2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年金考卷45套汇编英语人教版安徽专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第55页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
VIII.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
A

56. What will Patrick Martine do with a dollar?
A. To create a tourist map.
B. To go on a magic trip.
C. To ask for the secret of success.
D. To give an open - air concert.
57. Who wants to help people in need of free drinking water?
A. Philip Stockton.
B. Patrick Martine.
C. David Andrew.
D. Ben Harrison.
58. Where does the text probably come from?
A. A film magazine.
B. A science report.
C. A website.
D. A travel guide.
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
A
56. What will Patrick Martine do with a dollar?
A. To create a tourist map.
B. To go on a magic trip.
C. To ask for the secret of success.
D. To give an open - air concert.
57. Who wants to help people in need of free drinking water?
A. Philip Stockton.
B. Patrick Martine.
C. David Andrew.
D. Ben Harrison.
58. Where does the text probably come from?
A. A film magazine.
B. A science report.
C. A website.
D. A travel guide.
答案:
答案:56—58 CDC
73. He wanted to change the colours of his leaves.
74. Because they had no leaves.
75. His green leaves provided a warm home for animals in winter.
解析:[阅读A篇短文大意] 针对“你会用一美元做什么”这一话题,四位网友发表了自己的观点。
56. C细节理解题。根据Patrick Martine留言中的“I will buy a cup of coffee for the most successful person in New York and ask for his/her secret of success”可知,答案为C。
57. D细节理解题。根据Ben Harrison留言中的“So I will use the dollar to provide free drinking water for people in need”可知,答案为D。
58. C推理判断题。根据文末的“Follow us on https://justforfun.com/art of living for more”可推断,本文最有可能来自“一个网站”,故答案为C。
[阅读B篇短文大意] 本文主要介绍了Darius。他只有四根手指,但他却学会了以自己的方式弹钢琴。他虽然身体有缺陷,但他勇于挑战,最终获得了成功。
73. He wanted to change the colours of his leaves.
74. Because they had no leaves.
75. His green leaves provided a warm home for animals in winter.
解析:[阅读A篇短文大意] 针对“你会用一美元做什么”这一话题,四位网友发表了自己的观点。
56. C细节理解题。根据Patrick Martine留言中的“I will buy a cup of coffee for the most successful person in New York and ask for his/her secret of success”可知,答案为C。
57. D细节理解题。根据Ben Harrison留言中的“So I will use the dollar to provide free drinking water for people in need”可知,答案为D。
58. C推理判断题。根据文末的“Follow us on https://justforfun.com/art of living for more”可推断,本文最有可能来自“一个网站”,故答案为C。
[阅读B篇短文大意] 本文主要介绍了Darius。他只有四根手指,但他却学会了以自己的方式弹钢琴。他虽然身体有缺陷,但他勇于挑战,最终获得了成功。
B
Darrius was born with three fingers on his right hand and one on his left hand. He had to work hard to do things that were easy for others. Every time his classmates tried to help, he would say, “Thanks, but I can do it myself.” He learned to use the four fingers to do different things.

When Darrius was 10, he told his father that he liked piano(钢琴) music very much. “It's too bad you can't play,” his father said.
But the boy took that as a challenge(挑战). “I will show people that I can,” he said to himself.
Months later, a neighbour gave him an old piano when she moved away. He taught himself to play the piano and practised for hours a day.
Darrius's favourite piano music is River Flows in You by Yiruma, a Korean musician. It took Darrius a year to learn it. “I have to come up with my own way with only 4 fingers,” he said.
When he succeeded, he felt so proud. Later he was lucky enough to play the music together with Yiruma at a famous concert hall! Yiruma encouraged Darrius to follow his dream of playing his own music. Darrius has made it. And his music is popular today.
“I may have a disability,” he says, “but I don't let it hold me back from anything.”
rite piano music is River Flows in You by Yiruma,a 0 tookDarrius a it.
59. What did Darrius take as a challenge at the age of 10?
A. Writing his music.
B. Playing the piano.
C. Giving a concert.
D. Visiting a hall.
60. How long did it take Darrius to learn to play River Flows in You?
A. A year.
B. A month.
C. A day.
D. An hour.
61. Who encouraged Darrius to follow his dream?
A. His classmate.
B. His father.
C. A neighbour.
D. A musician.
62. What can we learn about Darrius from the text?
A. He has a strong will.
B. He bought himself a piano.
C. He gave up his dream.
D. He only plays others’ music.
Darrius was born with three fingers on his right hand and one on his left hand. He had to work hard to do things that were easy for others. Every time his classmates tried to help, he would say, “Thanks, but I can do it myself.” He learned to use the four fingers to do different things.
When Darrius was 10, he told his father that he liked piano(钢琴) music very much. “It's too bad you can't play,” his father said.
But the boy took that as a challenge(挑战). “I will show people that I can,” he said to himself.
Months later, a neighbour gave him an old piano when she moved away. He taught himself to play the piano and practised for hours a day.
Darrius's favourite piano music is River Flows in You by Yiruma, a Korean musician. It took Darrius a year to learn it. “I have to come up with my own way with only 4 fingers,” he said.
When he succeeded, he felt so proud. Later he was lucky enough to play the music together with Yiruma at a famous concert hall! Yiruma encouraged Darrius to follow his dream of playing his own music. Darrius has made it. And his music is popular today.
“I may have a disability,” he says, “but I don't let it hold me back from anything.”
rite piano music is River Flows in You by Yiruma,a 0 tookDarrius a it.
59. What did Darrius take as a challenge at the age of 10?
A. Writing his music.
B. Playing the piano.
C. Giving a concert.
D. Visiting a hall.
60. How long did it take Darrius to learn to play River Flows in You?
A. A year.
B. A month.
C. A day.
D. An hour.
61. Who encouraged Darrius to follow his dream?
A. His classmate.
B. His father.
C. A neighbour.
D. A musician.
62. What can we learn about Darrius from the text?
A. He has a strong will.
B. He bought himself a piano.
C. He gave up his dream.
D. He only plays others’ music.
答案:
59—62 BADA
59. B细节理解题。根据第二段中的“When Darius was 10, he told his father that he liked piano(钢琴) music very much”和“the boy took that as a challenge(挑战)”可知,Darius十岁时把“弹钢琴”作为一个挑战。故答案为B。
60. A细节理解题。根据第四段中的“Darius's favourite piano music is River Flows in You by Yiruma, a Korean musician. It took Darius a year to learn it”可知,答案为A。
61. D 细节理解题。根据第四段中的“Yiruma, a Korean musician”和“Yiruma encouraged Darius to follow his dream of playing his own music”可知,答案为D。
62. A推理判断题。尽管Darius身体有缺陷,但他勇于挑战,学会了弹钢琴。由此可推断,Darius是一个意志坚强的人,故答案为A。
[阅读C篇短文大意] 本文作者以自己的亲身经历讲述了写日记的益处。
59. B细节理解题。根据第二段中的“When Darius was 10, he told his father that he liked piano(钢琴) music very much”和“the boy took that as a challenge(挑战)”可知,Darius十岁时把“弹钢琴”作为一个挑战。故答案为B。
60. A细节理解题。根据第四段中的“Darius's favourite piano music is River Flows in You by Yiruma, a Korean musician. It took Darius a year to learn it”可知,答案为A。
61. D 细节理解题。根据第四段中的“Yiruma, a Korean musician”和“Yiruma encouraged Darius to follow his dream of playing his own music”可知,答案为D。
62. A推理判断题。尽管Darius身体有缺陷,但他勇于挑战,学会了弹钢琴。由此可推断,Darius是一个意志坚强的人,故答案为A。
[阅读C篇短文大意] 本文作者以自己的亲身经历讲述了写日记的益处。
C
In the past, I thought I was terrible at many things, such as math, French and science. Although I was good at drawing, I wasn't the best in my art class. I wanted to find out who I was, what I liked, and how I could do it better. So, that winter, I took a notebook and kept my diary.
When I filled that notebook, I started another one, and then another.
Keeping a diary helps a lot. Studies have shown that people who keep a diary sleep and feel better. It helps people remember what once happened such as dreams, friendships and happiness. Writing about bad feelings can also help brains get over them and move on.
Personally, I learn better about myself and my relationships with others by keeping a diary. For example, when I am fighting with my dad, I'll try writing from his point and it works! If I want to compare myself with my classmates, I'll write something like, “I might not have clear skin, but I like my eyes.”
Right about now, you might be thinking: it sounds great, but I'm not a good writer; or I'd love to keep a diary, but my handwriting is terrible. Don't worry! Keeping a diary is not like doing your homework−there are no rules, so do whatever feels best.
.63. hat was the writer good at in the past?
A.Math.
B. French.
C. Science.
D. Drawing.
64.What does the underlined word “them” refer to(指的是)?
A. Studies.
B. Bad feelings.
C. Friendships.
D. Brains.
65. What is the second paragraph(段落) mainly about?
A. Reasons for fighting with Dad.
B. Rules of comparing oneself with others.
C. Ways of having clear skin.
D. Advantages of keeping a diary.
In the past, I thought I was terrible at many things, such as math, French and science. Although I was good at drawing, I wasn't the best in my art class. I wanted to find out who I was, what I liked, and how I could do it better. So, that winter, I took a notebook and kept my diary.
When I filled that notebook, I started another one, and then another.
Keeping a diary helps a lot. Studies have shown that people who keep a diary sleep and feel better. It helps people remember what once happened such as dreams, friendships and happiness. Writing about bad feelings can also help brains get over them and move on.
Personally, I learn better about myself and my relationships with others by keeping a diary. For example, when I am fighting with my dad, I'll try writing from his point and it works! If I want to compare myself with my classmates, I'll write something like, “I might not have clear skin, but I like my eyes.”
Right about now, you might be thinking: it sounds great, but I'm not a good writer; or I'd love to keep a diary, but my handwriting is terrible. Don't worry! Keeping a diary is not like doing your homework−there are no rules, so do whatever feels best.
.63. hat was the writer good at in the past?
A.Math.
B. French.
C. Science.
D. Drawing.
64.What does the underlined word “them” refer to(指的是)?
A. Studies.
B. Bad feelings.
C. Friendships.
D. Brains.
65. What is the second paragraph(段落) mainly about?
A. Reasons for fighting with Dad.
B. Rules of comparing oneself with others.
C. Ways of having clear skin.
D. Advantages of keeping a diary.
答案:
63—65 DBD
63. D 细节理解题。根据第一段中的“I was good at drawing”可知,答案为D。
64. B代词指代题。画线词所在句是说,把不好的感受写出来可以帮助大脑从不快中恢复过来,继续前行。故them代指的是上文中的“bad feelings”。故答案为B。
65. D段落大意题。第二段的首句是本段的主题句,第二段主要阐述了写日记的益处。故答案为D。
[阅读D篇短文大意] 本文主要介绍了一支保护长江的志愿队
63. D 细节理解题。根据第一段中的“I was good at drawing”可知,答案为D。
64. B代词指代题。画线词所在句是说,把不好的感受写出来可以帮助大脑从不快中恢复过来,继续前行。故them代指的是上文中的“bad feelings”。故答案为B。
65. D段落大意题。第二段的首句是本段的主题句,第二段主要阐述了写日记的益处。故答案为D。
[阅读D篇短文大意] 本文主要介绍了一支保护长江的志愿队
D
Xiao Lvying is an old man living in a village
near the Yangtze River. He used to be a fisherman.
But now he is head of a voluntary(志愿的) team
that cleans waste from the Yangtze River.

To protect finless porpoises(江豚) and the Yangtze River, the government has stopped people from fishing on the river. In 2019, Xiao Lvying formed the voluntary team with 12 other fishermen. Today the
team has more than 50 members. All of them are over 60 years old. "We want to protect the river while we can,” said Xiao.
Every week, the team go along the river to collect waste and make sure no one is fishing on the river. Some of the waste they collect is sent to the disposal station, while some that can be reused is sold. So far, they have cleaned over 50 tons of waste. Thanks to their hard work, the Yangtze River is getting clearer.
66. How many members were there in the team when it was formed?
A. 12.
B. 13.
C. 50.
D. 62.
67. What does the underlined word “disposal” in Paragraph 3 mean?
A. 处理
B. 传播
C. 救护
D. 保养
68. What is the best title(标题) for the text?
A. Fishing on the Yangtze River
B. Tons of Waste in the Yangtze River
C. Reasons for Protecting the Yangtze River
D. A Voluntary Team Protecting the Yangtze Rive
Xiao Lvying is an old man living in a village
near the Yangtze River. He used to be a fisherman.
But now he is head of a voluntary(志愿的) team
that cleans waste from the Yangtze River.
To protect finless porpoises(江豚) and the Yangtze River, the government has stopped people from fishing on the river. In 2019, Xiao Lvying formed the voluntary team with 12 other fishermen. Today the
team has more than 50 members. All of them are over 60 years old. "We want to protect the river while we can,” said Xiao.
Every week, the team go along the river to collect waste and make sure no one is fishing on the river. Some of the waste they collect is sent to the disposal station, while some that can be reused is sold. So far, they have cleaned over 50 tons of waste. Thanks to their hard work, the Yangtze River is getting clearer.
66. How many members were there in the team when it was formed?
A. 12.
B. 13.
C. 50.
D. 62.
67. What does the underlined word “disposal” in Paragraph 3 mean?
A. 处理
B. 传播
C. 救护
D. 保养
68. What is the best title(标题) for the text?
A. Fishing on the Yangtze River
B. Tons of Waste in the Yangtze River
C. Reasons for Protecting the Yangtze River
D. A Voluntary Team Protecting the Yangtze Rive
答案:
66—68 BAD
66. B细节理解题。根据第二段中的“Xiao Lvying formed the voluntary team with 12 other fishermen”可知,这支志愿队刚组建时有13名成员。故答案为B。
67. A词义猜测题。此处是说,他们收集的一些垃圾会被送到垃圾“处理”站。故disposal的含义是“处理”。
68. D标题归纳题。本文主要讲述了肖吕应组建志愿队清理长江垃圾的故事,故D项“一支保护长江的志愿队”最适合作本文的标题。
[阅读E篇短文大意] 本文介绍了La Gomera当地人的一种特殊的沟通方式——吹口哨沟通。
66. B细节理解题。根据第二段中的“Xiao Lvying formed the voluntary team with 12 other fishermen”可知,这支志愿队刚组建时有13名成员。故答案为B。
67. A词义猜测题。此处是说,他们收集的一些垃圾会被送到垃圾“处理”站。故disposal的含义是“处理”。
68. D标题归纳题。本文主要讲述了肖吕应组建志愿队清理长江垃圾的故事,故D项“一支保护长江的志愿队”最适合作本文的标题。
[阅读E篇短文大意] 本文介绍了La Gomera当地人的一种特殊的沟通方式——吹口哨沟通。
E
The local people of La Gomera can carry on conversations by whistling(吹口哨) from far away. For face−to−face conversations, they speak Spanish. But when they need to speak over a distance(距离), they whistle.
La Gomera is a small island. This island is almost shaped like a circle. It is very mountainous. Walking from one place to another may be a slow and difficult job. That is why whistling is so useful to the local people. A message can easily be whistled over a couple of miles, while to travel that same distance on foot might take an hour.
A good whistler can be heard and understood five miles away. His whistling can be heard even farther away when it is windless. It is said that the record is about nine miles. Anyone who has heard a top whistler will agree that this record is quite possible.
A whistle travels farther than a shout, and is easier to understand. When a person shouts, he cannot pronounce his words well. But if a whistle is heard, it will be heard clearly.
Whistling is popular at La Gomera, and many methods of whistling are used...
69. How do people of La Gomera speak over a distance?
A. By shouting.
B. By whistling.
C. By travelling.
D. By recording.
70. What can we know about La Gomera from Paragraph 2?
A. It is very mountainous.
B. It lies between two circles.
C. It is easy to travel there.
D. It is hard to find a job there.
71. What helps a whistle travel farther?
A. A windless day.
B. A long distance.
C. A useful message.
D. A clear pronunciation.
72. What will the writer talk about in the last paragraph?
A. Disadvantages of whistling.
B. Stories of a top whistler.
C. Different methods of whistling.
D. Examples of good whistlers.
The local people of La Gomera can carry on conversations by whistling(吹口哨) from far away. For face−to−face conversations, they speak Spanish. But when they need to speak over a distance(距离), they whistle.
La Gomera is a small island. This island is almost shaped like a circle. It is very mountainous. Walking from one place to another may be a slow and difficult job. That is why whistling is so useful to the local people. A message can easily be whistled over a couple of miles, while to travel that same distance on foot might take an hour.
A good whistler can be heard and understood five miles away. His whistling can be heard even farther away when it is windless. It is said that the record is about nine miles. Anyone who has heard a top whistler will agree that this record is quite possible.
A whistle travels farther than a shout, and is easier to understand. When a person shouts, he cannot pronounce his words well. But if a whistle is heard, it will be heard clearly.
Whistling is popular at La Gomera, and many methods of whistling are used...
69. How do people of La Gomera speak over a distance?
A. By shouting.
B. By whistling.
C. By travelling.
D. By recording.
70. What can we know about La Gomera from Paragraph 2?
A. It is very mountainous.
B. It lies between two circles.
C. It is easy to travel there.
D. It is hard to find a job there.
71. What helps a whistle travel farther?
A. A windless day.
B. A long distance.
C. A useful message.
D. A clear pronunciation.
72. What will the writer talk about in the last paragraph?
A. Disadvantages of whistling.
B. Stories of a top whistler.
C. Different methods of whistling.
D. Examples of good whistlers.
答案:
69—72 BAAC
69. B细节理解题。根据第一段的最后一句可知答案为B。
70. A 细节理解题。根据第二段中的“La Gomera is a small island... It is very mountainous”可知答案为A。
71. A 细节理解题。根据第三段中的“His whistling can be heard even farther away when it is windless”可知答案为A。
72. C 推理判断题。根据最后一段中的“and many methods of whistling are used”可推知,最后一段会讲吹口哨的不同方法,故答案为C。
[阅读F篇短文大意] 本文通过讲述一棵杉树的故事告诉我们“天生我才必有用”的道理。
69. B细节理解题。根据第一段的最后一句可知答案为B。
70. A 细节理解题。根据第二段中的“La Gomera is a small island... It is very mountainous”可知答案为A。
71. A 细节理解题。根据第三段中的“His whistling can be heard even farther away when it is windless”可知答案为A。
72. C 推理判断题。根据最后一段中的“and many methods of whistling are used”可推知,最后一段会讲吹口哨的不同方法,故答案为C。
[阅读F篇短文大意] 本文通过讲述一棵杉树的故事告诉我们“天生我才必有用”的道理。
查看更多完整答案,请扫码查看