答案为B。
66 C 标题归纳题。本文以失踪的鸟类为线索,分析了一些鸟类在野生环境中失踪的原因以及人们为寻找这些鸟类而做出的努力及取得的成效。故C项“寻找失踪的鸟类”最适合作本文的标题。
【阅读D篇短文大意】 本文介绍了一个名为Feeding Mars的科研项目,该项目旨在探索如何在火星上制作食物。
63 C 细节理解题。根据第一段中的“The Search-for-Lost Birds list... It lists ten kinds of birds”可知答案为C。
64 C 段落大意题。通读第二段并根据其中的第一句可知,该段主要介绍了鸟类失踪的原因,故答案为C。
65 B 推理判断题。根据最后一段中的“This has happened to birds like the Madagascar pochard. The number of this once-lost kind of bird is now increasing”可推知,现在马岛潜鸭的数量比以前多了,故答案为B。
66 C 标题归纳题。本文以失踪的鸟类为线索,分析了一些鸟类在野生环境中失踪的原因以及人们为寻找这些鸟类而做出的努力及取得的成效。故C项“寻找失踪的鸟类”最适合作本文的标题。
【阅读D篇短文大意】 本文介绍了一个名为Feeding Mars的科研项目,该项目旨在探索如何在火星上制作食物。
D
A team of scientists are carrying out a project at the University of Greenwich in London. They are trying to find ways to make food on Mars (火星) in the future. The project is called Feeding Mars. It tries to use water, fish and fish waste to grow fruit and vegetables on Mars.
It would take at least 21 months to reach Mars, learn about its surface and return to Earth. So it would be a big help if the spacemen could grow fresh food on Mars itself.
Farming on Mars, however, will be very hard. There's plenty of water that could be taken from ice just below the surface, but the land on Mars is missing the nutrients (养分) that living things need. The team say that they could solve the problem by growing plants and fish together. Fish waste can then be used to provide nutrients for plants.
“It is expected that you can grow lots of food, such as vegetables, salad, tea and medicinal plants on Mars,” said Dr Benz Kotzen, who leads the project. “You can even harvest (捕获) fish for food then.”
67. What does the underlined word “It” in Paragraph 1 refer to (指的是)?
A. The future.
B. The project.
C. The land.
D. The planet.
68. What makes it difficult to farm on Mars?
A. Ice below the surface.
B. Too much fish waste.
C. The missing of living things.
D. The poor land condition.
69. How does Dr Benz Kotzen feel about Feeding Mars?
A. Hopeful.
B. Doubtful.
C. Surprised.
D. Funny.
A team of scientists are carrying out a project at the University of Greenwich in London. They are trying to find ways to make food on Mars (火星) in the future. The project is called Feeding Mars. It tries to use water, fish and fish waste to grow fruit and vegetables on Mars.
It would take at least 21 months to reach Mars, learn about its surface and return to Earth. So it would be a big help if the spacemen could grow fresh food on Mars itself.
Farming on Mars, however, will be very hard. There's plenty of water that could be taken from ice just below the surface, but the land on Mars is missing the nutrients (养分) that living things need. The team say that they could solve the problem by growing plants and fish together. Fish waste can then be used to provide nutrients for plants.
“It is expected that you can grow lots of food, such as vegetables, salad, tea and medicinal plants on Mars,” said Dr Benz Kotzen, who leads the project. “You can even harvest (捕获) fish for food then.”
67. What does the underlined word “It” in Paragraph 1 refer to (指的是)?
A. The future.
B. The project.
C. The land.
D. The planet.
68. What makes it difficult to farm on Mars?
A. Ice below the surface.
B. Too much fish waste.
C. The missing of living things.
D. The poor land condition.
69. How does Dr Benz Kotzen feel about Feeding Mars?
A. Hopeful.
B. Doubtful.
C. Surprised.
D. Funny.
答案:
67—69 BDA
67 B 代词指代题。根据画线词前的“The project is called Feeding Mars”可知,It指的是Feeding Mars这一项目,故答案为B。
68 D 细节理解题。根据第三段中的“the land on Mars is missing the nutrients(养分) that living things need”可知答案为D。
69 A 推理判断题。根据最后一段中Benz Kotzen博士的话,特别是其中的“you can grow lots of food”“You can even harvest(捕获) fish for food then”可推知,他对这个项目是充满希望的,故答案为A。
【阅读E篇短文大意】 曾经,夜空如图书馆一般为人类带来了知识。然而,现代社会的光污染却使很多人难以体验到夜空之美。作者通过讲述自己的经历以及一些城市为减少光污染而做出的努力,呼吁更多城市采取行动来守护夜空。
67 B 代词指代题。根据画线词前的“The project is called Feeding Mars”可知,It指的是Feeding Mars这一项目,故答案为B。
68 D 细节理解题。根据第三段中的“the land on Mars is missing the nutrients(养分) that living things need”可知答案为D。
69 A 推理判断题。根据最后一段中Benz Kotzen博士的话,特别是其中的“you can grow lots of food”“You can even harvest(捕获) fish for food then”可推知,他对这个项目是充满希望的,故答案为A。
【阅读E篇短文大意】 曾经,夜空如图书馆一般为人类带来了知识。然而,现代社会的光污染却使很多人难以体验到夜空之美。作者通过讲述自己的经历以及一些城市为减少光污染而做出的努力,呼吁更多城市采取行动来守护夜空。
E
The night sky is our earliest library. There, we stored our knowledge, and passed it down around the fire, before we invented the written word.
I remember going to the local university for an astronomy (天文学) night when I was a child. That night, I saw Saturn, one of the planets, and its rings with my own eyes for the first time. The rings shone bright against the blackness of space and suddenly the universe (宇宙) wasn't something that you only read about or imagined in your head. It was right there, and you were a part of it. That moment is priceless.
While starlight is good, light pollution here on Earth can be a real problem. For the past 200 years or so, we have used too much electricity (电) to make the night brighter. However, being brighter doesn't usually mean better, especially when a lot of that light shines up into the sky where no one needs it.
Luckily, some cities have taken action, like setting up new downward - directing lights along the streets. I hope that more cities will join in and continue the practice of controlling unnecessary lighting, so that more of us can watch the night sky in a way humans have for thousands of years.
70. What is the night sky compared to?
A. A book.
B. The Earth.
C. A library.
D. The universe.
71. How did the writer find the astronomy night?
A. It opened his eyes.
B. It controlled his mind.
C. It was a real problem.
D. It took him too much time.
72. What does the writer hope for?
A. A brighter night.
B. Less use of lighting.
C. More personal space.
D. A better education.
The night sky is our earliest library. There, we stored our knowledge, and passed it down around the fire, before we invented the written word.
I remember going to the local university for an astronomy (天文学) night when I was a child. That night, I saw Saturn, one of the planets, and its rings with my own eyes for the first time. The rings shone bright against the blackness of space and suddenly the universe (宇宙) wasn't something that you only read about or imagined in your head. It was right there, and you were a part of it. That moment is priceless.
While starlight is good, light pollution here on Earth can be a real problem. For the past 200 years or so, we have used too much electricity (电) to make the night brighter. However, being brighter doesn't usually mean better, especially when a lot of that light shines up into the sky where no one needs it.
Luckily, some cities have taken action, like setting up new downward - directing lights along the streets. I hope that more cities will join in and continue the practice of controlling unnecessary lighting, so that more of us can watch the night sky in a way humans have for thousands of years.
70. What is the night sky compared to?
A. A book.
B. The Earth.
C. A library.
D. The universe.
71. How did the writer find the astronomy night?
A. It opened his eyes.
B. It controlled his mind.
C. It was a real problem.
D. It took him too much time.
72. What does the writer hope for?
A. A brighter night.
B. Less use of lighting.
C. More personal space.
D. A better education.
答案:
70—72 CAB
70 C 细节理解题。根据第一段中的“The night sky is our earliest library”可知答案为C。
71 A 推理判断题。根据第二段的描述,特别是其中的“I saw...with my own eyes for the first time...the universe (宇宙) wasn't something that you only read about or imagined in your head. It was right there, and you were a part of it. That moment is priceless”可推知,天文学之夜使作者增长了见识,故选A。
名师一点通
知识归纳
open one's eyes (to sth.)意为“(使人)长见识(或开眼界)”,用法示例:
Travelling really opens your eyes to other cultures. 旅游真正能使人开阔眼界,认识其他文化。
72 B 细节理解题。根据最后一段中的“I hope that more cities will join in and continue the practice of controlling unnecessary lighting”可知答案为B。
【阅读F篇短文大意】 本文通过讲述一对父子放风筝的经历,为我们阐释了风筝和线之间的关系。规则对于我们的意义不也正如线对于风筝的意义吗?
70 C 细节理解题。根据第一段中的“The night sky is our earliest library”可知答案为C。
71 A 推理判断题。根据第二段的描述,特别是其中的“I saw...with my own eyes for the first time...the universe (宇宙) wasn't something that you only read about or imagined in your head. It was right there, and you were a part of it. That moment is priceless”可推知,天文学之夜使作者增长了见识,故选A。
名师一点通
知识归纳
open one's eyes (to sth.)意为“(使人)长见识(或开眼界)”,用法示例:
Travelling really opens your eyes to other cultures. 旅游真正能使人开阔眼界,认识其他文化。
72 B 细节理解题。根据最后一段中的“I hope that more cities will join in and continue the practice of controlling unnecessary lighting”可知答案为B。
【阅读F篇短文大意】 本文通过讲述一对父子放风筝的经历,为我们阐释了风筝和线之间的关系。规则对于我们的意义不也正如线对于风筝的意义吗?
阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
F
A father bought a kite for his son. The son couldn't wait to fly it. So, on the next windy day, they took the kite to a park.
First, the father taught his son to fly the kite. Soon, the son was flying the kite high in the air. When it couldn't go higher, the son realized something. “The string (线) is holding the kite down,” he said to himself. “If I cut it, it can fly higher.”
The son cut the string. After that, the kite flew up a little more. However, the kite didn't rise for long. It slowly came down until it landed in a tree far away. The son was surprised.
“I thought the kite could fly higher without the string,” he said. “What happened?”
“The string wasn't holding the kite down,” said the father. “It was helping it stay higher. After you cut the string, it didn't have any support.”
Really, rules are like the string that seems to hold us down in our daily life. But, without them, we can't fly high like the kite. We should never let go of them.
73. Where did the son fly the kite? (不超过10个词)
______________________________
74. Why did the son cut the string? (不超过10个词)
______________________________
75. What can we learn from the story? (不超过10个词)
______________________________
F
A father bought a kite for his son. The son couldn't wait to fly it. So, on the next windy day, they took the kite to a park.
First, the father taught his son to fly the kite. Soon, the son was flying the kite high in the air. When it couldn't go higher, the son realized something. “The string (线) is holding the kite down,” he said to himself. “If I cut it, it can fly higher.”
The son cut the string. After that, the kite flew up a little more. However, the kite didn't rise for long. It slowly came down until it landed in a tree far away. The son was surprised.
“I thought the kite could fly higher without the string,” he said. “What happened?”
“The string wasn't holding the kite down,” said the father. “It was helping it stay higher. After you cut the string, it didn't have any support.”
Really, rules are like the string that seems to hold us down in our daily life. But, without them, we can't fly high like the kite. We should never let go of them.
73. Where did the son fly the kite? (不超过10个词)
______________________________
74. Why did the son cut the string? (不超过10个词)
______________________________
75. What can we learn from the story? (不超过10个词)
______________________________
答案:
73 In a park./He flew the kite in a park.
细节理解题。根据文章第一段中的“So, on the next windy day, they took the kite to a park”可知,父子两人在公园里放风筝。
74 Because he wanted the kite to fly higher./He thought the kite could fly higher without the string.
细节理解题。根据文章第二段的最后两句及第四段内容可知,儿子认为风筝线阻止了风筝飞得更高。他想让风筝飞得更高,于是他剪断了风筝线。
75 Without rules, we can't fly high like the kite./We should never let go of rules./Rules are like the string.
主旨大意题。根据文章最后一段内容可知,规则就像风筝线,它看似限制了我们的生活,但没有规则的约束,我们便无法飞得更高。生活中不能没有规则。
名师放大招
高能技法
“4W +1H”破解任务型阅读
在做任务型阅读理解时,首先要搞清楚一些常考的特殊疑问词(组),如:what, how, why, where, which, when, how many等;然后根据题干中的关键信息,在文中相应的位置找到该信息并确定答案。不同类型的问题有不同的回答形式,回答特殊疑问句要根据具体的特殊疑问词来确定答案内容,方法如下:
①特殊疑问词是what(什么),回答的是具体内容;
②特殊疑问词是where(在哪里),回答则多用表示地点的介词短语;
③特殊疑问词是why(为什么),回答的是其原因并通常用because来引导;
④特殊疑问词是when(什么时候),回答则用表示时间的名词(短语)或表示时间的介词短语;
⑤特殊疑问词组是how many(多少),则多用具体数字作答。
需要注意的是,安徽中考中此题型的回答有词数限制,因此应结合词数限制来确定最终答案。
细节理解题。根据文章第一段中的“So, on the next windy day, they took the kite to a park”可知,父子两人在公园里放风筝。
74 Because he wanted the kite to fly higher./He thought the kite could fly higher without the string.
细节理解题。根据文章第二段的最后两句及第四段内容可知,儿子认为风筝线阻止了风筝飞得更高。他想让风筝飞得更高,于是他剪断了风筝线。
75 Without rules, we can't fly high like the kite./We should never let go of rules./Rules are like the string.
主旨大意题。根据文章最后一段内容可知,规则就像风筝线,它看似限制了我们的生活,但没有规则的约束,我们便无法飞得更高。生活中不能没有规则。
名师放大招
高能技法
“4W +1H”破解任务型阅读
在做任务型阅读理解时,首先要搞清楚一些常考的特殊疑问词(组),如:what, how, why, where, which, when, how many等;然后根据题干中的关键信息,在文中相应的位置找到该信息并确定答案。不同类型的问题有不同的回答形式,回答特殊疑问句要根据具体的特殊疑问词来确定答案内容,方法如下:
①特殊疑问词是what(什么),回答的是具体内容;
②特殊疑问词是where(在哪里),回答则多用表示地点的介词短语;
③特殊疑问词是why(为什么),回答的是其原因并通常用because来引导;
④特殊疑问词是when(什么时候),回答则用表示时间的名词(短语)或表示时间的介词短语;
⑤特殊疑问词组是how many(多少),则多用具体数字作答。
需要注意的是,安徽中考中此题型的回答有词数限制,因此应结合词数限制来确定最终答案。
查看更多完整答案,请扫码查看